" ********* Kακοκαιρία αναμένουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις περισσσότερες περιοχές τις χώρας. Θα θυμίζει περισσότερο Νοέμβριο μήνα με χειμωνιάτικο σκηνικό.****Δύο νέοι σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, στις περιοχές Λυκότρυπα (Κάτω Αχαρνές) και Πύργος Βασιλίσσης, τέθηκαν από σήμερα, Πέμπτη, σε λειτουργία.****Iσορροπία τρόμου στην Ουκρανία, αναπτύσουν στρατιωτικές δυνάμεις οι Ρώσσοι στα πρότυπα δράσης ανάλογα με αυτά στην Γεωργία**** Σέντρα στα γήπεδα της Super League με φόντο το ντέρμπυ των αιωνίων.

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Μιρό και με τη γραφή Μπράιγ



O θαυμαστός κόσμος του Χουάν Μιρό, του μεγάλου Καταλανού ζωγράφου, απλώνεται από χθες στο κέντρο πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254). Είναι «Ο Μιρό της Μαγιόρκα», μια έκθεση που παρουσιάζεται από τους διοργανωτές, τόσο στη Θεσσαλονίκη, απ’ όπου ξεκίνησε στο Τελλόγλειο Ιδρυμα και σε πέντε μουσεία, και τώρα μοιράζεται σε Αθήνα (Ελληνικός Κόσμος και Ινστιτούτο Θερβάντες) και Κύπρο, ως μια έκθεση για όλους. Κι αυτό δεν είναι κενό νοήματος.

Για πρώτη φορά εφαρμόζεται το πρόγραμμα «Αγγίζοντας την τέχνη», βασισμένο στην απτική αναπαραγωγή, και αφορά στους επισκέπτες με μερική ή ολική απώλεια όρασης. Δίπλα σε κάθε μία από τις ελαιογραφίες (έξι στον «Ελληνικό Κόσμο») έχει αναρτηθεί το ίδιο έργο όπου τα περιγράμματα των μορφών και άλλα στοιχεία αποδίδονται με ανάγλυφες γραμμές, ενώ χρησιμοποιούνται χαρτόνια κι άλλα υλικά για την καλύτερη απόδοση και πρόσληψη της τονικότητας των χρωμάτων, των σχημάτων, της τεχνικής του καλλιτέχνη κ.λπ. Επίσης, κείμενα περιγραφής του κάθε έργου παρατίθενται σε γραφή Μπράιγ.

Τα μοτίβα και οι φιγούρες του Μιρό, η παιγνιώδης και ποιητική διάθεση του καλλιτέχνη προσφέρονται έντονα για εκπαιδευτικά προγράμματα. Εχουν καταρτιστεί τρία προγράμματα για διαφορετικές ηλικίες παιδιών, με σκοπό οι μικροί θεατές να ανακαλύψουν τον μαγικό κόσμο του ζωγράφου.

Οι ενήλικες θα απολαύσουν έως τις 30 Μαΐου επίσης 47 πρωτότυπα χαρακτικά από τις σειρές «Τα σκυλιά», «Ιδρυμα Πάλμα» και «Ανθρωποι της θάλασσας», καθώς και φωτογραφίες του Μιρό όταν κατοικούσε στη Μαγιόρκα και εργαζόταν στο περίφημο εργαστήριό του εκεί, το οποίο έχει μείνει ανέπαφο.

Παράλληλα, στο Ινστιτούτο Θερβάντες (Μητροπόλεως) παρουσιάζονται, πάντα σε επιμέλεια Μάριου Ελευθεριάδη, χαρακτικά, λιθογραφίες, μακέτες και σχέδια του Μιρό, ενώ στις 12 Μαρτίου εγκαινιάζεται στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας το τρίτο και μεγαλύτερο τμήμα της συνολικής έκθεσης.

Δήμητρα Ρουμπούλα

www.ethnos.gr

«Καίσαρας» στέφθηκε ο Παναθηναϊκός στη Ρώμη και πέρασε στους «16»



Ούτε στα πιο τρελά όνειρά τους δεν θα πίστευαν παίκτες, τεχνική ηγεσία, διοίκηση και οπαδοί του Παναθηναϊκού, ότι έπειτα από την ολική... επαναφορά του ΟΑΚΑ, η ομάδα τους θα πήγαινε στη ρεβάνς του Ολίμπικο και θα έπαιρνε την πρόκριση στους «16» του Europa League με ακόμα μία «διαστημική» ανατροπή και νίκη 3-2 σε ρυθμό... προπόνησης!

Οι Ρωμαίοι προηγήθηκαν στο 11' με τον Ρίισε, αλλά οι «πράσινοι» απάντησαν με τρία γκολ μέσα σε 7' λεπτά με σκόρερ τους Σισέ (40' πεν, 45'+2) και Νίνη (43').

Η Ρόμα πίεσε στην επανάληψη και μείωσε στο τελικό 2-3 με γκολ του Ντε Ρόσι στο 67'.

Στη συνέχεια οι «πράσινοι» θα αντιμετωπίσουν τη Σταντάρ Λιέγης για μια θέση στην οκτάδα της διοργάνωσης.

Η αποστολή του «τριφυλλιού» αναχωρεί μετά το τέλος του αγώνα με πτήση τσάρτερ για την Αθήνα, όπου αναμένεται να φτάσει στις 03:30 τα ξημερώματα της Παρασκευής στα Σπάτα, όπου οι οπαδοί του Παναθηναϊκού ετοιμάζουν θερμή υποδοχή στους θριαμβευτές της Ρώμης.

Επεισόδιο μεταξύ Νίνη, Βούτσινιτς και Σισέ

Θερμό επεισόδιο ανάμεσα στον Σωτήρη Νίνη και τον Μίρκο Βούτσινιτς σημειώθηκε μετά το τέλος του αγώνα με τους δυο παίκτες να ανταλλάσουν... γαλλικά. Στη συνέχεια ο Μαυροβούνιος επιτέθηκε στον Έλληνα διεθνή μέσο, ο Τζιμπρίλ Σισέ επενέβη κάνοντας... κεφαλοκλείδωμα στον παίκτη της Ρόμα!

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, μετά το τέλος του αγώνα ο άσος του Παναθηναϊκού έδωσε το χέρι του στον φορ της Ρόμα, αλλά εκείνος εκνευρισμένος από την ήττα δεν ανταπέδωσε το χαιρετισμό. Τότε ο Νίνης φέρεται να έβρισε τον Βούτσινιτς και ο Μαυροβούνιος φορ κινήθηκε απειλητικά κατά του El Ninio.

Tότε μπήκε στη μέση ο Τζιμπρίλ Σισέ. Είπε στον Βούτσινιτς «αυτά έλα να τα κάνεις σε μένα και όχι στον μικρό» και στη συνέχεια τον έπιασε... κεφαλοκλείδωμα για να τους χωρίσουν οι ψυχραιμότεροι.

Λίγο αργότερα ο Βούτσινιτς αναφερόμενος στο επεισόδιο με τον Νίνη ανέφερε:

«Ο Νίνης μου έδωσε το χέρι αλλά ήμουν εκνευρισμένος και δεν απάντησα. Τότε με έβρισε λέγοντας π... γιε και τρελάθηκα, κινήθηκα εναντίον του αλλά το επεισόδιο σταμάτησε εκεί...»

Και μετά η... Η Σταντάρ Λιέγης

Η Σταντάρ Λιέγης είναι το «εμπόδιο» του Παναθηναϊκού προς τους προημιτελικούς του Europa league. Η πρωταθλήτρια Βελγίου αναδείχθηκε ισόπαλη 0-0 με τη Σάλτσμπουργκ στην Αυστρία και πήρε την πρόκριση στους «16» χάρη στη νίκη της 3-2 στον πρώτο αγώνα.

Έτσι, θα τεθεί για δεύτερη φορά φέτος αντίπαλος με ελληνική ομάδα, αφού στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ είχε αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό, με απολογισμό μία νίκη (2-0 στη Λιέγη) και μία ήττα (1-2 στον Πειραιά).

Το πρώτο ματς θα γίνει στις 11 Μαρτίου στο ΟΑΚΑ και η ρεβάνς στις 18 Μαρτίου (τρεις ημέρες πριν το μεγάλο ντέρμπι Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός) στη Λιέγη.

www.in.gr