" ********* Kακοκαιρία αναμένουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις περισσσότερες περιοχές τις χώρας. Θα θυμίζει περισσότερο Νοέμβριο μήνα με χειμωνιάτικο σκηνικό.****Δύο νέοι σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, στις περιοχές Λυκότρυπα (Κάτω Αχαρνές) και Πύργος Βασιλίσσης, τέθηκαν από σήμερα, Πέμπτη, σε λειτουργία.****Iσορροπία τρόμου στην Ουκρανία, αναπτύσουν στρατιωτικές δυνάμεις οι Ρώσσοι στα πρότυπα δράσης ανάλογα με αυτά στην Γεωργία**** Σέντρα στα γήπεδα της Super League με φόντο το ντέρμπυ των αιωνίων.

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Οι αγαπημένοι τουριστικοί προορισμοί στην Ελλάδα

Νερά και παραλίες … Καραϊβικής, σαλέ αντάξια των ελβετικών, τοπία και περιοχές που μπορούν να ικανοποιήσουν ακόμη και τα πιο απαιτητικά γούστα, για τους λάτρεις τόσο του βουνού όσο και της θάλασσας, αλλά και αστικά κέντρα που κρύβουν στα "σπλάχνα" τους μικρούς θησαυρούς, διαθέτει η ελληνική γη κι αυτό όχι μόνο το γνωρίζουν οι Έλληνες, αλλά φροντίζουν να επιβραβεύουν, σε κάθε ευκαιρία, τους προορισμούς εκείνους που ανταποκρίνονται στα υψηλότερα στάνταρτ των απανταχού εκδρομέων.
Αυτό κατέδειξε άλλωστε και η ανοιχτή ψηφοφορία για την ανάδειξη των πέντε δημοφιλέστερων ελληνικών προορισμών σε πέντε κατηγορίες (αγαπημένος παραθαλάσσιος προορισμός, αγαπημένος ορεινός ή εξοχικός προορισμός, αγαπημένος αστικός προορισμός, ομορφότερη ελληνική παραλία, καλύτερο χιονοδρομικό κέντρο), που διεξήχθη μεταξύ των επισκεπτών της 25ης έκθεσης "Philoxenia", που διοργανώθηκε πρόσφατα, στη Θεσσαλονίκη.



Χαλκιδική, η αγαπημένη του καλοκαιριού
Αγαπημένος παραθαλάσσιος προορισμός αναδείχθηκε και φέτος η Χαλκιδική, μια περιοχή που συνδυάζει με μοναδικό τρόπο βουνό και θάλασσα, ησυχία και ξεφάντωμα, αλλά και 550 χιλιόμετρα παραλιών, με τις περισσότερες μάλιστα να «σηκώνουν» μπλέ σημαία - ένδειξη καθαρότητας και άριστης ποιότητας.
Την πεντάδα συμπληρώνουν, κατά σειρά, η Κρήτη, η Λακωνία, η Λευκάδα και η Σαντορίνη.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, τόνισε ότι η Χαλκιδική κέρδισε δικαίως την πρωτιά, αφού πέρα του μαγευτικού τοπίου και της ζωής που προσφέρει, για όλα τα γούστα, οι άνθρωποί της παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, φροντίζοντας για την καλύτερη και όσο το δυνατό πιο άνετη διαμονή των επισκεπτών της.
Τη Χαλκιδική επισκέπτονται κατά τη θερινή περίοδο πάνω από ένα εκατ. άτομα, αλλά, όπως ανέφερε ο κ. Τάσιος, στόχος είναι να καταστεί η περιοχή προορισμός 12μηνης περιόδου.
Η Χαλκιδική, επεκτείνεται δυτικά της Θεσσαλονίκης και είναι ο δεύτερος γεωγραφικός σχηματισμός τριών "ποδιών" (μαζί με την Πελοπόννησο). Στην ανατολική της ακτή βρίσκονται τα Στάγειρα, η γενέτειρα του Αριστοτέλη και στο τρίτο "πόδι", το 'Αγιον Όρος ('Αθως), που αποτελεί ένα από τα στολίδια της χώρας μας και μοναδικό προορισμό για όλο τον κόσμο, αφού αποτελεί κέντρο της Ορθοδοξίας, με πληθώρα μοναχών και μοναστηριών.



Πήλιο για τους φανατικούς του βουνού"Ψήφο εμπιστοσύνης" στην κατηγορία του αγαπημένου ορεινού ή εξοχικού προορισμού έλαβε από τους επισκέπτες της "Philoxenia" το Πήλιο, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση, με τα Ζαγοροχώρια, το Καρπενήσι, τον Παρνασσό και την Πιερία να συμπληρώνουν την πεντάδα.
Το Πήλιο είναι ένα καταπράσινο φυσικό φρούριο, που δεσπόζει πάνω στο Βόλο και η περιοχή χαρακτηρίζεται ως ένας ανεξάντλητος "θησαυρός" μύθων και θρύλων, ιστορίας και πολιτιστικής παράδοσης.
Αποτελεί δε έναν μικρό "παράδεισο" για τους λάτρεις της φύσης, τους αρχαιολόγους και τους ανθρωπολόγους, καθώς στο διάβα της ιστορίας, τα χώματά του έχουν περπατήσει ημίθεοι, κένταυροι, τιτάνες και γίγαντες, νύμφες και δρυάδες, βασιλιάδες, ήρωες και πολεμιστές.
Το Πήλιο υπήρξε το πεδίο της «Γιγαντομαχίας» και το αγαπημένο θέρετρο των θεών του Ολύμπου. Στο Πήλιο έγινε ο γάμος της Νηριήδας Θέτιδος με το θνητό Πηλέα, ενώ στην περιοχή έζησαν και οι θρυλικοί κένταυροι, ο πιο ξακουστός εκ των οποίων ήταν ο σοφός δάσκαλος Χείρωνας. Κοντά του μαθήτευσαν ο Ηρακλής, ο Αχιλλέας, ο Ιάσονας και ο Ασκληπιός.
Μεταξύ άλλων, το Πήλιο συνέβαλε καθοριστικά στην τελική ήττα των Περσών, "κατατροπώνοντας" σε μια από τις ακτές του τα 40 πλοία του Ξέρξη, ενώ κατά κοινή ομολογία των επισκεπτών, η μοναδικότητα της περιοχής έγκειται στη μοναδική αύρα που αποπνέει, κάνοντας το χρόνο να ... κυλά πιο αργά.



Πόρτο Κατσίκι … η ομορφότερη ελληνική παραλία
Μπορεί η πρόσβαση να απαιτεί αυξημένες αντοχές, αλλά η εικόνα που παρουσιάζει η παραλία του Πόρτο Κατσίκι στην κορυφή των 99 σκαλιών που χωρίζει τους επισκέπτες της από τα καταγάλανα νερά της και τη λευκόξανθη αμμουδιά της … ανταμείβει και τους πιο απαιτητικούς.
«Η Καραϊβική ωχριά μπροστά στην απαράμιλλη ομορφιά της παραλίας, ενώ το να φτάσεις στη Λευκάδα και να μην επισκεφθείς τη συγκεκριμένη παραλία, είναι σαν να πας στο Παρίσι και να μην δεις τον Πύργο του 'Αιφελ», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Απολλωνίων, Γιώργος Λογοθέτης.
Όπως είπε, την παραλία επισκέπτονται καθημερινά περί τα 2.000 άτομα, ενώ σημείωσε χαριτολογώντας: «Ο Δήμος του οποίου προΐσταμαι είναι άγνωστος για το ευρύ κοινό, αλλά η αρμοδιότητά μου για θέματα που άπτονται της συγκεκριμένης παραλίας -μεταξύ όλων των άλλων- με έχει διάσημο διεθνώς».
Γνωστοποίησε δε ότι η παραλία θα παίζει πρώτο πλάνο σε νέα ταινία που ετοιμάζει ο σκηνοθέτης-σεναριογράφος, Βασίλης Κατσίκης και η οποία στο 50% της θα γυριστεί στο εξωτερικό.



3-5 Πηγάδια για σκι και χιονοπόλεμο

Καλύτερο χιονοδρομικό κέντρο αναδείχθηκε το «3-5 Πηγάδια Ημαθίας», αφήνοντας στη δεύτερη θέση τη Βασιλίτσα Γρεβενών και στις υπόλοιπες τρεις το Καϊμάκτσαλάν Πέλλας, τον Παρνασσό και το Σέλι Ημαθίας.
Το Χιονοδρομικό Κέντρο 3-5 Πηγάδια, ανήκει στο Δήμο Νάουσας και βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Βερμίου, σε υψόμετρο 1.430-2.005 μέτρων. Οι δρόμοι που οδηγούν στο χιονοδρομικό κέντρο είναι ασφαλτοστρωμένοι και υπάρχει πάρκινγκ για 800 αυτοκίνητα.
Διαθέτει πίστες για τουριστική και αθλητική χιονοδρομία, πίστες δρόμων αντοχής, μονοπάτια πορείας, ορειβασίας και άριστη ποιότητα χιονιού. Υπάρχουν πίστες για αρχάριους, αλλά και μεγάλης δυσκολίας, καθώς και δρόμοι αντοχής, μήκους 3,5 και 10 χιλιομέτρων (η μεγαλύτερη στην Ελλάδα, εγκεκριμένη για διεθνείς αγώνες).
Λειτουργούν πέντε αναβατήρες, εναέρια διπλή καρέκλα, δύο συρόμενοι αναβατήρες και 2 baby lifts, από 1ης Δεκεμβρίου μέχρι αρχές Απριλίου. Υπάρχουν δύο μηχανήματα διάστρωσης χιονιού και εγκατάσταση τεχνητής χιόνωσης, καθώς και πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο, με συνεχή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Στις εγκαταστάσεις του Χιονοδρομικού Κέντρου λειτουργεί άρτια οργανωμένη σχολή σκι και κατάστημα ενοικίασης σχετικού εξοπλισμού.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του χιονδρομικού, αντιδήμαρχος Νάουσας, Χρίστος Παπάς, στα 3-5 Πηγάδια υπάρχει εγκατάσταση τεχνητής χιόνωσης, που είναι η πρώτη τέτοια εγκατάσταση σ' όλη την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του, το σύστημα μπορεί να καλύψει σε έξι ώρες, με πενήντα πόντους χιόνι, τις τρεις πίστες. Όλα τα συστήματα μπαίνουν σε λειτουργία αυτόματα, από τον κεντρικό υπολογιστή, ο οποίος είναι συνδεδεμένος και με την κατασκευάστρια εταιρία στην Ιταλία (απ' όπου μπορούν, επίσης, να τεθούν σε λειτουργία ή και να διορθωθούν).
Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπάς επισήμανε ότι το χιονδρομικό επισκέπτονται κατά τη χειμερινή περίοδο περί τους 60.000 χιονοδρόμους και άλλους 30.000-40.000 περιπατητές, λάτρεις του χιονιού και της ανάβασης.



Θεσσαλονίκη, ο αγαπημένος αστικός προορισμός
Ξακουστή για τα περίφημα ταβερνάκια της, που βρίσκονται στα πιο γραφικά σημεία της πόλης, αλλά και για τον πολιτισμό και τους «ζεστούς» της ανθρώπους, η Θεσσαλονίκη αναδείχθηκε "αγαπημένος αστικός προορισμός", με την Αθήνα, το Βόλο, τα Ιωάννινα και το Ναύπλιο να ακολουθούν.
Η "Νύφη του Βορρά", χτισμένη το 316 π.Χ. από τον Κάσσανδρο, βασιλιά της Μακεδονίας, που της έδωσε το όνομα της γυναίκας του και αδερφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έχει ξεπεράσει τα 2300 χρόνια ζωής και ανελλιπούς παρουσίας στα δρώμενα και την ιστορία της Ελλάδας. Σήμερα, εκατό χρόνια μετά την απελευθέρωσή της, με σταθερά βήματα εδραιώνει την πολιτιστική και εμπορική θέση της σε ολόκληρη τη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Το παλιό κομμάτι της Θεσσαλονίκης, η 'Ανω Πόλη, είναι κτισμένο στις πλαγιές της αρχαίας ακρόπολης, ενώ στο μέσο περίπου της Κάτω Πόλης, στην παραλία και κάτω από το χώρο της ΔΕΘ, δεσπόζει ο Λευκός Πύργος, ακοίμητος φρουρός της πόλης και πολυφωτογραφημένο σημείο αναφοράς της.
Περπατώντας την προκυμαία προς τα δυτικά, όσοι επισκέπτες "αντισταθούν" στα καφέ της παραλίας και της πλατείας Αριστοτέλους, φτάνουν στα Λαδάδικα, την πιο ονομαστή συνοικία της πόλης.
Η Ροτόντα, ένα από τα παλαιότερα και πιο σημαντικά αξιοθέατα της πόλης, τα Κάστρα, η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, με την κρύπτη όπου μαρτύρησε ο 'Αγιος και πολιούχος της Θεσσαλονίκης, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, είναι ορισμένα μόνο από τα αξιοθέατα της πόλης.

Πηγή www.pathfinder.gr

Μείωση της αποψίλωσης στα δάση του Αμαζονίου


Η αποψίλωση στα τροπικά δάση του Αμαζονίου έφθασε εφέτος περίπου τα 7.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο τα τελευταία 20 χρόνια, όπως ανακοινώθηκε από επίσημη πηγή.
«Είναι με μεγάλη διαφορά το χαμηλότερο επίπεδο από το 1988» όταν άρχισε να γίνεται ο έλεγχος, δήλωσε ο Ζιλμπέρτο Καμάρα, επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Ειδικών Ερευνών (INPE).
Τα στοιχεία καλύπτουν το διάστημα από τον Αύγουστο του 2008 μέχρι τον Ιούλιο του 2009. Η έκταση που αποψιλώθηκε είναι λίγο μεγαλύτερη από το ένα τρίτο των 27.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων που αποψιλώθηκαν το 2004, όταν άρχισε να καταγράφεται μία μείωση στη τάση της αποψίλωσης των τροπικών δασών.
Στο διάστημα από τον Αύγουστο του 2007 μέχρι τον Ιούλιο του 2008 είχε αποψιλωθεί έκταση 12.911 τετραγωνικών χιλιομέτρων, γεγονός που σημαίνει ότι εφέτος και σε σύγκριση με την περυσινή περίοδο σημειώθηκε μείωση κατά 46%.
«Από το 2004 έχει σημειωθεί μία σημαντική μείωση στην αποψίλωση των τροπικών δασών με μία σταθερή τάση τα τελευταία έξι χρόνια», παρατήρησε ο Καμάρα

Πηγή: www.pathfinder.gr

Μετ' εμποδίων οι μετακινήσεις με τον ΗΣΑΠ



Εκτός λειτουργίας τίθεται αυτό το σαββατοκύριακο, 14 και 15 Νοεμβρίου, λόγω των εργασιών ανακαίνισης υποδομής και επιδομής των γραμμών του ΗΣΑΠ, το τμήμα του Ηλεκτρικού από Αττική μέχρι Ειρήνη.
Συγκεκριμένα, εκτός λειτουργίας θα τεθούν οι σταθμοί: Άγιος Νικόλαος, Κάτω Πατήσια, Άγιος Ελευθέριος, Άνω Πατήσια, Περισσός, Πευκάκια, Νέα Ιωνία και Ηράκλειο. Στους σταθμούς Άνω Πατήσια και Μαρούσι λειτουργεί μόνο η αποβάθρα προς Πειραιά (καθόδου).
Οι συρμοί θα διέρχονται από τους σταθμούς με καθυστερήσεις και μειωμένη μεταφορική ικανότητα.
Η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού για το τμήμα αυτό θα πραγματοποιείται από την λεωφορειακή γραμμή Χ10

Πηγή: www.pathfinder.gr