" ********* Kακοκαιρία αναμένουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις περισσσότερες περιοχές τις χώρας. Θα θυμίζει περισσότερο Νοέμβριο μήνα με χειμωνιάτικο σκηνικό.****Δύο νέοι σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, στις περιοχές Λυκότρυπα (Κάτω Αχαρνές) και Πύργος Βασιλίσσης, τέθηκαν από σήμερα, Πέμπτη, σε λειτουργία.****Iσορροπία τρόμου στην Ουκρανία, αναπτύσουν στρατιωτικές δυνάμεις οι Ρώσσοι στα πρότυπα δράσης ανάλογα με αυτά στην Γεωργία**** Σέντρα στα γήπεδα της Super League με φόντο το ντέρμπυ των αιωνίων.

Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

Εκστρατεία Εθελοντικών Καθαρισμών Ακτών, Βυθού και Φυσικών Περιοχών.


«Η Μεσόγειος ήταν ανέκαθεν δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των γειτονικών λαών και τον υπόλοιπο κόσμο, πηγή πλούτου για τις παράκτιες κοινωνίες αλλά και ένας σημαντικός – για ολόκληρο τον πλανήτη – βιότοπος με σημαντικά είδη και οικοσυστήματα.

Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των μεσογειακών πολιτισμών, οι οποίοι αναγνώρισαν και διατήρησαν αυτή τη σχέση με σεβασμό στο φυσικό και πολιτισμικό πλούτο στο πέρασμα των αιώνων.

Αλλά και η χώρα μας συνδέεται με τη θάλασσα και τον μεσογειακό πλούτο άρρηκτα, Με περισσότερο από 16.000 χλμ ακτογραμμής, οι ελληνικές θάλασσες και ακτές αποτελούν σταθερό πόλο έλξης για εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο, αποφέροντας σημαντικά οφέλη στην οικονομία της χώρας. Ιδίως στις μέρες μας, που η οικονομική και περιβαλλοντική κρίση είναι δραματικά παρούσες, η διαφύλαξη του ανεκτίμητου αυτού αγαθού είναι μονόδρομος.

Η θαλάσσια βιοποικιλότητα απειλείται σήμερα από τις διάφορες δραστηριότητες στην ξηρά και τη θάλασσα αλλά και από την επιταχυνόμενη κλιματική αλλαγή. Η ανεξέλεγκτη εκμετάλευση της θάλασσας και των ακτών έχει επιβαρύνει σημαντικά τόσο τη θάλασσα όσο και τις ακτές. Τα σκουπίδια στις παραλίες αλλά και στο βυθό είναι πλέον συνηθισμένη εικόνα, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη κινητοποίησης όλων μας για την προστασία του αναντικατάστατου φυσικού μας πλούτου.

Εμείς, μέσα από την εκστρατεία «Καθαρίστε τη Μεσόγειο» προσπαθούμε, με συνέπεια εδώ και χρόνια, «ν’ αλλάξουμε το τοπίο». Τα σκουπίδια όμως δεν θα εξαφανιστούν μόνα τους. … Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας».

Απόσπασμα της ανακοίνωσης της ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS

Συμπαραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας στο ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων με τη χρήση βιοαερίου


Στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ενέργειας του Β΄ Κ.Π.Σ. (1994-1999) έχει πραγματοποιηθεί στο ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων μία σημαντική επένδυση συμπαραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας με αξιοποίηση του παραγόμενου από τα σκουπίδια βιοαερίου. Ο σταθμός είναι από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από το βιοαέριο, αφού έχει εγκατεστημένη ηλεκτρική ισχύ 13,9 MWe.

Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τον σταθμό τροφοδοτεί τον υποσταθμό της ΔΕΗ στον Ασπρόπυργο. Η εκτιμώμενη παραγωγή ενέργειας του σταθμού υπολογίζεται στις 130 GWhe ετησίως. Η λειτουργία του σταθμού είναι πλήρως αυτοματοποιημένη και ελέγχεται από 6 χειριστές.


Ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας αποτελείται συνολικά από 11 μονάδες, ηλεκτρικής ισχύος 1.262 kWe και θερμικής ισχύος 873 kWth έκαστη. Τα καυσαέρια από την καύση του βιοαερίου είναι ικανά να παράγουν σημαντικές ποσότητες ωφέλιμης θερμότητας. Κάθε γεννήτρια παρέχει 6.798 Κg/h καυσαερίων που έχουν θερμοκρασία περίπου 495°C. Η θερμότητα των καυσαερίων είναι ικανή να προσφέρει 1.650 kW θερμικής ενέργειας. Στο έργο έχει ήδη ενσωματωθεί ο εξοπλισμός για την ανάκτηση μέρους της θερμικής ενέργειας που υπολογίζεται στα 9,5 MWth από τα καυσαέρια και νερό ψύξης των μηχανών εσωτερικής καύσης.

Ο σταθμός περιλαμβάνει επίσης τρεις πυρσούς καύσης βιοαερίου δυναμικότητας 4.500, 1.000 και 500 m3/h οι οποίοι τίθενται σε λειτουργία όταν για οποιοδήποτε λόγο διακοπεί η δυνατότητα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στον υποσταθμό της ΔΕΗ. Ο όλος εξοπλισμός και τα κτίρια είναι εγκατεστημένα σε οικόπεδο εντός του ΧΥΤΑ επιφάνειας περίπου 2.500 m2.

Με βάση την εμπειρία και τα βιβλιογραφικά δεδομένα, η παραγωγή βιοαερίου κυμαίνεται μεταξύ 160-240 m3/ton απορριμμάτων, σε μια χρονική περίοδο 10-15 ετών.


Σύνδεση αγωγών συλλογής βιο-αερίου από HDPE

Το τελικό κόστος της επένδυσης του έργου ανήλθε σε 19,4 εκατομμύρια Ευρώ από τα οποία το 45% προήλθε από την επιδότηση.

Η δοκιμαστική λειτουργία του σταθμού ξεκίνησε το Μάρτιο του 2001. Η άντληση και συλλογή του βιοαερίου γίνεται μέσω συστήματος 243 κατακόρυφων φρεατίων και οριζοντίου δικτύου σωληνώσεων συνολικού μήκους 25.000 μέτρων περίπου. Τα 243 φρεάτια άντλησης ομαδοποιούνται σε 19 υποσταθμούς, για καλύτερο έλεγχο και ευκολότερη ρύθμιση (ροής και ποιότητας του βιοαερίου) κάθε φρεατίου ξεχωριστά. Το βιοαέριο που αντλείται σήμερα έχει μία μέση περιεκτικότητα σε καύσιμο (μεθάνιο) 52% περίπου και κάθε μονάδα γεννήτριας καταναλώνει περίπου 700 m3/h βιοαέριο σε πλήρη ισχύ.

Η εκτιμώμενη παραγωγή βιοαερίου ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 184.000 m3 βιοαερίου ημερησίως. Το 2002 η συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας του σταθμού προσέγγισε τις 90 GWhe, ενώ έως το Νοέμβριο του 2004 η συνολική παραγωγή ενέργειας άγγιξε τις 314 GWhe. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε ένα συντελεστή φόρτισης της τάξεως του 75%, το οποίο αποτελεί ένα ποσοστό που συνιστά μια εξαιρετική επίδοση για σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και οδηγεί σε εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα.

Πηγή: http://www.biofuels.gr/biogas_liosia.html

Οι νέεs ταινίεs τηs Eβδομάδαs από 28 Μαϊου 2009


CORALINE, ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗCORALINE Κινούμενα σχέδια 2009 (Έγχρ.) Διάρκεια: 100'

Αμερικανική ταινία σε σκηνοθεσία Χένρι Σέλικ

Μετακομίζοντας σε καινούργιο σπίτι στην εξοχή, η μικρή Κοραλάιν νιώθει ότι βρίσκεται μακριά από τους φίλους της και ότι την παραμελούν οι πολυάσχολοι γονείς της. Κάποια μέρα ανακαλύπτει μια πόρτα που οδηγεί σ' έναν άλλο κόσμο, όπου η καθημερινότητά της είναι συναρπαστική, αλλά το τίμημα της παραμονής της εκεί είναι μεγάλο.

ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΣΤΟ ΤΙΤΟ ΒΕΛΕΣ
JAS SUM OD TITO VELES Δραματική 2007 (Έγχρ.) Διάρκεια: 102'

Σκοπιανή ταινία σε σκηνοθεσία Τεόνα Στρούγκαρ Μιτέφσκα, με τους: Λαμπίνα Μιτέφσκα, 'Αννα Κοστόφσκα, Νικολίνα Κουγιάτσα, Σαμ Γουόρθινγκτον

Τρεις αδερφές που συγκατοικούν προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα στη μολυσμένη και παρακμάζουσα πόλη του Τίτο Βέλες.

ΕΡΩΤΑΣ ΑΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
MY LIFE IN RUINS Κομεντί 2009 (Έγχρ.) Διάρκεια: 98'

Αμερικανική ταινία σε σκηνοθεσία Ντόναλντ Πέτρι, με τους: Νία Βαρντάλος, Ρίτσαρντ Ντρέιφους, Αλέξης Γεωργούλης

Μια ξεναγός συνοδεύει ένα ακόμα γκρουπ από απαιτητικούς, κακομαθημένους τουρίστες στους ελληνικούς αρχαιολογικούς χώρους, ένας όμως απ' αυτούς θα τη βοηθήσει ν' ανακαλύψει τον αυθόρμητο εαυτό της.

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΠΙΤΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑTHE LAST HOUSE ON THE LEFT Τρόμου 2009 (Έγχρ.) Διάρκεια: 100'

Αμερικανική ταινία σε σκηνοθεσία Ντένης Ηλιάδης, με τους: Σάρα Πάξτον, Τόνι Γκόλντγουιν, Μόνικα Πότερ

Αφού έχουν επιτεθεί με πρωτοφανή αγριότητα σε δύο κοπέλες, τέσσερα μέλη μιας συμμορίας ζητούν καταφύγιο στο εξοχικό των γονιών ενός από τα θύματά τους.

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ ΜΟΥMES STARS ET MOI Κομεντί 2008 (Έγχρ.) Διάρκεια: 88'

Γαλλική ταινία σε σκηνοθεσία Λετισιά Κολομπανί, με τους: Καντ Μεράντ, Κατρίν Ντενέβ, Εμανουέλ Μπεάρ

Καθαριστής σ' ένα καλλιτεχνικό πρακτορείο, ο Ρομπέρ ανακατεύεται στις ζωές των αγαπημένων του σταρ και τις αναστατώνει. Τρεις από αυτές συναντιούνται στα γυρίσματα μιας ταινίας και περνούν στην αντεπίθεση.

JONAS BROTHERS. THE CONCERT EXPERIENCE
JONAS BROTHERS. THE 3D CONCERT EXPERIENCE Μουσική 2009 (Έγχρ.) Διάρκεια: 76'

Αμερικανική ταινία σε σκηνοθεσία Μπρους Χέντρικς

Σκηνές από την περιοδεία "Burning up", αλλά και την καθημερινότητα του νεανικού μουσικού συγκροτήματος Jonas Brothers.

Πηγή: Pathfinder news H είδηση αυτή απεστάλη από τον ionsan.

Πράσινες στέγες


Μια ανάσα ζωής στα κτίρια

Η ιδέα φύτευσης των ταρατσών ώστε να λειτουργούν ως φυσικά φίλτρα και ως πνεύμονες πρασίνου μέσα στον αστικό ιστό, κερδίζει συνεχώς έδαφος σε πολλές χώρες του κόσμου, σε κάποιες πόλεις μάλιστα οι πράσινες στέγες επιβάλλονται και από τη νομοθεσία. Τα κόστη δεν είναι απαγορευτικά, αντίθετα τα οφέλη είναι αναμφισβήτητα.

Περιβαλλοντικά οφέλη
Οι πράσινες στέγες βελτιώνουν την ποιότητα του εισπνεόμενου αέρα (παράγουν οξυγόνο, φιλτράρουν τη σκόνη), συμβάλλουν στην άμβλυνση του φαινομένου της αστικής νησίδας θερμότητας (το φαινόμενο της αύξησης της θερμοκρασίας στο κέντρο της πόλης σε σχέση με τα προάστια λόγω αστικοποίησης), συμβάλλουν στην ορθολογική διαχείριση του νερού και παρέχουν χρήσιμο χώρο στην εκτοπισμένη από τις πόλεις άγρια ζωή.
Ενεργειακά-οικονομικά οφέλη
Οι πράσινες στέγες προσφέρουν εξαιρετική θερμομόνωση, υγρομόνωση και ηχομόνωση. Σε ένα καλά μονωμένο κτίριο η χρήση του κλιματιστικού και του καλοριφέρ μειώνεται. Μια πράσινη στέγη προστατεύει επίσης την ταράτσα από εξωτερικούς φθοροποιούς παράγοντες και επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής της.
Κοινωνικά οφέλη
Οι πράσινες στέγες, αξιοποιώντας αχρησιμοποίητους χώρους, παρέχουν μέρη για ψυχαγωγία, χαλάρωση ή/και κοινωνικοποίηση.
Αισθητικά οφέλη
Οι πράσινες στέγες ομορφαίνουν κτίρια και γειτονιές.

Πηγή: Greenpeace Hellas

Λίπασμα


Τι είναι το Κομπόστ;

Τα μισά απορρίμματα που πετάμε στο σπίτι μας είναι αποφάγια, δηλαδή οργανικής προέλευσης. Φυσικά, από τη στιγμή που θα τα πετάξουμε, καταλήγουν στις χωματερές, επιβαρύνοντας το περιβάλλον. Κι όμως, θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε τα αποφάγια αυτά, μειώνοντας το φόρτο των χωματερών και αποκτώντας ένα πρώτης τάξης λίπασμα για τον κήπο και τις γλάστρες μας.

Πώς; Βάζοντας ένα οικιακό κομποστοποιητή στον κήπο ή το μπαλκόνι του σπιτιού μας. Ο κομποστοποιητής αυτός είναι μικρός σε μέγεθος (θέλει περίπου 1 τετραγωνικό μέτρο), σχετικά χαμηλού κόστους, άοσμος και, το σημαντικότερο, θα μειώσει τον όγκο των οργανικών απορριμμάτων που πετάμε στα σκουπίδια κατά 70%. Αυτό σημαίνει 150 κιλά λιγότερα σκουπίδια κάθε χρόνο για κάθε άτομο.
Στον κομποστοποιητή ρίχνουμε τα οργανικά απορρίμματα (με εξαίρεση κρέατα, ψάρια, λιπαρά και λάδια) και μετά από 2-3 μήνες από το κάτω

Πηγή: Greenpeace Hellas

Νεκρή σπάνια γαλάζια φάλαινα


Μία σπάνια γαλάζια φάλαινα, μήκους 27 μέτρων και βάρους περίπου 150 τόνων, εκβράσθηκε νεκρή σε παραλία της Νέας Ζηλανδίας. Το κήτος που εντοπίστηκε από δύτες σε μία απομακρυσμένη περιοχή του βορειότερου άκρου της Νότιας Νήσου, έχει αρκετές δαγκωματιές από καρχαρίες, αλλά ο Άντον φαν Χέλντεν, ερευνητής του Εθνικού Μουσείου Τε Πάπα, δήλωσε στην εφημερίδα «Dominion Post» ότι κατά πάσα πιθανότητα οι καρχαρίες επιτέθηκαν στη φάλαινα αφού ήταν ήδη νεκρή.
Πιστεύεται ότι υπάρχουν λιγότερες από 2.000 γαλάζιες φάλαινες στις θάλασσες. Τα κήτη αυτά είναι τα μεγαλύτερα ζώα που έχουν ζήσει στον πλανήτη.
Οι αρμόδιες αρχές ανακοίνωσαν ότι το νεκρό ζώο θα μείνει στο σημείο όπου εκβράστηκε για να αποσυντεθεί διότι είναι σε ένα σημείο απομακρυσμένο και δύσκολα προσβάσιμο για να μετακινηθεί..

Πηγή: ΑΝΤ1

Οι αλλεργίες


Η Προληπτική Ιατρική αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο μαχόμενα και πολλά υποσχόμενα πεδία της Ιατρικής Επιστήμης.

Πρόληψη σημαίνει προάσπιση της υγείας με την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών κατά την καθημερινότητα και σωστή περιοδική ιατρική εξέταση κατά την οποία καθορίζονται εξατομικευμένα check up και σχεδιάζονται εξατομικευμένα προγράμματα πρόληψης.


Η πρόληψη των αλλεργιών είναι σημαντικό ζητούμενο σήμερα, με δεδομένο ότι το ποσοστό των αλλεργικών εκδηλώσεων αυξάνει με γρήγορο ρυθμό. Σύμφωνα με μελέτες πάνω από το 50% των ενηλίκων θα εμφανίσει τουλάχιστον ένα επεισόδιο αλλεργίας στην ζωή του, ακόμη και εάν δεν είναι αλλεργικός. Αρκετά από τα επεισόδια αυτά εμφανίζονται για πρώτη φορά την Άνοιξη.

Οι αλλεργίες είναι παθολογικές καταστάσεις που εκδηλώνονται ως αποτέλεσμα υπερευαισθησίας του οργανισμού σε ουσίες του περιβάλλοντος, που ονομάζονται αλλεργιογόνα. Οι συνήθεις ουσίες που προκαλούν αλλεργίες, είναι η γύρη, το τρίχωμα των ζώων, η σκόνη του σπιτιού και τα ακάρεα της σκόνης, οι σπόροι μούχλας, οι μύκητες, τα φάρμακα (π.χ. πενικιλίνη), τα δηλητήρια (π.χ. δηλητήριο μέλισσας σφήγκας), ορισμένα τρόφιμα (π.χ. φιστίκια καρύδια μύδια οστρακοειδή ψάρια κλπ.), το latex, τα προϊόντα αίματος, ορμόνες (π.χ. ινσουλίνη, αγγειοπιεσίνη, παραθορμόνη), ένζυμα (π.χ. θρυψίνη, χυμοθρυψίνη), πολυσακχαρίτες (π.χ. ορισμένα συντηρητικά εμβολίων), βιταμίνες (π.χ. φυλλικό οξύ), ουσίες χρησιμοποιούμενες για διαγνωστικούς σκοπούς (π.χ. ορισμένα σκιαγραφικά), χημικές ουσίες(π.χ. αιθυλενοξείδιο).

Τα πιο συχνά είδη αλλεργικών εκδηλώσεων είναι η αλλεργική ρινίτιδα, το αλλεργικό άσθμα, η κνίδωση και το αγγειοίδημα, η αλλεργική επιπεφυκίτιδα, η αναφυλαξία.

Η αλλεργική ρινίτιδα χαρακτηρίζεται από φτάρνισμα, μπούκωμα, έκκριση από την μύτη, φαγούρα και δακρύρροια. Η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να επιπλακεί και με μικροβιακές ή ιογενείς επιμολύνσεις.

Το αλλεργικό άσθμα εκδηλώνεται με παροξυσμική δύσπνοια, βήχα και συριγμό, που συνήθως εμφανίζονται κατά κρίσεις. Κατά την έναρξη της κρίσης, ο ασθενής αισθάνεται συχνά συσφιγκτικό άλγος στο στήθος και υπάρχει ξηρός βήχας, ενώ η λήξη του ασθματικού παροξυσμού σηματοδοτείται με βλεννώδη απόχρεμψη και υποχώρηση του βρογχόσπασμου.

Η αλλεργική κνίδωση και το αγγειοίδημα, είναι δερματικές αλλεργικές καταστάσεις που μπορεί να εμφανιστούν μαζί ή ξεχωριστά. Η κνίδωση αφορά μόνο την επιπολής στιβάδα του χορίου και εμφανίζεται με καλώς περιγεγραμμένους πομφούς, με ερυθηματώδη υπεγερμένα ερπητικά όρια και λευκάζοντα κέντρα, ενώ το αγγειοίδημα είναι καλώς περιγεγραμμένο τοπικό οίδημα που αφορά τα βαθύτερα στρώματα του δέρματος, συμπεριλαμβανομένου και του υποδόριου ιστού. Παρόμοιες αλλοιώσεις μπορεί να συμβούν σε βλεννογόνιες επιφάνειες των ανώτερων αναπνευστικών οδών ή του γαστρεντερικού βλεννογόνου.

Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα εμφανίζεται με πρήξιμο, ερυθρότητα, φαγούρα στο μάτι. Οι αναφυλακτικές αντιδράσεις είναι επικίνδυνες αλλεργικές αντιδράσεις οι οποίες εμφανίζονται άμεσα στα ευαίσθητα άτομα μετά την χορήγηση του αλλεργιογόνου, συνήθως με ένεση και σπανιότερα μετά από κατάποση και εκδηλώνονται με την ανάπτυξη αναπνευστικής δυσχέρειας, οιδήματος λάρυγγα, βρογχόσπασμου, δερματικών εξανθημάτων ακολουθούμενων συχνά από αγγειακή κατάρρευση, φαινόμενα που μπορεί να οδηγήσουν εάν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα ιατρικώς, στον θάνατο. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν βήχα, βράχνιασμα, βάρος στον θώρακα, γαστρεντερικές εκδηλώσεις (όπως ναυτία, έμετο, διάρροια, κοιλιακό πόνο).

ΓΕΝΙΚΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΩΝ ΑΛΛΕΡΓΙΚΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ
Κατά την διάρκεια της Άνοιξης, η αύξηση του ποσοστού των αλλεργικών αντιδράσεων, δεν οφείλεται μόνο στην ανθοφορία, αλλά και σε δραστηριότητες όπως μετακινήσεις στην εξοχή, κλάδεμα, κόψιμο χόρτων, περπάτημα χωρίς παπούτσια στο γρασίδι, pick nick, καθώς και σε πλημμελή φροντίδα για τον καθαρισμό του τριχώματος των κατοικίδιων, το οποίο εκτίθεται στα αλλεργιογόνα της Άνοιξης σε καθιερωμένες βόλτες και στη συνέχεια τα μεταφέρει στο σπίτι. Οι δραστηριότητες αυτές πρέπει να αποφεύγονται και τα κατοικίδια να πλένονται.
Συνιστάται αποφυγή καπνού και έκθεσης στη γύρη
Τα παράθυρα στο αυτοκίνητο και στο σπίτι πρέπει να διατηρούνται κλειστά
Τα διπλά τζάμια συχνά βοηθούν
Η χρήση αρωμάτων, αρωματικών γαλακτωμάτων σώματος ή αντηλιακών μπορεί να προσελκύσουν έντομα όπως σφήκες μέλισσες κ.λπ. πρέπει να αποφεύγεται.
Το φαρμακείο πρέπει να είναι προληπτικώς εξοπλισμένο με ειδικά αντιαλλεργικά σκευάσματα.
Αρκετές περιπτώσεις χρειάζονται ιατρική προληπτική αγωγή, πριν την έναρξη της ανθοφορίας από τον Φεβρουάριο.
Η θεραπεία των αλλεργιών γίνεται με ειδικά φάρμακα, ενώ σε περιπτώσεις γνωστών σοβαρών αλλεργιών εφαρμόζεται ανοσοθεραπεία με ειδικά εμβόλια απευαισθητοποίησης

Πηγή: Pathfinderwoman

Με τσιρότο ο νέος τρόπος αντιμετώπισης της ημικρανίας


Αθήνα




Το μέλλον της θεραπείας για τις ημικρανίες πιθανόν να βρίσκεται σε ένα ηλεκτρομαγνητικό τσιρότο (έμπλαστρο), προγραμματισμένο να απελευθερώνει πολύ μικρές δόσεις φαρμάκου για χρονικό διάστημα περίπου πέντε ωρών.

Αυτός ο νέος τρόπος χορήγησης παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη στο Συνέδριο για τον Πονοκέφαλο που οργανώνεται στη Στρέζα της Βόρειας Ιταλίας από το Νευρολογικό Ινστιτούτο Μπέστα του Μιλάνου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, η θεραπεία βασίζεται στη σουματριπτάνη, που στη δεκαετία του 1990 έφερε την επανάσταση στη θεραπεία της ημικρανίας, καθώς καταφέρνει να δράσει με ακρίβεια κατ' ευθείαν στους υποδοχείς του νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη, η αλλοίωση των οποίων βρίσκεται στη βάση της διαταραχής.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Αλαν Ράπαπορτ του Πανεπιστημίου του Λος Αντζελες (UCLΑ), αυτό το συγκεκριμένο ηλεκτρομαγνητικό τσιρότο (ιονοφορητικής διαδερμικής μεταβίβασης, σύμφωνα με τον τεχνικό όρο), το οποίο παράγεται στις ΗΠΑ, εκμεταλλευόμενο ρεύματα ιόντων στο υλικό από το οποίο αποτελείται, απελευθερώνει το φάρμακο σε προγραμματισμένες και διαρκείς ποσότητες, κάνοντάς το να απορροφάται από το δέρμα χάρη στα ηλεκτρικά φορτία που αναπτύσσονται από τη μεμβράνη του.

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται το μέγιστο αποτέλεσμα με την ελάχιστη προσπάθεια. Επειδή εξάλλου διεισδύει στον οργανισμό με τόσο πολύ μικρή ταχύτητα, το φάρμακο παραμένει στο κυκλοφορικό σύστημα για πάνω από 5 ώρες, παρατείνοντας τη δράση του σε σχέση με τη χορήγησή του σε άλλη μορφή, χωρίς παράλληλα να χάνει καθόλου στην ταχύτητα με την οποία δρα.

Newsroom ΔΟΛ

Την ελευθερία της έκφρασης μέσω των blogs αναγνωρίζει ελληνικό δικαστήριο


Αθήνα


Τα ιστολόγια (blogs) δεν υπάγονται στο νόμο περί ηλεκτρονικού τύπου. Αυτό έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο Ροδόπης με την υπ’ αριθ. 44/2008 σε δίκη που αφορούσε υπόθεση προσβολής της προσωπικότητας μέσω ιστολογίου.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, το δικαστήριο προχώρησε -για πρώτη φορά στα σύγχρονα δικαστικά χρονικά της χώρας- στον ορισμό για την έννοια και τη φύση των ιστολογίων, αναγνωρίζοντας την ελευθερία της έκφρασης που συνεπάγεται «η διαδραστική τους φύση και η συνδιαμόρφωση του περιεχομένου τους από τους αναγνώστες με την ανάρτηση σχολίων».

Επίσης αναγνώρισε ότι η ανωνυμία των ιστολόγων δεν αναιρεί το χαρακτηρισμό του ιστολογίου ως ηλεκτρονικού εντύπου, «διότι άλλωστε και στα γραπτά έντυπα παραδοσιακής μορφής είναι συνήθης η αρθρογραφία με ψευδώνυμο», αλλά και την αναλογική εφαρμογή του νόμου περί Τύπου προκειμένου να καλυφθεί το «κενό νόμου».

Με βάση την ίδια απόφαση, θεωρείται πως «μόνη η χρήση ενός υπαρκτού ονοματεπωνύμου ως υπογραφής δεν αποτελεί πλήρη απόδειξη για την ταυτότητα του δράστη της προσβολής προσωπικότητας».

Τέλος το δικαστήριο έκρινε ότι η εταιρία που παρέχει τον διαδικτυακό χώρο δεν έχει ευθύνη για όσα δημοσιεύονται στα ιστολόγια την τεχνολογική πλατφόρμα των οποίων παρέχει στους χρήστες.

Η απόφαση δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες στο νομικό περιοδικό «Αρμενόπουλος», αλλά και στο blog Information Law.


Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Ημερήσιο Δελτίο Τιμών Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης

Σταθμοί Αττικής

Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης


28-31 Μαϊου 2009

Πολυάριθμες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν καθημερινά κατά τις ώρες λειτουργίας της Έκθεσης συνθέτοντας ένα τετραήμερο φεστιβάλ με πρωταγωνιστή το βιβλίο.

συναντήσεις ελλήνων και ξένων συγγραφέων - παρουσιάσεις βιβλίων

αφιερώματα

επαγγελματικά σεμινάρια, συνέδρια

παράλληλες εκδηλώσεις μέσα στην πόλη

Είδαμε και μας άρεσε



Βρήκαμε και σας παρουσιάζουμε το νέο e-book reader της Sony PRS 505s.

Βασικά χαρακτηριστικά
■Ασημί χρώμα.
■Χωράει 160 βιβλία σε ηλεκτρονική μορφή στην ενσωματωμένη μνήμη
■Μικρότερο από ενα τυπικό μέγεθος βιβλίου και όλις 8mm λεπτό και πολύ ελαφρύ
■Κατασκευή από αλουμίνιο που χωράει στην τσέπη του παλτού σας για εύκολη μεταφορά.
■Ευανάγνωστη οθόνη 6".
■Υψηλής ανάλυσης οθόνη με πολλές αποχρώσεις του γκρί για να δώσετε την λεπτομέρια στο κείμενο όπως σας αρέσει.
■Αίσθηση κανονικής σελίδας βιβλίου.
■Χειρισμός γυρίσματος σελίδας πολύ ομαλά, σελίδα ανα σελίδα ή και γρήγορα.
■Αυτόματη εύρεση σελίδας.
■Ανάκληση αποθηκευμένων βιβλίων έυκολα και γρήγορα.
■Δυνατότητα επέκτασης μνήμης για αποθήκευση έως 13,000 βιβλίων.
■Χαμηλή κατανάλωση μπαταρίας. (7000) γυρίσματα σελίδας περίπου
■Μπορει να φορτώσει απο την USB του laptop η του υπολογιστη σας.
■Περιλαμβάνει 100 τίτλους βιβλίων (στα αγγλικα)
■Διαστάσεις: (Υ)17,5, (Π) 12.2,(Β) 0.7 cm
■Βάρος: 260 gr

http://www.eurosale.gr/itmcat.php?catkey=2853

Πρόγνωση καιρού Αττικής 27-29/05/2009


Πηγή: http://www.meteoclub.gr/prognoseis/attiki/1518-attiki270509

Κλιματισμός


Αν δεν μπορείτε να το αποφύγετε, κάντε τη σωστή επιλογή!



Ζώντας σε λάθος σχεδιασμένα κτίρια, σε απάνθρωπες πόλεις δίχως πράσινο, φτάσαμε στο σημείο να θεωρούμε αυτονόητη την εγκατάσταση κλιματιστικών στα σπίτια μας προκειμένου να δροσιστούμε το καλοκαίρι. Έτσι, ένα σημαντικό ποσοστό της ισχύος της ΔΕΗ τους καλοκαιρινούς μήνες καταναλώνεται από εκατομμύρια κλιματιστικά που αυξάνουν συν τω χρόνω, ενώ ο κίνδυνος συχνών μπλακ άουτ είναι πλέον ορατός.


Πριν προχωρήσετε σε αγορά κλιματιστικού σκεφτείτε τις εναλλακτικές λύσεις.



Εξαντλείστε τις δυνατότητες φυσικού δροσισμού.
Βάλτε ανεμιστήρες οροφής.
Αξιοποιήστε τον γεωθερμικό κλιματισμό.
Σκεφτείτε τη λύση του ηλιακού κλιματισμού αν έχετε επιχείρηση.
Όταν πλέον έχουν εφαρμοστεί όλα τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα για την μείωση των ψυκτικών φορτίων και την εκμετάλλευση φυσικών και υβριδικών συστημάτων δροσισμού, μπορεί κάποιες φορές να χρειαστεί η εγκατάσταση και λειτουργία κλιματιστικών μονάδων που θα καλύψουν τις επιπλέον ανάγκες. Τα νέου τύπου συστήματα είναι συνήθως αντλίες θερμότητας που αποδίδουν 2,5 με 3,3 φορές περισσότερο απ’ ότι καταναλώνουν.

Εγκαταστήστε το κατάλληλο μέγεθος κλιματιστικού ανάλογα με το μέγεθος του χώρου (επιφάνεια δαπέδου, όγκο) και τα ψυκτικά φορτία. Μια μεγάλη μονάδα δεν είναι απαραίτητα καλύτερη γιατί δεν θα ψύξει τον χώρο ομοιόμορφα. Η σωστά διαστασιολογημένη μονάδα λειτουργεί πιο αποδοτικά για περισσότερο χρόνο, σε αντίθεση με μια μεγαλύτερη μονάδα που κάνει συνεχείς κύκλους λειτουργίας. Η απόδοση του συστήματος βελτιώνεται όταν το εξωτερικό τμήμα του μηχανήματος προστατεύεται από την άμεση έκθεσή του στον ήλιο και τους ισχυρούς ανέμους. Η τοποθέτηση της εσωτερικής μονάδας γίνεται σε συνάρτηση με την γεωμετρία του χώρου. Η διεύθυνση του αέρα ρυθμίζεται από τα πτερύγια της μονάδας να έχει κατεύθυνση προς τα πάνω, αφού ο κρύος αέρας είναι βαρύτερος και κινείται προς τα κάτω. Ο καθαρισμός των φίλτρων της εσωτερικής μονάδας είναι απαραίτητος μια φορά τον μήνα ή ανάλογα με την χρήση.


Προσοχή στο ψυκτικό
Το πρόβλημα με τα κλιματιστικά δεν είναι μόνο ότι είναι ενεργοβόρα. Δυστυχώς, ένα άλλο πρόβλημα είναι συνήθως το ψυκτικό που χρησιμοποιούν. Παλιότερα, τα χρησιμοποιούμενα ψυκτικά κατέστρεφαν το όζον της στρατόσφαιρας. Σήμερα η κατάσταση έχει αλλάξει, μόνο που τα νέα ψυκτικά είναι ισχυρότατα αέρια του θερμοκηπίου και απειλούν το κλίμα της Γης.
Μάθετε περισσότερα, διαβάζοντας τη σχετική έκθεση της Greenpeace ‘Ψύξη και κλιματισμός χωρίς υπερθέρμανση του πλανήτη’.


Φυσικός Δροσισμός
Πώς μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς την αφόρητη ζέστη; Πώς μπορεί να δροσίσει το σπίτι του το καλοκαίρι χωρίς να καταφύγει σε ακριβές και ενεργοβόρες λύσεις; Μήπως υπάρχουν κάποια έξυπνα μέτρα που μπορούμε να εφαρμόσουμε; Ακολουθήστε τα παρακάτω απλά και φιλικά προς το περιβάλλον βήματα για να μειώσετε τη θερμοκρασία στην κατοικία σας και να βελτιώσετε τις συνθήκες άνεσης το καλοκαίρι.
Ο πιο απλός και αποδοτικός τρόπος να διατηρήσετε το σπίτι σας δροσερό, είναι να εμποδίσετε τη θερμότητα να μπει και να αποθηκευτεί στους εσωτερικούς χώρους. Η θερμότητα προέρχεται πρωτίστως από την ηλιακή ακτινοβολία που πέφτει πάνω στους τοίχους και τα ανοίγματα και δευτερευόντως από διάφορες άλλες εσωτερικές πηγές (π.χ. φωτισμός, ηλεκτρικές συσκευές, κ.λπ.).
Μπορείτε λοιπόν να αποφύγετε τη συσσώρευση της θερμότητας στο χώρο σας, και κατά συνέπεια την αύξηση της εσωτερικής θερμοκρασίας, με τέσσερις διακριτούς τρόπους:
Ανακλώντας την προσπίπτουσα ακτινοβολία
Εμποδίζοντας την είσοδο θερμικής ακτινοβολίας
Απομακρύνοντας την ήδη συσσωρευμένη θερμότητα
Περιορίζοντας τις εσωτερικές πηγές θερμότητας μέσα στο σπίτι
Ανακλώντας την προσπίπτουσα ακτινοβολία
Οι μουντοί σκουρόχρωμοι εξωτερικοί τοίχοι απορροφούν το 70-90% της προσπίπτουσας ηλιακής ακτινοβολίας, με συνέπεια την αποθήκευση θερμότητας η οποία τελικά μεταδίδεται στο εσωτερικό του κτιρίου σας. Αντίθετα, οι ανοιχτόχρωμοι τοίχοι ανακλούν μεγαλύτερο ποσοστό της προσπίπτουσας ακτινοβολίας, μειώνοντας την μετάδοση θερμότητας μέσω των επιφανειών στους εσωτερικούς χώρους. Η θερμοκρασία μιας επιφάνειας με σκούρο χρώμα μπορεί να φτάσει μέχρι και 27οC υψηλότερα από μια ανοικτού χρώματος επιφάνεια.
Άλλη σημαντική οδός για την απορρόφηση και τη μετάδοση της θερμότητας είναι η οροφή. Και πάλι, μια ανοιχτόχρωμη οροφή (ή και μια οροφή μονωμένη με ανακλαστική μεμβράνη ή ακόμη καλύτερα μία ‘πράσινη’ φυτεμένη στέγη) βοηθά να κρατήσετε το σπίτι σας πιο δροσερό.
Η είσοδος της ηλιακής ακτινοβολίας στους εσωτερικούς χώρους μέσω των διαφανών επιφανειών συμβάλει κατά ένα μεγάλο ποσοστό στην θερμική δυσαρέσκεια το καλοκαίρι και την αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας για ψύξη. Μέχρι και 40% της συσσωρευμένης θερμότητας, μπορεί να φτάσει στο εσωτερικό του σπιτιού σας μέσω των υαλοπινάκων. Η χρήση ανακλαστικών μεμβρανών στα υαλοστάσια ή ακόμη καλύτερα η εγκατάσταση υαλοπινάκων χαμηλής εκπεμψιμότητας (low-e) αποτελεί μια αποτελεσματική λύση. Το επιπλέον κόστος για την τοποθέτηση ειδικών υαλοστασίων θα το αποσβέσετε ούτως ή άλλως από την εξοικονόμηση που θα έχετε στον κλιματισμό.