" ********* Kακοκαιρία αναμένουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις περισσσότερες περιοχές τις χώρας. Θα θυμίζει περισσότερο Νοέμβριο μήνα με χειμωνιάτικο σκηνικό.****Δύο νέοι σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, στις περιοχές Λυκότρυπα (Κάτω Αχαρνές) και Πύργος Βασιλίσσης, τέθηκαν από σήμερα, Πέμπτη, σε λειτουργία.****Iσορροπία τρόμου στην Ουκρανία, αναπτύσουν στρατιωτικές δυνάμεις οι Ρώσσοι στα πρότυπα δράσης ανάλογα με αυτά στην Γεωργία**** Σέντρα στα γήπεδα της Super League με φόντο το ντέρμπυ των αιωνίων.

Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκαν τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης







Περί τους 300 προσκεκλημένους από την Ευρώπη και άλλα σημεία του κόσμου έζησαν από κοντά τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης, το βράδυ του Σαββάτου, και έγιναν αγγελιαφόροι του μηνύματος ότι η στέγη κάτω από την οποία μπορούν να εκτεθούν όλα τα Μάρμαρα του Παρθενώνα ενωμένα είναι πια εδώ.
Μετά τις προγραμματισμένες ομιλίες, σε φορτισμένη ατμόσφαιρα ο διευθυντής του μουσείου Δημήτρης Παντερμαλής κάλεσε τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή να προχωρήσει σε μια συμβολική κίνηση, σηματοδοτώντας και την έναρξη λειτουργίας του μουσείου: ο πρωθυπουργός τοποθέτησε στη γυάλινη προθήκη του, στο έδαφος, το τελευταίο αντικείμενο, έναν σκάνθαρο κρασιού, όπως ακριβώς έκαναν και οι αρχαίοι Έλληνες, όταν θεμελίωναν τα σπίτια τους, για διώξουν το κακό.
Στη συνέχεια όλοι οι προσκεκλημένοι παρακολούθησαν ξενάγηση στους χώρους του μουσείου από τον κ. Παντερμαλή. Στο τέλος του αρχαιολογικού περιπάτου, ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς τοποθέτησε στο εκμαγείο τμήματος της ζωφόρου που βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο την αυθεντική κεφαλή της Ίριδος, που δόθηκε από το Αρχαιολογικό Μουσείο. Η κίνηση αυτή συμβολίζει την συνένωση των μαρμάρων του Παρθενώνα.
Η λιτή τελετή ολοκληρώθηκε με τη «δραπέτευση» από το μουσείο των Καρυάτιδων. Στους τοίχους των απέναντι πολυκατοικιών ζωντάνεψαν οι μορφές των Καρυάτιδων και άλλων αντικειμένων του μουσείου χάρη στο animation που σκηνοθέτησε η Αθηνά-Ραχήλ Τσαγκάρη, κάνοντας το μειονέκτημα πλεονέκτημα: οι πολυκατοικίες που κρύβουν τη θέα στην Ακρόπολη μετατράπηκαν σε σκηνή όπου προβλήθηκε το μοναδικό αυτό θέαμα.


Σχόλια:
Ελεϊνή εντύπωση προκάλεσε η απουσία του Τούρκου πρωθυπουργού και μην ξεχνάμε κουμπάρου του δικού μας πρωθυπουργού, Ερντογάν. Για μια ακόμα φορά οι Τούρκοι έδειξαν οτι καμία σχέση δεν έχουν με το οικοδόμημα αυτό που λέγετε αρχαίος Ελληνικός πολιτισμός και Ευρωπαϊκή κουλτούρα και τρόπος ζωής. Μήπως φοβήθηκε να μην του ζητήσουν εξηγήσεις γιατί επί οθωμανικού ζυγού επετράπη η λεηλάτηση και η καταστροφή ενός από τα σπουδαιότερα μνημεία πολιτισμού στον κόσμο?
Ας ανοίξουν τα μάτια τους όλοι αυτοί που θέλουν το Ευρωπαϊκό πρόσωπο της Τουρκίας και την ενταξή της στην Ε.Ε.
Εξηγήσεις ας δώσουν, εάν μπορούν, και οι δικοί μας δήθεν Έλληνες πολιτικοί που διαστρεβλώνουν την ίδια μας την ιστορία, που είναι έτοιμοι να παραχωρήσουν δικαιώματα και μέρος της ιστορίας, της ψυχής αυτού του τόπου στον βωμό της προσωπικής τους βολής και των πολιτικών συμφερόντων τους.
Ιστοπλοϊγός