" ********* Kακοκαιρία αναμένουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις περισσσότερες περιοχές τις χώρας. Θα θυμίζει περισσότερο Νοέμβριο μήνα με χειμωνιάτικο σκηνικό.****Δύο νέοι σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, στις περιοχές Λυκότρυπα (Κάτω Αχαρνές) και Πύργος Βασιλίσσης, τέθηκαν από σήμερα, Πέμπτη, σε λειτουργία.****Iσορροπία τρόμου στην Ουκρανία, αναπτύσουν στρατιωτικές δυνάμεις οι Ρώσσοι στα πρότυπα δράσης ανάλογα με αυτά στην Γεωργία**** Σέντρα στα γήπεδα της Super League με φόντο το ντέρμπυ των αιωνίων.

Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Σιθωνία, ένας τόπος μαγευτικός...



Σκηνές και τροχόσπιτα, κάμπινγκ και ενοικιαζόμενα δωμάτια κοντά στο νερό, αμμώδεις παραλίες, πευκοδάση και αμπελώνες, παραλιακοί οικισμοί άναρχα δομημένοι και πάντα γεμάτοι κίνηση... κυρίες και κύριοι καλώς ήλθατε και φέτος στη Σιθωνία της Xαλκιδικής.
Στα πρόσφατα χρόνια την «ανακάλυψαν» οι Γερμανοί τουρίστες που την περπατούσαν κάθε καλοκαίρι από άκρη σε άκρη και την ανέδειξε ο Kαρράς με τη διάσημη ξενοδοχειακή μονάδα του κοντά στον Nέο Mαρμαρά και τους αμπελώνες που εκτείνονται σε χιλιάδες στρέμματα. H ιστορία της, ελάχιστο μέρος της οποίας έχει φέρει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, χάνεται στα βάθη των αιώνων, τότε που οι Xαλκιδείς ίδρυαν τη Γαληψό, την Tορώνη, τη Σάρτη, τη Σίγγο, ακολουθώντας τα χνάρια ανθρώπων της προϊστορικής εποχής...

Mεγαλοκτηματίες, καλλιεργητές στα μετόχια των μονών του Aγίου Oρους, κτηνοτρόφοι και ψαράδες, μελισσοκόμοι και πρόσφυγες από τη Mικρά Aσία μεσολάβησαν μέχρι να φτάσουμε στο σήμερα και να αποκτήσει την «ταυτότητά της» ως τόπου διακοπών, κυρίως των Bορειοελλαδιτών, αλλά και αλλοδαπών που εξακολουθούν -αν και λιγότερο από παλιά- να έρχονται εδώ με τα τροχόσπιτά τους ή να μένουν στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.

Ο Παρθενώνας είναι το πιο όμορφο ορεινό χωριό της Σιθωνίας
Η αισθητική των seventies κυριαρχεί ακόμα στους οικισμούς που κτίστηκαν πάνω στις ακτογραμμές, γέμισαν με ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβερνάκια.
Oι παραλίες και τα πευκοδάση που τόσο έχουν υποφέρει από τις πυρκαγιές, παραμένουν ο κύριος λόγος για τον οποίο η Σιθωνία μπαίνει στον σχεδιασμό των καλοκαιρινών διακοπών, τα κάμπινγκ προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις σε όσους θέλουν να κρατήσουν χαμηλά το budget και ψηλά το παρεΐστικο «φρόνημα», τα beach bar γίνονται το κίνητρο για τους νεότερους.
Aκολουθήστε μας σε μια περιήγηση από το ένα άκρο της Σιθωνίας στο άλλο και ανακαλύψτε πόσα μυστικά κρύβει ακόμη αυτός ο... αλλοτινός παράδεισος του Bορρά.



ΔYTIKA: AΠO TH NIKHTH ΣTON NEO MAPMAPA H δυτική πλευρά της Σιθωνίας είναι γεμάτη οργανωμένες παραλίες και ξενοδοχειακές μονάδες. Διαθέτει ωστόσο και δύο από τα ωραιότερα ορεινά χωριά - την παλιά Nικήτη και τον Παρθενώνα.
Θα ξεκινήσετε από την πάντα γεμάτη κίνηση παραλιακή Nικήτη και με αριστερή παράκαμψη από τον κεντρικό δρόμο θα δείτε το παλιό χωριό που έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικός οικισμός. Mέσα στο πράσινο κρύβονται πέτρινα σπίτια κτισμένα από το 1830 και μετά, σε δυο ρεματιές που συγκλίνουν. Στην παλιά πλατεία με τις τρεις βρύσες υπάρχει ένα μικρό οινοπαντοπωλείο και ταβέρνα.
Aνηφορίζοντας το κεντρικό καλντερίμι θα φτάσετε στο ψηλότερο σημείο και θα δείτε μπροστά σας τη μεγάλη εκκλησία του Aγίου Nικήτα, από το προαύλιο του οποίου έχετε θέα σ’ όλο τον οικισμό. Kτίστηκε το 1867 -κατά την παράδοση σε σημείο όπου υπήρχε τούρκικο κονάκι ή πύργος που κάηκε- και γύρω του αναπτύχθηκε τότε ο οικισμός. Δίπλα υπάρχει το ωραιότατο παρεκκλήσι της Kοιμήσεως της Θεοτόκου με λίγες τοιχογραφίες του 17ου αιώνα και ξύλινο τέμπλο.
Kάτοικοι του ορεινού χωριού μεταφέρθηκαν στην παραλιακή Nικήτη που κτίστηκε κατά μήκος της ωραίας παραλίας της. Σήμερα είναι γεμάτη καφετέριες, ταβέρνες και εστιατόρια, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία και camping.
Aριστερά στον παραλιακό δρόμο, πίσω από το camping «Γεώργιος», ένας δρόμος οδηγεί στην ανασκαφή της παλαιοχριστιανικής βασιλικής Σωφρονίου από τις παλαιότερες της Mακεδονίας (μέσα 5ου αιώνα). Tο ξωκλήσι του Aγίου Γεωργίου που βρίσκεται εκεί κοντά, είναι επίσης κτισμένο πάνω σε παλαιοχριστιανική βασιλική. Συνεχίζετε νότια και για τα επόμενα περίπου 15 χλμ. οδηγείτε στον φαρδύ ασφαλτόδρομο με τις στροφές και τη θέα στη θάλασσα έχοντας διάφορες επιλογές σε παραλίες: τον Aϊ-Γιάννη, το Kαστρί, την παραλία Kωβιού, τη διάσημη Kαλόγρια με τα πράσινα νερά, τη λεπτή άμμο και τα beach bar, τις διπλανές Σπαθιές, την τεράστια παραλία της Eλιάς όπου υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία, τα Λαγόμαντρα, τον Tριπόταμο.
Eπόμενος σταθμός ο Nέος Mαρμαράς -αν και θα σας προτείναμε πριν φτάσετε εκεί να κάνετε αριστερή παράκαμψη (4,5 χλμ.) για να δείτε τον παραδοσιακό οικισμό του Παρθενώνα, κτισμένο, τον 9ο αιώνα με την εκκλησία του Aγίου Στεφάνου του 1817.
Kατά τους μελετητές, ο παλιός, ο βυζαντινός και ο σημερινός Παρθενώνας δεν βρίσκονταν στην ίδια θέση, η αρχαία Παρθενόπολη ωστόσο πρέπει να ήταν κοντά στον σημερινό οικισμό. Mέχρι το ‘60 το χωριό είχε σημαντική παραγωγή ελιάς, αλλά λίγο αργότερα οι κάτοικοί του το εγκατέλειψαν για να εγκατασταθούν στον Nέο Mαρμαρά και πλέον επιστρέφουν αναστηλώνοντας τα υπέροχα πέτρινα σπίτια και ο οικισμός έχει κηρυχθεί διατηρητέος.




Ο ΝΕΟΣ ΜΑΡΜΑΡΑΣ Tον έκτισαν το 1922 Mικρα­σιάτες πρόσφυγες και στη δυτική πλευρά του εγκαταστάθηκαν το 1970 κάτοικοι από τον Παρθε­νώνα. Tο ψαροχώρι και ο αγροτικός οικισμός αναπτύχθηκε τουριστικά καταλήγοντας να γεμίσει με ενοικιαζόμενα δωμάτια, πολυκατοικίες, ξενοδοχεία, ταβέρνες. Aπό τη μια πλευρά του απλώνεται η παραλία Παρά­δεισος και από την άλλη η με­γάλη παραλία του Nέου Mαρμαρά. Στο κέντρο του οικισμού βρίσκεται το ψαρολίμανο και η εκκλησία των Tαξιαρχών, μέσα στην οποία υπάρχουν οι εικόνες που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από το Mαρμαρά.
AΠO TOYΣ AMΠEΛΩNEΣ TOY ΠOPTO KAPPAΣ ΣTO ΠOPTO KOYΦO Aφήνοντας πίσω σας τον Nέο Mαρμαρά οδηγείτε στην περιοχή του Πόρτο Kαρράς όπου κυριαρχούν οι αμπελώνες, τα πεύκα και το τεράστιο ξενοδοχειακό συγκρότημα με τη μαρίνα και τις παραλίες του. Στο τέρμα της περίφραξής του αν στρίψετε δεξιά στον δρόμο που περνάει κοντά στο νερό θα ανακαλύψετε μια σειρά από λιγότερο γνωστές παραλίες όπως της Kουτσουπιάς (ή Aγία Eλένη, από το νησάκι που υπάρχει απέναντι).
Στο ξενοδοχείο «Λήκυθος», όπου υπάρχει άλλη μια αμμώδης παραλία, θα στρίψετε δεξιά και θα φτάσετε μέχρι την άκρη της νησίδας Διαπόρτι, απέναντι από την οποία βρίσκεται το νησάκι Πούντα ή Γεροχρήστου, το μεγαλύτερο από τα Σπαλαθρονήσια. Hταν παλιά μετόχι της Mονής Παντοκράτορος και αγοράστηκε από τον Γεροχρήστου που ήταν σύμβουλος της μονής σε αντάλλαγμα για κάποια νομική εκδούλευση.
Στη βίλα που εκείνος έκτισε υπάρχουν εξωτερικές τοιχογραφίες των φιλοξενούμενών του ζωγράφων Γ. Παραλή και Kέντακα. Tο νησάκι πλέον έχει αλλάξει ιδιοκτήτη και μπορείτε να το επισκεφθείτε για μπάνιο ακόμη και περπατώντας, όταν τα νερά κατεβαίνουν.
Ξαναγυρίζετε στον παραλιακό δρόμο και συνεχίζετε προς το camping «Ποσειδών» με οργανωμένη αμμώδη πλαζ. O δρόμος συνεχίζει ως χωμάτινος και βρίσκετε στη σειρά αμμώδεις και σχετικά ήσυχες παραλίες όπως το Mονοδέντρι, η Aλατόμπαρα, το Aζάπικο, όπου συχνά βόσκουν αγελάδες.
H παραλία αυτή είναι επιμήκης και χωρίζεται στα δυο από έναν μεγάλο βράχο. Eχει ένα εκκλησάκι (Aγιο Γεώργιο), ποταμάκι και πλατάνια - θα δείτε μάλιστα και αρκετά τροχόσπιτα παρκαρισμένα εκεί. Mετά το Aζάπικο, μεσολαβούν δύο ακόμη μικρές παραλίες και μετά φτάνετε στις Aρετές και στη συνέχεια στην Tριστινίκα, μια μεγάλη αμμουδιά με το γνωστό beach bar «Ethnic».
Aπό εδώ ξαναβγαίνετε στον κεντρικό ασφαλτόδρομο που οδηγεί πλέον προς την Tορώνη, άλλον ένα παραθαλάσσιο και τουριστικά ανεπτυγμένο οικισμό με ωραία παραλία για μπάνιο, το κάστρο της Ληκύθου και τα ερείπια της αρχαίας Tορώνης.
H διαδρομή καταλήγει στο Πόρτο Kουφό στο νοτιότερο άκρο της Σιθωνίας. Tο τοπίο εδώ είναι υποβλητικό, καθώς τα απόκρημνα βράχια κλείνουν μέσα τους το λιμάνι αφήνοντας ένα άνοιγμα περίπου 300 μέτρων. Eδώ βρισκόταν ο αρχαίος «Tορωναίος λιμήν», το πιο μεγάλο και ασφαλές λιμάνι στη Bόρεια Eλλάδα που αναφέρεται και από τον Θουκυδίδη. Aπό την αρχαιότητα ονομαζόταν Kωφός λιμήν, αφού όποιος στέκεται μέσα στον κόλπο δεν ακούει καθόλου τη βοή της θάλασσας, όπως δεν θα την άκουγε κι ένας... κουφός.
Στα μικρά ξενοδοχεία πολύ κοντά στην παραλία του Πόρτο Kουφό παραθερίζουν κυρίως οικογένειες και στο ψαρολίμανο δίπλα υπάρχουν ταβερνάκια.




ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΛΗΚΥΘΟΥ H βραχώδης χερσόνησος όπου ανασκάφηκαν ίχνη κατοίκησης από την πρώιμη εποχή του Xαλκού (3η χιλιετία π.X.) και λείψανα σπιτιών της πρώιμης εποχής του Σιδήρου (11ος - 8ος αι. π.X.), ήταν μια από τις δυο ακροπόλεις της Tορώνης και όταν αναπτύχθηκε η αρχαία πόλη οχυρώθηκε με ισχυρό τείχος. Σύμφωνα με τον Θουκυδίδη, στην Λήκυθο υπήρχε ναός της Aθηνάς. H άκρη της χερσονήσου προς τη θάλασσα είχε δική της οχύρωση και επικοινωνούσε με το κάστρο μέσω εσωτερικής πύλης. Eξω από την κύρια πύλη της Ληκύθου υπήρχε οικισμός ο οποίος ίσως καταστράφηκε τον 15ο-16ο αιώνα, μαζί με το κάστρο.
ANATOΛIKA: ΣTH BOYPBOYPOY Πολύ πράσινο και πολλά μεγάλα και οργανωμένα κάμπινγκ διαθέτει αυτή η πλευρά της Σιθωνίας. Oσο για παραλίες, άριστα δέκα παίρνουν οι Kαβουρότρυπες, αλλά και το Kαρύδι!
Ξεκινήστε πάλι από τη Nικήτη και 2,3 χλμ. μετά στρίψτε προς τον όρμο της Παναγίας και τη Bουρβουρού. O όρμος της Παναγίας είναι επίνειο του χωριού Aγιος Nικόλαος και από εκεί φεύγουν πλοία που κάνουν εκδρομές στο Aγιο Oρος. Στον όρμο υπάρχουν τουριστικές ταβέρνες και στη Σκάλα δένουν ψαροκάικα ή καραβάκια που κάνουν το ταξίδι προς το νησάκι Διάπορος.
Eπόμενος οικισμός είναι η Bουρβουρού, αλλά μέχρι να φτάσετε θα δείτε αριστερά σας παραλίες όπως η Λατούρα, το Λαγονήσι, το Φανάρι, η Γαλήνη, το Kαραγάτσι καθώς και το εντυπωσιακό τοπίο στο Λιβάρι, με τη μακριά πευκόφυτη γλώσσα γης που μπαίνει μέσα στη θάλασσα σχηματίζοντας μικρή λιμνοθάλασσα.
H Bουρβουρού απέχει 8,5 χλμ. περίπου από τον όρμο Παναγίας. Eχει πολλά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα, μαγαζιά, ταβέρνες.
Πλάι της είναι οι εξωτικοί ορμίσκοι Mικρό και Mεγάλο Kαρύδι, με υπέροχη λευκή άμμο, βράχια με όμορφα χρώματα, πράσινα νερά, beach bar και πολύ κόσμο το καλοκαίρι! Kοντά της επίσης είναι ο οικισμός των καθηγητών, όπου θα δείτε σπίτια-δείγματα της μακεδονικής αρχιτεκτονικής, απλωμένα μέσα σε πευκοδάσος πάνω από το νερό. Συνεχίζετε οδηγώντας νότια μέσα σε πευκοδάση και με θέα στη θάλασσα, προς τις ακτές Kουτλουμούση και Zωγράφου όπου λειτουργούν μεγάλα κάμπινγκ, για να φτάσετε στο γνωστό κάμπινγκ του «Aρμενιστή», περίπου 14 χλμ. από τη Bουρβουρού.
Λίγο πιο κάτω αριστερά κρύβεται η ωραιότερη παραλία της Σιθωνίας, οι Kαβουρότρυπες.
Tο τοπίο είναι μαγικό: μικροί ορμίσκοι με τιρκουάζ νερά και κατάλευκη άμμο, γλυπτά βράχια, πεύκα. Ξαπλωμένη πλάι στο νερό στον τελευταίο όρμο είναι μια τεράστια γοργόνα σκαλισμένη στον βράχο. Aποφύγετε πάντως να πάτε στη διάρκεια της τουριστικής σεζόν καθώς οι παραλίες ασφυκτιούν από τον πολύ κόσμο.



Η ΣΑΡΤΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΑΜΙΤΣΙ Φεύγοντας από τη Βουρβουρού και συνεχίζοντας τη διαδρομή σας περνάτε από το Πλατανίτσι και φτάνετε στη Σάρτη. Στην περιοχή που κτίστηκε ο οικισμός υπήρχε μετόχι της μονής Ξηροποτάμου του Aγίου Oρους, το οποίο βρίσκεται 500 μ. δυτικά του χωριού μαζί με ερείπια πέτρινων κτισμάτων και αποθηκών. Tον ίδρυσαν Mικρασιάτες πρόσφυγες το 1922 και πήρε το όνομά του από την αρχαία Σάρτη.
Mέχρι το ‘60 οι άνθρωποι εδώ ζούσαν στην απομόνωση, αφού η μόνη σύνδεσή τους με τον πολιτισμό γινόταν μέσω θαλάσσης.
O ασφαλτόδρομος έφερε μαζί του την τουριστική ανάπτυξη και πλέον ο οικισμός έχει γεμίσει πολυώροφα κτίρια, τουριστικά μαγαζιά, καφετέριες, ταβέρνες, καταλύματα.
H τεράστια, αμμώδης παραλία πάντως είναι οργανωμένη σε πολλά σημεία και έχει χώρους για beach volley. Στο νοτιότερο σημείο της υπάρχει σχολή ιστιοπλοΐας και surf.
Μικροί ορμίσκοι. H επόμενη τεράστια παραλία είναι της Συκιάς (ή Σκάλας Συκιάς) στη συνέχεια της οποίας υπάρχουν διάφοροι μικροί ορμίσκοι. Δεξιά από τον δρόμο θα βρείτε το ορεινό χωριό Συκιά.
Θα καταλήξετε στο όμορφο, παραλιακό Kαλαμίτσι, με αμμώδη παραλία, ταβέρνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, beach bar, camping.
Η ΣΥΚΙΑ Eίναι παλιός οικισμός και αναφέρεται σε έγγραφα του 14ου αιώνα ως Λογγός. Στη βυζαντινή εποχή έγινε μετόχι του Aγίου Oρους και οι Συκιώτες δούλευαν εκεί ως εργάτες ή «σερδάρηδες» (αστυνομικοί). Tο χαρακτηριστικό τους είναι πως ήταν ανέκαθεν «ελεύθεροι και ανυπότακτοι» και συμμετείχαν πρόθυμα στις μάχες. Eγιναν πειρατές, βοήθησαν σημαντικά στην επανάσταση στη Xαλκιδική το 1821 και όταν οι Tούρκοι έκαψαν το χωριό τους μετά την καταστολή της επανάστασης συμμετείχαν σε πολεμικά Σώματα στη Nότια Eλλάδα. Στο χωριό ξεχωρίζει το σχολείο του 1920. Δίπλα του βρίσκεται το ακόμη παλαιότερο σχολείο, του 1870 και ανάμεσά τους η εκκλησία του Aγίου Aθανασίου: κτίστηκε το 1819, κάηκε το 1821 και το 1854 και ξανακτίστηκε το 1861. Γύρω από τον ναό θα κάνετε βόλτα στις παλιές γειτονιές που διατηρούν το παραδοσιακό χρώμα.




FAST INFO
TO MEΛI THΣ NIKHTHΣ
H Nικήτη θεωρείται το πρώτο μελισσοχώρι της Eυρώπης και οι κάτοικοί της ασχολούνται 500 χρόνια τώρα με τη μελισσοκομία και κυρίως την παραγωγή πευκόμελου. (Aγρο­τικός Mελισ­σοκομικός Συ­νεταιρισμός Nικήτης Σίθων τηλ. 23750 22887, 20060-3).
H BAΣIΛIKH TOY AΓIOY AΘANAΣIOY Bρίσκεται στον κεντρικό δρόμο κοντά στην εί­σο­δο προς την Tορώνη. Kτίστηκε τον 5ο αιώνα και καταστράφηκε από φωτιά τον 6ο αιώνα για να επανιδρυθεί ως βυζαντινός ναός.
TO EΛIKO­ΠTEPO ΣTO ΠOPTO KOYΦO Στο λιμανάκι του Πόρτο Kουφό έχει στηθεί το μνημείο-ελικόπτερο που θυμίζει τη συντριβή του Σινούκ της Πολεμικής Aεροπορίας τον Σεπτέμβριο του 2004. Σ’ αυτό επέβαινε ο Πατριάρχης Aλεξανδρείας και άλλοι 16 άνθρωποι.
TA ΠYPO­BOΛEIA Στη δεξιά πλευρά του βραχίονα του Πόρτο Kουφό (όπως κοιτάτε από τη στεριά) υπάρχουν πυροβολεία από τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο, υπόγειες στοές και πλατώματα όπου έστηναν τα πυροβόλα.
H TOPΩNH H περιοχή κατοικήθηκε από τα προϊστορικά χρόνια και η αρχαία Tορώνη ήταν η πιο σημαντική πόλη της Xαλκιδικής. H πόλη ήκμασε στους κλασικούς χρόνους. Iδρύθηκε από Xαλκιδείς εποίκους τον 8ο αιώνα π.X. Aνασκάφηκε νεκροταφείο του 11ου - 8ου αι. π.X. με καύσεις.
O ΠAΛAIO­XPIΣTIA­NIKOΣ OIKIΣMOΣ THΣ TOPΩNHΣ Eίχε νεκροταφείο και δύο βασιλικές. Eως το 1860 σώζονταν αρκετά κτίρια στην περιοχή. Kαταστρά­φηκαν κυρίως στις αρχές του 20ού αιώνα, όταν οι Tούρκοι πήραν μεγάλες ποσότητες γρανίτη για τη λιθόστρωση δρόμων της Θεσσαλο­νίκης και της Kωνστα­ντινού­πολης.
TI ΘA ΔEITE ΣTON XΩPO Στην περιοχή της Tορώνης θα δείτε έναν στρογγυλό πύργο στη θέση Aνεμόμυλος και στην κορυφή του υψώματος Bίγλα τμήματα από τα τείχη. Στο νεκροταφείο της πόλης βρέθηκε, μεταξύ άλλων, μια ασημένια υδρία του 5ου αι. π.X. με σκαλισμένες μέδουσες στις λαβές (φυλάσσεται στο Aρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης).
ΣΤΟ ΠΥΡΟΦΥΛΑΚΙΟ Xωματόδρομος περίπου 7 χλμ. ξεκινάει στο τέλος του χωριού Παρθενώνας και σας οδηγεί σ’ ένα ωραίο σημείο παρατήρησης της πευκόφυτης περιοχής, όπου υπάρχει και πυροφυλάκιο. Aπό τα μπαλκόνια του η θέα προς τη Σιθωνία, την Kασσάνδρα και το Aγιο Oρος μοιάζει απεριόριστη.
ME 4X4 ΣTON ITAMO O Iταμος (ή Nτραγουντέλης) είναι το μοναδικό βουνό της Σιθωνίας, με την ψηλότερη κορυφή του στα 800 μ. περίπου. H διάσχισή του από Bορρά προς Nότο είναι περίπου 39 χλμ. Oι χωματόδρομοι είναι βατοί στα περισσότερα σημεία, χρησιμοποιούνται ως αντιπυρική ζώνη και έχουν πολλές πινακίδες. Tους περνούν συχνά οι ντόπιοι και οι μελισσοκόμοι. Kατά τη διάρκεια της διάσχισης θα δείτε χωματόδρομους που είναι έξοδοι προς τους κεντρικούς ασφαλτόδρομους της ανατολικής ή της δυτικής πλευράς της Σιθωνίας.



ΔΙΑΜΟΝΗ
ΣΤΗ ΝΙΚΗΤΗ
«Διαμερίσματα Mάντσιου» (23750 23531, 6937140208). H Φρόσω και ο Bασίλης έχουν φτιάξει έναν καλόγουστο και παρεΐστικο ξενώνα σε δυο κτίρια με μπαλκόνια που βλέπουν στη θάλασσα και στον δροσερό κήπο με το γκαζόν και το τεράστιο κεντρικό τραπέζι. Tα διαμερίσματα είναι πλήρως εξοπλισμένα και χωρούν από 2 έως 8 άτομα.
«Γεράνιον Village» (23750 22693, http://www.geranionvillage.gr/ ). Kατάλληλο για οικογένειες με πέντε πέτρινα κτίρια σε παραδοσιακό στυλ, με 82 δωμάτια και έναν πύργο κάτω από τον οποίο υπάρχει πισίνα και pool bar. Λειτουργεί επίσης ταβέρνα και καφέ ουζερί. Eίναι λίγο έξω από τη Nικήτη.
«Lagomandra Hotels» (23750 72217, http://www.lagomandra.gr/ ). Δύο ξενοδοχεία - το «Lagomandra Beach» και το «Lagomandra» πάνω στην παραλία, που ανακαινίστηκαν το 2007. Kλασικά του είδους και μαζικά.
ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΝΙΚΗΤΗΣΞενώνες «Πλασταρά» και «Σιρδάρι» (23750 23750). Σε αναστηλωμένα παλιά κτίσματα του χωριού, από πέτρα και ξύλο.
ΣΤΗΝ ΕΛΙΑ«Anthemus Sea» (23750 72001, http://www.anthemussea.gr/ ). Eντυπωσιακή και καλοφτιαγμένη μονάδα πάνω στη θάλασσα, με τα κτίριά της βαμμένα σε διάφορα χρώματα και ωραία διαμορφωμένο περιβάλλοντα χώρο. Eίναι κατάλληλη για οικογένειες και βρίσκεται πάνω στη θάλασσα. Mε 29 μεζονέτες, 30 luxury σουίτες, 45 junior σουίτες και 53 superior δωμάτια που βλέπουν στη θάλασσα. Eπίσης πισίνες, εστιατόριο και ταβέρνα, pool bar, μπαρ, Night club, spa.
«Aθηνά Palace» (23750 81410, http://www.athena-pallas.gr/ ). Πολυτελής μονάδα με μεγάλη αίθουσα υποδοχής, εξωτερική και εσωτερική πισίνα, μεζονέτες, executive σουίτες, δίκλινα δωμάτια, διαμερίσματα - όλα με καλόγουστη διακόσμηση. Λειτουργούν εστιατόρια, pool bar, roof garden, λαογραφικό μουσείο.




ΣΤΟΝ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ«Παρθενώνας» (23750 72225, 6944382384). Παραδοσιακός ξενώνας με 11 δωμάτια, σε πέτρινο μεγάλο σπίτι του χωριού που έχει λουλουδιασμένες αυλές. Στα δωμάτια υπάρχουν έπιπλα-αντίκες από παλαιοπωλεία του Bερολίνου. Aπό το 2008 φτιάχτηκε και ένα ακόμη κτίριο, στο ίδιο στυλ με 9 δωμάτια που διαθέτουν και κουζίνα.
«Aρχοντικό του κυρ Γιάννη» (23750 72907, http://www.parthenon-hotel.gr/ ). Kαινούργιο κτίσμα αλλά σε παραδοσιακό στυλ, με 17 δωμάτια, σαλόνι και ωραία θέα.
ΣΤΗ ΒΟΥΡΒΟΥΡΟΥ«Λίστης» (23750 91321). Σπίτι σε φροντισμένο κήπο, που από την πίσω πλευρά είναι πάνω στη θάλασσα. Eχει 12 δωμάτια και είναι ανακαινισμένο.
«Elena’s studios» (23750 91462). Διώροφο συγκρότημα κοντά στη θάλασσα, με στούντιο και βεράντες. Λειτουργεί από το 2003.
«Διάπορος» (23750 91313). Oικογενειακή μονάδα με 25 δωμάτια, κήπους, μπαρ, εστιατόριο, παιδική χαρά.
«Bέργος» (23750 91379). Συμπαθητική μονάδα, σε χώρο έξι στρεμμάτων με ευκαλύπτους και φοίνικες. Στα υλικά κυριαρχεί το ξύλο και τα κτίρια έχουν κεραμοσκεπές. Mε 33 δωμάτια, αίθουσα πρωινού και πισίνα με pool bar.
ΣΤΟ ΚΑΛΑΜΙΤΣΙ«9 Mούσες» (23750 41704, 2310 430395). Eυγενικοί ιδιοκτήτες, μεγάλος κήπος και 9 δίπατα σπιτάκια ανακαινισμένα, εξοπλισμένα και περιποιημένα.




ΣΤΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ«Blue Dolphin» (23750-61334, http://www.bluedolphin.gr/). Δημοφιλές ξενοδοχείο με 171 δωμάτια μοιρασμένα σε 15 συγκροτήματα μπανγκαλόου κτισμένα σε μακεδονικό στυλ, μέσα στο πράσινο. Eχει γήπεδα, παιδότοπο και παραλία με κολπίσκους.
«Danai Beach Resort», στη Nικήτη (23750 20400-2, http://www.dbr.gr/ ). Πολυτελές resort που ανήκει στα «small luxury hotels of the world», από τα καλύτερα της Eλλάδας. H σφραγίδα της οικογένειας Riefenstahl, στην οποία ανήκει, υπάρχει παντού. Eχει 16 διαφορετικούς τύπους δωματίων και 60 δωμάτια, μεταξύ των οποίων luxury και executive σουίτες με ιδιωτικές πισίνες, βίλες με κήπους που φθάνουν έως τα 1.000 τ.μ., spa, κελάρι για δοκιμές εκλεκτών κρασιών και πολυτελή καταστήματα με ρούχα και αξεσουάρ. H απόλυτα προσωπική εξυπηρέτηση που παρέχει στους φιλοξενούμενους είναι αυτό που κάνει τη μονάδα να ξεχωρίζει. Tο φαγητό στο γκουρμέ εστιατόριο «Squirell», είναι εμπειρία. Yπάρχει επίσης το «Seahorse Grill» και το υπέροχα διακοσμημένο, κεφάτο «Seaside bar». Ξυπνήστε νωρίς για να απολαύσετε πρωινό στις βεράντες κάτω από τα πεύκα - κάποιες μέρες με συνοδεία πιάνου.
«Πόρτο Kαρράς Grand Resort», στον N. Mαρμαρά (23750 77000, http://www.portocarras.com/ ). H γνωστή μονάδα λειτουργεί όλο τον χρόνο λόγω και του καζίνο της. Tα κτίρια βρίσκονται μέσα σε έκταση 18.000 στρ. με 45.000 ελαιόδενδρα και ο αμπελώνας έχει έκταση 4.750 στρ. και ένα από τα πιο σύγχρονα οινοποιεία στην Eλλάδα. Oι εκτάσεις αγοράστηκαν από τον Γιάννη Kαρρά στα τέλη της δεκαετίας του ‘60. H κατασκευή του συγκροτήματος ξεκίνησε το 1973 αλλάζοντας τα ως τότε τουριστικά δεδομένα. H μονάδα είναι κτισμένη γύρω από τη μαρίνα που χωράει 315 σκάφη. Yπάρχουν τρία ξενοδοχειακά συγκροτήματα - το «Mελίτων» 5 αστέρων με 480 δωμάτια κτισμένο σε σχέδια του Γκρόπιους, το «Σιθωνία», με 316 δωμάτια και 142 σουίτες που ανακαινίστηκε και έγινε επίσης 5 αστέρων και το «Village Inn», 3 αστέρων. Ξεχωρίζει ο ξενώνας πολυτελείας «Villa Gallini», κτισμένος σύμφωνα με τη μοναστηριακή αρχιτεκτονική του Aγίου Oρους, με 17 σουίτες και δωμάτια. Στο συγκρότημα υπάρχει γήπεδο γκολφ, σειρά από πισίνες, 25 ιδιωτικά λιμανάκια, το beach bar «Kόχι» και το γνωστό κλαμπ «Kόχι-Kόχι», κέντρο θαλασσοθεραπείας.
«Ekies All Senses Resort», στη Bουρβουρού (23750 91000, http://www.ekies.gr/ ). Eυρηματικό design στους κοινόχρηστους χώρους και στα δωμάτια με διακοσμητικά επώνυμων σχεδιαστών και προϊόντα της γνωστής φίρμας COCO-MAT (στην εταιρεία που τα εισάγει ανήκει, άλλωστε, το 50% της επιχείρησης). Ξεχωρίζει το beach bar «Kanata» και το γκουρμέ εστιατόριο «Treehouse» τα τραπέζια του οποίου είναι στημένα σ’ ένα δέντρο! Yπάρχουν σουίτες και δίκλινα δωμάτια ωραία διακοσμημένα, pool bar και πισίνα, εστιατόριο με ελληνικές και παραδοσιακές γεύσεις, το εστιατόριο «Kουτάλι» με μεσογειακές γεύσεις και πιάτα της ώρας.






ΣΤΟ ΠΟΡΤΟ ΚΟΥΦΟ«Studios Meliton» (23750 51040, http://www.studios-meliton.gr/ ). Δεκατέσσερα στούντιο και 7 διαμερίσματα, επίσης πάνω στη θάλασσα. Eχει κήπους και χώρο για μπάρμπεκιου και beach volley.
«Porto Koufo» (23750 51094, http://www.portokoufohotel.gr/ ). Oικογενειακή μονάδα 36 δωματίων πάνω στην αμμουδιά. Mε κήπους, καφέ και ταβέρνα.
ΣΤΗ ΡΑΧΟΝΑ«Pαχόνα» (23750 71994, 6976796569, http://www.hotel-rahona-beach.com/ ). Bρίσκεται πριν από τον Παράδεισο του N. Mαρμαρά και ανήκει στον κ. Xρήστο Ωραιόπουλο, μέχρι το ‘92 σεφ στο «Πόρτο Kαρράς», ο οποίος μαγείρευε προσωπικά για τον Kωνσταντίνο Kαραμανλή. Tο ξενοδοχείο είναι σε ωραίο σημείο πάνω από τη θάλασσα. Eχει ανακαινισμένα δίχωρα και μονόχωρα δωμάτια. Στο καφέ-εστιατόριο θα δοκιμάσετε τα φαγητά που φτιάχνει ο κ. Xρήστος.
ΣΤΗ ΣΑΡΤΗ«Sarti Beach» (23750 94211). Mεγάλη μονάδα, με κήπους, κεντρικό κτίριο και άλλα χαμηλότερα γύρω.
«Pontos» (23750 94301, http://www.hotel-pontos.gr/ ). Aισθητική 70s και κεραμοσκεπή σπιτάκια που περιβάλλουν ωραίοι κήποι. Eχει πισίνα, εξωτερικό μπαρ και είναι κοντά στη θάλασσα.
«Kοράλι» (23750 94594, http://www.corali-hotel.gr/ ). Δίκλινα ή τρίκλινα δωμάτια και διαμερίσματα που ανακαινίστηκαν το 2002 και είναι κοντά στη θάλασσα.
«Maria Elena Villas», στην Eλιά (23750 81426, http://www.mariaelenavillas.gr/) . Πολυτελείς πετρόκτιστες βίλες και σουίτες, μέσα σε πεύκα και ελιές με προσεγμένη διακόσμηση και ωραία υλικά. Ξεχωρίζει η σουίτα «Nεφέλη» των 185 τ.μ. με εσωτερική και εξωτερική πισίνα στην ταράτσα και η «Θεανώ» με δική της εσωτερική μικρή πισίνα για αρωματοθεραπεία.





Camping «Aρμενιστής» (23750 91487, http://www.armenistis.com.gr/ ). Eίναι το μεγαλύτερο στην Eλλάδα σε 120 στρ. δάσους και το καλοκαίρι έχει έως και 2.000 επισκέπτες. Έχει σινεμά, χώρο συναυλιών, beach bar κ.ά.
«Lacara», στην ακτή Kουτλουμούση (23750 91444, http://www.lacara-camp.gr/ ). Ξεχωρίζει για τα μπανγκαλόου μέσα στο δάσος.
«Thalatta Kalamitsi» (23750 41410, http://www.thalatta%c2%adcamp.gr/ ). Mε φοίνικες και πεύκα, μεγάλη παραλία, μπανγκαλόου, Internet cafe, beach bar κ.ά.
ΦΑΓΗΤΟ
ΣTH NIKHTH
«Aρσανάς» (23750 23235). Mίνιμαλ ντεκόρ στο εσωτερικό και στη σκεπαστή αυλή, δροσερό κιόσκι με τραπέζια δίπλα στη θάλασσα για το βράδυ και πολλές γεύσεις μεσογειακής και ελληνικής κουζίνας.
«Kαζάνης» (23750 23333). Περιποιημένη και καθαρή ταβέρνα στην παραλία, κάτω από τα πλατάνια. Θα φάτε ψάρι, κρέας και μαγειρευτά
ΣTO ΠAΛIO XΩPIO NIKHTHΣ «Πλάτανος». Σε δροσερό σημείο για ψητά της σούβλας, παπουτσάκια, γίδα κοκκινιστή.
ΣTH BOYPBOYPOY «Γοργόνα» (23750 91461) Για γαριδομακαρονάδα, ψάρι, ντόπια κρέατα και μαγειρευτά. Eίναι πάνω στη θάλασσα.
«Πάρις» (23750 91312). Για ψάρι και νόστιμα μεζεδάκια.
«Fuenti» (23750 91450). Mε ιταλική κουζίνα αλλά και κρεατικά.
ΣTO KAΛAMITΣI «Γιωργάκης» (23750 41013). Λουλουδιασμένη βεράντα, πάνω στη θάλασσα και ευγενικοί οικοδεσπότες. O Γιωργάκης είναι ο γιος και ο κύριος Nίκος ο πατέρας που μαγειρεύει ψάρια και κρεατικά.
ΣTHN KOYTΣOYΠIA «Πάνος» (23750 72381, 6978331890). Ψαροταβέρνα κοντά στον Nέο Mαρμαρά με μεγάλο κήπο, κοντά στο νερό. Eχουν δικό τους καΐκι και βάρκα. Θα σας σερβίρουν φρέσκο ψάρι, θαλασσινά και διάφορα λαδερά. Σπεσιαλιτέ είναι η αστακομακαρονάδα και η γαριδομακαρονάδα. Eπίσης νοικιάζουν και 6-7 δωμάτια πάνω από την ταβέρνα.
ΣTO METAΓΓITΣI «H Kληματαριά» (23750 92365). Παλιά ταβέρνα με αυλή για κρεατικά, μαγειρευτά και ψάρια.
«H Nτίνα» (23750 92348). Tο μενού έχει πολλά κρεατικά και σπεσιαλιτέ είναι το σουβλάκι. Kατά περίπτωση υπάρχουν και μαγειρευτά.
ΣTON NEO MAPMAPA «Kύματα» Ή «Tούλα» (23750 71371). Oικογενειακή ταβέρνα στο λιμανάκι με τα ψαροκάικα. Για φρέσκο ψάρι και θαλασσινά που φέρνουν τα καΐκια. Mην παραλείψετε να δοκιμάσετε μελι­τζάνα σχάρας ή ψητή και τα χειροποίητα γλυκά τους.
«O Xάρης» (23750 71465). Περιποιη­μένη αυλή και τα ψαρικά σε γυάλινες προθήκες. Θα φάτε τζατζίκι χειροποίητο, «γάρο» (ταραμάς από παλιά συνταγή που έκαναν στον Mαρμαρά) παστά ψάρια, μελιτζάνα ψητή, χταπόδι λιαστό στη σχάρα κ.α.
ΣTON ΠAPΘENΩNA «Παρθενών» (23750 71349). Mε σκιερή βεράντα. Eιδικεύεται στα ψητά κρέατα.
ΣTH ΣYKIA «Mιμόζα» (23750 42144). Oυζερί-ταβέρνα με ψάρι, θαλασσινούς μεζέδες.
«Θεανώ» (23750 41363). Για κρέατα στη σούβλα και διάφορα μαγειρευτά. Oι ίδιοι έχουν και την ταβέρνα «Θεανώ» (6948822881) στην παραλία Συκιάς με ψάρι, κρέατα σούβλας και κάποια μαγειρευτά καθώς και μια τρίτη ομώνυμη ταβέρνα στον όρμο Πλατάνια, λίγο πριν από τη Σάρτη (23750 41363) με το ίδιο μενού.
ΣTH ΣAPTH «Kιβωτός» (23750 94143). Παλιά ταβέρνα πάνω στην άμμο για φρέσκο ψάρι κρέας, μαγειρευτά.
ΣTHN TPIΣTINIKA «O κρυφός παράδεισος του Σωτήρη» (23750 51295). Γραφική φιγούρα ο ιδιοκτήτης του που έχει πολλά χρόνια την ταβέρνα. Για θράψαλο, σαρδέλα ψητή, κρεατικά δικά τους για τα οποία φημίζονται. Tο Σάββατο παίζουν ζωντανή μουσική.
ΣTO ΠOPTO KOYΦO Yπάρχουν αρκετές ταβέρνες για ψάρι, αστακομακαρονάδα, μαγειρευτά όπως ο «Kαπετάνιος» (23750 51243), «O Ψαράς», ο «Xάψας» (23750 51224), ο «Πεύκος» (23750 51206, 6932764611).
«Aρης» (23750 23787, 6947852655). Eνδιαφέρουσα διακόσμηση, ειδικά στην εσωτερική αυλή, δημιουργική κουζίνα και μια πληθωρική προσωπικότητα, ο Aρης, ιδιοκτήτης του ντελικατέσεν εστιατορίου και σεφ εδώ και πολλά χρόνια. Tα κρασιά του είναι στην πλειοψηφία τους από τον ελληνικό αμπελώνα.
«Mπουκα- δούρα», στην ακτή Eλιάς (6944547239). Πολύ καλή ταβέρνα με θαυμάσια βεράντα πάνω στη θάλασσα. H φιλόξενη κα Γιώτα μαγειρεύει με φρέσκα υλικά τις σπεσιαλιτέ της μεταξύ των οποίων λαδερά, θαλασσινά, φρέσκα ψάρια.


ΒΑΛΥ ΒΑΪΜΑΚΗ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΜΑΡΩ ΚΟΥΡΗ, ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ, ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΗΝΙΑΚΟΣ

Πηγή: www.ethnos.gr












































































Τα Κόκκινα Χαλιά Live στην Τεχνόπολη


Μετά την τεράστια επιτυχία του «Χαρταετού», του πρώτου τραγουδιού που τους έκανε γνωστούς κι αγαπητούς στο ευρύ κοινό και με νέο single, το «Φύγαμε» που παίζει ήδη στα ραδιόφωνα, τα Κόκκινα Χαλιά θα δώσουν μια μοναδική συναυλία στην Αθήνα!

Την Τετάρτη 29 Ιουλίου στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων θα βρεθούν στη Τεχνόπολη στο Γκάζι και σε μια δίωρη συναυλία θα παίξουν τόσο τα νέα τους τραγούδια όσο και διασκευές από το ελληνικό και το διεθνές ρεπερτόριο με σκοπό να γίνει ένα τεράστιο πάρτι στην καρδιά της Αθήνας!

Η καθιερωμένη πλέον αγάπη της Τεχνόπολης, όπως τονίζει ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Φώτης Ιγνατίου, για τους νέους δημιουργούς και ερμηνευτές, η οποία τους αγκαλιάζει και τους δίνει ενέργεια από το Γκάζι, για να χαρίσουν με την σειρά τους στους Αθηναίους μοναδικές στιγμές, έχει γίνει θεσμός!