" ********* Kακοκαιρία αναμένουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις περισσσότερες περιοχές τις χώρας. Θα θυμίζει περισσότερο Νοέμβριο μήνα με χειμωνιάτικο σκηνικό.****Δύο νέοι σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, στις περιοχές Λυκότρυπα (Κάτω Αχαρνές) και Πύργος Βασιλίσσης, τέθηκαν από σήμερα, Πέμπτη, σε λειτουργία.****Iσορροπία τρόμου στην Ουκρανία, αναπτύσουν στρατιωτικές δυνάμεις οι Ρώσσοι στα πρότυπα δράσης ανάλογα με αυτά στην Γεωργία**** Σέντρα στα γήπεδα της Super League με φόντο το ντέρμπυ των αιωνίων.

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Έκθεση "Face to Faces" με φωτογραφίες Ελλήνων και ...


Το δεύτερο μέρος της έκθεσης "Face to Faces" φιλοξενεί από την Τετάρτη 15 Ιουλίου μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος της 2ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Η έκθεση περιλαμβάνει 100 φωτογραφικά έργα 12 Ελλήνων και 14 ξένων δημιουργών, έχοντας ως βασικό θέμα το (αυτό)πορτρέτο.
Όπως ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Μαρία Τσαντσάνογλου, διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, που διοργανώνει τη Μπιενάλε, το πρώτο μέρος της έκθεσης με τα video installation, που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, έχει αφετηρία το Παρίσι και περιλαμβάνει φωτογραφικά έργα 14 καλλιτεχνών, διαφόρων εθνικοτήτων, που ζουν ή εργάζονται στη Γαλλία ή που τα έργα τους βρίσκονται σε γαλλικές γκαλερί.
Η έκθεση, που περιοδεύει σ'Α όλο τον κόσμο και σε κάθε στάδιο της πορείας της εμπλουτίζεται με καλλιτέχνες της χώρας που τη φιλοξενεί, εμπεριέχει το διάλογο της Μεσογείου και της Ευρώπης με τους δημιουργούς και τους εκπροσώπους της Μπιενάλε και δίνει την ευκαιρία να διαδοθεί η γαλλική και η ευρωπαϊκή κουλτούρα.
Ακόμα, επιχειρεί να απαντήσει καλλιτεχνικά σε ερωτήματα που προκύπτουν σχετικά με τη νέα ταυτότητα του σύγχρονου ανθρώπου, όπως διαμορφώνεται στο νέο σύστημα κοινωνικών, οικονομικών και πολιτισμικών αξιών. Πραγματεύεται την αναπαράσταση της ανθρώπινης ταυτότητας σε όλες τις εκφάνσεις της: αισθητικές εννοιολογικές, ποιητικές, πολιτικές, φιλοσοφικές, κοινωνικές, ερωτικές.
Με την ανθρώπινη παρουσία στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, η έκθεση διερευνά τη θεματική του (αυτο)πορτρέτου, μέσα από τρεις διακριτούς άξονες: πώς βλέπει ο καλλιτέχνης τον εαυτό του μπροστά από το φακό ή πώς θα ήθελε να τον βλέπει (πρώτος άξονας), πώς βλέπει τον άλλον μέσα από το φακό (δεύτερος άξονας) και πώς χρησιμοποιεί το μέσο (φωτογραφία ή video) προκειμένου να εκφράσει τον εικαστικό του λόγο (τρίτος άξονας).
Η έκθεση εντάσσεται στην ευρύτερη δράση, με τίτλο "Dialogues d'Α images" (Διάλογοι Εικόνων) και είναι μια πρωτοβουλία της "CulturesFrance", φορέα του υπουργείου Πολιτισμού και υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας.

Το αναψυκτικό της ...αμαρτίας!



Το διάβασα σε ηλεκτρονικές "εφημερίδες" και ομολογώ πως μου έκανε αρκετή εντύπωση.
Σύμφωνα λοιπόν με τα δημοσιεύματα που έτυχε να δω, στην κοσμοπολίτικη Ρόδο πωλείται προς κατανάλωση ένα "ειδικό τσάι, εισαγόμενο από την Αυστρία, το οποίο είναι αρωματισμένο με κάνναβη!
Το συγκεκριμένο δροσιστικό ποτό, αφού διατίθεται μόνο παγωμένο, κυκλοφορεί νόμιμα στο νησί καθώς η Εισαγγελία αλλά και οι Αστυνομικές Αρχές Δίωξης Ναρκωτικών είναι ενήμεροι όπως διαβάζω.
Και αν νομίζετε ότι για να προμηθευτείτε το συγκεκριμένο ποτό θα πρέπει να κινηθείτε υποχθόνια και αναζητώντας από στόμα σε στόμα των πωλητή του, απατάστε.
Το μόνο που χρειάζεστε είναι δύο ευρώ και έναν αυτόματο πωλητή αναψυκτικών...
Δεν ξέρω αν στο άκουσμα αυτής της είδησης πρέπει να γελάσω ή να νευριάσω. Μου φαίνεται σχεδόν προφανές ότι ο λόγος που ένα τέτοιο ποτό έφτασε να πωλείται στη Ρόδο δεν είναι άλλος από τον τουρισμό, η "παροχή υπηρεσίας" προς τους ξένους που περνούν τις διακοπές τους στο νησί ...Και αν έχω δίκιο, δεν καταλαβαίνω γιατί μας κάνουν τόσο μεγάλη εντύπωση τα "εκτροπα" από την πλευρά των τουριστών (των "κακής ποιότητας" τουριστών).
Οι φίλοι Ροδίτες που συμμετέχουν εδώ ίσως θα μπορούσαν να συνεισφέρουν με περισσότερες πληροφορίες πάνω στο θέμα και να μας πουν αν υπάρχουν αντιδράσεις από τους ντόπιους.

Αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας


Νέα αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας έως και 30% σχεδιάζει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των ρυθμίσεων της οικονομικής πολιτικής της για το προσεχές διάστημα.
Το χαράτσι ενδέχεται να επιβληθεί από το φθινόπωρο, οπότε θα δοθούν τα σήματα για το 2010.
Το ύψος των τελών θα προσδιορίζεται ανάλογα με τον κυβισμό και τους ρύπους που εκπέμπει το αυτοκίνητο, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο στα ρυπογόνα να απαγορεύεται η είσοδος στο Δακτύλιο.
Δεν αποκλείεται επίσης το μέτρο να συμπληρωθεί και με μια νέα ευκαιρία για απόσυρση παλαιών Ι.Χ. αυτοκινήτων, κάτι που υπάρχει στους σχεδιασμούς αρκετό καιρό τώρα.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η εφημερίδα «Το Βήμα» αναφέρει ότι από εφέτος οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με κυβισμό κινητήρα άνω των 1.929 κυβικά εκατοστά θα επιβαρυνθούν με ετήσιο ειδικό τέλος το οποίο κυμαίνεται από 150 ευρώ ως 650 ευρώ.
Πηγή: www.ant1.gr

Οι ημικρανίες προκαλούν αλλοιώσεις όμοιες με αυτές του εγκεφαλικού επεισοδίου

Νέα Υόρκη: Μελέτη που έγινε στη Ισλανδία έδειξε ότι οι ημικρανίες στην μέση ηλικία μπορεί να δώσουν το έναυσμα για μόνιμες εγκεφαλικές βλάβες μετέπειτα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association.
Η σχέση είναι προφανής μόνο στις γυναίκες και μόνο όταν υποφέρουν από ημικρανίες με αύρα, συχνή μορφή πονοκεφάλου όπου επιπρόσθετα με την κεφαλαλγία εκδηλώνεται και η αίσθηση των εκλάμψεων.
Ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης της Βοστόνης με επικεφαλής την Δρ Λένορ Λόουρεν μελέτησαν στοιχεία από την προοπτική Μελέτη Ρέικιαβικ, που ξεκίνησε το 1967 και περιλαμβάνει τυχαία δείγματα του γενικού πληθυσμού που έχουν γεννηθεί από το 1907 μέχρι και το 1935. Το 2002 η μελέτη μετεξελίχθηκε σε Μελέτη Ρέικιαβικ-AGES για να μελετήσει τους παράγοντες που σχετίζονται με τη νοσηρότητα και την ανικανότητα στα γεράματα.
Στο δείγμα συμπεριλήφθηκαν 2.693 γυναίκες και 1.996 άνδρες που κατά μέσο όρο ήταν 51 ετών κατά την συνέντευξη που έδωσαν ως μεσήλικες και 76 ετών κατά την τελευταία εκτίμηση. Κατά την πρώτη εξέταση του δείγματος, 10,3% των γυναικών και 4,2% των ανδρών ανέφερε ιστορικό ημικρανίας με αύρα.
Οι εγκεφαλικές αλλοιώσεις που έμοιαζαν με νεκρό ιστό ήταν συχνότερες στις γυναίκες με ημικρανία με αύρα, συγκριτικά με γυναίκες χωρίς ημικρανίες.
Ο βαθμός κατά τον οποίο η ημικρανία είναι δείκτης του παράγοντα κινδύνου εγκεφαλικών αλλαγών που μπορεί να έχουν λειτουργικές συνέπειες στην τρίτη ηλικία είναι ένα ερώτημα μεγάλης σημασίας για την δημόσια υγεία, που θα απαντηθεί σε μελλοντικές έρευνες.

Πηγή: www.in.gr

Ξηλώνονται από τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας


Χωρίς υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας στα «δύσκολα» σημεία του Ηλεκτρικού θα μείνουν χιλιάδες επιβάτες, καθώς η διοίκηση των ΗΣΑΠ αρνείται να ανανεώσει τις συμβάσεις με τις εταιρείες και τους ζητά να ξηλώσουν τις κεραίες από το δίκτυο.
Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας αντιδρούν στην απόφαση, η οποία τους γνωστοποιήθηκε από τον επικεφαλής των ΗΣΑΠ Χ.Αραπατσάκο, και υποστηρίζουν ότι οι κεραίες-μικροκυψέλλες στον ΗΣΑΠ είναι απαραίτητες αλλά και ακίνδυνες, αφού έχουν χαμηλή ισχύ.
Αναμεταδότες των εταιρειών CosmΟΤΕ, Vodafone και Wind είχαν τοποθετηθεί σε 60 «δύσκολα» σημεία του Ηλεκτρικού (σήραγγες, βυθισμένες γραμμές κ.λπ.) λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ενώ αντίστοιχες εγκαταστάσεις υπάρχουν από την ίδια περίοδο και στο υπόγειο δίκτυο του Μετρό, υπενθυμίζουν την Πέμπτη Τα Νέα.
Οι εργαζόμενοι των Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων Αθηνών-Πειραιώς απειλούν να «απομακρύνουν οι ίδιοι τον εξοπλισμό από τις εγκαταστάσεις», υποστηρίζοντας ότι οι αναμεταδότες είναι παράνομοι και ότι «το δίκτυο των ΗΣΑΠ έχει μετατραπεί σε πάρκο κεραιών κινητής τηλεφωνίας, στο οποίο λειτουργούν επιπλέον και 16 υποσταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας».
Από την άλλη πλευρά, η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας προσέφυγε στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Μεταφορών προειδοποιώντας ότι η απόφαση του ΗΣΑΠ θα στερήσει τη δυνατότητα επικοινωνίας σε μισό εκατομμύριο επιβάτες την ημέρα.
Η απεγκατάσταση των κεραιών-μικροκυψελών «πλήττει καίρια την εικόνα της χώρας μας εν μέσω υψηλής τουριστικής περιόδου» και «αποτελεί παράδειγμα μη αξιοποίησης υποδομών που αναπτύχθηκαν για την εύρυθμη διεξαγωγή των Ολυμπιακών» αναφέρει η Ένωση σε ανακοίνωσή της.
«Η Αθήνα και η ευρύτερη περιοχή θα αποτελεί τη μοναδική πρωτεύουσα στον κόσμο που το επιβατικό κοινό θα στερείται της δυνατότητας να επικοινωνεί ενώ χρησιμοποιεί τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο».
Πηγή: www.in.gr

Διαμαρτυρίες κατοίκων της πλατείας Αττικής για την παρουσία παράνομων μεταναστών


Στην πλατεία Αττικής φαίνεται πως μεταφέρθηκαν οι παράνομοι μετανάστες που εκδιώχθηκαν από την πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα μετά τις απανωτές επιχειρήσεις - σκούπα της Αστυνομίας, αλλά και τα επεισόδια μεταξύ αντιεξουσιαστών και ακροδεξιών με επίκεντρο την παιδική χαρά που είναι κλειστή με λουκέτο τον τελευταίο ενάμιση μήνα.
Όπως αναφέρουν Τα Νέα, οι αστυνομικές επιχειρήσεις-σκούπα έχουν βελτιώσει την κατάσταση στην πλατεία Θεάτρου και στους γύρω δρόμους του γκέτο -τη Μενάνδρου, τη Ζήνωνος και τη Σοφοκλέους- αλλά την ίδια ώρα σε απόσταση δύο τετραγώνων «πνίγονται» η πλατεία Κουμουνδούρου, η πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου, η Αγησιλάου, η Βούλγαρη με την παρανομία να «μετακομίζει» προς το Μεταξουργείο.
Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών έχουν αρχίσει να παραπονούνται ότι η κατάσταση έχει γίνει ασφυκτική. Καταστηματάρχες λένε ότι μετά τις 7 το απόγευμα η Πλατεία Αττικής γεμίζει απελπισμένους που βρίσκουν καταφύγιο στα παγκάκια και τα παρτέρια.
Οι συνεχείς εδώ και ενάμιση μήνα επιχειρήσεις-σκούπα στα χαρακτηρισμένα γκέτο, οι δεκάδες προσαγωγές, τα αστυνομικά μέτρα με αστυνομικούς που περιπολούν στους επικίνδυνους δρόμους και πλατείες, δεν έλυσαν το πρόβλημα. Απλώς το μετέφεραν σε γειτονικές περιοχές που σήμερα ασφυκτιούν.
Μαζί με τους παράνομους μετανάστες που ήρθαν από τον Αγιο Παντελεήμονα, μεταφέρθηκαν και τα προβλήματα. Έγινε και εδώ πιάτσα, με συμπλοκές, επεισόδια και φασαρίες.
Εξάλλου, η πλατεία Κουμουνδούρου σε μεσημεριανές ώρες είναι γεμάτη χρήστες ναρκωτικών, ενώ στα γύρω στενά συναντά κανείς τους «ντίλερ» με τα κινητά τηλεφώνα που κανονίζουν τις συναλλαγές.
Αποκορύφωμα της όλης κατάστασης είναι ότι η πιάτσα για τις συναλλαγές ναρκωτικών έχει στηθεί γύρω από έναν παιδικό σταθμό, όπου φιλοξενούνται τουλάχιστον 52 παιδιά βρεφικής και προνηπιακής ηλικίας.
Πηγή: www.in.gr