Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010
«Πράσινη κάρτα» αποκτούν από την Ανοιξη όλα τα καινούργια κτίρια
Με «πράσινη κάρτα» θα εφοδιάζονται από την άνοιξη όλα τα καινούργια κτίρια της χώρας, ενώ σε λίγο καιρό ξεκινούν και τα επιδοτούμενα μερεμέτια στα παλιά σπίτια, με αντικατάσταση κουφωμάτων, τζαμιών, καυστήρων, λεβήτων και με μονωτικές βαφές.
Με το σχέδιο της ενεργειακής ταυτότητας των κτιρίων, το οποίο θα μπει στην ζωή μας τον Απρίλιο, θα γίνονται ενεργειακές επιθεωρήσεις σε όλα τα καινούργια κτίρια, αλλά και στα παλαιά, εφόσον αυτά πωλούνται ή ενοικιάζονται, ενώ θα εκπονείται μελέτη ενεργειακής αποδοτικότητας, από εξειδικευμένους μηχανικούς, που θα είναι απαραίτητη για την έκδοση οικοδομικών αδειών.
Όπως αναφέρει Το Βήμα της Κυριακής, το κόστος αρχικά έχει οριστεί σε ένα ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και εφόσον παραμείνει, τότε ένα διαμέρισμα 150 τ.μ., ανεξαρτήτως αντικειμενικής αξίας, θα έχει κόστος 150 ευρώ για την απόκτηση της «πράσινης κάρτας».
Ο επιθεωρητές θα βαθμολογούν τρία σημεία: χωροθέτηση του κτιρίου βάσει του βιοκλιματικού σχεδιασμού του (δηλαδή προσανατολισμό και χωροθέτηση των ανοιγμάτων), κέλυφος του κτιρίου (θερμομόνωση, ποιότητα κουφωμάτων) και ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις (καυστήρες-λέβητες, κλιματιστικά, θερμαντικά σώματα).
Τα κτίρια θα βαθμολογούνται για την ενεργειακή απόδοσή τους και θα κατατάσσονται σε 10 ενεργειακές κατηγορίες, όπως ισχύει για τις ηλεκτρικές συσκευές. Υποχρεωτικές θα είναι οι επιθεωρήσεις και για όλα τα νέα κτίρια. Για την έκδοση οικοδομικών αδειών θα απαιτείται πλέον μελέτη ενεργειακής απόδοσης, αντί μελέτης θερμομόνωσης η οποία καταργείται χωρίς επιπλέον κόστος.
Επίσης ενεργειακές επιθεωρήσεις θα γίνονται και σε παλαιά κτίρια εμβαδού άνω των 1.000 τετραγωνικών μέτρων, όταν γίνεται ριζική ανακαίνιση. Η «πράσινη κάρτα κτιρίων» θα ανανεώνεται μία φορά κάθε 10 χρόνια, ενώ οι επιθεωρήσεις στους λέβητες και στις εγκαταστάσεις θέρμανσης και κλιματισμού θα γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια.
Ενστάσεις από την ΠΟΜΙΔΑ
Ενστάσεις για τη μεθοδολογία με την οποία θα γίνουν οι επιθεωρήσεις διατυπώνει η ΠΟΜΙΔΑ, εκτιμώντας ότι η επικλογή που έγινε από το υπουργείο Περιβάλλοντος θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και υπερβολικές δαπάνες στην εφαρμογή του σχεδίου.
Τέτοια, προβλήματα, είναι κατ' εκτίμησή της ΠΟΜΙΔΑ, οι «πολύπλοκοι υπολογισμοί ακόμη και για το πιο μικρό διαμέρισμα, απαίτηση προσκόμισης σχεδίων ακινήτου στον ενεργειακό επιθεωρητή, ανύπαρκτων στις παλαιές οικοδομές, ανάγκη χρήσης μετρητικών οργάνων υψηλότατου κόστους, χρονοβόρα διαδικασία και ιδιαίτερα υψηλό κόστος επιθεώρησης, εξ αιτίας και του κόστους σύνταξης νέων σχεδίων».
Η ΠΑνελλήνια Ομοσπονδί Ιδιοκτητών Ακινήτων προτείνει την «απλή και ανόθευτη μέθοδο του «Κτιρίου Αναφοράς» που έχει εκπονήσει πέρυσι Επιτροπή του ΤΕΕ, όπως ισχύει και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες».
«Εξοικονομήστε Κατ' Οίκον»
Μετά όμως την πράσινη κάρτα έρχεται και η πολυθρύλητη ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων, δηλαδή το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ΄ Οίκον» που είχε εξαγγελθεί αλλά δεν είχε υλοποιηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Περιλαμβάνει επιδότηση ως 50% για «πράσινες» επισκευές σε περίπου 30.000 παλαιά κτίρια- τα οποία αντιστοιχούν σε περίπου 100.000 νοικοκυριά.
Για να ενταχθεί στο πρόγραμμα ένα κτίριοείτε μονοκατοικία είτε πολυκατοικία- και να επιδοτηθεί, πρέπει να έχει οικοδομική άδεια που να έχει εκδοθεί πριν από τον Ιούλιο του 1979 (οπότε άλλαξε ο οικοδομικός κανονισμός) και να έχει τιμή ζώνης μέχρι 1.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Με το όριο αυτό καλύπτεται μεγάλο τμήμα της χώρας και το μεγαλύτερο τμήμα της Αττικής, περιλαμβανομένης όλης της Δυτικής Αθήνας, του Πειραιά και πολλών περιοχών άλλων δήμων στη χώρα. Αν η τιμή ζώνης είναι άνω των 1.500 ευρώ, προβλέπεται φορολογική απαλλαγή σε ανάλογο ύψος.
Οι υποχρεωτικές εργασίες για ένταξη στο πρόγραμμα είναι: η θερμομόνωση στην ταράτσα του σπιτιού, η αντικατάσταση τζαμιών με διπλά θερμομονωτικά και κουφωμάτων με σύγχρονα θερμομονωτικά και ηχομονωτικά, καθώς και η βαφή με «ψυχρά» (μονωτικά) χρώματα των επιφανειών. Επίσης υποχρεωτική είναι και η αντικατάσταση του παλαιού καυστήρα με νέο υψηλής απόδοσης ή με σύστημα φυσικού αερίου ή με φωτοβολταϊκό. Προαιρετικές είναι οι επεμβάσεις στο κέλυφος του κτιρίου και η εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα.
Το ανώτατο κόστος των συνολικών μετασκευών δεν μπορεί να υπερβεί τις 120.000 ευρώ, ενώ υπάρχει κατάλογος με το κοστολόγιο των εργασιών αλλά και των υλικών που απαιτούνται για κάθε εργασία. Μόνο με βάση αυτό το κοστολόγιο θα μπορούν να υποβληθούν προτάσεις επιλέξιμες για ένταξη στο πρόγραμμα. Για ένα μικρό διαμέρισμα, υπολογίζεται ότι το μέσο κόστος συνολικών μετασκευών ανέρχεται σε 15.000 ευρώ.
Newsroom ΔΟΛ
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)