" ********* Kακοκαιρία αναμένουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις περισσσότερες περιοχές τις χώρας. Θα θυμίζει περισσότερο Νοέμβριο μήνα με χειμωνιάτικο σκηνικό.****Δύο νέοι σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, στις περιοχές Λυκότρυπα (Κάτω Αχαρνές) και Πύργος Βασιλίσσης, τέθηκαν από σήμερα, Πέμπτη, σε λειτουργία.****Iσορροπία τρόμου στην Ουκρανία, αναπτύσουν στρατιωτικές δυνάμεις οι Ρώσσοι στα πρότυπα δράσης ανάλογα με αυτά στην Γεωργία**** Σέντρα στα γήπεδα της Super League με φόντο το ντέρμπυ των αιωνίων.

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Αναδρομική έκθεση του Χρόνη Μπότσογλου στο ΕΜΣΤ ώς τις 18 Απριλίου


Τη μεγαλύτερη αναδρομική έκθεση του Χρόνη Μπότσογλου, ενός από τους σημαντικότερους ζωγράφους της ελληνικής μεταπολεμικής τέχνης, παρουσιάζει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Βασ. Γεωργίου Β' 17-19, Ρηγίλλης) ώς τις 18 Απριλίου.

Η έκθεση παρουσιάζει περισσότερο από 170 έργα, ζωγραφική, σχέδια, γλυπτική, κατασκευές, χαρακτικά, ψηφιακές εικόνες, εικονογραφήσεις, αντικείμενα, που εκτείνονται χρονικά από τη δεκαετία του '50 μέχρι και σήμερα και συγκεντρώνονται για πρώτη φορά από ένα μεγάλο αριθμό μουσείων, ιδρυμάτων, πινακοθηκών και ιδιωτών συλλεκτών.



Το πλούσιο και πολυδιάστατο έργο του Χρόνη Μπότσογλου χαρακτηρίζεται από τη συνεχή αναζήτηση πάνω στην ανθρώπινη μορφή και ιδιαίτερα το γυμνό σώμα. Για περισσότερο από πέντε δεκαετίες η καλλιτεχνική του δραστηριότητα επικεντρώθηκε σε μια βιωματική, υπαρξιακή ζωγραφική, μέσω της παρατήρησης και της συγκινησιακής προσέγγισης του εαυτού του και των οικείων του πρόσωπων.

Από το κριτικό αναπαραστατικό ιδίωμα στο οποίο ασκήθηκε τις δεκαετίες '60 και '70, ο Μπότσογλου οδηγήθηκε από τη δεκαετία του '80 σε μια ανοιχτή ζωγραφική με απτικό χαρακτήρα, που προκαλεί με τη δονούμενη υλικότητα της το θεατή.


Με άξονα το ανθρώπινο σώμα που διατρέχει το σύνολο σχεδόν της καλλιτεχνικής του δημιουργίας, η έκθεση ιχνηλατεί τη θέση του Χρόνη Μπότσογλου απέναντι στην κριτική διάσταση της αναπαράστασης και τον κοινωνικό ρόλο του δημιουργού, την αναμέτρηση του με διαχρονικά ερωτήματα, όπως η αβεβαιότητα και η τρωτότητα της ανθρώπινης ύπαρξης, ο κύκλος της ζωής και του θανάτου και ο φόβος της φθοράς, η έννοια του βιωμένου χώρου, ο ρόλος της μνήμης, αλλά και τη σχέση του έργου του με το ίδιο παρελθόν και την ιστορία της τέχνης.


Στην έκθεση θα παρουσιαστούν τα σημαντικότερα έργα των βασικών ενοτήτων της καλλιτεχνικής του δημιουργίας: έργα των δεκαετιών '60 και '70, οι ενότητες Η εικόνα του σώματος (1979-1992), Λιοτριβιά (1978-1986), Σελίδες ημερολογίου (1980-1990), η πολύπτυχη μνημειακή ζωγραφική εγκατάσταση Νέκυια (1993-2000), καθώς επίσης για πρώτη φορά η τελευταία σημαντική ενότητα του καλλιτέχνη με τίτλο Αναφορές (2002-2009), μια σειρά φανταστικών πορτρέτων πέντε καλλιτεχνών του Φρ. Μπέικον, του Β. Βαν Γκογκ, του Α. Τζιακομέτι, του Γ. Μπουζιάνη και του Γ. Χαλεπά, που επέδρασαν καταλυτικά στη ζωγραφική σκέψη του.

Newsroom ΔΟΛ

Εκατοντάδες τροχαία στη Γερμανία λόγω της πυκνής χιονόπτωσης


Τριακόσια τροχαία ατυχήματα καταγράφηκαν από το βράδυ της Παρασκευής μέχρι το Σάββατο στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ενώ και η υπόλοιπη Γερμανία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης και των ισχυρών ανέμων.

Σε πολλούς αυτοκινητόδρομους σχηματίζονται μεγάλες ουρές και αρκετές πτήσεις αναβάλλονται ή ακυρώνονται λόγω του άσχημου καιρού.

Ένας θάνατος από το κρύο καταγράφηκε στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία στα βορειοδυτικά της χώρας και δύο ακόμα σημειώθηκαν στη Βαυαρία στο γερμανικό νότο.

Στην πόλη Ρόστοκ του βόρειου κρατιδίου της Μέκλενμπουργκ-Δυτικής Πομερανίας, οι δημόσιες συγκοινωνίες σταμάτησαν εντελώς από τα 30 εκατοστά χιονιού που έπεσε στη διάρκεια της νύχτας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press