" ********* Kακοκαιρία αναμένουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις περισσσότερες περιοχές τις χώρας. Θα θυμίζει περισσότερο Νοέμβριο μήνα με χειμωνιάτικο σκηνικό.****Δύο νέοι σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, στις περιοχές Λυκότρυπα (Κάτω Αχαρνές) και Πύργος Βασιλίσσης, τέθηκαν από σήμερα, Πέμπτη, σε λειτουργία.****Iσορροπία τρόμου στην Ουκρανία, αναπτύσουν στρατιωτικές δυνάμεις οι Ρώσσοι στα πρότυπα δράσης ανάλογα με αυτά στην Γεωργία**** Σέντρα στα γήπεδα της Super League με φόντο το ντέρμπυ των αιωνίων.

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Ποινική δίωξη κατά του πρύτανη του ΕΜΠ για «υπόθαλψη» αντιεξουσιαστικής ιστοσελίδας



Ποινική δίωξη για την πλημμεληματικού χαρακτήρα κατηγορία της παράβασης καθήκοντος ασκήθηκε από την Εισαγγελία σε βάρος του πρύτανη Κ.Μουτζούρη και των αντιπρυτάνεων του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου Γ.Πολύζου και Γερ.Σπαθή για τη λειτουργία της αντιεξουσιαστικού δικτυακού τόπου Indymedia από τους διακομιστές του Ιδρύματος.

Για «πολιτική δίωξη που αποσκοπεί στην παρεμπόδιση της διακινήσεως ιδεών, η οποία μάλιστα ασκήθηκε μερικές ημέρες πριν από την επέτειο της 17 Νοέμβρη, ιστορική ημέρα προάσπισης της ακριβώς αυτού του ιδανικού και εναντίον μιας πρυτανείας η οποία διαφύλαξε με κάθε τρόπο το πανεπιστημιακό άσυλο και την δημόσια περιουσία» μίλησε στο Βήμα ο κ. Μουτζούρης.

Τον τελυατίο καιρό στο δικτυακό αυτό τόπο «ανεβαίνουν» οι προκηρύξεις της τρομοκρατικής οργάνωσης «Συνομωσία των Πυρήνων της Φωτιάς».

Newsroom ΔΟΛ

ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ - Στο φως η δολοφονική μανία της χούντας τη 17η Νοέμβρη



Οσο βρίσκονται σε εξέλιξη ανατρεπτικές πράξεις, το καθεστώς τις αντιμετωπίζει με χαρακτηριστική σκληρότητα. Οταν η ηρεμία αποκατασταθεί και η ζωντανή μνήμη αρχίσει να αδυνατίζει εξαιτίας του χρόνου, τότε η τακτική αλλάζει. Τώρα θέλουν να μετατρέψουν την εξέγερση σε άβλαβη εικόνα, που τιμάται κατά τρόπο επίσημο, μεγαλοπρεπή και νόμιμο. Το ίδιο γίνεται και με την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Μάλιστα, ακόμα και τα πρώτα χρόνια μετά την πολιτική αλλαγή του 1974 επιβίωσε μια μάταιη προσπάθεια να κουκουλωθεί η δολοφονική αγριότητα που εκδηλώθηκε τη νύχτα της 16 προς 17 Νοεμβρίου 1973, ενάντια σε άοπλους νέους ανθρώπους.

Το μίσος και η ωμή βία ενάντιά τους είναι διάχυτα ακόμα και στις υπηρεσιακές εκθέσεις και αναφορές για τα γεγονότα που συντάχτηκαν από τα όργανα της χούντας εκείνη την εποχή. Μια σειρά από τέτοια έγγραφα, που προέρχονται από τον απόρρητο φάκελο της χουντικής Ασφάλειας, δημοσιεύει σήμερα το «Εθνος» με ευκαιρία την 36η επέτειο της εξέγερσης του Νοέμβρη.

Στα έγγραφα αυτά, συνταγμένα σε μία αστυνομική, σχεδόν κωμική, καθαρεύουσα:

Καταγράφονται 15 νεκροί και αναφέρεται η αιτία θανάτου.

Απαριθμούνται 425 τραυματίες, με ονοματεπώνυμα, διευθύνσεις κατοικίας, νοσηλευτική μονάδα όπου νοσηλεύθηκαν και ιατρική διάγνωση.

Επισυνάπτονται καταστάσεις συλληφθέντων που «φιλοξενήθηκαν» στις Στρατιωτικές Φυλακές Μπογιατίου, στις Σχολές Αστυνομίας και Χωροφυλακής, στα δύο στρατόπεδα του Χαϊδαρίου (ΚΕΒΟΠ, ΚΕΔ).

Μεταξύ των εγγράφων ξεχωρίζει και ένα, που με τον στεγνό υπηρεσιακό τρόπο περιγράφει όσα διαδραματίστηκαν εκείνο το βράδυ στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού». Γιατί τα όργανα της φασιστικής χούντας έβαλαν «κατά βούλησιν», ακόμα και εναντίον παιδιών.

ΕΑΤ - ΕΣΑ
Ερευνά τον «έρανο»

Η λαϊκή συμπαράσταση στην κινητοποίηση των «ελεύθερων αγωνιζόμενων φοιτητών, των αγωνιζόμενων ελεύθερων Ελλήνων» ήταν αληθινά μεγάλη. Εκφράστηκε και με οικονομική ενίσχυση. Η Ασφάλεια βρήκε τα χρήματα του «παράνομου εράνου» και το ΕΑΤ/ΕΣΑ ασχολήθηκε «προανακριτικώς με την υπόθεσιν».

Στις 14 Δεκεμβρίου 1973 ο διοικητής της Υποδιεύθυνσης Γενικής Ασφαλείας Αθηνών ενημερώνει τους προϊσταμένους του: «Το ως είρηται χρηματικόν ποσόν των είκοσι επτά χιλιάδων (27.000) δραχμών, αποτελεί προϊόν παράνομου εράνου, διενεργηθέντος μεταξύ των διαδηλωτών του Ε. Μ. Πολυτεχνείου. »Τούτο κατασχεθέν, κατετέθη εις το Ταμείον Παρακαταθηκών και Δανείων. »Η σχετική έκθεσις κατασχέσεως διεβιβάσθη εις ΕΑΤ/ΕΣΑ, το οποίον ασχολείται προανακριτικώς με την όλην υπόθεσιν. »Προσηρτημένως αποστέλλομεν το υπ αριθ. 337777 από 13-12-1973 γραμμάτιον συστάσεως παρακαταθήκης του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων».

Ασφάλεια
Σαφάρι για τους τραυματίες

Τα πρωτοπαλίκαρα της χούντας πυροβολούσαν κατά βούληση. Εκατοντάδες άνθρωποι γλίτωσαν τον θάνατο ως εκ θαύματος εκείνες τις τρομερές μέρες που ίσχυε το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» του Ζαγοριανάκου.

Η Υπηρεσία Πληροφοριών της Ασφάλειας πήρε στη σειρά νοσοκομεία και κλινικές ζητώντας πληροφορίες για προστρέξαντες τραυματίες. Οι αναφορές τους προς τις προϊστάμενες Αρχές είναι χαρακτηριστικές:

Στο Θεραπευτήριο Κυψέλης, επί της οδού Ιωάννου Δροσοπούλου, βρίσκουν τη 17χρονη μαθήτρια Βασιλική Ζωίδου. «Ετραυματίσθη την 16-17/11-1973 διά πυροβόλου όπλου, φέρων (sic) συντριπτικών επιπλεγμένον κάταγμα Α και Β δακτύλων αριστερού άκρου ποδός».

Στον «Ερυθρό Σταυρό» παρέμεινε προς νοσηλεία η Βασιλική Ιωάννου, σύζυγος Νικολάου, το γένος Συτζουκάκη. «Ετραυματίσθη εντός του γραφείου της εργασίας της Β όροφος Πλατ. Συντάγματος, φέρων (sic) διαμπερές τραύμα αριστερού καρπού συντριπτικόν κάταγμα προ του μετακαρπίου αριστερού δείκτου και μέσου δακτύλου».

Εκεί που δεν πλησίαζε κανείς ήταν, φυσικά, τα στρατιωτικά νοσοκομεία: «Εις το Ναυτικόν Νοσοκομείον ουδείς εισήχθη και ουδείς έτυχεν περιθάλψεως εις το Εξωτερικόν Ιατρείον. Εις ΝΙΜΤΣ ομοίως ως ανωτέρω».

Νοσοκομείο «Αγλαϊα Κυριακού»
Φρίκη με πυροβολημένο 5χρονο

Τραυματισμένα από σφαίρες μεταφέρθηκαν πέντε παιδιά στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού» εκείνη τη νύχτα. Ηταν ηλικίας 5 έως 13 ετών. Για το μικρότερο, το 5χρονο, απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Το έγγραφο, που αναφέρεται στα συμβάντα του Νοσοκομείου Παίδων, έχει συνταχθεί στις 24 Νοεμβρίου στο ίδιο το νοσοκομείο. Δεν είναι της Ασφάλειας. Πρόκειται για κατάσταση που ζητήθηκε από τον ιατροδικαστή Σταμούλη.

Δεύτερο στη σειρά των εξετασθέντων στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου αναφέρεται το νήπιο που έχασε τη ζωή του:

«Θεοδώρας Δημήτριος του Θεοφάνους ηλικίας 5 ετών: Συντριπτικόν κάταγμα ινιοβρεγματικής χώρας μετά πολτοποιήσεως και εξόδου εγκεφαλικής ουσίας. Προσεκομίσθη νεκρόν».

Η αναγραφή του επωνύμου του θύματος ως «Θεοδώρας» είναι λάθος στη δακτυλογράφηση. Το πραγματικό είναι «Θεοδώρου». Ετσι αναγράφεται στις εκθέσεις της Ασφάλειας για τους νεκρούς του Πολυτεχνείου. Εκεί μαθαίνει κανείς δυο - τρία ακόμα στοιχεία:

«Εβλήθη από πυροβόλον όπλον εις την συνοικίαν Ζωγράφου και επί της οδού Ανακρέοντος αριθ. 2. Διεκομίσθη νεκρό εις το Νοσοκομείο Παίδων. Το πτώμα παρελήφθη υπό του πατρός του την 9ην ώραν της σήμερον 18-11-1973 και τας πρωινάς ώρας της αύριον θα ενταφιασθεί εις το Νεκροταφείον Ζωγράφου. Εις το Νεκροτομείον διεκομίσθη την 15.00 ώραν της 17-11-1973».

Τα παιδιά όλα έφεραν τραύματα από πυροβόλα όπλα. Ελαφρύτερα τραυματισμένος ήταν ο 13χρονος Νικόλαος Λάμπρου του Νικολάου: «Τρία τραύματα οπισθίας επιφανείας αριστερού μηρού και κνήμης. Του εγένετο συρραφή, οδηγίαι».

Τα παιδιά που εισαχθήκανε για νοσηλεία ήταν τρία:

Νικόλαος Κατρατζής του Ιωάννου, ηλικίας 11 ετών. «Διαμπερές τραύμα δεξιού μηρού. Εισήχθη εις Ορθοπεδικήν Κλινικήν».

Κωνσταντίνος Κατρατζής του Ιωάννου, ηλικίας 8 ετών. Διαμπερές τραύμα αριστερού μηρού. Εισήχθη εις Ορθοπεδικήν Κλινικήν».

Γεώργιος Αργίτης του Δημητρίου, ηλικίας 12 ετών. «Διαμπερές τραύμα δεξιού άνω άκρου. Εισήχθη εις την Ορθοπεδικήν Κλινικήν. Διεκομίσθη εξ Ιπποκρατείου Νοσοκομείου».

Σε τέσσερις σελίδες
Η λίστα των νεκρών από την Αστυνομία

Ο απόρρητος κατάλογος των νεκρών του Πολυτεχνείου, που συντάχτηκε από το Γραφείο Εθνικής Ασφαλείας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών, έχει ημερομηνία 21 Νοεμβρίου 1973, δηλαδή μόλις τέσσερις ημέρες. Υπογράφεται από τον τότε διευθυντή της Αστυνομίας Λουκά Χριστολουκά.

Στις τέσσερις δακτυλογραφημένες σελίδες του καταλόγου απαριθμούνται 12 νεκροί. Αλλοι τρεις έχουν προστεθεί με στυλό. Αυτοί πέθαναν συνεπεία των τραυμάτων τους μια - δυο μέρες αργότερα σε νοσοκομεία. Δηλαδή στο συγκεκριμένο κείμενο γίνεται λόγος συνολικά για 15 νεκρούς. Αναφέρονται τα στοιχεία του φονευθέντος και η αιτία θανάτου. Πληροφορίες δίνονται, επίσης, για τον τόπο και τη μέρα της κηδείας, θέμα για το οποίο έχει επιληφθεί η κατά περίπτωση Αστυνομική Αρχή. Οι αναφερόμενοι στο έγγραφο νεκροί είναι:

Καραμάνης Μάρκος του Δημητρίου και της Αικατερίνης, ετών 23. Τραυματίστηκε θανάσιμα στο δώμα πολυκατοικίας της πλατείας Αιγύπτου. Στην περιοχή της ίδιας πλατείας, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Πολυτεχνείο, έπεσαν νεκροί και δύο ξένοι υπήκοοι, χτυπημένοι από «πυροβόλον όπλον». Ολοι από τον ίδιο λόγο έχασαν τη ζωή τους.

Θεοδώρου Δημήτριος του Θεοφάνους, ετών 5.

Σαμούρης Γεώργιος του Ανδρέου, ετών 23. «Ευρέθη νεκρός εις την διασταύρωσιν των οδών Καλλιδρομίου και Ζωσιμαδών βληθείς υπό πυροβόλου όπλου».

Σπαρτίδης Αλέξανδρος του Ευστρατίου - Αθου, μαθητής. «Ο θάνατός του προήλθεν εκ βλήματος πυροβόλου όπλου εις την κοιλιακήν χώραν».

Φαμέλος Βασίλειος του Παναγιώτου, ετών 26. «Ετραυματίσθη θανασίμως, προφανώς, έξωθι Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως και ο θάνατός του προήλθεν από πυροβόλον όπλον».

Κομνηνός Διομήδης του Ιωάννου, ετών 17, μαθητής. «Ευρέθη νεκρός έξωθι του Πολυτεχνείου. Ούτος εβλήθη την 22.15 ώραν της 16-11-1973. Εβλήθη υπό πυροβόλου όπλου».

Μπεκιάρη Βασιλική του Φωτίου, ετών 17. «Εβλήθη εις την ταράτσαν της οικίας της εξ αδεσπότου βλήματος, ευρεθέντος εις την κεφαλήν της».

Γεριτσίδης Γεώργιος του Αλεξάνδρου. «Εβλήθη εξ αδεσπότου βλήματος όπλου, ενώ εκάθητο εντός του αυτοκινήτου του, εσταθμευμένου εις περιφέρειαν Ν. Λιοσίων. Το βλήμα ετρύπησεν τον ουρανόν του αυτοκινήτου και εν συνεχεία ενεσφηνώθη εις την δεξιάν οπισθίαν βρεγματικήν χώραν».

Μυρογιάννης Μιχαήλ του Δημητρίου ετών 20. «Εβλήθη υπό πυροβόλου όπλου εις την οδόν Καρνεάδου».

Μαρκουλής Νικόλαος του Πέτρου, ετών 24. «Η σύζυγός του τυγχάνει έγκυος πέντε μηνών. Διαμπερές τραύμα κοιλίας διά πυροβόλου όπλου. Τρώσις ήπατος - δεξιάς κωλικής καμπής - κάτω κοίλης φλεβός δεξιού νεφρού».

Καραγιώργης Στυλιανός του Αγαμέμνονος. «Εβλήθη υπό άρματος στην πλατείαν Αμερικής».

Παντελεάκης Κυριάκος του Δημητρίου, ετών 43, δικηγόρος. Κουμπός Ανδρέας του Γεωργίου, ετών 63. Και οι δύο τραυματίστηκαν θανάσιμα κατά τα επεισόδια και εξέπνευσαν σε νοσοκομεία, όπου μεταφέρθηκαν.

Φυλακές
Ο κατάλογος των «φιλοξενουμένων»

Μέσα στον φάκελο της Ασφάλειας για το Πολυτεχνείο υπάρχουν ονομαστικές καταστάσεις και με τους συλληφθέντες στα γεγονότα. Εχουν συνταχθεί κατά τόπο κράτησης: ποιοι είναι κλεισμένοι στις Σχολές Αστυνομίας και Χωροφυλακής, ποιοι στις Στρατιωτικές Φυλακές Μπογιατίου και ποιοι στα Στρατόπεδα του Χαϊδαρίου.

Στο Μπογιάτι έχουν οδηγηθεί μερικοί από το «βαρύ πυροβολικό» της Αριστεράς κάθε απόχρωσης. Στον κατάλογο βρίσκει κανείς ανακατεμένους τον Μήτσο Παρτσαλίδη του ΚΚΕ Εσωτερικού , τον Θόδωρο Κατριβάνο της ΕΔΑ, τον Γιάννη Χοτζέα της μαοϊκής «Αναγέννησης», τον Γιώργη Τρικαλινό και τον Θανάση Παπαρήγα του ΚΚΕ. Ο τελευταίος είναι ο εκλιπών σύζυγος της γραμματέως του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Μεταξύ των κρατουμένων συγκαταλέγεται και ο μετέπειτα πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και του ΕΔΟΕΑΠ Νίκος Κιάος.

Ο πλήρης κατάλογος των 35 κρατουμένων στο Μπογιάτι είναι ο εξής:

Δ. Παρτσαλίδης, Ν. Κιάος, Π. Δρακοπούλου, Ι. Παπαγιαννέας, Ι. Πετρόπουλος, Γ. Στεργίου, Στ. Παπαγιάννης, Β. Τσιγκούνης, Ρ. Χοτζέα, Π. Κυριαζής, Δ. Κρεμύδας, Ι. Πλαπούτας, Α. Δάμπασης, Ι. Χοτζέας, Ευ. Μίχας, Γρ. Ψαλτάκος, Γ. Τρικαλινός, Δ. Γκούθας, Γ. Νικιλάου, Δ. Παπανικολάου, Α. Κορακάκης, Ι. Παπακωνσταντίνου, Κ. Παναγιωτόπουλος, Δ. Φωλόπουλος, Κ. Σεφέρης, Ν. Πανταζίδης, Κ. Δαβανέλος, Θ. Κατριβάνος, Θ. Θωμαδάκης, Α. Παπαρήγας, Γ. Σπυράτος, Α. Τσιώκος, Ζ. Ζορζοβίλης, Θ. Ραψανιώτης, Α. Γρεβιάς.

Σε άλλους καταλόγους συλληφθέντων θα βρει κανείς ονόματα κρατουμένων όπως ο Κώστας Λαλιώτης, ο Κώστας Καζάκος, η Τζένη Καρέζη. Ο Νίκος Βερνίκος, ο Νίκος Δρόσος, ο Αντώνης Λιωναράκης.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΡΟΥΜΠΑΝΗΣ - ΕΘΝΟΣONLINE

«Καμπανάκι» για τη ρύπανση στην Κοζάνη


Σύμφωνα με την οδηγία 1999/30/EE (ΦEK 125A/02) η μέση ημερήσια τιμή συγκεντρώσεων PM10 δεν πρέπει να ξεπερνάει το όριο των 50 μg/m3 περισσότερες από 35 ημέρες τον χρόνο, δηλαδή το 9,6% των ημερήσιων μετρήσεων κατ’ έτος

Για οικολογικό Aπαρτχάιντ στον νομό Kοζάνης, εξαιτίας της εκτεταμένης και πολυετούς μόλυνσης του περιβάλλοντος, ως απότοκο της παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Mακεδονίας, κάνει λόγο ο νομάρχης κ. Γιώργος Δακής.

O Nομάρχης Kοζάνης επισημαίνει ότι έχει καταστεί αδήριτη η ανάγκη για χρηματοδότηση έργων-δράσεων προστασίας του περιβάλλοντος, αποκατάστασης των ζημιών στο φυσικό ανάγλυφο της περιοχής και προφύλαξης των κατοίκων.Πριν από λίγες ημέρες προέκυψαν ανησυχητικές υπερβάσεις των ορίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον νομό Kοζάνης.

Eιδικότερα από την αξιολόγηση των μετρήσεων ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που πραγματοποιεί η ΔEH και το Kέντρο Περιβάλλοντος της Nομαρχιακής Aυτοδιοίκησης Kοζάνης στην Πτολεμαΐδα, αποδείχτηκε ότι, για το χρονικό διάστημα από την 1η Iουνίου - 26η Oκτωβρίου 2009, η μέση ημερήσια τιμή συγκεντρώσεων αιωρουμένων σωματιδίων PM10 στους 8 σταθμούς μέτρησης κυμάνθηκε από 27 έως και 62 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα (μg/m3).

Σύμφωνα με την οδηγία 1999/30/EE (ΦEK 125A/02) η μέση ημερήσια τιμή συγκεντρώσεων PM10 δεν πρέπει να ξεπερνάει το όριο των 50 μg/m3 περισσότερες από 35 ημέρες τον χρόνο, δηλαδή το 9,6% των ημερήσιων μετρήσεων κατ’ έτος, ενώ η μέση ετήσια τιμή συγκεντρώσεων αιρουμένων σωματιδίων PM10 δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 40 μg/m3.

Δεκάδες οι υπερβάσεις των ορίων
H περιβαλλοντική επιβάρυνση, που βιώνουν καθημερινά οι κάτοικοι του νομού Kοζάνης επιβεβαιώνεται έτσι από τις επίσημες μετρήσεις, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την Πτολεμαΐδα, τον Oικισμό ΔEH Πτολεμαΐδας, τη Mαυροπηγή και την Ποντοκώμη, όπου σε πέντε μόλις μήνες καταγράφτηκαν 53, 78, 60 και 42 αντίστοιχα ημερήσιες υπερβάσεις του ορίου των 50 μg/m3 για τα PM10, ενώ δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 35 ετησίως.

Παράλληλα ο Nομάρχης Kοζάνης επέβαλλε και πρόστιμο 40.000 ευρώ στη ΔEH για σειρά παραβάσεων στον επαρχιακό δρόμο Aκρινής-Kλείτου.

Συγκεκριμένα δεν τηρούνται από τη ΔEH οι εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι, όσον αφορά τις απαιτούμενες ενέργειες για τον αποχαρακτηρισμό της επαρχιακής οδού, όπως και οι αποστάσεις ασφαλείας κατά την εναπόθεση των στείρων υλικών κατά μήκος του δρόμου.

Eπίσης πρόστιμο της τάξης των 10.000 ευρώ επέβαλε η Nομαρχία Kοζάνης στη ΔEH και για την εκπομπή σκόνης από τις αποθέσεις τέφρας της εφεδρικής αυλής του Aτμοηλεκτρικού Σταθμού Aγίου Δημητρίου. H εκπομπή σκόνης οφείλεται στην έλλειψη διαβροχής, που η ΔEH υποχρεούται να κάνει, τόσο στις αποθέσεις της τέφρας, όσο και κατά τη διάρκεια μεταφόρτωσής της σε φορτηγά αυτοκίνητα.

Πλήγμα
«Eκτός από την αλλοίωση του φυσικού ανάγλυφου, ο νομός υποφέρει από την τεράστια απομείωση της ποιότητας του υδάτινου δυναμικού του, ενώ υπάρχει και μεγάλη επιβάρυνση του εδάφους-υπεδάφους από συνθετικούς ρυπαντές, όπως τα χρησιμοποιημένα ορυκτέλαια. Aπό τις μετρήσεις αναδεικνύεται χειροπιαστά και το γεγονός πως η ποιότητα του αέρα, που αναπνέουμε, χειροτερεύει» υπογραμμίζει ακόμη ο κ. Δακής.

Tο μέγιστο πρόβλημα, κατά τον ίδιο, είναι τα αιωρούμενα σωματίδια PM-10, που αποτελούν έναν «ύπουλο» και αόρατο εχθρό, ο οποίος για να καταπολεμηθεί απαιτεί επιπρόσθετες επενδύσεις προστασίας του περιβάλλοντος από την πλευρά της ΔEH, αλλά και επαγρύπνηση των κατοίκων και των φορέων της Kοζάνης και ευρύτερα της Δυτικής Mακεδονίας.

Πηγή: Ημερησία

Προβληματισμός και φημολογίες για τη λειτουργία των σχολείων λόγω γρίπης


Αυξάνονται κατά δεκάδες, καθημερινά, τα σχολικά τμήματα που κλείνουν προσωρινά, για προληπτικούς λόγους, λόγω της νέας γρίπης. Το υπουργείο Υγείας δεν αποκλείει να προταθεί κλείσιμο όλων των σχολείων για ένα χρονικό διάστημα, προχώρησε όμως σε διάψευση φημών ότι κάτι τέτοιο πρόκειται να γίνει προ των εορτών των Χριστουγέννων.

Η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μετά τον εμβολιασμό της, τη Δευτέρα, κατά της νέας γρίπης, ερωτήθηκε εάν εξετάζεται το «συνολικό κλείσιμο των σχολείων λίγο πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων» και ουσιαστικά άφησε το ενδεχόμενο ανοικτό.

«Αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τις εισηγήσεις που, δεχόμαστε από το Εθνικό Επιστημονικό και Επιχειρησιακό Συμβούλιο για την αντιμετώπιση της Πανδημίας, συνεχίζουμε τον ίδιο κανόνα. Γιατί, ο κανόνας αυτός εφαρμόζεται χωρίς να γίνεται κατάχρηση, και φυσικά επαναξιολογούμε κάθε φορά ανάλογα με τις εξελίξεις» απάντησε.

«Για την ώρα παραμένουμε στον κανόνα ο οποίος εφαρμόζεται. Εφόσον το Επιστημονικό Συμβούλιο έρθει με κάποια νέα πρόταση φυσικά και θα την εκτιμήσουμε» πρόσθεσε η υπουργός.

Το απόγευμα, η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου προχώρησε σε κατηγορηματική διάψευση των φημών που υπήρξαν περί κλεισίματος των σχολείων νωρίτερα για τις γιορτές των Χριστουγέννων, λόγω της νέας γρίπης. Η ίδια τόνισε ότι «τα ποσοστά εμφάνισης της νέας γρίπης δεν δικαιολογούν πανικό» και υπογράμμισε ότι η κατάσταση ελέγχεται.

Οικολογική οδήγηση


Το 2004 κυκλοφόρησαν στη χώρα μας περίπου 290.000 νέα αυτοκίνητα ή αν προτιμάτε περίπου 794 νέα αυτοκίνητα την ημέρα. Από το 2000 μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει περίπου 1.500.000 νέα αυτοκίνητα!

“Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πλέον ανεξέλεγκτη. Είναι συνηθισμένο φαινόμενο, τετραμελείς οικογένειες να έχουν 2 ή και 3 αυτοκίνητα. Αν τοποθετούσαμε τα αυτοκίνητά μας το ένα πίσω από το άλλο ξεκινώντας από την Αθήνα, τότε η ουρά αυτή θα έφτανε στο Τόκυο και από εκεί πάλι πίσω μέχρι την Αθήνα, καλύπτοντας μία απόσταση περίπου 20.000 χλμ!”, τόνισε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος της εκστρατείας για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια.
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες δούλεψαν σκληρά για να το καταφέρουν αυτό. Μόνο για το 2004 δαπάνησαν κάτι περισσότερο από 140.000.000 ευρώ σε διαφημίσεις μόνο και μόνο για να μας πείσουν ότι χρειαζόμαστε καινούργιο αυτοκίνητο.
Σαν αποτέλεσμα, το 80% περίπου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Αθήνα και τα άλλα αστικά κέντρα κατά τη διάρκεια της θερμής περιόδου του έτους οφείλεται στην κυκλοφορία των οχημάτων. Δεν είναι υπερβολή να χαρακτηρίσει λοιπόν κανείς το αυτοκίνητο ως δυνάστη της καθημερινής μας ζωής.
Η Ελλάδα κατέχει ένα αρνητικό ρεκόρ σε ό,τι αφορά στα επίπεδα των φονικών1 μικροσωματιδίων (ΡΜ10) στην ατμόσφαιρα, μεγάλο ποσοστό των οποίων οφείλεται στην κυκλοφορία των οχημάτων. Τα ‘πρωτεία’ κρατά η Θεσσαλονίκη (2 στις 3 μέρες, η μέση συγκέντρωση των ΡΜ10 είναι πάνω από το όριο των 50 μg/m3), δεύτερη η Αθήνα (1 στις 2 μέρες, η μέση συγκέντρωση των ΡΜ10 είναι πάνω από τα 50 μg/m3) και ακολουθούν η Λάρισα και η Πάτρα στην τρίτη και τέταρτη θέση αντίστοιχα. Σχετικές μελέτες του τμήματος Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών έδειξαν ότι αν τα μέσα επίπεδα των μικροσωματιδίων (ΡΜ10) στην Αθήνα ήταν κάτω από 20 μg/m3 (αντί των 52,12 μg/m3 που είναι τώρα), θα είχαμε 5.066 λιγότερους θανάτους κάθε χρόνο. Επιπλέον, μια τέτοια μείωση θα αύξανε το προσδόκιμο ζωής σχεδόν κατά ένα χρόνο για κάθε κάτοικο της Αθήνας.
Απλά βήματα για την οικονομικότερη χρήση του αυτοκινήτου και την ταυτόχρονη βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας στις πόλεις.

1.Επιλέξτε τα μέσα συλλογικής μεταφοράς όπου είναι δυνατό. Οι υπηρεσίες τους έχουν βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν και παρέχουν τις περισσότερες φορές μεγαλύτερη ταχύτητα και ασφάλεια.
2.Περπατήστε στις μικρές αποστάσεις ή χρησιμοποιείστε ποδήλατο. Σας βοηθά να κρατηθείτε σε φόρμα και, επιπλέον, προστατεύετε το περιβάλλον.
3.Προτιμήστε ένα αυτοκίνητο χαμηλής κατανάλωσης (και άρα χαμηλών εκπομπών ρύπων) από ένα αντίστοιχο ενεργοβόρο μοντέλο. Μην ξεχνάτε ότι τα καύσιμα αποτελούν περίπου το 20% του συνολικού κόστους ενός αυτοκινήτου.
4.Από τη νέα χρονιά, θα είναι διαθέσιμα και στην ελληνική αγορά βιοκαύσιμα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο αυτοκίνητό σας. Προτιμήστε τα, αφού βοηθούν στην καταπολέμηση του νέφους.
5.Προσαρμόστε τον τρόπο οδήγησής σας για να κάνετε εξοικονόμηση καυσίμων και να μειώσετε τη ρύπανση. Οδηγώντας ‘οικολογικά’ πετυχαίνετε:
•10-15% λιγότερη κατανάλωση καυσίμου και εκπομπών ρύπων.
•10-25% λιγότερα ατυχήματα και βελτίωση της οδικής ασφάλειας.
•Σημαντική μείωση της ηχορύπανσης.
•Μείωση κόστους για καύσιμα, συντήρηση οχήματος και ασφάλιση.
•Αύξηση της άνεσης μεταφοράς για τον οδηγό και τους επιβάτες.
•Ίσος χρόνος ταξιδιού σε σύγκριση µε το συνήθη τρόπο οδήγησης.

Πώς γίνεται αυτό;


•Οδηγείτε µε υψηλή σχέση μετάδοσης (μεγάλη ‘ταχύτητα’) στις χαμηλές στροφές του κινητήρα.
•Προβλέψτε την απαιτούμενη επιτάχυνση ή επιβράδυνση ανάλογα µε τις συνθήκες κυκλοφορίας.
•Επιταχύνετε γρήγορα το αυτοκίνητό σας.
•Κάντε γρήγορες αλλαγές ταχυτήτων προς τις υψηλές σχέσεις (ταχύτητες) και καθυστερήστε τις αλλαγές προς τις μικρές σχέσεις μετάδοσης (με άλλα λόγια οδηγείτε όσο είναι δυνατό με τετάρτη ή πέμπτη).
•Αποφύγετε κάθε άσκοπη επιβράδυνση, φρενάρισμα ή αλλαγή ταχύτητας.

6.Ελέγχετε τακτικά τα λάστιχα του αυτοκινήτου σας. Μια μικρή απόκλιση από το κανονικό φούσκωμα, μπορεί να σας κοστίσει πολλά. Αν τα λάστιχά σας δεν είναι φουσκωμένα στη σωστή πίεση που προβλέπει ο κατασκευαστής, τότε καταναλώνετε 1,2-3,7% περισσότερο καύσιμο (ανάλογα με την ταχύτητα). Το σωστό φούσκωμα θα σας εξοικονομήσει κατά μέσο όρο 25 λίτρα καυσίμου το χρόνο!

Greenpeace Hellas