" ********* Kακοκαιρία αναμένουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις περισσσότερες περιοχές τις χώρας. Θα θυμίζει περισσότερο Νοέμβριο μήνα με χειμωνιάτικο σκηνικό.****Δύο νέοι σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, στις περιοχές Λυκότρυπα (Κάτω Αχαρνές) και Πύργος Βασιλίσσης, τέθηκαν από σήμερα, Πέμπτη, σε λειτουργία.****Iσορροπία τρόμου στην Ουκρανία, αναπτύσουν στρατιωτικές δυνάμεις οι Ρώσσοι στα πρότυπα δράσης ανάλογα με αυτά στην Γεωργία**** Σέντρα στα γήπεδα της Super League με φόντο το ντέρμπυ των αιωνίων.

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Εντοπίστηκαν εξωγήινοι κόσμοι έξω από τον Γαλαξία μας


Ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά εξωγήινοι κόσμοι έξω από τον Γαλαξία μας, σύμφωνα με τους αστρονόμους.
Οι επιστήμονες βρίσκουν αρκετά συχνά εξωπλανήτες εντός του Γαλαξία μας και από το 1995 έχουν καταγράψει 403. Ο πιο μακρινός από αυτούς βρίσκεται 20.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη.
Η Erin Mentuch, όμως, από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, στον Καναδά, ανακάλυψε κάτι πολύ πιο μακριά στο βαθύ διάστημα.
Η Mentuch ανέλυσε 88 απομακρυσμένους γαλαξίες, χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη μελέτη Gemini Deep Deep Survey. Το φως τους εκπέμπονταν όταν το Σύμπαν βρισκόταν στο ένα τρίτο με το μισό της σημερινής του ηλικίας, δηλαδή πριν από περίπου 10 δις χρόνια.
Οι γαλαξίες ήταν τόσο απομακρυσμένοι που δεν μπορούσε να διακρίνει κάποιος μεμονωμένα αστέρια, αλλά βρέθηκε πως το φως που εξέπεμπαν κορυφωνόταν σε δύο συγκεκριμένα μήκη κύματος. Το μικρό μήκος κύματος ήταν ο συνδυασμός φωτός από τα αστέρια ενός γαλαξία, ενώ το μεγάλο μήκος κύματος προερχόταν από τη φωτεινή διαστρική σκόνη.
Εντούτοις, η Mentuch παρατήρησε πως υπήρχε ένα τρίτο θαμπό συστατικό ανάμεσα τις δύο κορυφές. Το μυστήριο φως ήταν πολύ ψυχρό για να προέρχεται από τα αστέρια, αλλά και πολύ ζεστό για να είναι σκόνη. Κατέληξε, λοιπόν, στο συμπέρασμα πως πιθανότατα να προκαλείται από περιαστρικούς δίσκους –στροβιλιζόμενα νέφη σκόνης και αερίων, που σχηματίζουν νέα ηλιακά συστήματα γύρω από νεαρά αστέρια.
«Είναι το πιο εκπληκτικό αποτέλεσμα, πάνω στο οποίο δούλεψα ποτέ,» ισχυρίζεται ο επιβλέπων καθηγητής της Mentuch, Roberto Abraham, που συνεργάστηκε σε αυτή τη μελέτη.
Η ανακάλυψη ίσως να βοηθήσει να κατανοήσουν οι επιστήμονες στο πως ο βαθμός των σχηματισμών πλανητών άλλαξε μέσα σε δισεκατομμύρια χρόνια.

Daily Mail

«Συνέβη στην Αθήνα»: μεγάλη εικαστική έκθεση στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα»


Μεγάλη ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο «Συνέβη στην Αθήνα» φιλοξενεί η Μικρή Αρκτος, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα». Έργα των Μόραλη, Τέτση, Φιλοπούλου, Αγγελίδη, Ψυχοπαίδη θα εκτεθούν, μεταξύ άλλων, από την 1η ώς τις 23 Δεκεμβρίου.



Η έκθεση έχει ως σκοπό την επανοικειοποίηση της εικόνας της πόλης της Αθήνας από το κοινό, μέσα από την εικαστική ματιά σύγχρονων καλλιτεχνών, αλλά και την γνωριμία του με έργα μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων από σημαντικές συλλογές.

Οι συμμετοχές των καλλιτεχνών που θα εκτεθούν και στους δύο ορόφους του Πολιτιστικού Κέντρου, στο Θησείο, ξεπερνούν τις 170, διαμορφώνοντας ένα πυκνό διαχρονικό πλαίσιο.


Την έκθεση επιμελείται η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια εκθέσεων Ίρις Κρητικού και σε αυτήν εκτίθενται έργα σημαντικών ονομάτων της ελληνικής εικαστικής σκηνής, όπως οι Γιάννης Μόραλης, Νίκος Αγγελίδης, Γιάννης Ψυχοπαίδης, Γιαννούλης Χαλεπάς, Παναγιώτης Τέτσης, Μαρία Φιλοπούλου και πολλοί άλλοι.


Η Ακρόπολη, οι απεικονίσεις γνωστών και άγνωστων μνημείων της Κλασικής και της Βυζαντινής Αθήνας, νεοκλασικά κτίρια σε διαφορετικές γειτονιές, καταστήματα, δρόμοι, πλατείες, λαϊκές αγορές, στάδια, γήπεδα, πάρκα, μουσεία, παιδικές χαρές, αυτοκίνητα, μέσα συγκοινωνίας και άλλα στοιχεία της σύγχρονης αθηναϊκής ζωής παρουσιάζονται μέσα από τα έργα.

Ακόμη, χωριστό αλλά συγκλίνοντα άξονα του θέματος, αποτελούν οι μικρές στιγμές της πόλης: συναντήσεις ανθρώπων, περίπατοι σκύλων, μεσημεριανά γεύματα και ραντεβού σε Ίντερνετ καφέ ή παλιομοδίτικα ζαχαροπλαστεία, πορείες, επισκέψεις σε μουσεία και βραδινές περιπλανήσεις, αθέατα στιγμιότυπα.


Η έκθεση διαρκεί από την 1η έως τις 23 Δεκεμβρίου 2009 και διοργανώνεται στο Πολιτιστικό Κέντρο &8710;ήµου Αθηναίων «Μελίνα», Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, Θησείο, τηλ.: 210 3452150, 210 3414466

Ώρες λειτουργίας: καθηµερινά 09:00 - 13:00 και 17:00 - 21:00, εκτός &8710;ευτέρας και απογεύµατος Κυριακής.

Το in.gr είναι χορηγός επικοινωνίας της έκθεσης.

«Σοκαριστική» η σπατάλη τροφίμων στις ΗΠΑ


«Οι αριθμοί προκαλούν σοκ» σχολιάζουν οι ερευνητές που χρησιμοποίησαν μια πρωτότυπη μέθοδο για να υπολογίσουν ότι το 40% των τροφίμων στην αμερικανική αγορά καταλήγει στα σκουπίδια. Και το πρόβλημα φαίνεται να επιδεινώνεται.

Η σπατάλη των τροφίμων, εξηγεί ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Science, εκτιμάται συνήθως μέσω συνεντεύξεων με καταναλωτές, οι οποίες θεωρούνται μάλλον αναξιόπιστες, και μέσω επιθεωρήσεων στα αστικά απορρίμματα, μέθοδος γεωγραφικά ανεπαρκής.

Οι ερευνητές του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Διαβήτη και Νοσημάτων Πεπτικού Συστήματος και Νεφρού (NIDDK) ακολούθησαν μια διαφορετική προσέγγιση: αφαίρεσαν από τη συνολική μάζα των τροφίμων που διατίθεται στην αμερικανική αγορά τη μάζα που εκτιμάται ότι απαιτείται για τη διατροφή του πληθυσμού.

«Το ονομάζουμε 'χαμένη μάζα' του αμερικανικού φαγητού» σχολιάζει ο μαθηματικός Κάρσον Τσόου, μέλος της ομάδας.

Οι ερευνητές αρχικά προσδιόρισαν τη μέση μάζα σώματος στις ΗΠΑ το διάστημα 1974-2003 και υπολόγισαν πόσο φαγητό απαιτούσε το σύνολο του πληθυσμού για αυτή την περίοδο. Στη συνέχεια η ποσότητα αυτή αφαιρέθηκε από τις συνολικές ποσότητες τροφίμων στην αμερικανική αγορά, όπως αυτές δηλώνονται από τις ΗΠΑ στον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.

Η διαφορά αντιστοιχεί στη σπατάλη τροφίμων, η οποία υπολογίστηκε στο 39% για το 2003.

Η ανάλυση βασίστηκε στην υπόθεση ότι τα επίπεδα σωματικής άσκησης στον πληθυσμό, που επηρεάζουν την κατανάλωση θερμίδων, είχαν μείνει στάσιμα αυτή την περίοδο (άλλοι πιστεύουν ότι μειώθηκαν, κάτι που θα σήμαινε ακόμα μεγαλύτερη σπατάλη.

Τα στοιχεία μάλιστα δείχνουν ότι η σπατάλη το 1974 ήταν μόνο 30% και αυξήθηκε δραματικά τα επόμενα χρόνια.

Τα αίτια της αύξησης παραμένουν ασαφή, ωστόσο οι ερευνητές υποψιάζονται ότι το μεγαλύτερο μερίδιο στης σπατάλης αντιστοιχεί στα νοικοκυριά και το πρόβλημα επιδεινώνεται από την πτώση στις τιμές των τροφίμων.

Η έρευνα δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική επιθεώρηση PLoS ONE.

Newsroom ΔΟΛ

Χριστουγεννιάτικα δώρα ζωής από τη «Φλόγα»


Χριστουγεννιάτικο μπαζάρ διοργανώνει στις 27, 28 και 29 Νοεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50) ο Σύλλογος Γονέων παιδιών με νεοπλασίες «Η Φλόγα».

Εκεί θα μπορεί κανείς να προμηθευτεί για τις γιορτές των Χριστουγέννων, διάφορα δώρα, γλυκά, αξεσουάρ κ.ά., τα οποία είτε έχουν κατασκευάσει μέλη του Συλλόγου, είτε έχουν προσφερθεί από χορηγούς, προκειμένου με τα έσοδα από αυτά να ενισχυθεί η λειτουργία της Στέγης, όπου φιλοξενούνται παιδιά με νεοπλασία που κάνουν θεραπεία στην Αθήνα και μέλη των οικογενειών τους.

Αφίσες για την προβολή του Χριστουγεννιάτικου μπαζάρ θα τοποθετηθούν στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Newsroom ΔΟΛ

«Μίνι»-πακέτο επιδοτήσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια


Με κεφάλαια ύψους 50-100 εκατ. ευρώ περίπου αναμένεται να ξεκινήσει από τις αρχές του 2010 η εφαρμογή του προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια, όπως αναφέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Σε συνέντευξη Τύπου, που παρέθεσε την Τετάρτη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, υπογραμμόσθηκε ότι το πρόγραμμα θα είναι αυστηρά στοχευμένο σε νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα και θα προβλέπει συγκεκριμένες ενισχύσεις και πιθανές φοροαπαλλαγές.

Μέσα στον Δεκέμβριο, παράλληλα, θα δοθούν σε δημόσια διαβούλευση τόσο ο Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων όσο και η δημιουργία του Σώματος Επιθεωρητών Ενέργειας.

Όσον αφορά το «κυρίως» πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, σχεδιάζεται να υλοποιηθεί σε βάθος τετραετίας, εφόσον βρεθούν τα περίπου 400 εκατ. ευρώ που απαιτούνται.

Ο υφυπουργός Ενέργειας Γ.Μανιάτης είπε ότι το πρόγραμμα δεν μπορούσε να ξεκινήσει στις αρχές Νοεμβρίου, καθώς δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα κεφάλαια.

Τα κονδύλια αναζητούνται σε άλλα προγράμματα και ο κ. Μανιάτης δεσμεύθηκε ότι θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες τις επόμενες εβδομάδες.

Από το πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα επωφεληθούν σε πρώτη φάση περίπου 10.000 νοικοκυριά.

www.in.gr

Προοπτική καιρού χριστουγέννων