" ********* Kακοκαιρία αναμένουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις περισσσότερες περιοχές τις χώρας. Θα θυμίζει περισσότερο Νοέμβριο μήνα με χειμωνιάτικο σκηνικό.****Δύο νέοι σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, στις περιοχές Λυκότρυπα (Κάτω Αχαρνές) και Πύργος Βασιλίσσης, τέθηκαν από σήμερα, Πέμπτη, σε λειτουργία.****Iσορροπία τρόμου στην Ουκρανία, αναπτύσουν στρατιωτικές δυνάμεις οι Ρώσσοι στα πρότυπα δράσης ανάλογα με αυτά στην Γεωργία**** Σέντρα στα γήπεδα της Super League με φόντο το ντέρμπυ των αιωνίων.

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Εν αναμονή της εισήγησης της ΡΑΕ για το πλαφόν στην τιμή των καυσίμων



εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) προς την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη σχετικά με την επιβολή πλαφόν στην τιμή των καυσίμων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Το Βήμα, οι Έλληνες οδηγοί αγοράζουν πλέον με την τρίτη υψηλότερη τιμή στην ΕΕ, αφού εκτός από τα «καπέλα» στην αντλία ο ειδικός φόρος καυσίμων από το 2005 έχει αυξηθεί κατά 106% και ο ΦΠΑ κατά 16,6%. Οι τιμές χθες στην Αττική κυμαίνονταν από 1,38 ως 1,55 ευρώ και στην επαρχία έως 1,61 ευρώ το λίτρο.

Κλιμάκιο της ΡΑΕ επεξεργάστηκε το τελευταίο τριήμερο τα στοιχεία που πήρε από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και ΥΠΕΚΑ. Οι βασικές παράμετροι που εξετάστηκαν είναι ο μέσος όρος τιμών κατά νομό σε βάθος τριετίας, τα μεταφορικά κόστη σε περιοχές όπως η Κρήτη, όπου οι τιμές έχουν ξεφύγει, καθώς και αναλυτικά στοιχεία για τις χρεώσεις στην Αττική, όπου ο ανταγωνισμός λειτουργεί ικανοποιητικά.

Η χρονική διάρκεια της ισχύος του πλαφόν, εφόσον επιβληθεί, θα είναι δύο μήνες. Η πλέον πρόσφατη επιβολή πλαφόν έγινε το καλοκαίρι του 2008, με την τιμή της αμόλυβδης στα επίπεδα των 1,27 ευρώ το λίτρο, αλλά στα νησιά δεν εφαρμόστηκε στην πράξη αφού δεν υπήρχαν ελεγκτικοί μηχανισμοί για να διαπιστώσουν ότι σχεδόν όλοι οι πρατηριούχοι σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Βόρειο Αιγαίο και Κρήτη κράτησαν τις τιμές πάνω από το πλαφόν.

Εν τω μεταξύ οι βενζινοπώλες του Εβρου απέκλεισαν χθες συμβολικά το ρεύμα εξόδου προς Βουλγαρία στον μεθοριακό σταθμό Ορμενίου Εβρου από τις 10 το πρωί ως τη 1 το μεσημέρι, διαμαρτυρόμενοι επειδή πολλοί κάτοικοι των παραμεθορίων περιοχών της Βόρειας Ελλάδας πηγαίνουν στη Βουλγαρία για να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ με φθηνή βενζίνη, αλλά και για να πάρουν μαζί τους προμήθειες καυσίμων.

Το φαινόμενο έχει λάβει μαζική μορφή τον τελευταίο μήνα, από την ημέρα δηλαδή που επιβλήθηκε ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα, ανεβάζοντας την τιμή της βενζίνης κατακόρυφα. Το πλησιέστερο πρατήριο καυσίμων μέσα στη Βουλγαρία βρίσκεται τέσσερα χιλιόμετρα από τον μεθοριακό σταθμό Ορμενίου Εβρου: το δέλεαρ είναι η τιμή της βενζίνης που στη βουλγαρική πλευρά των συνόρων κυμαίνεται από 0,98 έως 1,10 ευρώ το λίτρο, ενώ στην ελληνική πλευρά πωλείται 1,47 ευρώ.

Η Ενωση Βενζινοπωλών Εβρου κάνει τώρα λόγο για «λαθρεμπορία καυσίμων» αλλά, σύμφωνα με τον νόμο, επιτρέπεται η μεταφορά καυσίμων (έως δέκα λίτρα) σε ειδικό μεταλλικό κάνιστρο.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου