" ********* Kακοκαιρία αναμένουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις περισσσότερες περιοχές τις χώρας. Θα θυμίζει περισσότερο Νοέμβριο μήνα με χειμωνιάτικο σκηνικό.****Δύο νέοι σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, στις περιοχές Λυκότρυπα (Κάτω Αχαρνές) και Πύργος Βασιλίσσης, τέθηκαν από σήμερα, Πέμπτη, σε λειτουργία.****Iσορροπία τρόμου στην Ουκρανία, αναπτύσουν στρατιωτικές δυνάμεις οι Ρώσσοι στα πρότυπα δράσης ανάλογα με αυτά στην Γεωργία**** Σέντρα στα γήπεδα της Super League με φόντο το ντέρμπυ των αιωνίων.

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Οι Έλληνες οδηγούν μιλώντας στο κινητό, καπνίζοντας ή έχοντας καταναλώσει αλκοόλ


Ανησυχητικά υψηλά ποσοστά νεαρής ηλικίας Ελλήνων οδηγούν μιλώντας στο κινητό, ή καπνίζοντας ή έχοντας καταναλώσει αλκοόλ σύμφωνα με στοιχεία έρευνας για τη συμπεριφορά των νεαρών Ελλήνων κατά την οδήγηση, που θα παρουσιαστούν στο 15ο συνέδριο της Βαλκανικής Επιτροπής Στρατιωτικής Ιατρικής το οποίο διεξάγεται στο Δίον Πιερίας.
Η έρευνα, που διενεργήθηκε στον ελληνικό στρατό σε δείγμα 501 ατόμων (στρατιωτικών και μη) με μέσο όριο ηλικίας τα 25,2 έτη, έδειξε ότι το 75,7% των ερωτηθέντων οδηγεί συχνά μιλώντας στο κινητό, το 51,2% καπνίζει κατά την οδήγηση, το 52,4% ότι έχει οδηγήσει τουλάχιστον μία φορά έχοντας καταναλώσει αλκοόλ, το 18,7% ότι δεν έχει άδεια οδήγησης, ενώ το 26,3% ότι δεν καλύπτεται από την ασφάλεια του οχήματος.
Εξάλλου το 47,6% από αυτούς δεν χρησιμοποιούν ζώνη ασφαλείας κατά την οδήγηση, ενώ το 68,9% αναπτύσσει ταχύτητα κατά την οδήγηση τουλάχιστον μία φορά το μήνα.

Η έρευνα διενεργήθηκε από το 424 ΓΣΝΕ, τη Σχολή Οικονομικών του βρετανικού Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ, το Παιδιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, το Πανεπιστήμιο Πατρών και την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.

Τα στοιχεία μιας άλλης έρευνας, η οποία διενεργήθηκε από τους ίδιους φορείς σε δείγμα 501 ατόμων, σχετικά με τους παράγοντες που επηρεάζουν τη συμπεριφορά κατά την οδήγηση, έδειξαν ότι οι άνδρες οδηγοί είναι 9,6% πιο επικίνδυνοι από τις γυναίκες.

Η έρευνα έδειξε ακόμη ότι οι κάτοχοι πανεπιστημιακού τίτλου (21,9%) και οι κάτοχοι επαγγελματικού τίτλου σπουδών (24,5%) είναι προσεκτικότεροι οδηγοί σε σύγκριση με εκείνους που είναι απόφοιτοι πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ η έρευνα έδειξε ότι το 17% των ερωτηθέντων οδηγούν έχοντας καταναλώσει αλκοόλ 1-3 φορές το μήνα και το 32,4% περισσότερες από τέσσερις φορές το μήνα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσοχή στον ήλιο


Αντίθετα με ό,τι πιστεύαμε για χρόνια, ο ήλιος δεν είναι φίλος, αλλά εχθρός. Ιδιαίτερα για τα παιδιά και το ευαίσθητο δέρμα τους. Προστατέψτε τα λοιπόν σωστά και χαρείτε μαζί τους το καλοκαίρι.

Περιμέναμε όλοι έναν ολόκληρο χειμώνα για να έρθει η εποχή των διακοπών, της ξεγνοιασιάς, της θάλασσας, του ήλιου. Και θέλουμε να τη χαρούμε όσο περισσότερο γίνεται. Όμως, σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να χαλαρώσουμε τόσο που να ξεχάσουμε τις παγίδες που κρύβει ο ήλιος για μεγάλους και παιδιά. Όλες οι μελέτες επιβεβαιώνουν πλέον ότι η πρόωρη γήρανση σχετίζεται άμεσα με τη χρόνια έκθεση στον ήλιο, ενώ η εμφάνιση μελανώματος (ενός πολύ επιθετικού καρκίνου του δέρματος) σχετίζεται με τον αριθμό των ηλιακών εγκαυμάτων που έχει υποστεί κάποιος στην παιδική του ηλικία. Άλλωστε, υπολογίζεται ότι το 50-80% της συνολικής έκθεσης στον ήλιο ενός ανθρώπου συμπληρώνεται μέχρι την ηλικία των 18 ετών. Το δέρμα των παιδιών είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και μπορεί πολύ εύκολα να πάθει σοβαρές βλάβες από την ηλιακή ακτινοβολία. Προστατέψτε το φροντίζοντας να φοράνε πλατύγυρο καπέλο, γυαλιά, άνετα βαμβακερά ρούχα που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του σώματος και βέβαια αντιηλιακό όχι μόνο όταν παίζουν στην παραλία, αλλά και στον κήπο, στην παιδική χαρά ή στο προαύλιο του σχολείου.

Βλάβες από τον ήλιο

Οι βραχυπρόθεσμες
Μαύρισμα: Για πολλά χρόνια το θεωρούσαμε ένδειξη υγείας και ομορφιάς. Πλέον όμως γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει «ασφαλής ηλιοθεραπεία». Στην πραγματικότητα, το μαύρισμα είναι μια ένδειξη ότι το δέρμα έχει υποστεί βλάβη και προσπαθεί να αυτοπροστατευτεί. Η ακτινοβολία UV κινητοποιεί το δέρμα για να παράγει περισσότερη μελανίνη, η οποία το προστατεύει από τη φθορά. Στη συνέχεια, το έξτρα χρώμα θα φύγει, αλλά η βλάβη θα παραμείνει.
Έγκαυμα: Η υπερέκθεση στον ήλιο μπορεί να «κάψει» το δέρμα, το οποίο κοκκινίζει, τσούζει και πονάει. Σε πιο βαριές περιπτώσεις εκτεταμένου εγκαύματος παρουσιάζεται αφυδάτωση, ηλεκτρολυτικές διαταραχές, επιμόλυνση του δέρματος και πυρετός. Τότε ο ασθενής πρέπει να νοσηλευτεί. Γενικά, πρέπει να ζητήσει ιατρική βοήθεια για εκτίμηση της κατάστασης. Μέχρι τότε, καλό είναι να πάρει κάποιο αναλγητικό, να πίνει αρκετά υγρά και να χρησιμοποιεί κάποιο τοπικό σκεύασμα για το δέρμα.
Θερμοπληξία: Συμβαίνει όταν το σώμα υπερθερμαίνεται εξαιτίας της υπερβολικής έκθεσης στο ήλιο. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, εμετούς και πυρετό. Στην περίπτωση που νιώσετε ότι πάθατε θερμοπληξία, πηγαίνετε το συντομότερο δυνατό σε δροσερό μέρος και πιείτε άφθονο νερό. Αν ανεβάσετε πυρετό (πάνω από 39°C) και νιώσετε το δέρμα ξερό και ερεθισμένο, συμβουλευτείτε γιατρό.


Οι μακροπρόθεσμες
Πρόωρη γήρανση: Η γήρανση του δέρματος είναι αποτέλεσμα των ακτινών UVA που το διαπερνούν προκαλώντας ρυτίδες. Νέες μελέτες μάλιστα έχουν δείξει ότι η επίδραση της ακτινοβολίας UV μπορεί να επηρεάσει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνοντας τον κίνδυνο προσβολής από ιούς και μικρόβια.
Καρκίνος του δέρματος: Αν και η ακριβής αιτία του καρκίνου του δέρματος δεν είναι γνωστή, είναι βέβαιο ότι κάποιοι παράγοντες αυξάνουν τις πιθανότητες ενός ατόμου να νοσήσει. Ένας από αυτούς είναι η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.

Όσα πρέπει να ξέρετε για το αντηλιακό
- Πρέπει να το απλώνουμε μισή ώρα πριν την έκθεση στον ήλιο και η επάλειψη να επαναλαμβάνεται κάθε μιάμιση έως δύο ώρες. Το ίδιο ισχύει και για τα αδιάβροχα αντιηλιακά.
- Το αντιηλιακό δεν παρέχει απόλυτη προστασία. Τις μεσημεριανές ώρες (12.00-16.00) απαγορεύεται ρητώς η έκθεση στον ήλιο.
- Η υπεριώδης ακτινοβολία αποτελείται από τις ακτίνες UVΑ, τις UVB και τις UVC. Από αυτές, οι UVC δεν διαπερνούν την ατμόσφαιρα. Οι UVΑ θεωρούνται οι ακτίνες που κυρίως μαυρίζουν και περνούν στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος. Οι UVB προκαλούν κυρίως έγκαυμα. Ο δείκτης προστασίας ενός αντιηλιακού (SPF) αναφέρεται μόνον στις UVB και εκφράζει το χρόνο που χρειάζεται η επιδερμίδα μας για να εμφανίσει ερύθημα (κοκκίνισμα) όταν φοράμε αυτό το αντιηλιακό, σε σχέση με τον χρόνο στον οποίο εμφανίζεται το ερύθημα όταν δεν φοράμε καθόλου αντιηλιακή προστασία. Ένας δείκτης προστασίας 30 πιστοποιεί ότι μπλοκάρεται το 97% της UVB υπεριώδους ακτινοβολίας.
- Δεν έχει ακόμη καθοριστεί δείκτης προστασίας για τις UVΑ, αλλά η επιστημονική κοινότητα έχει συμφωνήσει ότι τα αντιηλιακά πρέπει να παρέχουν προστασία και για αυτές. Αυτά τα αντιηλιακά ονομάζονται «ευρέως φάσματος» (broad spectrum) και παρέχουν προστασία για τις UVA και τις UVB. Ένα «ευρέως φάσματος» αντιηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 15 είναι το κατάλληλο για μεγάλους και παιδιά. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας οποιοδήποτε αντιηλιακό με μικρότερο δείκτη είναι απλά… άχρηστο.
- Το αντιηλιακό πρέπει να απλώνεται σε κάθε εκατοστό εκτεθειμένου δέρματος –ακόμα και στις πατούσες, στα αυτιά και στο σβέρκο. Η ποσότητα πρέπει να είναι αρκετή για να σχηματίσει ένα αρκετά παχύ στρώμα (υπολογίστε περίπου 30 γραμμάρια τη φορά, δηλαδή όση ποσότητα χωράει μέσα σε ένα ποτήρι-σφηνάκι), το οποίο στη συνέχεια αλείφετε προσεχτικά μέχρι να απορροφηθεί.
- Ένα σημείο που συχνά ξεχνάμε ότι χρειάζεται επίσης προστασία από τον ήλιο είναι τα χείλη. Στο εμπόριο θα βρείτε ειδικά προϊόντα σε μορφή στικ.
- Η αντιηλιακή προστασία πρέπει να θεωρείται πρόληψη σοβαρών ασθενειών και όχι απλή εφαρμογή ενός καλλυντικού.

Καταρρίψτε τους μύθους για τον ήλιο

Εάν βάλουμε πολύ αντιηλιακό, μπορούμε να καθόμαστε στον ήλιο όσο θέλουμε.
ΜΥΘΟΣ. Τα αντιηλιακά απορροφούν ή αντανακλούν την υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία είναι αόρατες ακτίνες του ήλιου που προκαλούν έγκαυμα και άλλες βλάβες στο δέρμα. Τα αντιηλιακά προσφέρουν προστασία, αλλά δεν μπλοκάρουν όλες τις υπεριώδεις ακτίνες. Γι’ αυτό, δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας.


Εάν είμαστε ήδη μαυρισμένοι, δεν χρειαζόμαστε αντιηλιακό.
ΜΥΘΟΣ. Όλοι χρειαζόμαστε αντιηλιακό, είτε βρισκόμαστε στην πρώτη μέρα των διακοπών είτε στην τελευταία. Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν παρατηρήσει ότι δεν καίγονται όσο κι αν καθίσουν στον ήλιο.


Τα λευκά ρούχα αντανακλούν το ηλιακό φως και το απορροφούν λιγότερο από τα σκούρα.
ΜΥΘΟΣ. Τα σκούρα ρούχα απορροφούν τις υπεριώδεις ακτίνες και προστατεύουν καλύτερα από τα ανοιχτόχρωμα. Επίσης, τα στεγνά ρούχα προστατεύουν καλύτερα από τα υγρά, που κολλούν στο δέρμα και επιτρέπουν την υπεριώδη ακτινοβολία να περάσει. Το είδος του υφάσματος παίζει σημαντικό ρόλο. Τα υφάσματα με πυκνή ύφανση, όπως το ντένιμ, προστατεύουν περισσότερο από αυτά με αραιή, όπως τα πλεκτά. Για να διαπιστώσετε πόσο σας προστατεύει το ρούχο από την ηλιακή ακτινοβολία, βάλτε το μπροστά στο φως και δείτε πόσο περνάει από μέσα του. Όσο λιγότερο περνά, τόσο περισσότερο σας προστατεύει. Σύμφωνα με πρόσφατες ευρωπαϊκές μελέτες, το 52% των καλοκαιρινών υφασμάτων που εξετάστηκαν είχαν δείκτη προστασίας (UPF) κάτω από 30. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συντάξει κάποιες οδηγίες για την κατασκευή ενδυμάτων που παρέχουν προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία. Αυτό θα αναγράφεται και στην ετικέτα κάθε ενδύματος. Ένα συνηθισμένο λευκό βαμβακερό φανελάκι έχει δείκτη προστασίας 3-10. Το συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να φοράμε αντιηλιακό πριν ντυθούμε.


Το σκούρο δέρμα χρειάζεται λιγότερη προστασία από τον ήλιο.
ΜΥΘΟΣ. Οποιοσδήποτε μπορεί να αναπτύξει καρκίνο του δέρματος. Ακόμη κι ένα άτομο με σκούρο δέρμα. Γι’ αυτό, οι γιατροί συνιστούν να προφυλάσσονται όλοι από τον ήλιο, ανεξάρτητα από τον τύπο του δέρματός τους.


Τα σκούρα γυαλιά ηλίου προστατεύουν καλύτερα από τις υπεριώδεις ακτίνες.
ΜΥΘΟΣ. Το χρώμα των γυαλιών δεν έχει σχέση με την προστασία που προσφέρουν από τον ήλιο. Στην πραγματικότητα, δεν θα μπορέσετε να δείτε καμιά διαφορά ανάμεσα στα γυαλιά που ανακόπτουν τις υπεριώδεις ακτίνες και σε αυτά που τις αφήνουν να περάσουν. Καλύτερα αναζητήστε την ετικέτα του κατασκευαστή που αναγράφει ότι αυτά τα γυαλιά αποκλείουν το 99% ή το 100% της υπεριώδους ακτινοβολίας. Ακόμα, προσέξτε να εφαρμόζουν καλά στο πρόσωπό σας ή στο πρόσωπο του παιδιού.


Όταν έχει συννεφιά δεν χρειάζεται να βάζουμε αντιηλιακό.
ΜΥΘΟΣ. Το 90% της υπεριώδους ακτινοβολίας περνά μέσα από τα σύννεφα, γι’ αυτό είναι απαραίτητο να φοράμε αντιηλιακό και τις συννεφιασμένες μέρες.

kids.in.gr

Μειώσεις τιμών μέσω της δράσης «Πάμε Αθήνα:συμφέρει» εξήγγειλε ο ΕΣΑ


Τη δράση «Πάμε Αθήνα: Συμφέρει» που προβλέπει μειώσεις τιμών εξήγγειλε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών σε μια προσπάθεια αναστροφής του κακού ψυχολογικού κλίματος και αναγνωρίζοντας την μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου.

Στη Δράση αυτή αρωγοί είναι η Νομαρχία Αθηνών και ο Δήμος Αθηναίων οι επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν θα έχουν ως διακριτικό γνώρισμα αφίσα με το σύνθημα «Πάμε Αθήνα ΣΥΜΦΕΡΕΙ!» και θα αναρτώνται στις ιστοσελίδες και των τριών φορέων (Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, Νομαρχία Αθηνών, Δήμος Αθηναίων).

«Όσα καταστήματα αναρτήσουν την αφίσα, δεσμεύονται για μείωση επί του ταμείου των μοναδικών αναγραφόμενων τιμών για το σύνολο των εμπορευμάτων τους, που διατίθενται εντός του καταστήματος» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΣΑ.

«Επιπλέον μείωση τιμών δεν θα ισχύει για τα εμπορεύματα που διατίθενται υπό καθεστώς προσφορών, καθώς επίσης και για προϊόντα stock» προστίθεται στην ανακοίνωση.

www.in.gr

Πρόγραμμα ανακύκλωσης μαγειρικού λαδιού και λίπους στον Δήμο Αθηναίων


Πρόγραμμα ανακύκλωσης μαγειρικών λαδιών και ζωικών λιπών ξεκινά ο Δήμος Αθηναίων, διανέμοντας ειδικά δοχεία σε νοικοκυριά, εστιατόρια και εργοστάσια τροφίμων.

Η απόρριψη των τηγανόλαδων είναι σήμερα σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα, δεδομένου ότι ένα λίτρο τηγανόλαδου μπορεί να μολύνει ένα εκατομμύριο λίτρα νερού. Τα χρησιμοποιημένα λάδια βουλώνουν επίσης τις αποχετεύσεις και διαρρέουν από του κάδους ανακύκλωσης βρομίζοντας τις πόλεις.

Επιπλέον, τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά λίπη εξακολουθούν σήμερα να καταλήγουν σε ζωοτροφές, πρακτική που απαγορεύεται από τον ευρωπαϊκό κανονισμό για τη διασφάλιση της υγείας των ζώων αλλά και των καταναλωτών.

Με την ανακύκλωση, τα μαγειρικά λίπη μπορούν να μετατραπούν σε σαπούνι ή ακόμα σε βιοκαύσιμα.

«Η πρωτοβουλία αυτή του δήμου Αθηναίων έχει δύο καινοτόμα χαρακτηριστικά. Στοχεύει στη συγκέντρωση των απόβλητων βρώσιμων ελαίων και από τις κατοικίες, και παράλληλα θα χρηματοδοτεί κοινωφελή ιδρύματα και κοινωφελείς οργανώσεις, με 50 ευρώ για κάθε τόνο συλλεγόμενου λαδιού» δήλωσε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Περιβάλλοντος Γιώργος Δημόπουλος.

Η διανομή και αντικατάσταση των ειδικών δοχείων ανακύκλωσης θα πραγματοποιείται σε συνεργασία με την εταιρεία ανακύκλωσης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μέχρι τις 20 Ιουνίου ανοίγει το παραλιακό μέτωπο στον Άγιο Κοσμά


Στην καθαίρεση των περιφράξεων στην παραλία του Αγίου Κοσμά προχωρούν από την Τετάρτη δύο συνεργεία της Περιφέρειας Αττικής, στο πλαίσιο της διάνοιξης του παραλιακού μετώπου των 2 χιλιομέτρων, από την πρώην «Φαντασία» έως το Ακρωτήρι και από εκεί έως τον Ιππόκαμπο.

Τα δύο συνεργεία θα εργάζονται παράλληλα, ώστε έως τις 15 Ιουνίου να έχουν ολοκληρώσει την καθαίρεση περιφράξεων που βρίσκονται στην παραλία του Αγίου Κοσμά έως το Ακρωτήρι, και έως τις 20 Ιουνίου θα έχουν απελευθερώσει από τα εμπόδια το παραλιακό μέτωπο έως τον Ιππόκαμπο.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Oλοήμερη λειτουργία όλων των δημόσιων νοσοκομείων προανήγγειλε η υπουργός Υγείας



Σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του ΕΣΥ ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας Μ.Ξενογιαννακοπούλου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου.
Η υπουργός ανακοίνωσε την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων έως το τέλος του χρόνου.
Στην απογευματινή βάρδια θα λειτουργούν τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, με τη συμμετοχή όλων των ειδικευμένων γιατρών.
Μάλιστα, όπως εξήγγειλε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου το υπουργείο θα συνάψει σχετικές συμβάσεις με τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
Δεν διευκρινίστηκε πάντως αν οι υπηρεσίες αυτές θα είναι δωρεάν για τους ασθενείς.
Στα σημερινά απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων -που θα ενσωματωθούν στο νέο σύστημα λειτουργίας- οι ασθενείς πληρώνουν από 60 έως 90 ευρώ, ανάλογα με τον βαθμό του γιατρού στον οποίο απευθύνονται.
Ωστόσο, η υπουργός ανέφερε ότι με τα έσοδα θα καλύπτονται ανάγκες των νοσοκομείων και των υγειονομικών περιφερειών.
Στο πλαίσιο αυτό προβλέπονται αλλαγές και για τους πανεπιστημιακούς γιατρούς. Όπως ανάφερε η Μ.Ξενογιαννακοπούλου, από 1η Ιανουαρίου 2011, οι πανεπιστημιακοί γιατροί θα πρέπει να απασχολούνται σε απογευματινό ιατρείο αποκλειστικά στους χώρους του ΕΣΥ.
Παράλληλα προωθείται και νέο σύστημα εφημεριών, το οποίο θα αρχίσει να συζητείται άμεσα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς.
Σύμφωνα με την υπουργό, το σύστημα θα κινείται στη λογική του σταθερού αριθμού γιατρών ανά εφημερία και της σταθερής αμοιβής κάθε γιατρού.
Η υπουργός εξήγγειλε νέα κίνητρα για την κάλυψη ιατρικών θέσεων σε απομακρυσμένες περιοχές.
Μεταξύ άλλων προβλέπεται προσαύξηση του ιατρικού μισθού κατά 10% και «ευνοϊκές» μεταθέσεις σε αστικά κέντρα, ύστερα από πέντε χρόνια συνεχούς θητείας στην απομακρυσμένη περιοχή.
Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται και αλλαγές στο καθεστώς του επικουρικού προσωπικού που προσλαμβάνεται σήμερα στα νοσοκομεία.
Για τους επικουρικούς γιατρούς η τοποθέτηση σε νοσοκομείο μεγάλου αστικού κέντρου θα προϋποθέτει προηγούμενη θητεία ενός έτους στην περιφέρεια.
Για το υπόλοιπο προσωπικό ο θεσμός ενισχύεται ενώ θα τοποθετούνται και επικουρικοί φαρμακοποιοί στα νοσοκομειακά φαρμακεία.
Η υπουργός Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το πρώτο τετράμηνο του 2010 υπήρξε μέση μείωση των δαπανών του ΕΣΥ κατά 10%.
Ειδικότερα, οι δαπάνες για υγειονομικό, ορθοπεδικό υλικό και για χημικά αντιδραστήρια περιορίστηκαν από 13%-18%, ενώ η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΣΥ μειώθηκε κατά 3%.

www.pathfinder.gr

24ωρη απεργία εργαζομένων στον Τύπο και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.


Σε 24ωρη απεργία κατέρχονται σήμερα, Πέμπτη 3 Ιουνίου, οι κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις από τον κλάδο του Τύπου, ΕΣΗΕΑ, ΠΟΕΣΥ, ΠΟΕΠΤΥΜ, ΕΠΗΕΑ και ΠΟΣΠΕΡΤ.
Οι εργαζόμενοι στον Τύπο αντιδρούν στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και διεκδικούν διασφάλιση εργασιακών δικαιωμάτων και υπογραφή αξιοπρεπών συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί απεργιακή συγκέντρωση μπροστά στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ, ενώ θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή.
Επίσης, στην απεργία αυτή συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο, στο Τραμ, στο Μετρό στα λεωφορεία της ΕΘΕΛ και τα τρόλεϊ, αντιδρώντας στα μέτρα μείωσης των αποδοχών τους, το νέο Ασφαλιστικό και στις περικοπές των επιδοτήσεων των συγκοινωνιακών φορέων.
Ωστόσο, στην απεργία των μέσων μεταφοράς δεν συμμετέχει ο Προαστιακός, ο οποίος θα εκτελεί κανονικά τα δρομολόγιά του.
Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ έχουν προγραμματίσει και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

www.pathfinder.g