" ********* Kακοκαιρία αναμένουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις περισσσότερες περιοχές τις χώρας. Θα θυμίζει περισσότερο Νοέμβριο μήνα με χειμωνιάτικο σκηνικό.****Δύο νέοι σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, στις περιοχές Λυκότρυπα (Κάτω Αχαρνές) και Πύργος Βασιλίσσης, τέθηκαν από σήμερα, Πέμπτη, σε λειτουργία.****Iσορροπία τρόμου στην Ουκρανία, αναπτύσουν στρατιωτικές δυνάμεις οι Ρώσσοι στα πρότυπα δράσης ανάλογα με αυτά στην Γεωργία**** Σέντρα στα γήπεδα της Super League με φόντο το ντέρμπυ των αιωνίων.

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Υπάρχουν ήδη εξωγήινοι στη Γη;


Υπάρχουν ήδη εξωγήινοι ανάμεσά μας, σύμφωνα με Βούλγαρους επιστήμονες, οι οποίοι μάλιστα έχουν καταφέρει να έρθουν σε επαφή με την εξωγήινη ζωή.
Η αποκωδικοποίηση μίας πολύπλοκης σειράς συμβόλων, που εστάλη σε αυτούς, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, όπως ισχυρίζονται οι επιστήμονες από το Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας της χώρας.
Η ομάδα ισχυρίζεται πως οι εξωγήινοι αυτή τη στιγμή απαντούν σε 30 ερωτήσεις που τους έχουν θέσει.
Ο Lachezar Filipov, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, επιβεβαίωσε την έρευνα.
Ο ίδιος δήλωσε πως οι ερευνητές του κέντρου ανέλυσαν 150 κυκλικές καλλιέργειες από όλο τον κόσμο, οι οποίες πιστεύουν πως είναι η απάντηση των ερωτήσεων.
«Οι εξωγήινοι βρίσκονται ανάμεσά μας, γύρω μας, και τους βλέπουμε συνέχεια,» ισχυρίζεται ο Filipov.
«Δεν είναι εχθρικοί μαζί μας, αντιθέτως, θέλουν να μας βοηθήσουν αλλά δεν έχουμε αναπτυχθεί αρκετά ώστε να μπορούμε να έχουμε μία άμεση επαφή μαζί τους.»
Ο Filipov δεν παρέλειψε να προσθέσει πως ακόμα και το Βατικανό παραδέχτηκε την ύπαρξη εξωγήινων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι άνθρωποι δεν θα μπορέσουν να έρθουν σε επαφή με τους εξωγήινους μέσω των ραδιοκυμάτων, αλλά μέσω της δύναμης της σκέψης.
«Η ανθρώπινη φυλή σίγουρα θα καταφέρει να έρθει σε άμεση επαφή με τους εξωγήινους μέσα στα επόμενα 10 με 15 χρόνια. Οι εξωγήινοι είναι δυσαρεστημένοι από την αήθη συμπεριφορά των ανθρώπων σε ότι αφορά στην ανάμειξη τους στις διαδικασίες της φύσης.»
Η δημοσίευση της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, που σχετίζεται με την επικοινωνία των ανθρώπων με τους εξωγήινους, έρχεται εν μέσω διαμάχης για τον ρόλο, τη σκοπιμότητα και τη μεταρρύθμιση της Ακαδημίας.

www.pathfinder.gr

Ένα εκατομμύριο δολάρια για μεγάλωμα ενός παιδιού


Περίπου 1 εκατ. δολάρια Αυστραλίας (603.000 ευρώ περίπου) ξοδεύουν οι γονείς για να μεγαλώσουν ένα παιδί, σύμφωνα με νέα έρευνα στην Αυστραλία, που διεξήγαγε ο κοινωνιολόγος κ. Μαρκ ΜακΓκρίντλ.
Ενώ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε υπολογίσει ότι η ανατροφή ενός παιδιού έως το 18ο έτος της ηλικίας του κοστίζει γύρω στις 400.000 δολάρια Αυστραλίας (241.366 ευρώ περίπου), ο κ. ΜακΓκρίντλ υπολόγισε τα έξοδα ανατροφής ενός παιδιού μέχρι την ηλικία των 24 ετών, γιατί, όπως αναφέρει, τα παιδιά σήμερα στην πλειοψηφία τους δεν αποφασίζουν να φύγουν από το πατρικό σπίτι πριν από το 24ο έτος της ζωής τους.
Η γενιά «Ζ», όπως ονομάζεται η γενιά των παιδιών που έχει γεννηθεί μετά το 1995, είναι η γενιά με τα ακριβά και πολλά παιχνίδια (πάνω από 100 παιχνίδια έχει το κάθε παιδί), αφού τα σημερινά παιδιά στην πλειοψηφία τους έχουν σχεδόν τα πάντα και κυρίως ακριβά παιχνίδια που σχετίζονται με την τεχνολογία.
Όπως αναφέρει ο κοινωνιολόγος, οι γονείς ξοδεύουν ετησίως, πάνω από 100 δολάρια Αυστραλίας (60.330 ευρώ περίπου) για την αγορά παιχνιδιών για το κάθε παιδί τους, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που παραδέχονται ότι αυτό το ποσό ξεπερνά τα 500 δολάρια Αυστραλίας (301 ευρώ περίπου).

www.pathfinder.gr

Ναι στον αγροτουρισμό,όχι στην (ακριβή) μόδα...


Tι αγριογούρουνα και λαγούς, τι κρασιά και τσίπουρα, τι πούρα Aβάνας μέσα στη φύση, τι κόκκινα πανάκριβα μπουφάν και μπότες μέσα στα καγιάκ, τι 4X4 υπερυψωμένα τζιπ, τι ροζ πινελιά νεοπλουτισμού μέσα στην πλάση...
Eίμαι ίσως ο τελευταίος για να το κρίνει, αλλά κάπου με έχει κουράσει. Aυτή η Aγροτουριστική Mόδα που έχει συνεπάρει γνωστούς και φίλους, οι οποίοι ξαφνικά το «παϊδάκί» μου το έχουνε βαφτίσει «petit πλευρό αμνοεριφίου», κάπου μου μοιάζει λίγο ως πολύ υποκριτική.

Kαι δεν το εννοώ από την πλευρά της προσφοράς, διότι αυτή τη δουλειά της θέλει πάντα να κάνει. Aπό τη μεριά της ζήτησης υπάρχει το θέμα.

Γιατί τους ακούω κάθε Δευτέρα να περιγράφουν αυτό το κουλτουρο-οικολογικο-αγροτουριστικό Σαββατοκύριακο και χρειάζομαι δύο σόδες για να συνέλθω, μονάχα στην ιδέα.

Tι αγριογούρουνα και λαγούς, τι κρασιά και τσίπουρα, τι πούρα Aβάνας μέσα στη φύση, τι κόκκινα πανάκριβα μπουφάν και μπότες μέσα στα καγιάκ, τι 4X4 υπερυψωμένα τζιπ, τι ροζ πινελιά νεοπλουτισμού μέσα στην πλάση...


Οικολογικά
Aλλά προς Θεού. Tα αγριογούρουνα και οι λαγοί είναι τροφείου. Tα κρασιά και τα τσίπουρα είναι οικολογικά, χωρίς ίχνος χημικού. Tα πούρα είναι ηλεκτρονικά και ακίνδυνα. Tα κόκκινα πανάκριβα μπουφάν και οι μπότες είναι από ανακυκλώσιμα υλικά. Tα 4X4 είναι γερά μονάχα στον πολλαπλασιασμό, στα 16.000 ευρώ το φθηνότερο δηλαδή... Kι η ροζ πινελιά είναι μια λάθος στιγμή του πλάστη...

Bρε παιδιά, καλύτερα δεν είναι να απενοχοποιήσουμε το όλο πράγμα -όπως παλιά- και να σταματήσουμε τις σαχλαμάρες για το θεαθήναι; Eντάξει, δεν θα το παίξεις οικολόγος-πράσινος στο Kολωνάκι, αλλά απλά πράσινος. Kι αν δεν σ’ αρέσει το πράσινο, παίξτο μπλε και κόκκινος. Xρώματα της φύσης είναι κι αυτά.

Aλλά φάε το παϊδάκι σου ελληνικά, με το χέρι, για να το ευχαριστηθείς. Γιατί όπως λέγανε και παλαιότερα, όταν οι ξένοι ανακαλύψανε το λίπος εμείς ανακαλύψαμε τη χοληστερίνη.

Kαι πιες την ταπεινή ρετσίνα σου, κι άσε το ξέπλυμα του στόματος στους ειδικούς, στους σομελιέ, στους γκουρμέ, στους δήθεν. Γιατί άλλο το ξεπλένω, κι άλλο το πλένω. Άλλο περνάω ένα χεράκι τους καημούς μου, κι άλλο καθαρίζω την ψυχή μου και προχωράω.

Όσο για το πούρο Aβάνας. E, τράβα μια τζούρα από ένα ελληνικό σέρτικο, κι ας είναι και το χαρμάνι λίγο μπασταρδεμένο. Eτσι, για να μη χάνουμε, και τον απ’ έξω αέρα μας.

Όσο για τα ρούχα, τα τζιπ και τα αξεσουάρ, δεν είναι που δεν συμφέρουν πια λόγω του πόθεν έσχες, πού τα βρήκες δηλαδή, αλλά τι στην ευχή τα θέλεις; Ποιος θα δει το πουκάμισο στη μέση του πουθενά, ποιο τζιπ θα αντικαταστήσει την πεζοπορία στο δάσος, τι να το κάνεις το ρολόι, αφού είναι Σάββατο;


Ισορροπία
Aπό την άλλη, κάτι πρέπει και ν’ αλλάξει ή καλύτερα να επανέλθει. Σωστά. Όταν φας το παϊδάκι σήμερα, αύριο να φας φακές. Όταν πιεις ένα κιλό σήμερα, αύριο να στύψεις τρία-τέσσερα πορτοκάλια.

Όταν καπνίσεις μισό πακέτο σήμερα, αύριο πήγαινε στη δουλειά με τα πόδια. Kι όταν πας να αγοράσεις κάτι πανάκριβο και το πιθανότερο άχρηστο, πάρε κάτι πιο φθηνό και τα ρέστα δώσε τα σε κανέναν που έχει ανάγκη. Kαι είναι σίγουρα πολλοί αυτοί. Όπως σίγουρο είναι πως ο άνθρωπος βρίσκει το δρόμο του και χωρίς GPS. Tόσο το δρόμο μέσα στα δάση και τις πόλεις, όσο και το δρόμο της ζωής του...

Nαι στον Aγροτουρισμό, λοιπόν, αλλά όχι στη μόδα του. Nαι στις μικρές, αλλά όχι στις μεγάλες και συχνές καταχρήσεις. Kαι κυρίως, ναι σε ό,τι μας θυμίζει τη μητέρα μας, γιατί ο τουρισμός στα παιδιάτα μας και μέσα στον αγρό - αγκαλιά της μάνας είναι ο καλύτερος, ο ομορφότερος, ο σπανιότερος και σε τελευταία ανάλυση ο πιο αναλλοίωτος in Aγροτουρισμός του κόσμου!

Tου NIKOY NIKHTAΡΙΔΗ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ

Η... πράσινη ανάπτυξη στο σπίτι


Η συγκατοίκηση με τα φυτά δεν είναι μια σύγχρονη μόδα. Παραστάσεις από τους περισσότερους αρχαίους πολιτισμούς αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι δεν έμεναν ποτέ ασυγκίνητοι μπροστά στη θέα αλλά και την επίδραση που ασκούν τα φυτά επάνω τους.

Τα τελευταία χρόνια όμως, προέκυψε ακόμη ένας λόγος για τον οποίο τα φυτά είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα στα σύγχρονα σπίτια.

Τα φυτά εσωτερικού χώρου λειτουργούν ως συστήματα καθαρισμού και ανανέωσης του αέρα, αφού απελευθερώνουν οξυγόνο και δεσμεύουν διοξείδιο του άνθρακα.

Τα φυτά εσωτερικού χώρου δεν αγαπούν τα καλοριφέρ, τα κλιματιστικά και το τζάκι. Αντίθετα το φυσικό φως βοηθά την ανάπτυξή τους.Πρόσφατες μελέτες που ολοκληρώθηκαν με τη συμβολή της NASA και του Πανεπιστήμιου της Πενσιλβάνια υποστηρίζουν πως η παρουσία των φυτών μέσα στο σπίτι μπορεί να αποτελέσει το «κλειδί» για την απαλλαγή του αέρα από χημικές ουσίες, οι οποίες αποδεδειγμένα απειλούν την υγεία μας.

Η φορμαλδεΐδη για παράδειγμα, η ουσία που περιέχεται σε συγκολλητικά για κόντρα πλακέ κατασκευής επίπλων, και το βενζένιο, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή μερικών υγρών καθαριστικών και ελαστικών ινών, έχουν ενοχοποιηθεί για σοβαρές αλλεργίες του αναπνευστικού συστήματος αλλά και για σχέση με τον καρκίνο.

Για ποιον λόγο όμως τα συγκεκριμένα φυτά έχουν αυξημένη ικανότητα να βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε; Τα περισσότερα κατάγονται από τροπικά δάση. Ως εκ τούτου, έχουν μάθει να αναπτύσσονται σε ζεστές συνθήκες με κακό εξαερισμό και φτωχό έδαφος.

Ακριβώς αυτή η ιδιότητά τους, να επιβιώνουν καθαρίζοντας την ατμόσφαιρα, είναι αυτή που μπορούν να προσφέρουν στους επιβαρημένους με μολυσμένο αέρα χώρους των σύγχρονων σπιτιών, αφού σύμφωνα με μετρήσεις περίπου 150 οργανικές ουσίες βλαβερές για την υγεία συμβιώνουν μαζί μας μέσα σε αυτά.

Σε περιόδους ζέστης δροσίζουν την ατμόσφαιρα, ενώ τα φύλλα τους φιλτράρουν την ενοχλητική σκόνη που βρίσκεται στις μεγαλουπόλεις. Τα φυτά τέλος επιδρούν στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία και στον στατικό ηλεκτρισμό που προκαλούνται εξαιτίας των ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών που μας περιβάλλουν.

Μια ακραία αλλά τεκμηριωμένη άποψη υποστηρίζει ότι μιλώντας στα φυτά τα βοηθούμε να αναπτυχθούν. Το διοξείδιο του άνθρακα που ελευθερώνεται κατά την εκπνοή, είναι πολύτιμο συστατικό το οποίο τα φυτά παγιδεύουν για τη φωτοσύνθεσή τους.

Ενας λόγος που κάνει τα φυτά εσωτερικού χώρου ακόμη πιο ελκυστικούς συγκατοίκους είναι οι περιορισμένες απαιτήσεις που έχουν σε φροντίδα και περιποίηση. Κάθε νέο φυτό που μπαίνει στο σπίτι πρέπει να συνοδεύεται από σύντομες αλλά ουσιαστικές οδηγίες για την καλλιέργειά του.


Ιδανικές συνθήκες
Η συχνότητα αλλά και η ποσότητα του ποτίσματος βέβαια εξαρτάται και από τις συνθήκες κάθε χώρου, οπότε πρέπει να παρατηρούμε στην αρχή τακτικά πότε ξεραίνεται η επιφάνεια του χώματος προκειμένου να το ποτίσουμε.

Τα φυτά εσωτερικού χώρου δεν αγαπούν τα καλοριφέρ, τα κλιματιστικά ή το τζάκι. Αντίθετα, το φυσικό φως είναι γι’ αυτά το πολυτιμότερο αγαθό για την ανάπτυξή τους.

Οσο καθαρότερα είναι τα φύλλα τους, τόσο βελτιώνεται η απόδοσή τους! Σε τακτά χρονικά διαστήματα δεν λησμονούμε να τα περάσουμε με ένα βρεγμένο καθαρό πανί. Ο σωστός αερισμός ωφελεί το σπίτι γενικότερα αλλά και τα φυτά ειδικότερα.

Η λίπανση επίσης, καθώς οι τεχνητές συνθήκες είναι δύσκολες για ένα υγιές και εύρωστο φυτό. Καιρού επιτρέποντος, ολιγοήμερες διακοπές στο μπαλκόνι θα δώσουν στα φυτά μια σημαντική βοήθεια, η οποία μπορεί να συνοδευτεί και με μεταφύτευση εάν κρίνεται σκόπιμο ή και με ελαφρύ κλάδεμα.

Στα καταστήματα γεωργικών ειδών και σε εξειδικευμένα ηλεκτρολογικά, υπάρχουν ειδικά φωτιστικά σώματα που συμπληρώνουν τις ανάγκες που έχουν τα φυτά στο φως.

ΥΓΡΑΣΙΑ
Τα φυτά εσωτερικού χώρου λειτουργούν και σαν ρυθμιστές της υγρασίας του σπιτιού.

Σε περιβάλλον με 20 βαθμούς Κελσίου και σχετική υγρασία 40%, το ανθρώπινο σώμα νιώθει άνετα. Εάν η σχετική υγρασία μειωθεί τότε το σώμα κρυώνει περισσότερο και χρειάζεται περισσότερη θέρμανση.

Φυτά όπως ο πάπυρος βοηθούν στη διατήρηση της υγρασίας σε ικανοποιητικά επίπεδα συμβάλλοντας και στην εξοικονόμηση ενέργειας.


Τοποθετήστε φυτά σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού σας

O κανόνας είναι ότι τα φυτά χρειάζονται φως, οπότε τα δεδομένα τόσο σε φυσικό φωτισμό όσο και σε επίπεδα υγρασίας είναι τελικά αυτά που θα μας καθοδηγήσουν στη σωστή επιλογή. Ο χώρος υποδοχής, ο οποίος είναι κατεξοχήν ο πιο «δημόσιος» χώρος του σπιτιού, ευνοεί την παρουσία φυτών καθώς αυτά συμβάλλουν στην ηρεμία και την ξεκούραση, ενώ δημιουργούν φιλόξενη ατμόσφαιρα.

Η επιλογή του σωστού φυτού εξαρτάται και από τις διαστάσεις του δωματίου. Εξυπακούεται ότι σε ένα μεγάλο δωμάτιο ταιριάζει ένα μεγάλο φυτό, ενώ σε ένα μικρό ένα φυτό που δεν εμποδίζει την κίνηση μέσα σε αυτό.

Το μπέντζαμιν και οι βιγκόνιες είναι δύο δημοφιλείς και σίγουρες επιλογές καθώς έχουν αρκετή αντοχή στην ημισκιά και προσαρμόζονται εύκολα.

Τα λεγόμενα μυριστικά είναι ιδανικά φυτά για την κουζίνα, αφού στολίζουν κι εξυπηρετούν παράλληλα τη μαγειρική μας. Το πρεβάζι του παραθύρου μπορεί να γεμίσει μικρά γλαστράκια με δυόσμο, βασιλικό, αρμπαρόριζα, δενδρολίβανο ή λεβάντα, τα οποία μπορούμε φυσικά να τα μετακινούμε μέσα ή έξω ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Το μπαμπού και ο πάπυρος ταιριάζουν τέλεια στο μπάνιο αφού εκεί υπάρχει πολλή υγρασία.

Το γραφείο είναι ίσως το δωμάτιο που έχει ανάγκη τα φυτά περισσότερο από κάθε άλλο, καθώς η ατμόσφαιρά του επιβαρύνεται από τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που εκπέμπουν οι συσκευές. Τα φυτά που ανήκουν στην οικογένεια των σπαθίφυλλων -όπως το γνωστό σπαθάκι με τα δίχρωμα γραμμικά φύλλα- μπορεί εύκολα να εγκλιματιστεί σε ανάλογες συνθήκες.


Μπέντζαμιν
Λατρεύει τον έμμεσο και άπλετο φυσικό φωτισμό και έχει μέτριες απαιτήσεις σε νερό. Η ασιατική καταγωγή ευθύνεται για την αντοχή του σε θερμοκρασίες μέχρι και 30οC. Σε περίπτωση που του αλλάξετε θέση να είστε προετοιμασμένοι να... δηλώσει τη δυσαρέσκειά του με κιτρίνισμα ή απώλεια φύλλων.

Βιγκόνια
Το ιδανικό χώμα για την καλλιέργεια της είναι ένα μείγμα τύρφη και περλίτη. Μην αμελείτε τη λίπανση του φυτού. Επιλέξτε ένα μη αμμωνιακό λίπασμα που παραμορφώνει και κατσαρώνει τα φύλλα, και ποτίστε με αυτό κάθε 20 ημέρες. Απομακρύνετε τακτικά τα ξερά φύλλα και άνθη αφήνοντας το φυτό να αναπνεύσει.

Ηρώ Γιάννου-Σιγάλα
iro@pegasus.gr

Tαξιδεύοντας τον χειμώνα Καστανίτσα: Το λευκό στολίδι του Πάρνωνα


Το ταξίδι στην ορεινή Ελλάδα είναι μια από τις μεγάλες χαρές του φθινοπώρου και του χειμώνα. Τις άλλες εποχές όλο και προς τη θάλασσα λοξοκοιτάζουμε. Ομως τα κρύα, τα χιόνια και οι παγωνιές μας σπρώχνουν προς τα βουνά, με τα πυκνά δάση, τις πέτρινες βρύσες και τα χωριά με τις στέγες να καπνίζουν μέσα στην ομίχλη. Οι ορεινοί οικισμοί μετά από χρόνια εγκατάλειψης ξαναζωντανεύουν ως ταξιδιωτικοί προορισμοί.

Είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ελλάδας. Λάμπει κατάλευκο μέσα στα καστανοδάση, θυμίζοντας ότι ανέκαθεν ήταν χωριό ασβεστάδων. Ο ασβέστης της Καστάνιτσας ήταν φημισμένος από πολύ παλιά, αλλά σήμερα το πολύ ένα καμίνι να συνεχίζει την παλιά τέχνη. Τα περίπου 250 σπίτια του χωριού σχηματίζουν έναν λαβύρινθο απλωμένο στην πλαγιά, τριγυρισμένο από καταπράσινες ρεματιές με έλατα, καστανιές και πλατάνια.

Στη νότια άκρη του οικισμού υπάρχει ο παλιός ερειπωμένος πύργος του Καψαμπέλη, αμυντικό κτίσμα της Τουρκοκρατίας. Ολόγυρα στέκονται πολλά εντυπωσιακά πυργόσπιτα, πολλά από τα οποία έχουν ηλικία μεγαλύτερη των τριών αιώνων! Ολα τα σπίτια του χωριού είναι πετρόκτιστα (τα περισσότερα έργα Λαγκαδιανών μαστόρων) και ασπρισμένα με ασβεστόλασπη. Οι στέγες από σταχτοπράσινο σχιστόλιθο, οι καμάρες, τα τόξα και οι μικρές λουλουδιασμένες αυλές δίνουν έναν πολύ ρομαντικό τόνο στον οικισμό.

Αξίζει να δείτε τον ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος του 1780: έχει περίτεχνο ρωσικό τέμπλο, δώρο της τσαρίνας Αικατερίνης της Μεγάλης προς επιφανή Καστανιτσιώτη της Οδησσού.

Η Καστάνιτσα -όπως φανερώνει και το όνομά της- είναι τριγυρισμένη από δάση με καστανιές οι οποίες παράγουν πάνω από 300 τόνους κάστανα τον χρόνο. Στα δάση γύρω από το χωριό υπάρχουν επίσης πολλά έλατα τα οποία οι Καστανιτσιώτες πουλούν στην αγορά των Χριστουγέννων (είναι καλλιεργήσιμα και κόβονται κάθε χρόνο περίπου 3.000 δέντρα).

Η πλατεία του χωριού είναι μικρή, αλλά γραφικότατη, και οι άνθρωποι λίγοι, αλλά φιλόξενοι. Οι ιδανικές γωνίες για να φωτογραφηθεί το χωριό είναι αμέτρητες και πολύ βολικές. Είναι ίσως το πιο φωτογενές χωριό της Αρκαδίας και ένα από τα αρχαιότερα της Κυνουρίας -σύμφωνα μάλιστα με γραπτά κείμενα το αρχαιότερο χωριό της Τσακωνιάς.

Με βάση την Καστάνιτσα μπορείτε να κάνετε μερικές θαυμάσιες διαδρομές στα φανταστικά δάση του Πάρνωνα. Αν θέλετε να κινηθείτε σε ασφαλτόδρομους αξίζει να κάνετε τη διαδρομή προς Βαμβακού - Πολύδροσο και να συνεχίσετε νότια προς Καλλιθέα και Γεράκι. Αν δεν σας τρομάζουν οι λάσπες και τα χιόνια, μπορείτε να ακολουθήσετε τους δασικούς δρόμους από την Καστάνιτσα προς Αγιο Βασίλειο και Πλατανάκι ή να ακολουθήσετε τον φανταστικό χωματόδρομο που καταλήγει στο χωριό Πραστός, ένα από τα ομορφότερα της Κυνουρίας με θαυμάσια αρχιτεκτονική και δύο ενδιαφέρουσες βυζαντινές εκκλησίες.

Η ΜΟΝΗ ΚΟΝΤΟΛΙΝΑΣ

Βρίσκεται μέσα στα πυκνά καστανοδάση του Πάρνωνα περίπου 10 χλμ. νότια της Καστάνιτσας (ένα μέρος της διαδρομής είναι σε χώμα). Το μοναστήρι είναι μεταβυζαντινό και χτίστηκε στις αρχές του 16ου αιώνα. Το καθολικό είναι αφιερωμένο στον Αγιο Παντελεήμονα (αρχικά ήταν αφιερωμένο στον Αγιο Νικόλαο) και διατηρεί ωραίες, αν και φθαρμένες, τοιχογραφίες του 1760. Το μοναστήρι κάηκε από τον Ιμπραήμ το 1826.

ΔΙΑΜΟΝΗ

«Ξενώνας Αντωνίου» (27550 52255, www.sun-mountain-snow.gr). Στεγάζεται σε αναστηλωμένο πέτρινο αρχοντόσπιτο. Τα δωμάτια είναι περιποιημένα με ρουστίκ διακόσμηση και πολλές ανέσεις και έχουν θέα στη ρεματιά με τις καστανιές.

ΠΟΥ ΘΑ ΦΑΤΕ

«Στολίδι» (27550 52400). Ταβερνάκι στη μικρή πλατεία με μαγειρευτά και ψητά, ωραίο το αρνί στον φούρνο με πατάτες και φασολάδα. «Πάρνων» (6977434525). Ταβερνάκι στην πλατεία, με πολύ καλά μαγειρευτά (κόκορας με μακαρόνια, μελιτζάνες με ντομάτα και σκόρδο, χοιρινό, γίδα βραστή, ψητό κοτόπουλο κλπ.).

www.ethnos.gr

Ζαχαρένιο φέτος το δέντρο


«Κομμένα και ραμμένα» στα... μέτρα των παιδιών είναι τα φετινά Χριστούγεννα, με κάθε λογής παιχνίδια και ζαχαρωτά να στολίζουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Οι κλασικές μπάλες μένουν κρυμμένες στα κουτιά και παραχωρούν τη θέση τους σε λούτρινα αρκουδάκια, ξύλινα αλογάκια, στρουμπουλούς χιονάνθρωπους, πλεκτά μωρουδιακά καλτσάκια, καρδούλες, στολές Αϊ-Βασίλη, χνουδωτά ζωάκια, σπιτάκια, καραμελίτσες, γλειφιτζούρια και άλλα στολίδια εμπνευσμένα από τον κόσμο των παραμυθιών.

Περίοπτη θέση στο δέντρο καταλαμβάνουν ένα - δύο αγαπημένα παιχνίδια των παιδιών, προσδίδοντάς του προσωπικό χαρακτήρα και ταυτόχρονα δίνοντας τη δυνατότητα εξοικονόμησης χρημάτων από τον χριστουγεννιάτικο προϋπολογισμό. Και στην κορυφή μπαίνει το σκουφί του Αϊ-Βασίλη, αφήνοντας σε... «απραξία» τα παραδοσιακά αστέρια και αγγελάκια.

Για πιο γκλάμορους και... «ενήλικο» ύφος στο δέντρο, η χριστουγεννιάτικη μόδα 2009 επιτάσσει να κρεμάσετε διάφανα μακριά κρυστάλλινα στολίδια, που μοιάζουν με παγοκρυστάλλους και παραπέμπουν σε χειμωνιάτικες εικόνες του βουνού, μαζί με λίγες διάφανες γυάλινες μπάλες στην ίδια απόχρωση. Το διάφανο αλλά και το βαθύ κόκκινο κυριαρχούν. Τα κατάλληλα λαμπάκια ολοκληρώνουν το σύνολο. Το αποτέλεσμα είναι πολύ εντυπωσιακό, πολύ διαφορετικό και εντείνει το εορταστικό κλίμα. Η συγκεκριμένη πρόταση στολισμού «δένει» πολύ ωραία πάνω σε χριστουγεννιάτικα δέντρα τύπου «φοίνικα» και «κώνου», αλλά και σε αυτοσχέδιες συνθέσεις οροφής με γιρλάντες από γκι, όπως φαίνεται στις βιτρίνες των καταστημάτων «Crestmark» σε Αιγάλεω και Χαλάνδρι.

Ο «φοίνικας» με τον ψηλό ξύλινο κορμό και το «ακατάστατο» φύλλωμα στο πάνω μέρος διατηρεί τη διαφορετικότητά του και φέτος, παρόλο που πρωτοεμφανίστηκε στην ελληνική αγορά πριν από μερικά χρόνια. Οπως μας πληροφορεί η ιδιοκτήτρια των καταστημάτων «Crestmark», κ. Χρυσαυγή Θεολόγη, μία πιο εξελιγμένη «έκδοση» του «φοίνικα» αναμένεται να κυκλοφορήσει εντός των ημερών και να «κλέψει» τη... χριστουγεννιάτικη παράσταση. «Ο καινούργιος φοίνικας είναι ακόμη πιο εντυπωσιακός και διαφορετικός από τα συνηθισμένα χριστουγεννιάτικα δέντρα, καθώς διαθέτει τρεις κορμούς και τρία διαφορετικά φυλλώματα. Είναι σίγουρο πως όποιος τον προτιμήσει θα ξεχωρίσει», λέει η κ. Θεολόγη.

Ενα άλλο δέντρο, της ίδιας περίπου αισθητικής με τον «φοίνικα», είναι και ο «κώνος», που διαθέτει και αυτός μακρύ ξύλινο κορμό, με τη διαφορά πως τα φύλλα του φτιάχνουν ένα διαφορετικό και λιγότερο ογκώδες σχήμα, που μοιάζει με κώνο.

Για άλλη μία χριστουγεννιάτικη σεζόν στο επίκεντρο παραμένουν τα «σλιμ» δέντρα (που είναι ιδιαίτερα λεπτά και βγαίνουν σε κόκκινο, χρυσό, μαύρο χρώμα και χιονισμένα), τα «γωνιακά» ή «μισά» δέντρα με κλαριά μόνο στο μπροστινό μέρος, που «γεμίζουν» γωνίες και τα «επιτοίχια» δίχως βάση, που εφαρμόζουν στον τοίχο σαν κάδρο. Αυτά τα δέντρα καταλαμβάνουν περιορισμένο χώρο και γι αυτό είναι ιδανικά για μικρά διαμερίσματα και βιτρίνες καταστημάτων.

Χιονισμένα δέντρα
Στον ανταγωνισμό ρίχνονται και τα «χιονισμένα» χριστουγεννιάτικα δέντρα, αλλά και τα «πράσινα» από PVC, που ξεγελούν και μπορεί κάποιος να τα περάσει για φυσικά έλατα.

Το καλό δέντρο είναι αρκετό από μόνο του και δεν χρειάζεται «βαρύ» στολισμό. «Με φωτάκια, λίγα αλλά εντυπωσιακά, διακοσμητικά στοιχεία και φαντασία σε μεγάλη δόση μπορείτε να στήσετε ένα ξεχωριστό δέντρο για το οποίο όλοι θα έχουν να κάνουν ένα θετικό σχόλιο», μας λέει η υπάλληλος στο «Crestmark» Ελένη Ζαμανίκα.

Οι ιδέες που μας δίνουν τα καταστήματα «Crestmark» είναι ανεξάντλητες. Μοβ και φούξια δέντρα έρχονται να προστεθούν στη χριστουγεννιάτικη παλέτα και με λίγα κρυσταλλάκια και λαμπάκια δίνουν ιδιαίτερη λάμψη στις γιορτές. Μπόα (γιρλάντες από πούπουλα) δίχρωμα, με ασημένιες ίνες ή σε έντονα χρώματα, όπως φιστικί και φούξια, εντείνουν το χρώμα των Χριστουγέννων. Ενώ παγονόφτερα, φτερά στρουθοκαμήλου, λουλούδια και γκραζ (στολίδι που μοιάζει με φτέρη) τοποθετούνται εναλλακτικά στο δέντρο, προσθέτοντας έναν τόνο μεγαλοπρέπειας. Ακόμη, οι κλασικές κορδέλες μπορούν να αντικατασταθούν από λωρίδες οργαντίνας, τοποθετημένες λοξά πάνω στο δέντρο, έτσι ώστε να δημιουργούν οπτικό τρικ και να καλύπτουν τα κενά.

Οσο «καινοτόμες» και «ακραίες» κι αν φαντάζουν κάποιες από αυτές τις ιδέες, δεν αποτελούν προτάσεις μόνο για επαγγελματικό στολισμό, αλλά βρίσκουν εφαρμογή και σε σπίτια. «Αρκετά νέα κυρίως ζευγάρια, που θέλουν να ξεφύγουν από το παραδοσιακό δέντρο που στόλιζε τόσα χρόνια η μαμά τους, ακούνε τις προτάσεις μας και επιλέγουν κάτι διαφορετικό. Αλλά και μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι, που έχουν βαρεθεί τα κλασικά, τολμούν. Ετσι, για παράδειγμα, δεν είναι διστακτικοί πλέον απέναντι στο μαύρο χρώμα, που το συνδυάζουν με κόκκινο και ασημί», τονίζει η κ. Ζαμανίκα. Γι αυτό όλο και συχνότερα συναντάμε σε σπίτια μοντέρνα δέντρα, όπως άσπρα δέντρα με μαύρες μπάλες ή κόκκινα δέντρα με ροζ και άσπρα στολίδια.

ΡΟΥΛΑ ΓΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΦΩΤΟ: ΔΗΜ. ΨΑΡΡΟΣ

www.ethnos.gr

Πέντε «Ευαγγελισμοί»


Πέντε «Ευαγγελισμοί» του Κωνσταντίνου Παρθένη, ανάμεσά τους και ένας που δεν έχει παρουσιαστεί στο ευρύτερο κοινό, θα συναντηθούν σε μια έκθεση, μικρή αλλά σημαντική, την οποία διοργανώνει το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρυμα Βούρου-Ευταξία (Παπαρρηγοπούλου 5-7, Πλατεία Κλαυθμώνος), από τις 9 Δεκεμβρίου έως την 1η Φεβρουαρίου.
Το θέμα του Ευαγγελισμού φαίνεται πως συγκινούσε ιδιαίτερα τον μεγάλο ζωγράφο, ο οποίος το απέδωσε με μια σύνθεση που δεν συναντάται ούτε στην ευρωπαϊκή ούτε στη βυζαντινή εικονογραφία. Τρία από τα πέντε έργα της έκθεσης φέρουν τον ίδιο τίτλο, «Ευαγγελισμός», τα οποία χρονολογούνται μεταξύ 1910 και 1911.

Ανήκουν στις συλλογές της Εθνικής Τράπεζας, της Εθνικής Πινακοθήκης και στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών (δωρεά της οικογένειας Παπαστράτου). Αλλος ένας «Ευαγγελισμός» καταγράφεται, μια εικοσαετία αργότερα, στη δεκαετία του '30, με εντελώς άλλη εικονογραφία.

Ο πίνακας αυτός, που δεν περιλαμβάνεται στην επικείμενη έκθεση, παρουσιάζει ένα τοπίο με ένα κτίσμα δεξιά, μπροστά από το οποίο στέκεται η Παναγία, ενώ από την άλλη άκρη έρχεται ο Αγγελος και της απευθύνει τον Χαιρετισμό.

Στα τελευταία χρόνια της δημιουργίας του, στη δεκαετία του 50, λίγα σχετικά χρόνια πριν από το θάνατό του το 1967, ο Παρθένης δημιούργησε έναν άλλο πίνακα που συναντάται με δύο τίτλους, «Ποίηση» και «Ευαγγελισμός». Αυτός ο πίνακας, μεγάλων διαστάσεων (318Χ158), ο οποίος ανήκει σε ιδιωτική συλλογή, θα εκτεθεί για πρώτη φορά.

Εχει δημοσιευτεί στην μεγάλη, πρόσφατη, μονογραφία για τον Παρθένη του ιστορικού τέχνης Ευγένιου Ματθιόπουλου, αλλά ουσιαστικά δεν έχει μελετηθεί. Μαζί θα παρουσιαστεί και το προσχέδιό του, ιδίων περίπου διαστάσεων και με τους ίδιους τίτλους (συλλογή Εθνικής Πινακοθήκης). Ετσι η έκθεση προσφέρεται και ως θέμα μελέτης για τους περί τον Παρθένη ειδικούς. Την έκθεση θα παρουσιάσει στα εγκαίνια (Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου, 7 μ.μ.) ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης Νίκος Ζίας.

www.e-go.gr

Τα μυστικά για φθηνές διακοπές τα Χριστούγεννα


Και όμως υπάρχουν! Mικρά «μυστικά» και έξυπνα τρικ που μπορούν να μειώσουν αισθητά το κόστος των διακοπών, τόσο σε περιόδους αιχμής, όπως είναι οι γιορτές των Xριστουγέννων, όσο και σε απλές εξορμήσεις των Σαββατοκύριακων.

Eίναι γεγονός ότι χρόνο με τον χρόνο το κόστος των μετακινήσεων αυξάνεται, όπως ακριβαίνει και το κόστος των διακοπών και για πολλούς καταναλωτές οι διακοπές παραμένουν είδος πολυτελείας. H ευκαιρία τους για να τις απολαύσουν είναι οι προσφορές. Προσφορές από αεροπορικές εταιρείες. Eκπτώσεις από ξενοδόχους. Φθηνά πακέτα από τους ταξιδιωτικούς πράκτορες. Kαι κάποιες «κινήσεις» των υποψήφιων ταξιδιωτών, οι οποίοι περιορίζουν σημαντικά το μπάτζετ των διακοπών.

Kατά πάγια τακτική τους οι αεροπορικές εταιρείες για προκράτηση και αγορά του εισιτήριου μέχρι το τέλος Nοεμβρίου ή τα μέσα Δεκέμβρη και πραγματοποίηση του ταξιδιού μέχρι το τέλος Mαρτίου της επόμενης χρονιάς κάνουν προσφορές στα εισιτήρια προς διάφορους προορισμούς σε όλο τον κόσμο. Eτσι, οι υποψήφιοι ταξιδιώτες μπορούν να ταξιδέψουν μέχρι και μισοτιμής!


Τετραήμερα
Παράλληλα, οι ξενοδόχοι προχωρούν σε εκπτώσεις, κάνοντας ειδικές τιμές για 4ήμερη ή 5ήμερη διαμονή στα καταλύματά τους, συμπεριλαμβάνοντας ημιδιατροφή ή ακόμη και πλήρη διατροφή, και δωρεάν τα γιορτινά ρεβεγιόν. Eτσι εξασφαλίζονται τουλάχιστον 30 ευρώ στο άτομο τη μέρα, ποσό που θα δίνατε για να φάτε εκτός ξενοδοχείου.

Eλκυστικά πακέτα προσφέρουν και οι ταξιδιωτικοί πράκτορες. Eιδικά φέτος ο φόβος της νέας γρίπης αλλά και η οικονομική κρίση έχουν μειώσει 35% με 50% τα ταξίδια των Eλλήνων στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα αρκετοί διοργανωτές εκδρομών να βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Eτσι, θέλοντας να κερδίσουν το χαμένο έδαφος και να προωθήσουν τα πακέτα που έχουν ήδη προπληρώσει, κάνουν πολλές και καλές προσφορές. Aπό σημαντικές μειώσεις τιμών έως και 20% για έγκαιρες κρατήσεις μέχρι και δώρα όπως dvd και τηλεοράσεις.


Κρουαζιέρα
Για παράδειγμα, σε όλα τα ταξιδιωτικά γραφεία θα βρείτε σαν προσφορά τα εορταστικά δείπνα των Xριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και τα ρεβεγιόν. Eπίσης, το holiday Malta προσφέρει δωρεάν κρουαζιέρα σε όσους επιλέξουν τα πακέτα του για τη Mάλτα τα Xριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά, που κοστίζουν από 389 ευρώ το άτομο.

Tα γραφεία Akadimos holidays και Detto travel προσφέρουν στους πελάτες τους που θα επιλέξουν να πάνε στις γιορτές στη Bιέννη, δωρεάν την εκδρομή στο Σάλτσμπουργκ. Tο Pyramis Inmternational προσφέρει δωρεάν το σαφάρι στις ορεινές οάσεις με τζιπ 4X4 και βόλτα με καμήλες στην έρημο της Nτουζ σε όσους επιλέξουν την Tυνησία για τις γιορτές.

Πέρα όμως από τις συνηθισμένες προσφορές θα εξασφαλίσετε ακόμη καλύτερες τιμές από τους ταξιδιωτικούς πράκτορες, τους ξενοδόχους ή τις αεροπορικές εταιρείες εάν κάνετε έγκαιρα τις κρατήσεις σας, ειδικά μέσω Ιντερνετ, χρησιμοποιήσετε την πιστωτική σας κάρτα ή δημιουργήστετε το δικό σας γκρουπ.


1 Φτιάξτε το δικό σας γκρουπ
Eάν αντί να ταξιδέψετε μόνοι, δημιουργείτε την παρέα σας και αντί για δύο άτομα, είστε τέσσερα ή έξι, μπορείτε να διεκδικήσετε έκπτωση στην τιμή του πακέτου που θα επιλέξετε. Επίσης, σε γκρουπ κάποια τα ταξιδιωτικά γραφεία εάν τους ζητηθεί, παρέχουν ελληνόφωνο ξεναγό χωρίς επιπλέον επιβάρυνση.


2 Το Ιντερνετ ρίχνει τις τιμές
Mια περιήγηση στις ιστοσελίδες των περιοχών τις οποίες ενδιαφέρεστε να επισκεφθείτε, των ξενοδοχείων όπου θα θέλατε να μείνετε ή των ταξιδιωτικών γραφείων θα σας αποζημιώσει. Για παράδειγμα, στο site του travelplanet24.com θα βρείτε προσφορές για περίπου 70.000 ξενοδοχεία σε 3.000 πόλεις. Eπίσης μπορείτε να εξασφαλίσετε διαμονή σε τριάστερα ξενοδοχεία στο Λονδίνο με κόστος από 45 ευρώ το άτομο τη βραδιά, στο Παρίσι από 53 ευρώ και στη Pώμη από 48 ευρώ. Oι τιμές είναι σημαντικά μειωμένες σε σχέση με αυτές που δίνουν τα ξενοδοχεία σε μεμονωμένους πελάτες.


3 Σέρβις... all inclusive
Pωτήστε την τιμή που σας δίνει ο ξενοδόχος για ημιδιατροφή ή πλήρη διατροφή κατά τη διαμονή σας. Θα ανακαλύψετε ότι τρώγοντας τα γεύματά σας μέσα στο ξενοδοχείο, όπου συνήθως υπάρχει πλούσιος μπουφές, μειώνει σημαντικά το κόστος των διακοπών. Για παράδειγμα, στο Hotel Delphi Beach στο Γαλαξίδι το πακέτο των τεσσάρων ημερών με ημιδιατροφή κοστίζει 140 ευρώ το άτομο για τα Xριστούγεννα και 130 ευρώ το άτομο για την Πρωτοχρονιά. Eπίσης, πολλά ξενοδοχεία προσφέρουν δωρεάν διαμονή για το πρώτο παιδί έως 12 ετών ενώ για ακόμη χαμηλότερες τιμές μπορείτε να επιλέξετε δωμάτιο με θέα στον κήπο, για παράδειγμα, αντί για θάλασσα.


4 Οι προκρατήσεις με τα δώρα
Σημαντικές εκπτώσεις έως 20% κατά μέσο όρο μπορείτε να πετύχετε εάν δηλώσετε συμμετοχή το συντομότερο δυνατό σε κάποιο οργανωμένο ταξίδι. Τα «πακέτα» Ginis περιλαμβάνουν δώρα όπως dvd player TV και ψηφιακές κορνίζες, ενώ οι τυχεροί του διαγωνισμού του «Superior Travel» θα κερδίσουν 3 διανυκτερεύσεις στη Bιέννη για δύο άτομα, από 19/12 μέχρι 10/1/10. Bγείτε κερδισμένοι και από τις προσφορές των αεροπορικών εταιρειών.


5 Ταξιδέψτε με πιστωτική
Aξιοποιήστε τις δυνατότητες που σας προσφέρει η χρήση της πιστωτικής κάρτας και επωφεληθείτε τόσο από τις άτοκες δόσεις όσο και από τις εκπτώσεις έως 10% στις τιμές των «πακέτων» διακοπών. Eνδεικτικά, το ταξιδιωτικό γραφείο Amphi­trion σε συνεργασία με την Eθνική, προσφέρει την περίοδο των γιορτών ταξίδι στην Πράγα για 4 μέρες με 380 ευρώ ή 5 μέρες στο Nτουμπάι με 475 ευρώ με εξόφληση του ποσού σε τρεις άτοκες δόσεις.


Αερομαχίες με όπλο τις... προσφορές

Πόλεμος προσφορών στον... αέρα έχει ξεσπάσει μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών. Olympic Air και Aegean Airlines «βομβαρδίζουν» διαρκώς την αγορά με προσφορές για δρομολόγια εσωτερικού και εξωτερικού, διαθέτοντας μέχρι σήμερα πάνω από 200.000 εισιτήρια προς 1 ευρώ συν τους φόρους αεροδρομίου.

Η Olympic Air εξακολουθεί να προσφέρει εισιτήρια από 21 ευρώ, στο δίκτυο εσωτερικού προς Αθήνα ενώ από το «Ελευθέριος Βενιζέλος», προς τους προορισμούς εσωτερικού η τιμή ανέρχεται στα 39 ευρώ. Οι προσφορές για πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού ισχύουν για κρατήσεις έως 18 Δεκεμβρίου και πτήσεις έως 20 Δεκεμβρίου.

Μία νέα προσφορά της Aegean για κρατήσεις μέχρι και την Δευτέρα αφορά σε πτήσεις εσωτερικού εντός των εορτών (23/12 - 10/1) από 24 ευρώ με επιστροφή. Οι προσφορές για προορισμούς εξωτερικού ισχύουν για κρατήσεις έως 14 Νοεμβρίου και για πτήσεις από 3 Νοεμβρίου έως 18 Νοεμβρίου και 10 Ιανουαρίου 2010 έως 28 Φεβρουαρίου 2010.

Ιδιαίτερα ανταγωνιστικές είναι οι τελικές τιμές της British Airways από Αθήνα και Θεσσαλονίκη για τις ΗΠΑ. Οι τιμές ισχύουν για ταξίδια μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2010, ενώ η αγορά πρέπει να γίνει μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. Τέλος, για ταξίδια μετ' επιστροφή στις ευρωπαϊκές πόλεις από 1η Ιανουαρίου μέχρι τον Μάρτιο του 2010 τα εισιτήρια της Lufthhansa, συμπεριλαμβανομένων φόρων και τελών κοστίζουν από 99 ευρώ. κωστας νανος

ΝΕΛΛΗ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
nellypap@pegasus.gr

Παγκόσμιο πρωτάθλημα Αη Βασίληδων!


Με τη συμμετοχή 20 ομάδων Αη βασίληδων από όλο τον κόσμο πραγματοποιήθηκε το ετήσιο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Αη βασίληδων στην Ελβετία.

Ο διαγωνισμός ξεκίνησε με τις ομάδες να παρελαύνουν στην φιλοξενούμενη πόλη Σαμνό.

Μετά την παρέλαση διαγωνίστηκαν σε διάφορες δοκιμασίες, συμπεριλαμβανομένων της οργάνωσης των δώρων και της αναρρίχησης στην καμινάδα.

Επισης, κλήθηκαν να αναπτύξουν τις δημιουργικές τους ικανότητες, φτιαχνοντας ένα άγαλμα στο χιόνι και στολίζοντας ένα κέικ με τζίντζερ.

Η νικήτρια ομάδα βραβεύτηκε με το έπαθλο των 5.000 ελβετικών φράγκων.

www.e-go.gr