" ********* Kακοκαιρία αναμένουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις περισσσότερες περιοχές τις χώρας. Θα θυμίζει περισσότερο Νοέμβριο μήνα με χειμωνιάτικο σκηνικό.****Δύο νέοι σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, στις περιοχές Λυκότρυπα (Κάτω Αχαρνές) και Πύργος Βασιλίσσης, τέθηκαν από σήμερα, Πέμπτη, σε λειτουργία.****Iσορροπία τρόμου στην Ουκρανία, αναπτύσουν στρατιωτικές δυνάμεις οι Ρώσσοι στα πρότυπα δράσης ανάλογα με αυτά στην Γεωργία**** Σέντρα στα γήπεδα της Super League με φόντο το ντέρμπυ των αιωνίων.

Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Μειώσεις τιμών έως 38% σε ειδή ευρείας κατανάλωσης


Ανταπόκριση έδειξαν οι επιχειρήσεις στο κάλεσμα κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης για μειώσεις τιμών που απηύθυνε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στις βιομηχανίες τροφίμων, στα σούπερ μάρκετ και στις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου.

Στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Πέμπτη, το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας καταδεικνύουν πως στο διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2011 θα υπάρξουν μειώσεις τιμών σε 661 βασικά προϊόντα οι οποίες θα κυμαίνονται από 0,71% ως 37,9%.

Επί συνόλου 661 προϊόντων, θα επέλθουν μειώσεις έως και 5% στα μισά περίπου εξ' αυτών, μειώσεις από 5% έως 10% στο 32% των προϊόντων και μειώσεις μεγαλύτερες του 10% στο 15% περίπου του συνόλου των προϊόντων με μειωμένες τιμές.

Η μεγάλη πλειοψηφία των μειώσεων τιμών στα προϊόντα (περίπου 66%) θα ισχύσει από την 1/1/2011, ενώ ποσοστό της τάξης του 16% περίπου, θα ξεκινήσει από τα μέσα του Ιανουαρίου 2011 έως και την 1η εβδομάδα του Φεβρουαρίου 2011.

Στη γενική κατηγορία «προϊόντα τροφίμων/μαγειρικής», συγκεντρώνονται τα περισσότερα προϊόντα με μειωμένες τιμές (31%), ενώ ακολουθούν η κατηγορία της «προσωπικής υγιεινής» με 18% του συνόλου των προϊόντων.

Τα προϊόντα που ανήκουν στη γενική κατηγορία «Αλλαντικά», σημειώνουν τη μεγαλύτερη μεσοσταθμική μείωση τιμών, ενώ έπονται «Προϊόντα Ζαχαροπλαστικής», «Απορρυπαντικά‐Καθαριστικά», «Βασικά Προϊόντα Τροφίμων» και «Προϊόντα Προσωπικής Υγιεινής».

Οι μεγαλύτερες μεσοσταθμικές μειώσεις τιμών, παρατηρούνται στις ειδικές κατηγορίες «Άλευρα», «Ζάχαρη», «Παιδικές Τροφές», «Αλλαντικά», «Ζυμαρικά» και «Γάλατα».

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, άμεση ανταπόκριση στο κυβερνητικό κάλεσμα κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης έδειξαν 36 εταιρείες παραγωγής, αλλά και προμηθευτικές επιχειρήσεις οι οποίες δεσμεύθηκαν πως θα προχωρήσουν σε μειώσεις τιμών σε 468 επώνυμα προϊόντα.

Πολλές εκ των εταιρειών δεσμεύτηκαν να προχωρήσουν στην ενσωμάτωση της αύξησης του ΦΠΑ από 11% σε 13% (σε σύνολο 1.509 προϊόντων).

Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συναντήθηκε το πρωί με 40 επιχειρηματίες του κλάδου τροφίμων και άλλων προϊόντων ευρείας κατανάλωσης. Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση, τόνισε ότι η ανάγκη να μειωθούν οι τιμές είναι υπαρκτή και αποτελεί στάση ευθύνης και αλληλεγγύης του κράτους και των επιχειρήσεων.
«Σε αυτό το κάλεσμα βρήκαμε συμπαραστάτες δεκάδες επιχειρήσεις και η πρωτοβουλία που αναλάβαμε μας κάνει να πιστεύουμε ότι κάτι θα αλλάξει στη χώρα», δήλωσε ο υπουργός.

«Τριανταέξι μεγάλες επιχειρήσεις στον κλάδο τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης προχωρούν σε μειώσεις μέχρι 38% σε 661 κωδικούς επώνυμων προϊόντων», είπε ο υπουργός και διευκρίνισε ότι πρόκειται για μειώσεις σε προϊόντα που αποτελούν το καθημερινό καλάθι της νοικοκυράς και από τις μειώσεις αυτές μπορεί να προκύψει έως και 50 ευρώ όφελος μηνιαίως για μία τετραμελή οικογένεια.

Επίσης σημείωσε ότι πρόκειται για μειώσεις και όχι για προσφορές. Για πραγματικές μειώσεις τιμών που θα ισχύουν καθόλη τη διάρκεια του 2011 από τον κλάδο των προμηθευτών της βιομηχανίας, αλλά και του λιανεμπορίου με τελικό αποδέκτη τον καταναλωτή και θα επακολουθήσουν και άλλες μειώσεις, ενώ ζήτησε από την άλλη πλευρά και οι πολίτες να αξιοποιούν τα εργαλεία που τους δίνει η πολιτεία όπως το παρατηρητήριο τιμών.

«Ελάχιστες, μετρημένες στα δάχτυλα ενός χεριού ήταν οι επιχειρήσεις που δεν ανταποκρίθηκαν», είπε ο υπουργός απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, συμπληρώνοντας μάλιστα «αλλά ο ανταγωνισμός θα οδηγήσει όλους σε μειώσεις».

Ο υφυπουργός Ντ.Ρόβλιας ανέφερε ότι η πρωτοβουλία είναι μια εθνική συμβολή για την ανακούφιση των λαϊκών εισοδημάτων.

www.in.gr

Στάση εργασίας από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ την ερχόμενη Τετάρτη


Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις του ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ εν όψει της ψήφισης του προϋπολογισμού του 2011.

Κατά την έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ αποφασίστηκε τρίωρη παναττική στάση εργασίας από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι της Τετάρτης 22 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, στη 1 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

Newsroom ΔΟΛ

Στάσεις εργασίας στα ΜΜΜ από αύριο Δευτέρα


Εβδομάδα ταλαιπωρίας για το επιβατικό κοινό ξεκινά τη Δευτέρα, καθώς οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, αντιδρώντας στις προτεινόμενες από το υπουργείο Υποδομών αλλαγές στην οργανωτική και εργασιακή δομή των αστικών συγκοινωνιών.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα τα λεωφορεία θα κινηθούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, ενώ οι εργαζόμενοι στα άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς (Τραμ, ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ και Μετρό) θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία.

Την Τρίτη, στάση εργασίας από τις 11 το πρωί ώς τις 4 το απόγευμα θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ, ενώ τα υπόλοιπα μέσα θα ακινητοποιηθούν από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 4 το απόγευμα.

Ακινητοποιημένα θα μείνουν όλα τα μέσα μεταφοράς την Τετάρτη, λόγω 24ωρης απεργίας.

Την Πέμπτη τα λεωφορεία θα κινηθούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, ενώ δεν έχει ληφθεί απόφαση για τα υπόλοιπα μέσα.

Την Παρασκευή, παραμονή Χριστουγέννων, οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία θα πραγματοποιήσουν 4ωρη στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι.

Newsroom ΔΟΛ

Τεράστια προβλήματα στις συγκοινωνίες έχει προκαλέσει το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τα τελευταία 24ωρα τη Βρετανία.


Τεράστια προβλήματα στις συγκοινωνίες έχει προκαλέσει το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τα τελευταία 24ωρα τη Βρετανία.

Χιλιάδες ταξιδιώτες των Χριστουγέννων είδαν τις πτήσεις τους να ακυρώνονται στα μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας, ενώ παρόμοια είναι η εικόνα και την Κυριακή.

Όπως μεταδίδει το BBC, από το Χίθροου αναμένεται να πραγματοποιηθούν ορισμένες αναχωρήσεις (καμία άφιξη) μετά τις 8 το πρωί, ενώ το Γκάτγουικ παραμένει κλειστό.

Χιλιάδες ταξιδιώτες πέρασαν τη νύχτα στο αεροδρόμιο, ενώ η κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί πριν τη Δευτέρα.





Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Β.Ιρλανδία. Μάλιστα, στη Βόρειο Ιρλανδία η χιονόπτωση έσπασε ρεκόρ 25ετίας, ωστόσο, το αεροδρόμιο του Μπέλφαστ άνοιξε και πάλι την Κυριακή.

Το κέντρο του Λονδίνου θυμίζει θέρετρο των Αλπεων, οι λίμνες στα μεγάλα πάρκα έχουν παγώσει, ενώ ακόμα και στα πλέον τουριστικά σημεία, όπως το Πικαντίλι, η κίνηση των αυτοκινήτων ήταν τις πρωινές ώρες αδύνατη.

Κύμα κακοκαιρίας με χιονοπτώσεις και πολικές θερμοκρασίες σαρώνει και άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία.