" ********* Kακοκαιρία αναμένουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις περισσσότερες περιοχές τις χώρας. Θα θυμίζει περισσότερο Νοέμβριο μήνα με χειμωνιάτικο σκηνικό.****Δύο νέοι σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, στις περιοχές Λυκότρυπα (Κάτω Αχαρνές) και Πύργος Βασιλίσσης, τέθηκαν από σήμερα, Πέμπτη, σε λειτουργία.****Iσορροπία τρόμου στην Ουκρανία, αναπτύσουν στρατιωτικές δυνάμεις οι Ρώσσοι στα πρότυπα δράσης ανάλογα με αυτά στην Γεωργία**** Σέντρα στα γήπεδα της Super League με φόντο το ντέρμπυ των αιωνίων.

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Προοπτική καιρού Χριστουγέννων

Φλώρινα: Στις λίμνες του Νυμφαίου



Ο φιδογυριστός δρόμος που οδηγεί στο Νυμφαίο ζαλίζει αλλά η θέα σε κάνει να ξεχνιέσαι. Οι δύο υδάτινες λεκάνες αστράφτουν στην πεδιάδα όταν τις χτυπάει το φως. Κρύβονται κάτω από την ομίχλη που πέφτει κάθε πρωί και εμφανίζονται αργότερα, όταν ο ήλιος βγει και τις ζεστάνει. Ψάρια, πουλιά, ζώα και άνθρωποι ζουν δίπλα τους και συνθέτουν μια αρμονικά δεμένη κοινωνία. Τα τελευταία χρόνια ο φυσικός τους πλούτος έχει αναγνωριστεί και μαζί με τους επιστήμονες καταφτάνουν στην περιοχή και οι φυσιολάτρες επισκέπτες.









Εκείνοι που χρόνια τώρα συχνάζουν στο Νυμφαίο σπάνια περιηγούνται στη γύρω περιοχή: αυτοί χάνουν, αφού συνήθως πίσω από κάθε διάσημο χωριό κρύβεται... ένας άσημος παράδεισος!


Το Λιμνοχώρι είναι κτισμένο στις όχθες της Ζάζαρης και στη λωρίδα γης που την ενώνει με τη ΧειμαδίτιδαΗ Χειμαδίτιδα (9,6 τετρ.χλμ.) είναι πιο μεγάλη από τη Ζάζαρη (1,7 τετρ.χλμ.). Η Ζάζαρη είναι πιο δημοφιλής από τη Χειμαδίτιδα. Ανάμεσά τους υπάρχει μόνο μια στενή λουρίδα γης μήκους 2 χιλιομέτρων. Στο σύμπλεγμά τους καταγράφονται σημαντικά είδη ζώων και φυτών γι αυτό και είναι ενταγμένο στο δίκτυο Natura 2000, συμπεριλαμβάνεται στις περιοχές ΣΠΠΕ (Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά της Ελλάδας), ενώ η Χειμαδίτιδα αποτελεί και καταφύγιο Αγριας Ζωής.

Παιχνίδια στη Ζάζαρη
«Ανάποδο κουπί!»: Ο Τάκης προσπαθεί να συγκεντρώσει τους επιβάτες του κανό, αλλά μάταια τους καλεί να συνεργαστούν. Εκείνοι κοιτούν τριγύρω σαν χαμένοι απολαμβάνοντας τη γαλήνη της Ζάζαρης, κλείνουν τα μάτια και μυρίζουν, νιώθουν τόσο άδειοι και τόσο γεμάτοι συνάμα. Νιώθουν τόσο... «αλλού». Η βόλτα με το διπλό κανό διαρκεί 30 λεπτά τα οποία περνούν πολύ γρήγορα - κάνοντάς σε να ευχηθείς να διαρκούσαν περισσότερο.

Η Ζάζαρη που λέγεται και Λιμνοχωρίου ή Μικρολίμνη, βρίσκεται κοντά στο μικρό βουνό Λυκαβηττός, το οποίο οι ντόπιοι αποκαλούν Οσιο και μαζί με τη λίμνη σχηματίζουν μια ωραία περιοχή, ιδανική για δραστηριότητες.

Τη λίμνη περιζώνει ένας χωματόδρομος λίγων χιλιομέτρων μια βόλτα κατά μήκος του οποίου (με τα πόδια ή με αυτοκίνητο) θα σας ενθουσιάσει. Το μοναδικό χωριό που βρίσκεται ακριβώς στις όχθες της είναι το Λιμνοχώρι, το οποίο σιγά σιγά αναπτύσσεται τουριστικά τα τελευταία χρόνια. Λίγο έξω από τον οικισμό βρίσκονται τα «Μπάνια», τα ιαματικά λουτρά που θεωρείται ότι θεραπεύουν παθήσεις του μυοσκελετικού, του πεπτικού, του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και δερματικές. Λίγο πιο πέρα από τις δύο μικρές πισίνες που λειτουργούν το καλοκαίρι ανακαλύφθηκε και μία της τουρκοκρατίας.

Η λίμνη Ζάζαρη είναι μία από τις ομορφότερες της Ελλάδας και διεκδικεί υψηλή θέση στη λίστα με τους οικοτουριστικούς προορισμούς.




Το μεγαλείο της Χειμαδίτιδας
Μοιάζει με λιωμένο ασήμι μέσα στο οποίο αργοκινούνται βάρκες, επιπλέουν πουλιά, κολυμπούν ψάρια που αυλακώνουν κατά τόπους τα νερά της. Η Χειμαδίτιδα που παλαιότερα λεγόταν Ρούδνικ, ήταν αυτή που πρόσφερε καταφύγιο τον 18ο αιώνα στους κτηνοτρόφους της περιοχής κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Κατέβαιναν από τα βουνά και εγκαθίσταντο στα χειμαδιά από τα οποία πήρε και το όνομά της η λίμνη.

Τα έργα αποστράγγισης που έχουν γίνει δημιούργησαν μεγάλες εκτάσεις από βαλτοτόπια, έλη και καλαμιώνες, γι αυτό και είναι λίγα τα σημεία που μπορείτε να τη δείτε σε όλο της το μεγαλείο και ακόμη λιγότερα τα σημεία από τα οποία μπορείτε να προσεγγίσετε τις όχθες της.

Ομως οι πυκνοί καλαμιώνες είναι το καταφύγιο της ποταμίδας, της νερόκοτας (Gallinula chloropus), του ερωδιού (σταχτοτσικνιάς - Ardea cinerea και λευκοτσικνιάς - Egretta garzetta) και της βαλτόπαπιας (Aythya nyroca).

H Χειμαδίτιδα ούτε οικισμούς έχει στις όχθες της ούτε παιδιά που παίζουν, ούτε φασαρία. Εχει όμως μοναδική ατμόσφαιρα την οποία θα νιώσεις με το που θα βρεθείς στην πλαζ της. Οι παράξενες βάρκες των ψαράδων στήνονται στη σειρά, τα πέτρινα χειμαδιά στέκουν μοναχικά, ο χωματόδρομος που βρίσκεται πλάι στην νότια όχθη της είναι συνήθως έρημος. Την ησυχία διακόπτουν μόνο οι ψαράδες που ξεφορτώνουν την ψαριά της ημέρας και φεύγουν για το Λιμνοχώρι και τα γύρω χωριά.

Αξίζει να κάνετε τον γύρο της, να απολαύσετε τις εναλλαγές του τοπίου (λιβάδια, λόφοι, παραλίες, αγροτικές εκτάσεις) και να δείτε τα χειμαδιά και την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στο μεγάλο χειμάδι. Οδηγώντας προς το χωριό Ανάργυροι αξίζει να ακολουθήσετε τις πινακίδες που οδηγούν στους προϊστορικούς οικισμούς. Αυτή την περίοδο ο αρχαιολογικός χώρος είναι σε φάση ανασκαφής και μέσα στα σκάμματα διακρίνονται τα σημαντικά ευρήματα που αποδεικνύουν την κατοίκηση της περιοχής ήδη από την προϊστορική εποχή.

Χάρη στον Τάκη Βογλίδη και την εταιρεία «Αρτεμις» η περιοχή αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον και αναπτύσσεται τουριστικά.

Η αγάπη του για τον τόπο και η ανάδειξή του, ήταν τα κίνητρα που έκαναν τον Τάκη, τον ταχυδρόμο της περιοχής, να ασχοληθεί με τις δραστηριότητες στη φύση. «Απλά αυτά που έκανα και απολάμβανα στον ελεύθερο χρόνο μου, αποφάσισα ότι θα ήταν ενδιαφέρον να τα απολαύσουν και οι φίλοι της περιοχής» λέει ο ίδιος.

Με ένα τηλέφωνο ή μία επίσκεψη στη βάση της εταιρείας στο Σκλήθρο ο Τάκης θα οργανώσει το ιδανικό πρόγραμμα για σας βάσει των ενδιαφερόντων, του χρόνου και της φυσικής σας κατάστασης, το οποίο μπορεί να διαρκέσει από λίγες ώρες μέχρι και 2 μέρες.

Οι επιλογές είναι πολλές και περιλαμβάνουν κανό στη Ζάζαρη, ποδήλατο βουνού στον Λυκαβηττό, πεζοπορία στις όχθες της λίμνες ή το Βίτσι, ιππασία με τα όμορφα άλογα που έχει στο κτήμα του κοντά στην Αγραπιδιά, παρατήρηση πουλιών, αναρρίχηση στον πύργο που έχει τοποθετήσει στην πλαζ της Ζάζαρης, διαδρομές 4x4 στο Βίτσι, ιχνηλασία και παρατήρηση και συλλογή βοτάνων και μανιταριών στο Βίτσι (τηλ. 6974076527).

Το καταφύγιο του λύκου
Λίγο έξω από το χωριό Αγραπιδιά ο «Αρκτούρος» δημιούργησε έναν χώρο 70 στρεμμάτων όπου ζουν οι κακοποιημένοι λύκοι τους οποίους είχαν ως... κατοικίδια κάποιοι ασυνείδητοι.

Σήμερα είναι 8 και οι υπεύθυνοι μπορούν να σας κάνουν μία ενδιαφέρουσα ξενάγηση στο χώρο. Στην αίθουσα προβολής θα μάθετε τα πάντα για τον λύκο και για την άδικη εικόνα που έχει δημιουργηθεί γι αυτόν μέσα από πίνακες, βιβλία, ακόμη και παραμύθια.

Επειτα θα ξεκινήσετε τη βόλτα κατά μήκος της περίφραξης και αν είστε τυχεροί μπορεί να δείτε κάποιο από τα ζώα. Στο κέντρο λειτουργεί ειδικός χώρος ως Κέντρο Αναπαραγωγής του Ελληνικού Ποιμενικού Σκύλου (είναι η ιδανική φυλή σκύλων για φύλαξη κοπαδιών και ένα είδος που αρχίζει να χάνεται λόγω των διασταυρώσεων). Ο Αρκτούρος ανέλαβε να διαφυλάξει την καθαρότητα της φυλής και την εκπαίδευσή τους και παραχωρεί τα σκυλιά στους κτηνοτρόφους της περιοχής για να σώζουν τα κοπάδια τους από τους ελεύθερους λύκους και τις αρκούδες.

Dolce Vita στο Νυμφαίο
Οι παπούδες κάθονται στις καρέκλες της πλατείας και αγναντεύουν το Βίτσι, οι νοικοκυρές σκουπίζουν τους πλακόστρωτους δρόμους και τα μαγαζιά, οι γιαγιάδες έχουν πιάσει πόστο στις πόρτες και ξεκινούν ψιλή κουβεντούλα, οι εργάτες πίνουν φραπέ κι έπειτα πιάνουν δουλειά: μια συνηθισμένη μέρα για όλα σχεδόν τα χωριά της Ελλάδας κι όμως μια εικόνα που πολύ δύσκολα θα δεις στο κοσμικό Νυμφαίο, εκτός κι αν έρθεις μεσοβδόμαδα!

Τα Σαββατοκύριακα στην πλακόστρωτη πλατεία και τους δρόμους κάνουν... κατάληψη οι επισκέπτες. Το πάρκινγκ στην είσοδο του οικισμού γεμίζει πούλμαν και πανάκριβα αυτοκίνητα και οι ξενώνες δεν προλαβαίνουν να σερβίρουν αχνιστά ροφήματα και να ανάβουν το τζάκι.

Το Νυμφαίο, το χωριό των περήφανων Βλάχων, στα 1.346 υψόμετρο, είναι ένας υπέροχα διατηρημένος οικισμός στον οποίο αναμένεται να γίνει ακόμη και υπογειοποίηση των καλωδίων!

Ενας ανακηρυγμένος Παραδοσιακός Οικισμός κι ένα καλοφτιαγμένο σκηνικό του οποίου γίνονται μέρος άνθρωποι όλων των ηλικιών και των τάξεων.

Προνομιούχα θέση
Από πάνω του δεσπόζει το ζωογόνο Βίτσι με τα πανέμορφα δάση οξιάς, από κάτω του απλώνεται ο κάμπος και οι λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα. Τα πέτρινα αρχοντικά σπίτια με τις λαμαρινένιες σκεπές (ειδικά φτιαγμένες για να μη μένει επάνω τους το χιόνι) αναστηλώνονται διαρκώς, γίνονται ξενώνες, εξοχικά ή και μόνιμες κατοικίες αφού οι ιδιοκτήτες τους επιστρέφουν και ασχολούνται με τον τουρισμό.

Οπως συχνά συμβαίνει στην Ελλάδα, το χωριό διατηρήθηκε επειδή... εγκαταλείφθηκε. Οι Βλάχοι κάτοικοι του το έκτισαν το 1385 και το ονόμασαν Νιβεάστα που σημαίνει Νύμφη, Αθέατη ή ο τόπος που μένει το χιόνι.

Από τον 17ο έως τον 19ο αιώνα το Νυμφαίο ήταν το μεγαλύτερο κέντρο αργυροχρυσοχοϊας για την Ανω Μακεδονία, ενώ η παραγωγή και το εμπόριο καπνού και βαμβακιού γνώρισαν μεγάλη άνθηση.

Στα τέλη του 18ου αιώνα μετονομάστηκε σε Νέβεσκα που στα βλάχικα σημαίνει «Σαν εμάς δεν έχει!», αφού οι Βλάχοι φημίζονταν για την ικανότητα και την επιθυμία να είναι οι καλύτεροι όλων!

Το χωριό άρχισε να εγκαταλείπεται κατά τη διάρκεια των πολέμων και σχεδόν ερήμωσε ολοκληρωτικά. Η μοίρα του όμως άλλαξε τη δεκαετία του 1980 όταν οι απόγονοι των παλαιών του κατοίκων και κυρίως οι Νίκος Μέρτζος και Γιάννης Μπουτάρης, φρόντισαν να του εξασφαλίσουν κονδύλια και να το ζωντανέψουν.

Τελικά όχι μόνο το ζωντάνεψαν αλλά το έκαναν έναν από τους πλέον διάσημους χειμερινούς προορισμούς.

Σώστε τις αρκούδες
Πολύ κοντά στο Νυμφαίο βρίσκεται το καταφύγιο της καφέ Αρκούδας του «Αρκτούρου». Εκεί, σε έκταση 50 στρεμμάτων, φιλοξενούνται 13 αρκούδες - πρώην αιχμάλωτες χορεύτριες περιφερόμενων τσίρκων ή ζωολογικών κήπων.

Ο χώρος έχει διαμορφωθεί για τους επισκέπτες με πλακόστρωτο μονοπάτι και εκτός από επίσκεψη, παρατήρηση των ζώων και ενημέρωση μπορείτε να προσφέρετε και εθελοντική εργασία (ανοιχτό καθημερινά -εκτός Τετάρτης, 10.00 - 17.00, εκτός από την περίοδο της χειμέριας νάρκης των αρκούδων: Ιανουάριος - Μάρτιος, τηλ. 23860-41500, aec@arcturos.gr ).

FAST ΙΝFΟ

Σκλήθρο
Ενδιαφέρον χωριό κοντά στη Ζάζαρη είναι το Σκλήθρο, το οποίο διασχίζει ο ομώνυμος χείμαρρος. Η ρεματιά που σχηματίζει θα σας προσφέρει μία από τις πιο ενδιαφέρουσες βόλτες, ανάμεσα στα σκλήθρα, τα προστατευόμενα δέντρα της περιοχής από τα οποία πήρε και το όνομά του το χωριό μετά το 1922.

Αετός
Στο χωριό Αετός αξίζει να δείτε τις ωραίες βυζαντινές εκκλησίες. Εκεί ανάβει και η μεγαλύτερη φωτιά όλων των χωριών του νομού, τα Χριστούγεννα, σε ένα πανάρχαιο έθιμο που σώζεται πλέον μόνο στη Βόρειο Ελλάδα. Η φωτιά στήνεται στον δρόμο για το Νυμφαίο και το ξύλινο ικρίωμα φτάνει συνήθως τα 17 μέτρα.

Αρκτούρος
Στον Αετό λειτουργεί και το Κέντρο Ενημέρωσης για την Καφέ Αρκούδα: εκτός από τις πληροφορίες που θα πάρετε και τα εκθέματα που θα δείτε, μπορείτε να ψωνίσετε ρούχα και αντικείμενα από το πωλητήριο. (Τηλ.: 23860 41500, e-mail: aec@arcturos.gr ).

Η πανίδα
Στην περιοχή των λιμνών έχουν καταγραφεί 141 είδη πουλιών, 12 είδη θηλαστικών, 7 είδη ερπετών, 7 είδη αμφίβιων και 8 είδη ψαριών.

Στη Χειμαδίτιδα έχουν παρατηρηθεί πολλά αρπακτικά. Μεταξύ αυτών ο καλαμόκιρκος (Circus aeruginosus), το κιρκινέζι (Falco naumanni) και ο λιβαδόκιρκος (Circus pygargus).

Στη Ζάζαρη έχουν καταγραφεί διάφορα είδη πουλιών. Μεταξύ αυτών οι πρασινοκέφαλες πάπιες (Anas platyrhynchos), οι ερωδιοί, τα κιρκίρια (Anas crecca), η σταχτόπαπια (Aythya marila), η μαυροκέφαλη (Aythya fuligula), οι ποταμίδες, οι νερόκοτες (Gallinula chloropus), οι φαλαρίδες (Fulica atra) κ.ά.

Το Λέχοβο
Το διάσημο Λέχοβο, το όμορφο μαστοροχώρι, βρίσκεται στους πρόποδες του Βιτσίου. Τα πιο αξιόλογα κτίρια βρίσκονται στην πλατεία και σχηματίζουν ένα τρίγωνο το οποίο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο. Το αποτελούν ο πανέμορφος ναός του Αγίου Δημητρίου του 1812, η πέτρινη κρήνη που κατασκευάστηκε το 1908 και έχει 4 μικρούς δράκους και η Αστική Σχολή, εκπληκτικό κτίσμα του 1900 με παράξενες φιγούρεςστα τόξα των παραθύρων. Εκεί φιλοξενείται σήμερα το Εθνικό - Λαογραφικό Μουσείο.

Η Νίκειος σχολή
Κάνοντας βόλτα στο χωριό θα θαυμάσετε τη Νίκειο Σχολή του 1928, με το καμπαναριό-ρολόι. Το πανέμορφο κτίριο ανήκει σήμερα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Επίσης μπορείτε να δείτε το μουσείο Αργυροχρυσοχοϊας, Λαογραφίας και Ιστορίας ή «Σπίτι των Χρυσικών» όπως λέγεται και την πέτρινη εκκλησία του Αγίου Νικολάου με την ωραία θέα προς το χωριό.

Πως θα πάτε
Το Νυμφαίο απέχει 553 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 160 από τη Θεσσαλονίκη. Θα έρθετε μέσω της Εγνατίας Οδού, εγκαταλείποντάς τη στον κόμβο της Βέροιας, απ όπου θα ακολουθήσετε τον επαρχιακό δρόμο προς Αμύνταιο κι έπειτα προς Νυμφαίο.

ΦΛΩΡΙΝΑ/ΔΙΑΜΟΝΗ

Νυμφαίο
«La Soare» (23860 31377). Σπίτι του 1925 ιδανικό για παρέες αφού μπορεί να φιλοξενήσει 9 άτομα.

«Εnterne» (23860 31230). Το όνομά του το έχει πάρει από ένα τοπωνύμιο του Βιτσίου. Πάνω από την ομώνυμη καφετέρια βρίσκονται οι παλαιότερες απλές σοφίτες και τα 4 ανακαινισμένα δωμάτια που έχουν και υδρομασάζ.

«Casa Μare» (23860 31107, www.casamare.gr ). Ωραίος ξενώνας με καλαίσθητα δωμάτια, σουίτες με υδρομασάζ και φροντισμένο κήπο.

«Νέβεσκα» (23860 31442, www.neveska.gr ). Είναι ο κοινοτικός ξενώνας και έχει μερικά απλά αλλά ευχάριστα και καθαρά δωμάτια πάνω από την ταβέρνα.

«Λινούρια» (23860 31030). Το κτίριο και η αυλή κλέβουν την προσοχή, αλλά τα δωμάτια του ξενώνα δεν έχουν την ίδια ομορφιά. Λειτουργεί και ταβέρνα.

«Αθηνά» (23860 31141, www.xenonasathina.gr ). Το κτίσμα του 1900 έχει διαμορφωθεί ως ξενώνας και είναι διακοσμημένο με αντίκες και παλιά αντικείμενα των παππούδων του ιδιοκτήτη. Εχει 5 δωμάτια.

Υπάρχει και ο απλός ξενώνας «Λα Γκάλμπα» (23860-31314, 6936-781271).

Σκλήθρο
«Αγκωνάρι» (23860 31080, www.agonari.gr ). Συμπαθητικός πέτρινος ξενώνας με 7 καλαίσθητα δωμάτια (τα 3 με τζάκι) και ζεστό καθιστικό.

Αετός
«Επαύλεις Αετόζι» (23850 44144, 41007, www.aetozi.gr ). Τέσσερα πέτρινα σπίτια ή επαύλεις όπως αποκαλούνται, των αρχών του προηγούμενου αιώνα που έχουν ανακαινιστεί. Είναι η Νεφέλη με 2 υπνοδωμάτια, ο Ουρανός με 5 υπνοδωμάτια και 2 μπάνια με δυνατότητα σάουνας, η Γαλήνη και η Ναταλία με 3 υπνοδωμάτια. Ολες έχουν τεράστιες αυλές με μπάρμπεκιου και κάποιες ξυλόφουρνο, εξοπλισμένη κουζίνα, σαλόνι, τζάκια και κρεβάτια με ουρανούς. Στον ξενώνα υπάρχει και ένα οινοκαφενείο, η Λανάρα, καθώς και το κελάρι Επαυλις.

Λέχοβο
Θα βρείτε τα δωμάτια «Τσούτσας» (23860 71248) και «Χατζής» (23860 71072).

Λιμνοχώρι
«Ζάζαρη» (23860 81000, www.zazari.com.gr). Βρίσκεται απέναντι από το Λιμνοχώρι, στις όχθες της Ζάζαρης και είναι ένας απλός, φιλόξενος, οικογενειακός ξενώνας. Τα 8 δωμάτιά του είναι ευχάριστα, ο κήπος τεράστιος και η θέα προς τη λίμνη υπέροχη. Σερβίρει και φαγητό αρκεί να συνεννοηθείτε νωρίτερα.

«La Μoara» (23860-31377, 2310-552320, www.lamoara.gr ), στο Νυμφαίο. Εκπληκτικός ξενώνας με δύο σοφίτες και 6 δωμάτια τα οποία διαθέτουν παραδοσιακή μεσάντρα και μιντέρια. Εξαιρετική ισορροπία ανάμεσα στο παραδοσιακό και το σύγχρονο στυλ. Υπέροχο είναι και το καθιστικό με τα τζάκια και τα διακοσμητικά πολύτιμα αντικείμενα - ενθύμια από τα ταξίδια της Αθηνάς, γυναίκας του Γιάννη Μπουτάρη που έφτιαξε τον ξενώνα. Η ευχάριστη παρέα και η ιδιαίτερη φιλοξενία από τη Νάσια Τσαρούχα, διευθύντρια του ξενώνα ο οποίος σήμερα ανήκει στην εταιρεία Euromedica, συμπληρώνει το σκηνικό.

«La Μonte» (23860 31010, 694-5541314, www.lamonte.gr ), στο Νυμφαίο. Ενα πέτρινο κτίριο με 6 όμορφα δωμάτια βαμμένα με ζεστά χρώματα, ωραία ατμόσφαιρα και ένα φροντισμένο καθιστικό. Κομψό περιβάλλον και σπιτικά εδέσματα.

ΦΑΓΗΤΟ

Στο Νυμφαίο
Αν και δεν θα το περίμενε κανείς, το Νυμφαίο δεν έχει πολλά εστιατόρια και λειτουργούν μόνο δύο ταβέρνες οι οποίες σερβίρουν τις κλασικές τοπικές συνταγές. Ευτυχώς, αρκετοί ξενώνες ετοιμάζουν φαγητό για τους πελάτες τους, αλλά όσοι μένουν για περισσότερο από ένα Σαββατοκύριακο μάλλον θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα.

«Η πλατεία» (6947153604). Κλασική ταβέρνα στην πλατεία όπου ο Δημήτρης Μπουτάρης σερβίρει εδώ και χρόνια τις νόστιμες συνταγές του. Το κυνήγι έχει την τιμητική του και μαγειρεύεται στη γάστρα με δαμάσκηνα και σταφίδες.

Αν δεν είστε φίλοι του αγριογούρουνου, του λαγού κτλ. μπορείτε να παραγγείλετε πικάντικο λουκάνικο, σουβλάκια, μπιφτέκια και μπριζόλες.

«Αρχοντικό» (23860 31127-8). Πρόκειται για το εστιατόριο του ξενώνα «Casa Μare» το οποίο όμως σερβίρει και στους μη φιλοξενούμενους. Ζεστές σούπες περιλαμβάνονται στο μενού και φυσικά κρέας στη στάμνα από μοσχαράκι, και αγριογούρουνο, μέχρι λαγό και ελάφι.

Στο Σκλήθρο
Υπάρχει και το εστιατόριο «Μυλόρεμα» (23860 31170).

Στο Λέχοβο
Στην πλατεία θα βρείτε τη γνωστή ταβέρνα «ο Γεροπλάτανος» για κρεατικά και τοπικές γεύσεις, ενώ πάνω στον δρόμο υπάρχει το «Στέκι» (23860 71150).

Στον Αετό
Θα βρείτε την ταβέρνα «Αγυρμός» (23860 41623). Για γλυκά, ποτά, καφέδες και ελαφριά πιάτα μπορείτε να καθίσετε και στο «Ατι» στο Νυμφαίο. Απέναντι υπάρχει και μια καινούργια κρεπερί - σαντουιτσάδικο.

«Ο Θωμάς» (23860 31206), στο Σκλήθρο. Ακόμη κι από τη Φλώρινα, την Καστοριά και την Κοζάνη έρχονται οι «μυημένοι» για να απολαύσουν τα εδέσματα και τον όμορφο χώρο της διάσημης ταβέρνας της περιοχής. Η τέχνη περνά από γενιά σε γενιά, ο χώρος αλλάζει και... εντυπωσιάζει με την κομψότητα και την ατμόσφαιρά του, ένα όμως παραμένει το ίδιο: το εξαιρετικό φαγητό, ειδικά το κοτόπουλο σούβλας που τον έκανε γνωστό και η καλή εξυπηρέτηση. Δοκιμάστε τοπικά τυριά, μεζεδάκια, σαλάτες, κρεατικά μαγειρεμένα σε ευφάνταστες συνταγές και απολαύστε τα τοπικά διάσημα κρασιά από το κελάρι με τις εκατοντάδες ετικέτες.

«Νέβεσκα» (23860 31442), στο Νυμφαίο. Βρίσκεται στην πλατεία και στο ισόγειο του ομώνυμου κοινοτικού ξενώνα. Θα βρείτε καλομαγειρεμένα φαγητά κατσαρόλας όπως χοιρινό με πρασοσέλινο, σούπες, όσπρια και κρεατικά και θα τα απολαύσετε στη μεγάλη αίθουσα με το τζάκι.

ΟΛΓΑ ΧΑΡΑΜΗ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ

www.ethnos.gr

Νυμφαίο: Ενα χωριό... που ξαναγεννήθηκε


Για να φτάσετε στο Νυμφαίο περνάτε υποχρεωτικά από το χωριό Αετός, όπου αξίζει να σταματήσετε για να δείτε κάποια αρχοντόσπιτα των αρχών του 20ού αιώνα με ωραία αετώματα, εξώστες και σκαλιστά ταβάνια. Ο δρόμος από τον Αετό προς το Νυμφαίο ανηφορίζει με ωραίες στροφές και σας χαρίζει σπουδαία θέα μέχρι να φτάσετε στο Νυμφαίο. Ο,τι κι αν έχετε ακούσει γι’ αυτό το διάσημο ορεινό χωριό, για το οποίο οι Ευρωπαίοι έλεγαν τον 19ο αιώνα ότι δεν είχε να ζηλέψει τίποτε από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, είναι λίγο. Αν περπατήσετε στα στενά δρομάκια που θα σας αφήσουν άφωνους από την ομορφιά, θα καταλάβετε γιατί είναι ο καλύτερα διατηρημένος παραδοσιακός οικισμός της Βόρειας Ελλάδας. Και ούτε μπορείτε να φανταστείτε ότι ακολουθώντας τη μοίρα των ορεινών οικισμών της Ελλάδας, το σημερινό γεμάτο ζωή χωριό, άδειασε κάποτε και γύρω στις αρχές του 1980 είχε σχεδόν ερημώσει.

Η σημερινή εικόνα είναι ένα κατόρθωμα που πέτυχαν μερικοί ονειροπόλοι παλιοί Νεβεσκιώτες, όπως ο γνωστός οινοποιός Γιάννης Μπουτάρης, ο πρόεδρος του χωριού δημοσιογράφος και συγγραφέας Νικόλαος Μέρτζος και άλλοι επώνυμοι (όπως ο πρέσβης Τζων Σωσσίδης) και ανώνυμοι χρηματοδότες. Με τις προσπάθειές τους ξανάχτισαν πολλά από τα ερειπωμένα σπίτια, τα καλντερίμια, τα δικά τους αρχοντικά, ενώ ευαισθητοποίησαν κι άλλους Νεβεσκιώτες, οι οποίοι ξαναγύρισαν στα παρατημένα τους σπίτια.

Το κυριότερο ήταν όμως ότι δημιουργήθηκαν μερικοί σπουδαίοι ξενώνες, αφού όλοι είχαν καταλάβει ότι το χωριό θα ξαναζωντάνευε μόνο αν μπορούσε να κρατήσει μερικούς ανθρώπους και να τους δώσει μια επαγγελματική προοπτική.

Οπως θα διαπιστώσετε, το πανέμορφο Νυμφαίο (το οποίο είναι μόλις το ένα τρίτο του παλιού μεγάλου χωριού) έχει αρκετούς μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι ζουν εξυπηρετώντας τους αμέτρητους επισκέπτες.

ΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ

Βρίσκεται μόλις 800 μ. ανατολικά του χωριού και εδώ θα δείτε αρκούδες στο φυσικό τους βιότοπο! Ο Αρκτούρος ιδρύθηκε το 1992 και για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της αρκούδας χορεύτριας ξεκίνησαν κατασχέσεις ζώων. Τα ζώα μετά από θεραπείες και διαδικασία προσαρμογής ζουν στο καταφύγιο στο Νυμφαίο σε μια έκταση 50 στρεμμάτων, σε δάσος οξιάς. Σήμερα ζουν εδώ 13 αρκούδες. Το κέντρο παραμένει κλειστό μετά τις αρχές Ιανουαρίου και έως τα τέλη του Μάρτη γιατί οι αρκούδες πέφτουν σε χειμωνιάτικο λήθαργο (δείτε στο Διαδίκτυο - www.arcturos.gr - σε ζωντανή μετάδοση τη ζωή των αρκούδων από τις 8 κάμερες που βρίσκονται περιμετρικά του καταφυγίου).

ΔΙΑΜΟΝΗ

«Αθηνά» (23860 31141, www.xenonasathina.gr). Η καλύτερή σας επιλογή στο Νυμφαίο και μια μοναδική περίπτωση για να δείτε, και να μείνετε, σε αληθινό νεβεσκιώτικο αρχοντικό. «La Moara» (23860 31377, www.lamoara.gr). Διάσημος πολυτελής ξενώνας, πιστός στην τοπική αρχιτεκτονική. «La Soare» (2310 552320). Παλιό αρχοντόσπιτο του Νυμφαίου εξαιρετικά ανακαινισμένο -μέλος των «Historic Hotels of Europe». «Εντερνέ» (23860 31230, www.enterne.gr). Ακριβώς στο κέντρο του χωριού, με αρκετή πολυτέλεια και ανέσεις. «Casa Mare» (23860 31107, www.casamare.gr). Ωραίος ξενώνας ψηλά πάνω από το χωριό σε σημείο με την καλύτερη θέα.

ΠΟΥ ΘΑ ΦΑΤΕ

«Νέβεσκα» (23860 31422). Δοκιμάστε χοιρινό με λάχανο, σούπες, κοκκινιστά και κόκορα κρασάτο. «Πλατεία» (6947153604). Φημίζεται για το ζυγούρι με δαμάσκηνα, το μοσχάρι με σταφίδες, το κυνήγι. «Λινούρια» (23860 31030). Εστιατόριο του ομώνυμου ξενώνα με ωραία μαγειρευτά. «Αρχοντικό» (23860 31107). Το εστιατόριο του ξενοδοχείου «Casa Mare» με φημισμένα κρεατικά στάμνας.

Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΩΝ ΧΡΥΣΙΚΩΝ

Το χωριό αρχικά ονομάστηκε Νιβεάστα, αλλά μετά από μια περίοδο επιθέσεων Αρβανιτών έγινε Νέβεσκα, αρβανίτικο όνομα που σημαίνει «σαν εμάς δεν έχει» (σημαίνει επίσης και «δεν υπάρχει νύφη»), ενώ μετονομάσθηκε σε Νυμφαίο το 1928. Από τα τέλη του 17ου αιώνα εδώ εγκαταστάθηκαν Βλάχοι αργυροχρυσοχόοι από τις ερημωμένες από τους Τούρκους βλάχικες μητροπόλεις Μοσχόπολη και Νικολίτσα και για τρεις αιώνες συνολικά το χωριό ήταν ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα αργυροχρυσοχοΐας στα Βαλκάνια.

Οι Νιβεστιάνοι χρυσικοί ταξίδευαν παντού, πουλούσαν τα ασημικά τους σε όλη την Ευρώπη και τη Ρωσία και έφτιαχναν μαγαζιά στο εξωτερικό. Αργότερα πολλοί ασχολήθηκαν με το εμπόριο του καπνού και του βαμβακιού και έφτιαξαν τεράστιες περιουσίες. Αυτοί οι εύποροι Νυμφαιώτες δεν δημιούργησαν μόνο πλούτο για τον εαυτό τους, αλλά στήριξαν με αμέτρητες δωρεές και ευεργεσίες το χωριό τους. Ηταν δηλαδή εκτός από εύποροι και ευπατρίδες. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν ο Μίχας Τσίρλης, τα μέλη της οικογένειας Σωσσίδη, ο Ζαν Νίκου και ο Κωνσταντίνος Μίσσιου (παππούς των αδελφών Μπουτάρη) και άλλοι πολλοί οι οποίοι χάρισαν λάμψη και φήμη στη μικρή τους πατρίδα.

Περπατώντας στα σοκάκια του Νυμφαίου, στα καλντερίμια και τις γειτονιές θα δείτε τα λαμπρά αρχοντικά των μεγάλων πλούσιων σογιών του Νυμφαίου και όλα όσα σώθηκαν από τον χρόνο και την εγκατάλειψη. Ανάμεσά τους την εντυπωσιακή Νίκειο Σχολή, το αρχιτεκτονικό σήμα-κατατεθέν του Νυμφαίου, το οποίο δεσπόζει από μακριά ανάμεσα στα πέτρινα σπίτια του χωριού. Το δώρισε στο Νυμφαίο το 1928 ο μεγάλος καπνέμπορος Ζαν Νίκου. Στο επιβλητικό κτίριο ξεχωρίζουν τα εκλεκτικίστικα αρχιτεκτονικά στοιχεία, τα νεοβυζαντινά διακοσμητικά και το εντυπωσιακό πέτρινο καμπαναριό.

Θα δείτε επίσης την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, προστάτη των ναυτικών και των Νεβεσκιωτών που ταξίδευαν στην Αίγυπτο. Χτίστηκε το 1867 από τον Νεβεσκιώτη μεγιστάνα Μίχα εφένδη Τσίρλη. Αναστηλώθηκε το 2000 με δωρεά του Νεβεσκιώτη Νίκου Σωσσίδη, γιου του γνωστού πρέσβη Τζων Σωσσίδη. Ακριβώς δίπλα στον ναό υπάρχει το παλιό νεκροταφείο του χωριού στο οποίο οι νεκροί θάβονταν ανάλογα με τις γειτονιές που ζούσαν στο χωριό (π.χ. ανατολικά ζούσες στο χωριό, ανατολικά θαβόσουν στο νεκροταφείο). Εκεί υπάρχουν μερικοί εξαιρετικής αισθητικής παλιοί τάφοι (θαυμάσιος ο άγγελος του 1896 και τα κιγκλιδώματα στον τάφο της οικογένειας Νίκου).

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΓΥΡΟΧΡΥΣΟΧΟΪΑΣ

Η ιστορική μνήμη του Νυμφαίου διατηρείται περίφημα εδώ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα σύνεργα των Νεβεσκιωτών αργυροχρυσοχόων: τραμπουλέδες, μασγαλάδες, μπορσονιέρες, παντέφια και τα εκπληκτικά τους κασελάκια, με τις κρύπτες και τα συρταράκια. Στο ισόγειο θα δείτε και το περίφημο σαλονάκι του μεγάλου Νεβεσκιώτη ευεργέτη Μίχα εφένδη Τσίρλη.

www.ethnos.gr

ΗΠΑ: Εκτός Facebook και MySpace 3.500 καταδικασθέντες για σεξουαλικά εγκλήματα στη Νέα Υόρκη


Στον αποκλεισμό 3.500 ατόμων τα οποία έχουν καταδικαστεί για σεξουαλικά εγκλήματα στην πολιτεία της Νέας Υόρκης προχώρησαν οι δημοφιλείς ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Myspace, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης της πολιτείας, 'ντριου Κουόμο.
Ο κ. Κουόμο δήλωσε ότι οι δύο ιστοσελίδες «εφάρμοσαν αποτελεσματικά τον νόμο "e-STOP", που υιοθετήθηκε πέρυσι στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, προκειμένου να καταπολεμηθούν τα διαδικτυακά σεξουαλικά εγκλήματα». Και πρόσθεσε: «Έχει έρθει ο καιρός όλες οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν άλλα θύματα».

www.pathfinder.gr