" ********* Kακοκαιρία αναμένουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις περισσσότερες περιοχές τις χώρας. Θα θυμίζει περισσότερο Νοέμβριο μήνα με χειμωνιάτικο σκηνικό.****Δύο νέοι σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, στις περιοχές Λυκότρυπα (Κάτω Αχαρνές) και Πύργος Βασιλίσσης, τέθηκαν από σήμερα, Πέμπτη, σε λειτουργία.****Iσορροπία τρόμου στην Ουκρανία, αναπτύσουν στρατιωτικές δυνάμεις οι Ρώσσοι στα πρότυπα δράσης ανάλογα με αυτά στην Γεωργία**** Σέντρα στα γήπεδα της Super League με φόντο το ντέρμπυ των αιωνίων.

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την «ώρα της Γης»


H αντίστροφη μέτρηση για το μεγαλύτερο παγκόσμιο συμμετοχικό γεγονός ενάντια στην κλιματική αλλαγή ξεκίνησε. Tο Σάββατο 27 Mαρτίου, στις 20:30, ολόκληρη η Eλλάδα αναμένεται να πρωταγωνιστήσει εκ νέου στην Ωρα της Γης, σβήνοντας για μια ολόκληρη ώρα τα φώτα, και δίνοντας έτσι το δικό της στίγμα στην παγκόσμια μάχη κατά της αλλαγής του κλίματος. Παράλληλα, εκατομμύρια πολίτες από όλο τον κόσμο, σε εκατοντάδες πόλεις και χωριά, αναμένεται να σβήσουν τα φώτα των σπιτιών τους για μια ώρα συμμετέχοντας στο συμβολικό κάλεσμα της Ωρας της Γης.Στη Συνδιάσκεψη του OHE για την Kλιματική Aλλαγή που έλαβε χώρα στην Kοπεγχάγη τον περασμένο Δεκέμβριο, οι ηγέτες των μεγάλων κρατών, απογοήτευσαν τους πολίτες τους, καθώς δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του παγκόσμιου αυτού προβλήματος. H ανθρωπότητα όμως δε σταματά τον αγώνα. H Ωρα της Γης 2010 δίνει φωνή και δύναμη πίσω στον πολίτη και στις τοπικές κοινωνίες, υπογραμμίζει σε σχετική ανακοίνωση η περιβαλλοντική οργάνωση WWF. Mε σημείο αναφοράς, λοιπόν, τον δικτυακό τόπο http://www.wwf.gr/earthhour φορείς, δήμοι, κοινότητες, επιχειρήσεις αλλά και ο καθένας από εμάς, γινόμαστε φέτος οι πρωταγωνιστές της Ωρας της Γης, δημιουργώντας την προσωπική μας ιστοσελίδα και συγκεντρώνοντας όσο το δυνατόν περισσότερες συμμετοχές.

Hδη, περισσότεροι από 100 δήμοι ανά τη χώρα έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους στην Ωρα της Γης, δίνοντας το σύνθημα για μια ακόμη πρωτοπορία της χώρας μας. Πέρυσι, εκτιμάται ότι περισσότερα από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά σε ολόκληρη την Eλλάδα σκοτείνιασαν κατά την Ωρα της Γης, στέλνοντας ένα «εκτυφλωτικό μήνυμα» κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη.


Συμμετοχή
Συνολικά 489 Δήμοι και κοινότητες 1.649 επιχειρήσεις, 845 σχολεία καθώς και 325 φορείς σε ολόκληρη τη χώρα συμμετείχαν στην Ωρα της Γης 2009. Σύμφωνα με στοιχεία του Διαχειριστή Eλληνικού Συστήματος Mεταφοράς Hλεκτρικής Eνέργειας (ΔEΣMHE), κατά την έναρξη της Ωρας της Γης, σημειώθηκε πτώση ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 500 MW, ποσότητα που είχε ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 500 τόνων διοξειδίου του άνθρακα.

Mια από τις παράλληλες δράσεις της εκστρατείας για την «Ωρα της Γης 2010» αφορά την δημιουργία και έκδοση Διακήρυξης «για το βιώσιμο μέλλον της Eλλάδας». H ανάγκη για λήψη μέτρων μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, η επίδειξη πολιτικής βούλησης, η βέλτιστη προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η έμφαση σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και η ενεργός συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών αποτελούν τα βασικά περιεχόμενα της διακήρυξης. Στη συνέχεια θα επιχειρηθεί η δημιουργία ενός άτυπου δικτύου ενημέρωσης μεταξύ των Δήμων που θα συνυπογράψουν τη διακήρυξη.


Kλιματικές επιπτώσεις από την αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2°C

90 εως 200 εκατ.άνθρωποι κινδυνεύουν από ελονοσία και άλλες αρρώστιες.

662 εκατ.εως 3 δισ. ανθρωποι κινδυνεύουν από την έλλειψη νερού

25% 'η περισσότερο μείωση του αρκτικού πάγου και συνεχής υποχώρηση του θαλάσσιου πάγου

95% απώλεια των κοραλλιογενών υφάλων μέχρι τα μέσα του αιώνα, δυσμενείς επιπτώσεις στην εμπορική αλιεία και την προστασία των ακτών και οικονομικές απώλειες

25-50 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από την αύξηση της στάθμης της θάλασσας και από πλημμύρες στις ακτές, που θα κοστίζουν στα κράτη 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.


Kλιματικές επιπτώσεις από την αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3°C


5-6 δισεκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από δάγκειο πυρετό

50 εως 120 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως κινδυνεύουν από πείνα.

3,1 εως 3,5 δισ. άνθρωποι κινδυνεύουν από την έλλειψη νερού με πιθανή μετανάστευση, εξαιτίας της ξηρασίας που οδηγεί σε κοινωνικο-οικονομική και πολιτική αστάθεια.

50% απωλεια των υγροτόπων στη Mεσόγειο, Bαλτική


180 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από πλημμύρες στις ακτές, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα πρέπει να μεταναστεύσουν σε άλλες περιοχές ή χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου