" ********* Kακοκαιρία αναμένουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις περισσσότερες περιοχές τις χώρας. Θα θυμίζει περισσότερο Νοέμβριο μήνα με χειμωνιάτικο σκηνικό.****Δύο νέοι σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, στις περιοχές Λυκότρυπα (Κάτω Αχαρνές) και Πύργος Βασιλίσσης, τέθηκαν από σήμερα, Πέμπτη, σε λειτουργία.****Iσορροπία τρόμου στην Ουκρανία, αναπτύσουν στρατιωτικές δυνάμεις οι Ρώσσοι στα πρότυπα δράσης ανάλογα με αυτά στην Γεωργία**** Σέντρα στα γήπεδα της Super League με φόντο το ντέρμπυ των αιωνίων.

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Η ανακύκλωση συσκευών κερδίζει έδαφος στην Ελλάδα


Πέρυσι ανακυκλώθηκαν 47 χιλιάδες τόνοι ηλεκτρικών συσκευών όλων των κατηγοριών(αντιστοιχούν σε 2,326,677 συσκευές), ενώ τους 5 πρώτους μήνες του 2009 ανακυκλώθηκαν περίπου 25,000 τόνοι, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».

Η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών κερδίζει έδαφος στην Ελλάδα, αφού με βάση το Προεδρικό Διάταγμα του 2004, απαγορεύεται η διάθεση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων στις χωματερές.

Τώρα πια είναι υποχρεωτικό οι εν λόγω συσκευές να οδηγούνται στο εθνικό σύστημα διαχείρισης ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών αποβλήτων.

Οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, αποτελούνται από υλικά, τα οποία μπορούν να ανακυκλωθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν.

Από τις πλέον διαδεδομένες ηλεκτρονικές συσκευές στη χώρα ,είναι τα κινητά τηλέφωνα, τα οποία κάθε χρόνο πουλιούνται περίπου 3,5 εκατομμύρια συσκευές, με αποτέλεσμα ο όγκος απορριμμάτων που παράγεται, να είναι πολύ μεγάλος.

Το πιο επικίνδυνο μέρος τους είναι οι μπαταρίες, οι οποίες βλάπτουν το περιβάλλον όταν καταλήγουν σε χωματερές.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι περιέχουν βλαβερά στοιχεία, όπως βαρέα μέταλλα (κάδμιο και λίθιο), ενώ παλιότερα περιείχαν και μόλυβδο.

Σύμφωνα με στοιχεία το 2008, όσον αφορά τις μεγάλες οικιακές συσκευές, ανακυκλώθηκαν 833,342 ψυγεία, κλιματιστικά και πληντύρια.

Από τις μικρές οικιακές συσκευές, όπως μίξερ, καφετιέρες, τοστιέρες και σκούπες, ανακυκλώθηκαν 310,426.

Από τον εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας, όπως οθόνες ηλεκτρονικών υπολογιστών, κινητά, φωτοτυπικά, ανακυκλώθηκαν 555,032 συσκευές, ενώ από τον εξοπλισμό ήχου και εικόνας, όπως τηλεοράσεις, Ηi-Fi, DVD και βίντεο, οδηγήθηκαν για ανακύκλωση 258.045 συσκευές.

econews

Δήμος Αθηναίων: «Χωριό Ανακύκλωσης» στο Σύνταγμα 20 με 22 Νοεμβρίου


«Χωριό Ανακύκλωσης» θα δημιουργήσουν για τρείς ημέρες (20 με 22 Νοεμβρίου) στην πλατεία Συντάγματος ο Δήμος Αθηναίων, ο Σκαϊ και η Eurobank.

Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι η ενημέρωση των δημοτών και επισκεπτών της πόλης για τους τρόπους ανακύκλωσης.

Στο «Χωριό της Ανακύκλωσης» θα λειτουργήσουν περίπτερα των μεγαλύτερων εταιρειών ανακύκλωσης, όπου οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερώνονται για τη χρησιμότητα, τα οφέλη και τους τρόπους ανακύκλωσης. Παράλληλα, οι εθελοντές Περιβάλλοντος του Δήμου Αθηναίων θα διανέμουν έντυπο ενημερωτικό υλικό και θα παρέχουν πληροφορίες σε όλους τους ενδιαφερόμενους.

Στο «Χωριό της Ανακύκλωσης» συμμετέχουν οκτώ συστήματα Συλλογικής Εναλλακτικής Διαχείρισης:

1) Συσκευασιών

2) Ορυκτελαίων

3) Συσκευασιών και Αποβλήτων

4) Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού εξοπλισμού

5) Φωτιστικών Ειδών και Λαμπτήρων

6) Φορητών Ηλεκτρικών Στηλών και Συσσωρευτών

7) Μεταχειρισμένων Ελαστικών

8 ) Αποβλήτων Λιπαντικών Ελαίων.

Τα περίπτερα θα λειτουργούν τις παρακάτω μέρες και ώρες:

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου : 10.00 - 20.00

Σάββατο 21 Νοεμβρίου : 10.00 - 18.00

Κυριακή 22 Νοεμβρίου : 10.00 - 15.00

Εκδηλώσεις

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου, όσοι περάσουν από την Πλατεία Συντάγματος θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας, που πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Ελληνικής Lomographic Εmbassy και της gallery Μ55.

Ακόμη, τα παιδιά θα μπορούν να διασκεδάσουν και να γνωρίσουν την ανακύκλωση μέσα από έξυπνα δρώμενα που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον τους:

Την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου, η ομάδα «Φτου ξελευθερία» από τις 10.00 έως τις 14.00 θα υλοποιήσει το πρόγραμμα «Παίζουμε Περιβάλλον;», με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των παιδιών για την ανακύκλωση και την πολυτιμότητα του νερού.

Αμέσως μετά, την σκυτάλη παίρνει το «ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ της ανακύκλωσης» που παρουσιάζει η Ψυχαγωγική Εκπαιδευτική Δράση από τις 14.00 έως τις 20.00.

Το Σάββατο 21 Νοεμβρίου, από τις 10.00 έως τις 15.00, η TRASH ART δημιουργεί … θησαυρούς από τα σκουπίδια. Τα παιδιά μαζί με παιδαγωγούς και καλλιτέχνες θα δημιουργήσουν έργα από ανακυκλώσιμα υλικά και θα συνθέσουν την πόλη που θέλουν και ονειρεύονται να ζήσουν, μέσα από μια πρωτότυπη κατασκευή.

Την ίδια μέρα από τις 15.00 -18.00 θα γίνεται ανταλλαγή λαμπτήρων με νέους εξοικονόμησης ενέργειας. Τη δράση υλοποιεί το σύστημα Φωτοκύκλωση.

Την Κυριακή 22 Νοεμβρίου, από τις 11.00 έως τις 13.00, το θέατρο «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΚΦΡΑΣΗ» της Μαίρης Ιγγλέση παρουσιάζει το έργο «Από που παν στο Σκουπιδο…Πρασινιστάν».

Λίγο αργότερα, στις 13.30 η Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων θα βρίσκεται στο «Χωριό της Ανακύκλωσης» για να κλείσει μουσικά το τριήμερο των εκδηλώσεων.

Σημειώνεται ότι το Σάββατο 21 Νοεμβρίου όσοι επιθυμούν, θα μπορούν να παραδίδουν βιβλία που δεν χρειάζονται. Τα σημεία όπου θα συγκεντρώνονται τα βιβλία από το Μη Κυβερνητικό Οργανισμό «Το Καραβάνι της Αλληλεγγύης» είναι στο Σύνταγμα, στη Γλυφάδα και στην Κηφισιά. Κάποια από τα βιβλία θα προωθηθούν για τη δημιουργία βιβλιοθηκών.

Ειδικότερα, τα σημεία που έχουν οριστεί είναι:

1. Το Σύνταγμα από τις 10.00 έως τις 18.00 στο «Χωριό της Ανακύκλωσης»
2. Το Δημαρχείο Γλυφάδας (Άλσους 15) στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου από τις 8.00 έως τις 14.00.
3. Το Δημαρχείο Κηφισιάς (Διονύσου & Μυρσίνης) από τις 8.00 έως τις 14.00.

econews

Διαδραστικοί τοίχοι: «Φως άναψε»



Ποιος είπε ότι οι ταπετσαρίες στους τοίχους δεν τραβούν την προσοχή μας;


Ένα νέο είδος ηλεκτρονικής προηγμένης ταπετσαρίας υπόσχεται όχι μόνο υπέροχα σχέδια για τους τοίχους μας αλλά και τη δυνατότητα να ανάβουμε τις λάμπες και τα καλοριφέρ -ακόμα και να ελέγχουμε το ηχοσύστημα του σπιτιού μας.
Οι διαδραστικοί τοίχοι δεν είναι κάτι καινούργιο αλλά οι περισσότεροι διαθέτουν ακριβούς αισθητήρες και προβολείς που καταναλώνουν πολύ ενέργεια. Σήμερα το πρόγραμμα Living Wall, με επικεφαλής τη Leah Buechley από το Εργαστήριο Πολυμέσων του ΜΙΤ, στη Μασαχουσέτη, προσφέρει έναν εναλλακτικό τρόπο, χρησιμοποιώντας μαγνητικά και αγώγιμα χρώματα για να δημιουργήσει ένα κύκλωμα σε ελκυστικά σχέδια.
Όταν συνδυαστεί με χαμηλή θερμοκρασία, φωτεινότητα και αισθητήρες αφής, λυχνίες LED και Bluetooth, ο τοίχος μεταμορφώνεται σε μία επιφάνεια ελέγχου, που έχει τη δυνατότητα να επικοινωνεί με τις κοντινές συσκευές. Μπορείτε να αγγίξετε ένα λουλούδι στην ταπετσαρία για να ανάψετε το φως, για παράδειγμα, ή να θέσετε σε λειτουργία το καλοριφέρ όταν το δωμάτιο είναι κρύο.
«Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε τεχνολογίες, τις οποίες θα μπορούν να ενσωματώσουν οι χρήστες στην καθημερινή τους ζωή και θα μπορούν να τις λειτουργούν ή να τις αλλάζουν, χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερες τεχνικές ικανότητες,» ισχυρίζεται η Buechley.
Για να φτιάξει την ταπετσαρία, η ομάδα ξεκίνησε με φύλλα χάλυβα, ανάμεσα σε στρώσεις χαρτιού, το οποίο είναι επιστρωμένο με μαγνητική μπογιά -ακρυλική μπογιά, αναμεμειγμένη με μόρια σιδήρου. Πάνω σε αυτή τη βάση, σχεδιάζουν με αγώγιμη μπογιά μοτίβα, όπως λουλούδια και αμπέλια. Η μπογιά αυτή περιέχει μόρια χαλκού αντί για σίδηρο. Τα σχέδια σχηματίζουν κυκλώματα, πάνω στα οποία τοποθετούνται αισθητήρες, λάμπες και άλλα στοιχεία.



«Στην πραγματικότητα είναι ένα απλό κομμάτι χαρτιού και μπορεί να φτιαχτεί με τις υπάρχουσες τεχνικές εκτύπωσης και κατασκευής,» προσθέτει η Buechley.
Η ύπαρξη κυκλώματος στον τοίχο μπορεί να ακούγεται επικίνδυνο, αλλά η Buechley ισχυρίζεται πως το σύστημα λειτουργεί στα 20 volts, τραβώντας γύρω στα 2,5 amps όταν είναι πλήρως φορτωμένο με συσκευές. «Μπορείς να ακουμπήσεις τον τοίχο ελεύθερα και να μην νιώσεις το παραμικρό τσίμπημα από το ρεύμα,» πρόσθεσε η ίδια.
Πέραν, όμως, από την καλαίσθητη εικόνα της, η διαδραστική ταπετσαρία δεν πρόκειται να κάνει την εμφάνισή της στα νοικοκυριά στο άμεσο μέλλον, όπως αναφέρει ο Kirk Mueller, σχεδιαστής στο Rhode Island School of Design, που έχει ασχοληθεί με άλλα σχέδια διαδραστικής ταπετσαρίας. «Δεν ξέρω πόσο πρακτικές μπορεί να είναι στην πραγματική ζωή,» προσθέτει.
Η Buechley υποστηρίζει ότι η ταπετσαρία δείχνει πώς η υπάρχουσα τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί με καινοτόμους τρόπους, υλικά και εφαρμογές που θεωρούνται ως «χαμηλή τεχνολογία». Είναι πεπεισμένη πως τέτοια προγράμματα θα ενθαρρύνουν τους καλλιτέχνες να ασχοληθούν περισσότερο με την τεχνολογία.

Πηγή: www.pathfinder.gr

Μεγαλύτερες εκπομπές ρύπων από τα βιοκαύσιμα



Τα εξελιγμένα βιοκαύσιμα θα εκπέμπουν, κατά μέσον όρο, περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ό,τι η βενζίνη τις επόμενες δεκαετίες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης Science.
Ταυτόχρονα, άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ίδια επιθεώρηση, υποστηρίζει ότι τα Ηνωμένα Εθνη υπερέβαλαν την εξοικονόμηση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τα βιοκαύσιμα και τη βιομάζα, αγνοώντας την αποδάσωση και άλλες αλλαγές στη χρήση γης.
Σύμφωνα με την πρώτη μελέτη, την οποία υπογράφει ο Τζέρι Μελίλο του Marine Biological Institute τις ΗΠΑ, τα καλούμενα «κυτταρινικά» βιοκαύσιμα, δηλαδή τα καύσιμα από ξύλο και γρασίδι - για την εξέλιξη των οποίων κυβερνήσεις ανά τον κόσμο διαθέτουν δισεκατομμύρια δολάρια - θα οδηγήσουν πρακτικά σε υψηλότερες ανά μονάδα ενέργειας εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε σύγκριση με τη βενζίνη, κατά μέσον όρο, στο χρονικό διάστημα 2000-2030.
Αυτό οφείλεται στο ότι από τις εκτάσεις που θα φιλοξενήσουν τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες λεύκες και τροπικό χόρτο θα εκτοπιστούν οι καλλιέργειες τροφίμων, δίνοντας ώθηση στην αποψίλωση με στόχο την επέκταση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Παράλληλα, οι καλλιέργειες για βιοκαύσιμα απαιτούν αζωτούχα λιπάσματα, πηγή δύο αερίων του θερμοκηπίου, του διοξειδίου του άνθρακα και του πολύ ισχυρότερου οξειδίου του αζώτου.
?»Εκτιμάμε ότι υπάρχει χώρος στον πλανήτη τόσο για τις καλλιέργειες σιτηρών όσο και τα βιοκαύσιμα αλλά θα υπάρξουν συνέπειες από αυτή τη χρήση» και αυτές θα είναι η απώλεια δάσους, είπε ο κ. Μελίλο.
Από την πλευρά του, ένας εκ των συγγραφέων της δεύτερης μελέτης, ο Στιβ Χάμπουργκ, επικεφαλής επιστήμονας στην περιβαλλοντική οργάνωση Environmental Defense Fund, «θα υπάρξει αυξανόμενη πίεση για μετατροπή της βιομάζας στον πλανήτη σε πηγή ενέργειας».
«Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ανταγωνισμός με τη γεωργία, την προστασία των υδάτινων πόρων, τη βιοποικιλότητα κι αυτό δεν ωφελεί την ατμόσφαιρα», τόνισε ο κ. Χάμπουργκ.

Πηγή: www.pathfinder.gr

Χάνουμε το έδαφος. Ζώνες υψηλού ρίσκου ερημοποίησης στην Ελλάδα


Στις περιοχές υψηλού κινδύνου για ερημοποίηση εντάχθηκαν ήδη οι καμένες περιοχές της Πελοποννήσου, όπως ανακοινώθηκε στο 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποερημοποίησης, που έγινε στη Μαδρίτη.

Στις ζώνες υψηλού ρίσκου βρίσκονται ήδη η Στερεά Ελλάδα, η ορεινή ζώνη των Ιονίων νήσων, τα νησιά του Αιγαίου, η Εύβοια, η ανατολική Κρήτη και τμήματα της Θεσσαλίας, Μακεδονίας και Θράκης.

Όπως προκύπτει, το 34% της χώρας χαρακτηρίζεται υψηλού κινδύνου ερημοποίησης, ενώ το 8% της γεωργικής γης, περίπου 3.000.000 στρέμματα, πρέπει να αποσυρθεί από την παραγωγή. Όπως τονίσθηκε από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή, η χώρα μας, ενώ επικύρωσε την παγκόσμια σύμβαση το 1996 και ενώ το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχε τη διεθνή υποχρέωση από το 2004 να λειτουργεί ειδική επιτροπή για να ελέγχει την υποβάθμιση των εδαφών, να παρακολουθεί τις εξελίξεις, τους στόχους, να διαθέτει πόρους και να ενημερώνει τις χώρες μέλη, ουδέποτε στελέχωσε την υπηρεσία.

Όπως αναφέρθηκε, πολλά δεινά θα μπορούσαν να έχουν προβλεφθεί ή ακόμη και να αποφευχθούν. Στο συνέδριο, στο οποίο μετείχαν επιστήμονες και πολιτικοί, η ερημοποίηση χαρακτηρίστηκε ως ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους του αιώνα μας, καθώς απειλεί να εξαναγκάσει ολόκληρους πληθυσμούς να εγκαταλείψουν τις υποβαθμισμένες εδαφικά χώρες τους.

Μια μετανάστευση που επηρεάζει περίπου 2 δισ. ανθρώπους και το ένα τρίτο περίπου της επιφάνειας της Γης! Εκτιμάται ότι 170 χώρες παγκοσμίως επηρεάζονται άμεσα, 50 έμμεσα, ενώ οι ετήσιες απώλειες εδάφους στην υφήλιο υπολογίζονται σε 24 δισεκατομμύρια τόνους.

Η κυριότερη διεργασία που είναι υπεύθυνη για την ερημοποίηση είναι η διάβρωση, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο υποβάθμισης των εδαφών, καθώς επιφέρει δραστική μείωση του βάθους, της γονιμότητας, της παραγωγικότητας και της βλάστησης. Προβλέψεις δείχνουν ότι το πρόβλημα της ερημοποίησης θα επεκταθεί σε ευρύτερες περιοχές της γης, ενώ οι ανάγκες του πληθυσμού σε τρόφιμα θα αυξάνονται.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι φτωχές χώρες που επηρεάζονται από την ερημοποίηση αντλούν περισσότερο από 50% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος από τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Συνεπώς, εάν οι φυσικοί πόροι των φτωχών χωρών υποβαθμιστούν περαιτέρω, θα προχωρήσουν στην εκμετάλλευση ευρύτερων περιοχών, χωρίς μεταβολή της τεχνικής καλλιέργειας, με αποτέλεσμα την περαιτέρω επέκταση των υποβαθμισμένων περιοχών.

Εκτιμάται ότι η απώλεια εισοδήματος μέχρι το τέλος του 2006 ανήλθε σε 64 δισ. δολάρια.

Στην Ασία, το 71% των γεωργικών εδαφών είναι σημαντικά διαβρωμένο. Σε έκταση γης 4,3 δισ. εκταρίων, στα 1,7 δισ. περίπου επικρατούν άνυδρες συνθήκες, οι οποίες εκτείνονται από τις ακτές της Μεσογείου έως και τις ακτές του Ειρηνικού.

Στην Αφρική, λόγω της φοβερής και διαρκούς ξηρασίας, το 76% των γεωργικών εκτάσεων έχει σοβαρά υποβαθμισθεί, ενώ τα 2/3 της ηπείρου είναι έρημος. Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο, καθώς πολλές χώρες της έχουν απομονωθεί από τη διεθνή κοινότητα, με υψηλό επίπεδο φτώχειας και μεγάλη εξάρτηση των κατοίκων τους από τους φυσικούς πόρους.

Κλιματικές αλλαγές

Στη Λατινική Αμερική, αν και η περιοχή είναι γνωστή για τα τροπικά της δάση, το 1/4 της συνολικής έκτασης είναι ξηρές περιοχές και το 75% των καλλιεργειών είναι κατεστραμμένο.

Στην ερημοποίηση της γης στη Μεσογειακή Ευρώπη συμβάλλει σημαντικά η αυξανόμενη βιομηχανική δραστηριότητα, η εξάπλωση του τουρισμού και η εντατικοποίηση της γεωργίας. Οι μελλοντικές κλιματικές αλλαγές στην περιοχή αναμένεται να επιδεινώσουν το ήδη υπάρχον πρόβλημα και να υπονομεύσουν σημαντικά τις προσπάθειες αντιμετώπισής του. Απειλούνται περισσότερο περιοχές σε Νότια Ευρώπη, Νότια Ιταλία, Σικελία, Κορσική και το νοτιοανατολικό μέρος της Ιβηρικής Χερσονήσου.

Η Τουρκία, η Τυνησία και το Μαρόκο χάνουν κάθε χρόνο λόγω διάβρωσης 542.370, 180.000 και 22.000 στρέμματα γης, αντίστοιχα.

Πηγή: Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία