" ********* Kακοκαιρία αναμένουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις περισσσότερες περιοχές τις χώρας. Θα θυμίζει περισσότερο Νοέμβριο μήνα με χειμωνιάτικο σκηνικό.****Δύο νέοι σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, στις περιοχές Λυκότρυπα (Κάτω Αχαρνές) και Πύργος Βασιλίσσης, τέθηκαν από σήμερα, Πέμπτη, σε λειτουργία.****Iσορροπία τρόμου στην Ουκρανία, αναπτύσουν στρατιωτικές δυνάμεις οι Ρώσσοι στα πρότυπα δράσης ανάλογα με αυτά στην Γεωργία**** Σέντρα στα γήπεδα της Super League με φόντο το ντέρμπυ των αιωνίων.

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Νέες σεισμικές δονήσεις στο Νότιο Ειρηνικό

Δύο νέοι υποθαλάσσιοι ισχυροί σεισμοί έπληξαν την περιοχή του Νότιου Ειρηνικού, κοντά στο αρχιπέλαγος των νησιών Βανουάτου.
Οι σεισμικές δονήσεις 7,8 και 7,1 βαθμών ανάγκασαν χιλιάδες ανθρώπους να αφήσουν τις κατοικημένες περιοχές τους και να μετακινηθούν προς περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο.
Μάλιστα, εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι, η οποία ακυρώθηκε. Το Κέντρο Προειδοποίησης του Ειρηνικού ανέφερε ότι υπήρξαν μικρά κύματα, ύψους μεταξύ 3,5 και 10 εκατοστών, γύρω από τα νησιά Βανουάτου.
Η προειδοποίηση αφορούσε πάνω από 30 χώρες και περιοχές, περιλαμβανομένων των νησιών Βανουάτου, των νησιών του Σολομώντα, τα νησιά Ναούρου, τα νησιά Φίτζι, το Τουβαλού, την Παπούα Νέα Γουινέα , την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νέα Καληδονία, το Κιριμπάτι κ.ά.
Την περασμένη εβδομάδα, σεισμικά κύματα που προκλήθηκαν από σεισμό 8,3 βαθμών στοίχισαν τη ζωή τουλάχιστον 184 ανθρώπων στα νησιά Σαμόα και Τόγκα. Ενώ σεισμική δόνηση 7,6 βαθμών έπληξε τη Σουμάτρα της Ινδονησίας, ισοπεδώνοντας ολόκληρα χωριά και θάβοντας ανθρώπους ζωντανούς. Ο επίσημος απολογισμός αναμένεται να ξεπεράσει τους 1.000 νεκρούς.
Το Κέντρο, το οποίο εδρεύει στη Χαβάη, ανακάλεσε την προειδοποίηση τις πρώτες πρωινές ώρες την Πέμπτη, περίπου δυόμισι ώρες μετά την εκδήλωση της πρώτης σεισμικής δόνησης.

Πηγή: www.pathfinder.gr

Δύο νεκροί και σοβαρές ζημιές από τον τυφώνα Μελόρ


Δύο νεκροί, περισσότεροι από τριάντα τραυματίες, σοβαρές ζημιές και προβλήματα στις συγκοινωνίες, είναι ο απολογισμός από το πέρασμα του τυφώνα Μελόρ από την Ιαπωνία, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές και τα μέσα ενημέρωσης.
Με ανέμους που φτάνουν τα 200 χιλιόμετρα την ώρα, ο τυφώνας έπληξε την περιοχή Αΐτσι (κεντρική Ιαπωνία) στο νησί Χονσού και μετακινείται προς τα βορειοανατολικά.
Ένας 54χρονος εφημεριδοπώλης έχασε τη ζωή του όταν δέντρο έπεσε πάνω στο ποδήλατό του στην περιοχή Μινάμπε και ένας 68χρονος χτυπήθηκε από κλαδί δέντρου στο Φουτζίμι, μετέδωσε το πρακτορείο Κιόντο, επικαλούμενο την αστυνομία.
Τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες που έδειχναν γέφυρες να έχουν καταρρεύσει, κατεστραμμένα σπίτια και ξεριζωμένα δέντρα να έχουν πέσει σε αυτοκινητόδρομους και σιδηροδρομικές γραμμές.
Τουλάχιστον 32 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε όλη τη χώρα και περισσότεροι από 8.000 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ.
Περίπου 330 πτήσεις, κυρίως του εσωτερικού, ματαιώθηκαν, όπως και πολλά δρομολόγια των σιδηροδρόμων. Επίσης τουλάχιστον 50.000 σπίτια έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.