" ********* Kακοκαιρία αναμένουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις περισσσότερες περιοχές τις χώρας. Θα θυμίζει περισσότερο Νοέμβριο μήνα με χειμωνιάτικο σκηνικό.****Δύο νέοι σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, στις περιοχές Λυκότρυπα (Κάτω Αχαρνές) και Πύργος Βασιλίσσης, τέθηκαν από σήμερα, Πέμπτη, σε λειτουργία.****Iσορροπία τρόμου στην Ουκρανία, αναπτύσουν στρατιωτικές δυνάμεις οι Ρώσσοι στα πρότυπα δράσης ανάλογα με αυτά στην Γεωργία**** Σέντρα στα γήπεδα της Super League με φόντο το ντέρμπυ των αιωνίων.

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα ζητά η Γερουσία της Αυστραλίας


Εισήγηση υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα ψηφίστηκε από τη Γερουσία της Αυστραλίας. Η εισήγηση έγινε από τον αρχηγό του κόμματος των Πρασίνων Μπομπ Μπράουν.Συγκεκριμένα, ο αρχηγός των Πρασίνων κάλεσε τον Αυστραλό πρωθυπουργό Κέβιν Ραντ να πιέσει τη βρετανική κυβέρνηση να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα.Κατά τη συζήτηση της εισήγησης του κ. Μπράουν στη Γερουσία την Τετάρτη, ο ανεξάρτητος, ελληνικής καταγωγής, γερουσιαστής Νίκος Ξενοφών πρότεινε να αντικατασταθεί η φράση «Ελγίνεια Μάρμαρα» από τη φράση «Μάρμαρα του Παρθενώνα».Ο κ. Μπράουν δέχτηκε με χαρά την πρόταση του ανεξάρτητου γερουσιαστή, ενώ ο αρχηγός του Εθνικού Κόμματος, γερουσιαστής Μπάρναμπι Τζόϊς, είπε: «Θα ήθελα να πω μόνο ότι αισθάνομαι υπέροχα για τη συζήτηση αυτή στην αυστραλιανή γερουσία και με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο η πρόταση για την επιστροφή των Γλυπτών». Η εισήγηση έγινε δεκτή σχεδόν ομόφωνα.
Να πιέσει τη Βρετανία να επιστρέψει τα Γλυπτά κάλεσε τον Κέβιν Ραντ και ο πρωθυπουργός της αυστραλιανής πολιτείας της Βικτόριας Τζον Μπράμπι.Ο κ. Μπράμπι είπε ότι εκ μέρους της κυβέρνησής του και των Ελλήνων της Πολιτείας του θα στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Κέβιν Ραντ, από τον οποίο θα ζητήσει να κάνει παρέμβαση στο Βρετανό ομόλογό του Γκόρντον Μπράουν για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί και θέση του αυστραλιανού λαού.«Τα Γλυπτά αυτά πρέπει να επιστραφούν αμέσως στην Ελλάδα γιατί, όπως έχει ειπωθεί πολλές φορές, είναι η ψυχή των Ελλήνων» είπε ο κ. Μπράμπι.Στην ομιλία του ο πολιτειακός πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κλοπή των Γλυπτών και παράλληλα επαίνεσε τον Ελληνισμό της πολιτείας.«Πρόκειται για υπερήφανους Αυστραλούς που παράλληλα -και πολύ σωστά- είναι και υπερήφανοι για την ελληνική καταγωγή τους, την ιστορία τους, τον πολιτισμό τους, την προσφορά τους στην ανθρωπότητα».Στη συνέχεια, ο κ. Μπράμπι ανέφερε ότι η κυβέρνησή του τα τελευταία χρόνια έχει διαθέσει πάνω από έξι εκατομμύρια δολάρια σε οργανώσεις ομογενών για την οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, την κοινωνική πρόνοια κ.ά.«Στηρίζουμε τον Ελληνισμό της Βικτόριας και στηρίζουμε την προσπάθειά του για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης» κατέληξε ο κ. Μπράμπι.Και η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, με ανακοίνωσή της, ζητά την επιστροφή των Γλυπτών και καλεί την αυστραλιανή κυβέρνηση του Κέβιν Ραντ να κάνει σχετικές παρεμβάσεις προς την βρετανική κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι η επιμονή του Βρετανικού Μουσείου να διατηρεί τους κλεμμένους θησαυρούς είναι «απαράδεκτη».

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ