" ********* Kακοκαιρία αναμένουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις περισσσότερες περιοχές τις χώρας. Θα θυμίζει περισσότερο Νοέμβριο μήνα με χειμωνιάτικο σκηνικό.****Δύο νέοι σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, στις περιοχές Λυκότρυπα (Κάτω Αχαρνές) και Πύργος Βασιλίσσης, τέθηκαν από σήμερα, Πέμπτη, σε λειτουργία.****Iσορροπία τρόμου στην Ουκρανία, αναπτύσουν στρατιωτικές δυνάμεις οι Ρώσσοι στα πρότυπα δράσης ανάλογα με αυτά στην Γεωργία**** Σέντρα στα γήπεδα της Super League με φόντο το ντέρμπυ των αιωνίων.

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

Η ανθρώπινη «συμβολή» στις φυσικές καταστροφές της Ασίας


Τσουνάμι στον Ειρηνικό, σεισμός στην Ινδονησία, καταστρεπτικοί τυφώνες στις Φιλιππίνες, στο Βιετνάμ, την Καμπότζη, το Λάος: Η Ασία έζησε την εβδομάδα που πέρασε μια σειρά από σαρωτικές φυσικές καταστροφές, που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από χίλιους ανθρώπους και αφάνισαν ολόκληρες περιοχές.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι καταστροφή του περιβάλλοντος, η μη ελεγχόμενη αστυφιλία και η διαφθορά είναι το αποτέλεσμα της δράσης του ανθρώπινου παράγοντα, ο οποίος κάθε άλλο παρά αμελητέος είναι όσον αφορά τη σφοδρότητα των φυσικών καταστροφών που βιώνουν αυτές τις ημέρες οι χώρες της Ασίας.
«Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, η αποψίλωση των δασών και οι κλιματικές αλλαγές είναι σημαντικές», εξηγεί ο Ραφαέλ Σένγκα, εμπειρογνώμονας για το Περιβάλλον στο Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF).
Στις Φιλιππίνες, περισσότεροι από 270 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο πέρασμα της τροπικής καταιγίδας Κετσάνα που έπληξε στις 26 Σεπτεμβρίου την πρωτεύουσα Μανίλα και τα περίχωρά της. Οι βροχές που προκάλεσε, οι χειρότερες της τελευταίας 40ετίας, εξαφάνισαν από προσώπου γης τις παραγκουπόλεις αυτής της μεγαλούπολης των 12 εκατομμυρίων κατοίκων. Όμως μια τέτοια καταστροφή κάθε άλλο παρά απρόβλεπτη θα πρέπει να χαρακτηρισθεί στις πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπου δεν υπάρχει ένα αξιόπιστο σύστημα παροχέτευσης των ομβρίων υδάτων.
Οι κάτοικοι της Μαρικίνα, ενός χωριού ανατολικά της Μανίλα, που υπέστησαν μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές, είπαν ότι οι χείμαρροι κατέκλυσαν την περιοχή, συμπαρασύροντας το διαβρωμένο έδαφος των γειτονικών λόφων, όπου είχαν κοπεί τα δέντρα. «Δεν πνιγήκαμε από το νερό, αλλά από τη λάσπη», δηλώνει η Τζοάνα Ρέμο, αρχίατρος του ιατρικού κέντρου της Μαρικίνα.
Στην Ινδονησία περισσότεροι από 500 άνθρωποι χάθηκαν από τον σφοδρό σεισμό που έπληξε την Τετάρτη την Παντούνγκ, πρωτεύουσα της δυτικής Σουμάτρα. Κι εκεί, όμως, δεν ήταν όλα αναπάντεχα. Η Παντούνγκ βρίσκεται σε μία ζώνη έντονης σεισμικής δραστηριότητας και οι επιστήμονες επεσήμαιναν εδώ και πολλά χρόνια τον κίνδυνο ενός μεγάλου σεισμού στην περιοχή. Οι κάτοικοι της πόλης που ανέρχονται σε ένα περίπου εκατομμύριο, ζουν σε κτίσματα αμφίβολης ποιότητας και αντισεισμικής ασφάλειας.
«Η αύξηση της αστυφιλίας στην Ασία ώθησε τους πληθυσμούς σε γεωγραφικές περιοχές που πλήττονται συχνά από φυσικές καταστροφές», εξηγεί στην ιστοσελίδα του το Κέντρο Προετοιμασίας για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών στην Ασία, που εδρεύει στην Μπανγκόκ. «Αυτό κάνει ευάλωτους τους πληθυσμούς και τις υποδομές», προσθέτει.
Ως το 2030 υπολογίζεται ότι 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν σε αστικά κέντρα, έναντι 3,3 δισ. το 2008, σύμφωνα με στοιχεία της Ασιατικής Τράπεζας Αναπτύξεως (BAD).
Το 207, 75% των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους σε φυσικές καταστροφές ζούσαν στην Ασία, προσθέτει η μη κυβερνητική οργάνωση World Vision.

Συναγερμός στις Φιλιππίνες για «σούπερ τυφώνα»


Οι αρχές των Φιλιππίνων έδωσαν εντολή για την απομάκρυνση πολιτών από τις παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς απειλούνται από ένα «σούπερ τυφώνα», μία εβδομάδα μετά τις σαρωτικές πλημμύρες που στοίχισαν τη ζωή 300 ανθρώπων στην ευρύτερη περιφέρεια της πρωτεύουσας.
Ο τυφώνας Πάρμα κινείται 270 χιλιόμετρα ανατολικά του νησιού Καταντουάνες και ενισχύεται καθώς κατευθύνεται προς τα δυτικά, προκαλώντας ήδη καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις.
Εκτιμάται ότι θα πλήξει την ενδοχώρα στις επαρχίες Αουρόρα και Ιζαμπέλα της νήσου Λουζόν. Οι περιοχές αυτές είναι ορεινές και αραιοκατοικημένες, αλλά ο τυφώνας θα μπορούσε να δώσει πολλές βροχές το επόμενο διήμερο.
«Μας ανησυχούν οι συνέπειες νέων βροχοπτώσεων στις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες, διότι η στάθμη των νερών μπορεί να ανέβει και πάλι», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των Φιλιππίνων, Τζιλμπέρτο Τεοντόρο, ο οποίος είναι και επικεφαλής του Συντονιστικού Συμβουλίου Αντιμετώπισης Καταστροφών.
Για το λόγο αυτό έχουν τεθεί σε ετοιμότητα ο στρατός, η αστυνομία και οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας, ώστε να μεταφερθούν άμεσα τρόφιμα, νερό, φάρμακα και ότι άλλο χρειαστούν οι κάτοικοι των περιοχών που απειλούνται