" ********* Kακοκαιρία αναμένουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις περισσσότερες περιοχές τις χώρας. Θα θυμίζει περισσότερο Νοέμβριο μήνα με χειμωνιάτικο σκηνικό.****Δύο νέοι σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, στις περιοχές Λυκότρυπα (Κάτω Αχαρνές) και Πύργος Βασιλίσσης, τέθηκαν από σήμερα, Πέμπτη, σε λειτουργία.****Iσορροπία τρόμου στην Ουκρανία, αναπτύσουν στρατιωτικές δυνάμεις οι Ρώσσοι στα πρότυπα δράσης ανάλογα με αυτά στην Γεωργία**** Σέντρα στα γήπεδα της Super League με φόντο το ντέρμπυ των αιωνίων.

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Αdios Ευρώπη.....


Με ήττα 3-0 από την εκτός συναγωνισμού Μπαρτσελόνα ο Παναθηναϊκός αποχαιρέτισε Champions και Europa League. Τελευταίοι του 4ου ομίλου οι "πράσινοι"

Η Ευρώπη βγαίνει στους δρόμους στις 15 Δεκεμβρίου κόντρα στη λιτότητα


Μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιούν στις 15 Δεκεμβρίου οι εργαζόμενοι σε πολλές χώρες της Ευρώπης, διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα λιτότητας λόγω της οικονομικής κρίσης. Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων αναμένεται να προχωρήσει και σε μία συμβολική πράξη με μία ανθρώπινη αλυσίδα που θα περιβάλλει το κτίριο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες. Η πανευρωπαϊκή κινητοποίηση έρχεται την παραμονή της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Επιλέξαμε την 15η Δεκεμβρίου γιατί είναι η παραμονή του Συμβουλίου των ηγετών των ευρωπαϊκών κρατών [στις 16 και 17 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες]» υπογράμμισε την Τετάρτη ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, Ζοέλ Ντεκαγιόν.

Το πρόγραμμα των διαδηλώσεων δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, αλλά είναι σίγουρο ότι την ημέρα εκείνη οι εργαζόμενοι θα απέχουν από τις δουλειές τους και θα διαδηλώσουν στην Ισπανία, την Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Δανία, την Τσεχία.

«Επιχειρούμε να προχωρήσουμε και σε μια συμβολική πράξη με μια ανθρώπινη αλυσίδα που θα περιβάλλει το κτίριο όπου στεγάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες για να δείξουμε ότι δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την λιτότητα και τις τρομερές της συνέπειες» επισήμανε ο Ζοέλ Ντεκαγιόν.

«Βλέπουμε ότι η οικονομική κρίση εξαπλώνεται από τη μία χώρα στην άλλη. Και έχουμε μεγάλη ανησυχία για τα μέτρα που προβλέπονται και που είναι αποκλειστικά μέτρα λιτότητας με συνέπειες στους μισθού μας, στις συντάξεις, στην κοινωνική προστασία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η δυσαρέσκεια αυξάνεται» ανέφερε και προσέθεσε ότι «παντού οι εργαζόμενοι έχουν την αίσθηση ότι είναι αυτοί που πληρώνουν το λογαριασμό».

Καταλήγοντας ο Ζοέλ Ντεκαγιόν ανέφερε ότι «οι κυβερνήσεις πρέπει να προσέξουν γιατί δεν μπορούν αιωνίως να οικοδομούν ένα σύστημα με δημοκρατική αντιπροσώπευση, χωρίς τον κίνδυνο του λαϊκισμού, εάν οδηγείται ένα μεγάλο μέρος των πληθυσμών σε ένα τέτοιο δρόμο μιζέριας και δυσκολίας».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Στο 1,25 ευρώ το λίτρο θα εκτιναχθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης με την εξίσωση του φόρου


Η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης θα οδηγήσει την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στο 1,20 με 1,25 ευρώ το λίτρο, προειδοποιεί η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών και ζητεί από το υπουργείο Οικονομικών να μην υλοποιήσει τη σχετική εξαγγελία.

Σε ανακοίνωσή της, η ΟΒΕ σημειώνει ότι η ανακοίνωση του Γ.Παπακωνσταντίνου, κατά τη κατάθεση του προϋπολογισμού 2011, ότι από τον Οκτώβριο του 2011 θα ισχύσει η εξίσωση του Ειδικού φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με αυτό του κίνησης, «αποτελεί ένα εντελώς αντικοινωνικό μέτρο κατά των καταναλωτών και απαράδεκτη πολιτική εξόντωσης του
κλάδου των βενζινοπωλών».

Η ΟΒΕ τάσσεται υπέρ της απαλλαγής του πετρελαίου θέρμανσης από τον ΕΦΚ, της μετάταξής του στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6,5% και υπέρ της μείωσης του ΕΦΚ σε όλα τα καύσιμα.

Με την εξίσωση των φόρων, η ΟΒΕ αναφέρει ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα κυμαίνεται στο 1,20 με 1,25 ευρώ το λίτρο. «Όταν σήμερα, με τιμές 0,70 και 0,75 ευρώ το λίτρο, οι καταναλωτές αδυνατούν να αγοράσουν, ο καθένας μπορεί να φαντασθεί πόσο χειρότερα θα γίνουν τα πράγματα στην αγορά και στα νοικοκυριά με την αυξημένη τιμή».

Όπως σημειώνει η ΟΒΕ, με βάση την ενημέρωση που έχει από μέλη της στην επαρχία, με την αύξηση του ΕΦΚ, '«πολλοί καταναλωτές θα στραφούν σε καύσιμα βλαβερά για την υγεία και το περιβάλλον όπως καμένα λάδια, λίπη, ελαστικά, πλαστικά, καπνογόνα φυτικά υπολείμματα κ.λπ».

Οι βενζινοπώλες αναφέρουν ότι η εκτίμησή τους είναι κάθετα αντίθετη με αυτή της κυβέρνησης ότι η εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο μπορεί να αποφέρει πολλά έσοδα.

«Δυστυχώς οι καταναλωτές που θα αδυνατούν να ανταπεξέλθουν θα παγώνουν στο καταχείμωνο με όποιες συνέπειες στην υγεία και την παραγωγή, η κατανάλωση θα μειωθεί δραστικά και, πέραν όλων αυτών, ένας ολόκληρος κλάδος θα κινδυνεύει», εκτιμά η ΟΒΕ.

«Οι επιπτώσεις στον κλάδο των βενζινοπωλών θα είναι δραματικές. Εκατοντάδες πρατήρια έχουν ήδη κλείσει, μετά τις συνεχείς αυξήσεις των φόρων στα καύσιμα κίνησης. Οι καταναλώσεις μειώθηκαν και το ίδιο το Δημόσιο δεν εισέπραξε τα προσδοκώμενα», προσέθεσε.

Η εξαγγελία ότι θα δίνονται επιδόματα θέρμανσης με εισοδηματικά και γεωγραφικά κριτήρια, σε αντίβαρο της εξίσωσης του φόρου, αποτελεί «παραπλανητική κίνηση» για την αποδοχή της νέας αύξησης των φόρων, επισημαίνει η ΟΒΕ και τονίζει ότι «δεν είναι δυνατόν ένα τόσο σοβαρό κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα να λύνεται με επιδοματική πολιτική».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Συμφωνική Ορχήστρα της Βιέννης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για δύο συναυλίες


Δύο ξεχωριστές συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης) δίνει την Τετάρτη και την Πέμπτη η Συμφωνική Ορχήστρα της Βιέννης. Στο πόντιουμ ο Ζορζ Πρετρ και στο πιάνο οι αδελφές Κάτια και Μαριέλ Λαμπέκ.

Στο πρόγραμμα των συναυλιών, «συνομιλούν» δυο αιώνες και δυο εποχές της μουσικής: ο απόλυτος ρομαντισμός του Γιοχάνες Μπραμς με τη Δεύτερη Συμφωνία του, και ο ιδιοσυγκρασιακός πρώιμος μοντερνισμός του Φρανσίς Πουλένκ, συνθέτη με τον οποίο έχει συνδέσει στενά την καριέρα του ο Ζορζ Πρετρ, με το συναρπαστικό κοντσέρτο του για δυο πιάνα και ορχήστρα και την ορχηστρική σουίτα, Les Animaux Modules.

Ο Ζορζ Πρετρ επιλέγει για δεύτερη φορά φέτος την Αθήνα και το Μέγαρο Μουσικής, μετά την εμφάνισή του τον περασμένο Μάιο με την περίφημη Σταατσκαπέλε της Δρέσδης.

Η επιλογή του αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού πλέον ο φημισμένος μαέστρος έχει περιορίσει τις συναυλίες του σε δέκα μόνο το χρόνο.

Ο Πρετρ υποστήριξε με πάθος, σε όλη την καριέρα του, τη γαλλική μουσική και αφοσιώθηκε με ευλάβεια στον Φρανσίς Πουλένκ, με τον οποίο συνδέθηκε και προσωπικά.

Ήταν ο μαέστρος στην πρεμιέρα της όπεράς του, «Η Ανθρώπινη Φωνή», το 1959 στην Όπερα Κομίκ, στο Παρίσι και από τότε, η μουσική του έχει σταθερή θέση στα προγράμματα των συναυλιών του.

«Η τέχνη του μαέστρου δεν μαθαίνεται, δεν υπάρχουν σχολεία γι αυτήν. Είναι μια προίκα, που αξιοποιείται και αποκτάει βάθος μόνο με την επανάληψη», δηλώνει ο μαέστρος που δεν εγκατέλειψε ποτέ το πόντιουμ, αν και ποτέ δεν θέλησε να αναλάβει μια ορχήστρα για να μην περισπάται από τις διοικητικές ευθύνες του μόνιμου μαέστρου.

Η Συμφωνική της Βιέννης δημιουργήθηκε το 1900 και μαζί με την αρχαιότερη Φιλαρμονική συνθέτουν την εμβληματική μουσική ταυτότητα της πόλης - κέντρου της παγκόσμιας μουσικής σκηνής.

Οι συναυλίες ανήκουν στον Κύκλο Μεγάλες Ορχήστρες-Μεγάλοι Μαέστροι του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Τα εισιτήρια και για τις δύο συναυλίες έχουν εξαντληθεί.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.in.gr

Φεστιβάλ για το γυμνό στον κινηματογράφο διοργανώνεται από 25 Νοεμβρίου στην Αθήνα


Φεστιβάλ αφιερωμένο στο γυμνό στο σινεμά διοργανώνει η New Star από τις 25 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου στην Αθήνα.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του Γιάννη Σολδάτου «Η Ιστορία του Γυμνού στον Κινηματογράφο», σε συνεργασία με τον συγγραφέα και τις εκδόσεις Αιγόκερως.

Συνολικά 24 ταινίες, εκ των οποίων έξι ελληνικές και πέντε χωρίς λογοκρισία θα προβληθούν στο Φεστιβάλ με τίτλο «Η αυτοκρατορία του Σώματος: το γυμνό στον κινηματογράφο».

Το γυμνό ανθρώπινο σώμα, εγγράφηκε στο σινεμά με εντυπωσιακό τρόπο. Από την ανακάλυψη του κινηματογράφου μέχρι σήμερα... το ανθρώπινο σώμα έχει αποτυπωθεί στη μεγάλη οθόνη με κάθε πιθανό τρόπο.

Tο γυμνό ακολουθεί τις επιταγές της μόδας και των ηθικών κανόνων της εκάστοτε εποχής και κάθε παρεκτροπή τιμωρείται ή γκετοποιείται.

Κάποτε, η γυναικεία γάμπα αποτελούσε προσβολή της δημοσίας αιδούς. Σιγά-σιγά η φούστα άρχισε να ανεβαίνει, το ντεκολτέ να κατεβαίνει και το ψαλίδι της λογοκρισίας να ανοιγοκλείνει πάνω στα καρέ του σινεμά.

Αυτό που κάποτε ήταν δύσκολο να φανεί σε μια ταινία έγινε, αργότερα, η καλύτερη διαφήμισή της. Για παράδειγμα, το γυμνό αιδοίο της Σάρον Στόουν στο «Βασικό ένστικτο» (1992).

Το Φεστιβάλ προβάλει ταινίες που δόξασαν το γυμνό σώμα, άλλες αριστουργήματα της 7ης τέχνης από κορυφαίους δημιουργούς, άλλες δεύτερης επιλογής και πλατιάς κατανάλωσης και έξι από αυτές σπουδαίων Ελλήνων δημιουργών που μέσα από τα κάδρα τους ύμνησαν, με το δικό τους τρόπο το γυμνό.

Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι οι εξής:


1.Όστρια Το Τέλος του Παιχνιδιού- Ανδρέας Θωμόπουλος
2.Απουσίες- Γιώργος Κατακουζηνός
3.Μπορντέλο- Νίκος Κούνδουρος
4.Οι Τεμπέληδες της Εύφορης Κοιλάδας- Νίκος Παναγιωτόπουλος
5.Μ' Αγαπάς;- Γιώργος Πανουσόπουλος
6.Oh Babylon - Κώστας Φέρρης
7.Η Αυτοκρατορία των Αισθήσεων- Ναγκίσα Οσίμα
8.Η Πόλη των Γυναικών - Φεντερίκο Φελίνι
9.Η Ωραία της Ημέρας- Λουί Μπουνιουέλ
10.Η Περιφρόνηση- Ζαν Λυκ Γκοντάρ
11.Ερωτικές Ιστορίες Καθημερινής Τρέλας- Μάρκο Φερέρι
12.Ιδιωτικά Βίτσια, Δημόσιες Αρετές- Μίκλος Γιάντσο
13.Λούλου - Μόρις Πιάλα
14.Ο Θυρωρός της Νύχτας- Λιλιάνα Καβάνι
15.Το Μοναστήρι του Πάθους- Βαλέριαν Μπορόβτσικ
16.Μαλίτσια - Σαλβατόρε Σαμπέρι
17.Αν ο Δον Ζουάν ήταν Γυναίκα- Ρότζερ Βαντίμ
18.Ζυστίν Ντε Σαντ - Κλοντ Πίρσον
19.Φίδι του Ιουνίου - Σίνια Τσουκαμότο
20.Η Ιστορία της Ο - Ζυστ Ζεκέν
21.Romance X - Κατρίν Μπρέγια
22.Καλιγούλας - Τίντο Μπρας
23.Η Εμανουέλλα στην Αμερική- Τζο ντ' Αμάτο
24.120 Μέρες στα Σόδομα- Πιέρ Πάολο Παζολίνι
Οι ταινίες θα προβάλλονται στον κινηματογράφο Ετουάλ Αλεξάνδρα από τις 25 Νοεμβρίου έως 1 Δεκεμβρίου. Καθημερινά τρεις ή τέσσερις ταινίες με ενιαίο εισιτήριο 8 ευρώ και φοιτητικό 6,5 ευρώ.

www.in.gr

Τρίωρη παναττική στάση εργασίας κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ για την Πέμπτη


Με κεντρικό σύνθημα τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων δίνουν ραντεβού την Πέμπτη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος, όπου θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας.

Πέραν της 24ωρης γενικής απεργίας που έχουν κηρύξει για τις 15 Δεκεμβρίου, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αποφάσισαν να προχωρήσουν μεταξύ άλλων σε τρίωρη παναττική στάση εργασίας την ερχόμενη Πέμπτη 12:00-15:00, ενώ την ίδια ώρα θα πραγματοποιήσουν το συλλαλητήριο διαμαρτυρίας.

Συγκεκριµένα, την Πέμπτη η Αττική θα µείνει χωρίς αστικά λεωφορεία συνολικά για τέσσερις ώρες, καθώς οι οδηγοί θα ακινητοποιήσουν τα οχήµατά τους από τις 5:00 έως τις 7:00 το πρωί και από τις 22:00 το βράδυ µέχρι τη λήξη της βάρδιας. Οι τεχνικοί της ΕΘΕΛ θα κάνουν τετράωρη στάση εργασίας από τις 12:00 το µεσηµέρι µέχρι τις 16:00 το απόγευµα, ενώ όλοι οι εργαζόµενοι στα λεωφορεία θα πάρουν µέρος σε συλλαλητήριο που οργανώνουν για τις 15:00 το µεσηµέρι στην Πλατεία Κλαυθµώνος.

Ακινητοποιηµένοι θα µείνουν από τις 12:00 το µεσηµέρι έως τις 15:00 το απόγευµα και οι συρµοί του προαστιακού σιδηροδρόµου, του τραμ και του ΟΣΕ, ενώ στο ίδιο διάστηµα δεν θα κινηθούν ούτε τα τρόλεϊ. Οι συρμοί του ΗΣΑΠ δεν θα λειτουργούν από τις 12:00 έως τις 16:00. Οι εργαζόµενοι στο Μετρό συνεδριάζουν σήµερα, Τετάρτη στις 2.30, προκειµένου να καθορίσουν από κοινού τη στάση τους απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης για τις αστικές συγκοινωνίες.

Την Πέμπτη το ΠΑΜΕ καλεί στις 13:30 στην Ομόνοια τους εργαζόμενους του Δημοσίου και των πρώην ΔΕΚΟ με στόχο την πραγματοποίηση μαζικής παράστασης διαμαρτυρίας για τα μέτρα της κυβέρνησης, της ΕΕ και της τρόικας.

Στο διεκδικητικό πλαίσιο των κινητοποιήσεων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας, μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας, διαφύλαξη του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων και ενίσχυση του εισοδήματος ιδιαίτερα χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, με προτεραιότητα την επαναχορήγηση της 13ης και 14ης σύνταξης, καθώς και προστασία των δημόσιων και κοινωνικών αγαθών.

Στις παράλληλες δράσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ περιλαμβάνονται περιφερειακές συσκέψεις σε όλη την Ελλάδα, σύσκεψη ομοσπονδιών με εργατικά κέντρα του λεκανοπεδίου, καθώς και γενικό συμβούλιο της ΓΣΕΕ στις 4 Δεκεμβρίου.

Newsroom ΔΟΛ