" ********* Kακοκαιρία αναμένουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις περισσσότερες περιοχές τις χώρας. Θα θυμίζει περισσότερο Νοέμβριο μήνα με χειμωνιάτικο σκηνικό.****Δύο νέοι σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, στις περιοχές Λυκότρυπα (Κάτω Αχαρνές) και Πύργος Βασιλίσσης, τέθηκαν από σήμερα, Πέμπτη, σε λειτουργία.****Iσορροπία τρόμου στην Ουκρανία, αναπτύσουν στρατιωτικές δυνάμεις οι Ρώσσοι στα πρότυπα δράσης ανάλογα με αυτά στην Γεωργία**** Σέντρα στα γήπεδα της Super League με φόντο το ντέρμπυ των αιωνίων.

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

Πρόγραμμα αντικατάστασης κουφωμάτων και ενεργοβόρων συσκευών




Συνεχίζει τις παροχές η κυβέρνηση πυροδοτώντας την εκλογολογία.
Ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα, ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ, για την αντικατάσταση κουφωμάτων αλλά και ενεργοβόρων συσκευών από όλες τις κατοικίες που κατασκευάστηκαν πριν από το 1980.
Επιδότηση θα λάβουν οι ιδιοκτήτες σπιτιών αντικειμενικής αξίας κάτω από τα 1500 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ στους υπόλοιπους θα δοθούν φορολογικά κίνητρα.
Θα επιδοτηθούν για μόνωση στην ταράτσα ή και στο κέλυφος του σπιτιού, για διπλά κουφώματα και τζάμια, καθώς και για αντικατάσταση παλαιών καυστήρων και ηλιακών θερμοσιφώνων.
«Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ένα ακόμα βήμα στην προσπάθεια του υπουργείου Ανάπτυξης για την προώθηση μιας σύγχρονης και ολοκληρωμένης ενεργειακής πολιτικής. Οι νέες συνιστώσες της πολιτικής μας στην ενέργεια είναι: Η ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η προώθηση δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης .
«Το πρόγραμμα αυτό είναι ίσως το σημαντικότερο από όσα έχουμε παρουσιάσει ως τώρα. Όχι μόνο επειδή αφορά περισσότερους πολίτες, αλλά και επειδή τα σπίτια στη χώρα μας αντιπροσωπεύουν πολύ μεγάλο ποσοστό, περίπου το 32%, της συνολικής τελικής ζήτησης ενέργειας. Όσον αφορά δε τη θέρμανση, στα νοικοκυριά καταναλώνεται το 60% της τελικής ζήτησης ενέργειας», πρόσθεσε.
«Τα κτίρια πριν από το 1980 είναι περισσότερο ενεργοβόρα», τόνισε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή Γιάννης Οικονόμου. «Η διαδικασία», είπε, «είναι πολύ απλή για να ενταχθεί ο πολίτης στο πρόγραμμα. Θα επισκεφθεί τα ΚΕΠ όπου θα υπάρχουν όλες οι οδηγίες».

Νεκρά ψάρια στην παραλία Αυλίδας

Μετά το εξασθενές χρώμιο ήρθαν και τα νεκρά ψάρια στην παραλία της Αυλίδας. Αποτρόπαιο ήταν το θέαμα που αντίκρισαν στην αμμουδιά οι κάτοικοι της περιοχής χθες. Δεκάδες ψάρια, καβούρια, γαρίδες και άλλα θαλάσσια είδη είχαν εκβραστεί νεκρά στην παραλία. Το νερό της θάλασσας κατά μήκος της παραλίας ήταν γεμάτο αφρούς. Τότε άρχισαν να αναρωτιούνται όλοι τι ακριβώς συμβαίνει στην περιοχή; Γιατί πεθαίνουν τα ψάρια; Γιατί όταν πεθαίνουν τα ψάρια καθένας σκέφτεται τι επιπτώσεις μπορεί να έχει η μόλυνση αυτή στα παιδιά που κάνουν μπάνιο σε αυτή την παραλία. Ο κ. Κώστας Χαϊνάς, μέλος των «Ενεργών Πολιτών Εύβοιας» εξηγεί στην zougla.gr ότι «οι βιομηχανίες της περιοχής, από τις οποίες κατά πάσα πιθανότητα προέρχεται η μόλυνση, είναι συγκεκριμένες και πρέπει να ελεγχθούν». Δεν είναι λίγες οι φορές που κάτοικοι έχουν διαμαρτυρηθεί για την μόλυνση και την επικινδυνότητα των υλικών, που προφανώς καταλήγουν στην θάλασσα, αλλά και για τις αφόρητες οσμές που φτάνουν έως το Ληλάντιο και την Αυλίδα. Οι «Ενεργοί Πολίτες Εύβοιας» με επιστολή τους κατήγγειλαν το θέμα στη Διεύθυνση Υγιεινής της Νομαρχίας Ευβοίας, την Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Ευβοίας, το Λιμεναρχείο Χαλκίδας και τον Δήμο Αυλίδας, και ζήτησαν να ελεγχθούν άμεσα τα νεκρά θαλάσσια είδη και να εντοπισθούν οι αιτίες θανάτου τους. Ζητούν να εντοπισθούν οι υπεύθυνοι της μόλυνσης και να ελεγχθούν οι εγκαταστάσεις τους, ως προς το εάν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας τους, σε κάθε δε περίπτωση, να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι της μόλυνσης.

Πηγή: www.zougla.gr