" ********* Kακοκαιρία αναμένουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις περισσσότερες περιοχές τις χώρας. Θα θυμίζει περισσότερο Νοέμβριο μήνα με χειμωνιάτικο σκηνικό.****Δύο νέοι σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, στις περιοχές Λυκότρυπα (Κάτω Αχαρνές) και Πύργος Βασιλίσσης, τέθηκαν από σήμερα, Πέμπτη, σε λειτουργία.****Iσορροπία τρόμου στην Ουκρανία, αναπτύσουν στρατιωτικές δυνάμεις οι Ρώσσοι στα πρότυπα δράσης ανάλογα με αυτά στην Γεωργία**** Σέντρα στα γήπεδα της Super League με φόντο το ντέρμπυ των αιωνίων.

Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2009

Νέος κάδος περισυλλογής απορριμμάτων
Ο δήμαρχος της πόλης της Καβάλας Κώστας Σιμιτσής, παρουσίασε τη λειτουργία του νέου «ρομποτικής» τεχνολογίας κάδου συγκέντρωσης απορριμμάτων, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Μακεδονική Οικονομία».
Ο νέος κάδος είναι ύψους περίπου 5 μέτρων και έχει χωρητικότητα όσο πενήντα παλαιού τύπου κάδοι, των 600 λίτρων ο καθένας, κάτι που οφείλεται στη δυνατότητα συμπίεσης των απορριμμάτων, μέσω του ρομποτικού μηχανισμού.
Ο εν λόγω κάδος αποτελεί παγκόσμια ευρεσιτεχνία εταιρείας που εδρεύει στη Λάρισα.
Είναι εξοπλισμένος με ειδικά συστήματα, έτσι ώστε να ανοίγει αυτόματα μόλις αντιληφθεί την παρουσία του πολίτη που επιθυμεί να ρίξει τα σκουπίδια του.
Μόλις ο πολίτης ρίξει τα σκουπίδια του, ο κάδος πλένεται και απολυμαίνεται αυτόματα, έτσι ώστε να αποφεύγεται ο κίνδυνος εστίας μόλυνσης και η παρουσία δυσοσμίας, λόγω της συγκέντρωσης μεγάλης ποσότητας σκουπιδιών.
Το σύστημα του κάδου είναι συνδεδεμένο με το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης.
Το κόστος αγοράς και σύνδεσης του εν λόγω τεχνολογικού προϊόντος, φτάνει τα 80,000 ευρώ και ο κάδος είναι εφοδιασμένος με σύστημα αυτοπροστασίας από την πυρκαγιά.
Ο συγκεκριμένος κάδος μόλις φτάσει στο 100% της χωρητικότητας του, ενημερώνει με σήμα που στέλνεται σε κινητό τηλέφωνο, την υπηρεσία καθαριότητας, οπότε και ειδικό απορριμματοφόρο αναλαμβάνει να τον αδειάσει.
Ολόκληρος ο κάδος είναι κατασκευασμένος από ατσάλι και έχει πολύ μεγάλες αντοχές σε φθορές και στις καιρικές συνθήκες.
Πηγή. www.econews.gr

Ηλεκτρική ενέργεια από δέντρα

Οι επιστήμονες γνώριζαν εδώ και καιρό πως τα φυτά είναι αγωγοί ηλεκτρικού ρεύματος. Για την ακρίβεια, ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) βρήκαν πως τα φυτά μπορούν να συγκεντρώσουν πάνω από 200 millivolts ηλεκτρικής ενέργειας. Αξίζει να σημειωθεί πως ένα millivolt είναι το ένα χιλιοστό του volt.
Αν και τα γνωστά πειράματα με τη μπαταρία-πατάτα και τη μπαταρία-λεμόνι έδειξαν πως μπορεί να παραχθεί ηλεκτρικό ρεύμα, προκαλώντας μία αντίδραση μεταξύ του φυτού και δύο διαφορετικών μετάλλων, για να μπορέσουμε να πάρουμε ηλεκτρική ενέργεια από τα δέντρα απαιτείται ένας διαφορετικός μηχανισμός.
«Επί τούτου δεν θέλαμε να μπερδέψουμε το γεγονός αυτό με αυτό της πατάτας, και έτσι χρησιμοποιήσαμε το ίδιο μέταλλο και για τα δύο ηλεκτρόδια,» δήλωσε ο Μπάμπακ Πάρβιτζ, καθηγητής ηλεκτρολόγος-μηχανικός στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.
Οι ερευνητές, αφού πέρασαν όλο το καλοκαίρι τους μελετώντας τα δέντρα, ανακάλυψαν πως ο πλατύφυλλος σφένδαμνος παράγει σταθερό βολτάζ μερικών εκατοντάδων millivolts. Εντούτοις, ένα κύκλωμα για να λειτουργήσει χρειάζεται πολύ μεγαλύτερο βολτάζ.
Προκειμένου να πάρουν ηλεκτρισμό από τα δέντρα και να τον μετατρέψουν σε χρήσιμη ενέργεια, οι ερευνητές κατασκεύασαν έναν μετατροπέα ανύψωσης, που έχει τη δυνατότητα να τραβάει γύρω στα 20 millivolt παραγόμενης τάσης και να την αποθηκεύει ώστε να παράγεται ακόμα μεγαλύτερη τάση. Συνδέοντάς την στο δέντρο με τη χρήση ηλεκτροδίων, η συσκευή μπορούσε να παράγει βολτάζ 1,1 volts, αρκετό για να λειτουργήσουν αισθητήρες χαμηλής τάσης.
Η μελέτη θα δημοσιευτεί στο επόμενο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού «Transactions on Nanotechnology» του Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών.
Παρόλο που ο Πάρβιτζ παραδέχεται πως η ενέργεια από τα δέντρα δεν είναι το ίδιο πρακτική με την ηλιακή ενέργεια, πιστεύει πως το σύστημα θα μπορούσε να αποτελέσει μία χαμηλού κόστους εναλλακτική επιλογή για τη λειτουργία αισθητήρων, που θα τοποθετηθούν στα δέντρα και θα μπορούν να εντοπίζουν τις περιβαλλοντικές συνθήκες, τις φωτιές στα δάση, ακόμα και να καταγράφουν την υγεία των δέντρων.
«Οι κλασσικές ηλεκτρονικές συσκευές δεν πρόκειται να λειτουργήσουν με το βολτάζ και το ρεύμα που παράγουν τα δέντρα,» υποστηρίζει ο Πάρβιτζ. «Δεδομένου ότι προκύπτουν συνέχεια τεχνολογίες νέας γενιάς, νομίζω ότι είναι επιτακτική ανάγκη να κοιτάξουμε λίγο προς τα πίσω και να δούμε τι είναι εφικτό και τι όχι σε ότι αφορά στις πηγές ενέργειας.»


Ρεκόρ πωλήσεων για το «Χαμένο Σύμβολο» του Μπράουν
Το νέο μυθιστόρημα του Νταν Μπράουν, το «Χαμένο Σύμβολο», έσπασε τα ρεκόρ πωλήσεων σε μια ημέρα, όπως ανακοίνωσε ο εκδοτικός οίκος του δημοφιλή συγγραφέα.
Οι αναγνώστες κυριολεκτικά εξαφάνισαν περισσότερα από ένα εκατομμύριο αντίτυπα στις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Βρετανία, σύμφωνα με τον εκδοτικό οίκο.
Ο Σόνι Μέχτα, επικεφαλής του εκδοτικού οίκου, τόνισε μάλιστα πως «σημειώνονται ιστορικά ρεκόρ πωλήσεων του βιβλίου στη Βόρεια Αμερική». Ήδη, το Amazon.com Inc περιέλαβε το βιβλίο στα best-seller από την πρώτη ημέρα της έκδοσης του.
Το «Χαμένο Σύμβολο», το πολυαναμενόμενο βιβλίο του Νταν Μπράουν εκδίδεται έξι χρόνια μετά τον «Κώδικα Ντα Βίντσι». Βασικός ήρωας του νέου βιβλίου του Μπράουν είναι και πάλι ο καθηγητής του Χάρβαρντ Ρόμπερτ Λάνγκτον, ο οποίος αυτή τη φορά ερευνά τον μυστικό κόσμο των Μασόνων με φόντο την Ουάσινγκτον.
Σημειώνεται ότι ο «Κώδικας Ντα Βίντσι», που έγινε και ταινία, με τον Tom Hanks στον ρόλο του καθηγητή Λάνγκτον, πούλησε 80 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλον τον κόσμο.

Εξόρμηση των κυνηγών στα πυρόπληκτα του ΜαραθώναΠάνω από πέντε τόνους τροφή για πουλιά και θηλαστικά σκόρπισαν κυνηγοί και θηροφύλακες στις περιοχές του Μαραθώνα που επλήγησαν από τις πρόσφατες δασικές πυρκαγιές.
Η προσπάθεια, η οποία γίνεται με τη συνεργασία και κατοίκων, θα συνεχιστεί και για το επόμενο δίμηνο, έτσι ώστε να καταφέρουν να επιβιώσουν τα διάφορα είδη ζώων που έχασαν ζωτικό μέρος των βιοτόπων τους.
Σε ανακοίνωσή τους, εξάλλου, η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας και η Δ'Α Κυνηγετική Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδας καλούν «τους Κυνηγετικούς Συλλόγους της Αττικής, τους θηροφύλακές των Κυνηγετικών Οργανώσεων και κάθε κυνηγό ξεχωριστά να συνεχίσουν την προσπάθεια τους για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στο λεκανοπέδιο της Αττικής».
Στην ίδια ανακοίνωση τόσο η ΚΣΕ όσο και η Δ'Α ΚΟΣΕ «καλούν τους κυνηγούς από τώρα, χωρίς να περιμένουν τις σχετικές απαγορεύσεις, να μην ασκήσουν κυνηγετική δραστηριότητα στις καμένες εκτάσεις της Βορειοανατολικής Αττικής. Παράλληλα εφιστούν την προσοχή στα μέλη τους να καταγγέλλουν άμεσα κάθε πράξη λαθροθηρίας στη θηροφυλακή ώστε να αποτραπούν οι ασυνείδητοι που θα ήθελαν να εκμεταλλευθούν την αδυναμία ειδών της θηραματοπανίδας σε τροφή, νερό και κάλυψη».

Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο:"Kαλύτερο κλίμα για τις πόλεις μας"Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο είναι η σημερινή 22 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής εβδομάδας μετακίνησης 2009. Τίτλος της εβδομάδας μετακίνησης για το 2009 είναι "Καλύτερο κλίμα για τις πόλεις μας", εντάσσεται μάλιστα στην εκστρατεία για τις πράσινες μεταφορές η οποία τονίζει τον σημαντικό ρόλο που έχουν οι πόλεις στην καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Στο πλαίσιο της εβδομάδας μετακίνησης διοργανώνονται εκδηλώσεις για την προώθηση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης, ώστε να περιοριστεί η χρήση των ΙΧ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις δράσεις αυτές τις οποίες και στηρίζει.Πολλές πόλεις και κωμοπόλεις αξιοποιούν την ευκαιρία αυτή, για να παρουσιάσουν νέες ή βελτιωμένες υπηρεσίες δημόσιων μεταφορών, πεζοδρόμους και ποδηλατοδρόμους.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση παρέχει χρηματοδοτική στήριξη και βραβεύει το καλύτερο πρόγραμμα. Στην Ελλάδα διοργανώνονται εκδηλώσεις μεταξύ άλλων στη Λαμία και στη Θεσσαλονίκη. Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο επιλέγεται ένα θέμα που τονίζει μια ιδιαίτερη πτυχή της κινητικότητας και φέτος το θέμα είναι ο αντίκτυπος των αστικών μεταφορών στην κλιματική αλλαγή.
Τα ιδιωτικά αυτοκίνητα και τα φορτηγά ευθύνονται κυρίως για το θόρυβο, τη ρύπανση και την κυκλοφοριακή συμφόρηση που δυσκολεύουν τη ζωή στην πόλη ενώ ευθύνονται και για την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακος, του αερίου δηλαδή στο οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η κλιματική αλλαγή.