" ********* Kακοκαιρία αναμένουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις περισσσότερες περιοχές τις χώρας. Θα θυμίζει περισσότερο Νοέμβριο μήνα με χειμωνιάτικο σκηνικό.****Δύο νέοι σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, στις περιοχές Λυκότρυπα (Κάτω Αχαρνές) και Πύργος Βασιλίσσης, τέθηκαν από σήμερα, Πέμπτη, σε λειτουργία.****Iσορροπία τρόμου στην Ουκρανία, αναπτύσουν στρατιωτικές δυνάμεις οι Ρώσσοι στα πρότυπα δράσης ανάλογα με αυτά στην Γεωργία**** Σέντρα στα γήπεδα της Super League με φόντο το ντέρμπυ των αιωνίων.

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΟΥΚΡΑΝΙΑ 0 - ΕΛΛΑΣ 1




Νέα ιστορία φιλοδοξούν να γράψουν οι παίχτες την εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου στα γήπεδα την Ν. Αφρικής (ελπίζουμε χωρίς 10ρες αυτήν την φορά). Με γκόλ του Δ.Σαλπιγκίδη νίκησαν την Ουκρανία εκτός έδρας με 0-1.

Η Εγνατία παγίδα θανάτου για τις αρκούδες, καταγγέλλουν οι Οικολόγοι Πράσινοι


Δύο ερωτήσεις για τα αλλεπάλληλα περιστατικά τροχαίων ατυχημάτων με θύματα αρκούδες, κατά μήκος της Εγνατίας Οδού, κατέθεσε στο Ερωπαϊκό Κοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος. Νέο περιστατικό κοντά στην Καστοριά.

«Την τελευταία πενταετία, 24 άτομα του σπάνιου και απειλούμενου είδους της καφέ αρκούδας (Ursus arctos), σχεδόν 10% του συνολικού πληθυσμού της, έχουν βρει το θάνατο σε τροχαία ατυχήματα στην Εγνατία Οδό και στους κάθετους άξονές της [...] Τα τροχαία ατυχήματα στην Ελλάδα αποτελούν πλέον την πρώτη αιτία θανάτου για το είδος» επισημαίνει ανακοίνωση του κόμματος.

Στην πρώτη από τις δύο ερωτήσεις, ο κ. Τρεμόπουλος εκτιμά ότι η κατασκευή των οδικών έργων δεν έγινε σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχουν επανειλημμένα προτείνει οι περιβαλλοντικές οργανώσεις -ανεπαρκής περίφραξη, έλλειψη περασμάτων, υψηλό όριο ταχύτητας 130 χλμ/ώρα.

Ο ευρωβουλευτής ζητά να πληροφορηθεί λοιπόν εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρίνει επαρκείς τις προδιαγραφές κατασκευής και τι μέτρα προτίθεται να ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση.

Η δεύτερη ερώτηση αφορά δύο κείμενα που έχουν καταρτιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με κατευθυντήριες πρακτικές για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος εκτός του δικτύου «Natura 2000 και για την καταγραφή προβλημάτων και λύσεων από την κατασκευή και λειτουργία οδικών έργων. Η Επιτροπή αν έχουν γίνει βήματα για την αξιοποίηση και εφαρμογή αυτών των κειμένων.

Σε μια σχετική εξέλιξη, μια θηλυκή αρκούδα με το 10 μηνών αρκουδάκι της εγκλωβίστηκαν την Τρίτη σε κάθετο της Εγνατίας μεταξύ Νεάπολης Κοζάνης και Καστοριάς, κοντά στον οικισμό Κωσταράζι.

Τα άτυχα ζώα απεγκλωβίστηκαν σε επιχείρηση της Αστυνομίας και της οργάνωσης Αρκτούρος.

Newsroom ΔΟΛ

Aράχοβα - η παραδοσιακή





Την Αράχωβα είναι πολύ εύκολο να τη λατρέψεις. Όσο εύκολο είναι και να τη μισήσεις. Να την κατηγορήσεις ότι σε απογοήτευσε. Σαν μια μοιραία γυναίκα, που (θεωρείς ότι) έκανε ό,τι μπορεί για να σε ξελογιάσει, κι αφού τα κατάφερε την είδες με έναν άλλο. Μπορεί να μη φταίει εκείνη, να την παρεξηγείς, να μην είναι αυτό που νομίζεις. Σημασία έχει ότι εσύ απογοητεύτηκες.

Απογοητεύτηκες που άφησε να την αλώσει το trend του χειμερινού τουρισμού, που επέτρεψε τα στενά δρομάκια της να καταληφθούν από ογκώδη μαύρα τζιπ με μαύρα παράθυρα, που θυσίασε το χρώμα της στο βωμό της αστραφτερής βιτρίνας ενός ακριβού μαγαζιού –το οποίο μετά έγινε δύο, μετά τρία, μετά δέκα…

Απογοητεύτηκες τόσο, που είπες θα την απαρνηθείς. Δε θα ξαναπάς. Θα την αφήσεις στους νέους της φίλους. Όχι ότι είναι εύκολο. Την ονειρεύεσαι κάθε βράδυ.

Ονειρεύεσαι ότι την αντικρίζεις από την τελευταία στροφή του δρόμου καθώς πλησιάζεις με το αυτοκίνητο, σκαρφαλωμένη στην πλαγιά του λόφου, με τις πέτρινες καμινάδες της να αχνίζουν, κι ο καπνός να ελίσσεται ανάμεσα σε κόκκινες κεραμιδοσκεπές, πριν ανακατευτεί με τα σύννεφα που χαμηλώνουν για να τη σκεπάσουν.

Ονειρεύεσαι ότι αφήνεις το αυτοκίνητο στο πάρκινγκ και περπατάς στον κεντρικό δρόμο, ανάμεσα σε μαγαζάκια με παραδοσιακά προϊόντα, χειροποίητες χυλοπίτες και κατάλευκη φορμαέλλα. Ότι πιάνεις κουβέντα με τους ντόπιους. Ότι κάνεις στάση για αχνιστό, μυρωδάτο ελληνικό καφέ σε ένα μικρούλι, ζεστό café με ξύλινο πάτωμα και αναμμένο τζάκι. Ότι οι τελευταίες jazz νότες του soundtrack που έπαιζε συνοδεύουν τα βήματά σου, καθώς στρίβεις σε ένα λιθόκτιστο σοκάκι κι αρχίζεις να ανηφορίζεις ανάμεσα σε παραδοσιακά πέτρινα σπίτια με βαριές ξύλινες πόρτες.

Άλλο όνειρο. Σε ξυπνά μια αυθάδικη ηλιαχτίδα που βρήκε τρόπο να παρακάμψει τα λευκά κεντητά κουρτινάκια του παράθυρού σου. Σηκώνεσαι και το ανοίγεις. Τινάζεις το χιόνι που έχει κουρνιάσει στο περβάζι, ίσα ίσα για να στηριχτείς και να κοιτάξεις έξω. Μυρίζεις στον αέρα ξύλο που καίγεται. Ίσως και μια υποψία κάστανου. Αφουγκράζεσαι την πιο όμορφη σιγή, αυτή που δημιουργεί το χιόνι.

Αφήνεις το βλέμμα να περιπλανηθεί σε ένα κατάλευκο τοπίο. Το χιόνι σχηματίζει αφράτα τετραγωνάκια στις στέγες των σπιτιών, έτσι όπως έχει στρωθεί ανάμεσα στα κεραμίδια. Τα σύννεφα έχουν χαμηλώσει τόσο, που νομίζεις πως αν απλώσεις το χέρι θα πιάσεις ένα και θα το φέρεις μέσα στο δωμάτιο. Και θα το στρώσεις για χαλάκι, δίπλα στο κρεβάτι. Τα βουνά απέναντι μόλις που διακρίνονται, πίσω από αραχνοΰφαντες κουρτίνες ομίχλης.

Ντύνεσαι ζεστά. Η εξώπορτα έχει ένα χαλάκι που μοιάζει πολύ με εκείνο το συννεφένιο που σκεφτόσουν. Μόνο που αυτό εδώ είναι από χιόνι. Το πρώτο βήμα στο χιονο-χαλί είναι διασκεδαστικό. Και το δεύτερο. Και το τρίτο. Ανεβαίνεις σκαλάκια, άπειρα, διακόσια εξήντα τέσσερα. Από κάπου ακούγεται πάλι ένα jazz tune. Καταλήγεις στον Άη-Γιώργη, τον προστάτη της Αράχωβας. Στη βυζαντινή εκκλησία του, χτισμένη το 1833, με το άλλο πέτρινο ρολόι. Το πρώτο, το διάσημο, βρίσκεται κάτω, το βλέπεις από τον κεντρικό δρόμο, σε ένα λοφάκι ολόδικό του, μόνο του. Από την πλατεία βλέπεις όλο το χωριό. Τυλιγμένο στην πάχνη.

Στέκεσαι λίγο και χαζεύεις τη θέα. Περπατάς προς το κανόνι. Το λάφυρο της ιστορικής μάχης της Αράχωβας, του 1826, που αναβιώνει κάθε άνοιξη, στη γιορτή του προστάτη του χωριού. Πανηγυράκι το λένε. Δίπλα του το μνημείο του Καραϊσκάκη, του αρχιστράτηγου της μάχης. Κι οι ιστορικές πολεμίστρες. Μια νιφάδα έρχεται σιωπηλή και κάθεται πάνω στο κανόνι. Άλλη μία χαϊδεύει τη μύτη σου. Ξυπνάς.
Δεν έχει τζάκι το δωμάτιο, δεν έχει ηλιαχτίδα να μπαίνει από το παράθυρο, δεν έχει χιόνι στο περβάζι. Δεν είναι ότι δε θέλεις να ξαναπάς. Είναι ότι τα ομορφότερα μέρη τα χαλάει ο μαζικός τουρισμός. Το πιστεύεις αυτό. Εσύ θέλεις αυθεντική ατμόσφαιρα χωριού, θέλεις ζεστή σοκολάτα πίσω από την τζαμαρία του café στην κεντρική πλατεία, τζάκι αναμμένο, χιόνι που τρίζει κάτω από τα βήματά σου στα σοκάκια της. Εκείνη θέλει πολυκοσμία, θέλει nightlife, θέλει celebrities, θέλει κοσμική ζωή. Δεν ταιριάζετε, τι να κάνουμε τώρα;

Αυτό μπορείς να της το συγχωρέσεις. Εκείνο που δε θα δεχτείς ποτέ είναι ότι επέτρεψε η ομορφιά της, η πηγαία, να μπει σε δεύτερη μοίρα. Δεν έφερε καμία αντίρρηση όταν άρχισε να θεωρείται πιο σημαντικό το να πας για να σε δουν από το να πας για να τη δεις. Πούλησε την αυθεντικότητά της για μια θέση στα κοσμικά σαλόνια που τόσο της άρεσαν. Πωλείται η αυθεντικότητα;

Αν δεχόσουν να επιστρέψεις, θα σε έπαιρνε από το χέρι για να σε ανεβάσει στο Κωρύκειον Άντρο, το μαγικό αυτό σπήλαιο με τους πανάρχαιους σταλακτίτες και σταλαγμίτες του, που οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι οδηγεί στον Άδη. Μετά θα σε ξεναγούσε στις χιονισμένες κορυφές του Παρνασσού. Όχι, όμως, την ώρα που ανεβαίνουν όλοι για σκι. Θα σε ξυπνούσε αξημέρωτα, για να ανέβετε στην ψηλότερη κορυφή του βουνού, τη Λιάκουρα, και να δείτε τον ήλιο να αναδύεται κάτω από τα πόδια σας, από τα βάθη του Αιγαίου.

Θα κατεβαίνατε μετά πάλι κάτω, στο χωριό, και θα παίρνατε το δρόμο που οδηγεί προς τους Δελφούς. Θα σταματούσατε για λίγο εκεί που βρίσκεται η μαρμάρινη προτομή του Καραϊσκάκη. Θα έβγαινες από το αυτοκίνητο, θα άφηνες το βλέμμα να περιπλανηθεί στην απεραντοσύνη της δελφικής κοιλάδας και στα επιβλητικά βουνά που την κυκλώνουν. Θα κοιτούσες πίσω, τα πέτρινα σπιτάκια με τα κόκκινα κεραμίδια να ισορροπούν στα γόνατα του Παρνασσού, εκεί που ο ουρανός χαμηλώνει για να συναντήσει τη γη. Και θα συνειδητοποιούσες ότι η αυθεντικότητα μπορεί να κρύβεται, αλλά δεν πωλείται. Σε καμία τιμή.

Μετά θα συνέχιζες, για τους Δελφούς.

Πού θα μείνετε
Το πρόβλημα που θα έχετε να αντιμετωπίσετε κατά πάσα πιθανότητα είναι το πού δεν θα μείνετε. Οι επιλογές είναι αμέτρητες, κάθε χρόνο προσθέτονται και νέες, και οι φήμες που κυκλοφορούν ότι δεν υπάρχουν low budget λύσεις είναι απλά… φήμες.

Από τις κορυφαίες επιλογές για ένα ρομαντικό διήμερο είναι ο Ξενώνας Γκενεράλη (τηλ.: 22670 31529) οι τιμές του οποίου κυμαίνονται ανάλογα με τον τύπο του δωματίου και την περίοδο: ξεκινούν από 70 ευρώ τις καθημερινές, και από 100 τα Σαββατοκύριακα. Για ιδιαίτερες περιστάσεις, το Santa Marina Arachova (τηλ.: 22670 31954) είναι η επιτομή του όρου luxury chic. Οι τιμές εδώ ξεκινούν από 130 ευρώ τις καθημερινές και από 160 ευρώ τα Σαββατοκύριακα, για το classic δίκλινο, και από 400 ευρώ για τη deluxe suite, πάντα με πρωινό.

Ιδανικό για τις ρομαντικές σας αποδράσεις είναι και το Boutique Hotel Skamnos (τηλ.: 22670 31927) οι τιμές του οποίου ξεκινούν από 85 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο με πρωινό και χρήση της θερμαινόμενης πισίνας τις καθημερινές και από 135 ευρώ τα Σαββατοκύριακα.

Μια εξαιρετική low budget επιλογή είναι η Villa Filoxenia (τηλ.: 22670 31046) οι τιμές του οποίου ξεκινούν από 65 ευρώ το δίκλινο, ή 75 ευρώ με τζάκι –με πρωινό, σε κάθε περίπτωση.
Πού θα φάτε
Εξαιρετικά μαγειρευτά, τοπικές σπεσιαλιτέ αλλά και σχάρα στη Φτερόλακκα, την Παναγιώτα, τα Αλώνια, το Πιθάρι, το Αγνάντιο και στη σταθερή αξία του Καπλάνη –για καθένα από αυτά υπολογίστε περί τα 20-25 ευρώ το άτομο.

Αν προτιμάτε κάτι με πιο… international αέρα, στο Padre Padrone θα δοκιμάσετε σύγχρονη διεθνή κουζίνα με περίπου 35 ευρώ το άτομο, ενώ ενδιαφέρουσα πρόταση για δημιουργική κουζίνα που δε θα σας βγάλει εκτός budget είναι το bar restaurant Υάμπεια –υπολογίστε περί τα 25-30 ευρώ το άτομο.

Πηγή: Ηρω Κουνάδη www.in2life.gr

Στο Υπουργικό Συμβούλιο το σχέδιο νόμου για την προστασία των καμένων της Αττικής



Το νομοσχέδιο για την προστασία των δασών της Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου θα τεθεί επί τάπητος στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που διεξάγεται σήμερα, Τετάρτη.

Όπως αναφέρεται στο «Βήμα», το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος προβλέπει αυστηροποίηση των όρων και προϋποθέσεων για τον χαρακτηρισμό μιας έκτασης σε οποιοδήποτε μέρος της χώρας ως δάσους ή ως δασικής.

Επιπλέον αναστέλλει την εφαρμογή του δασικού νόμου του 2003 με βάση τον οποίο χρειαζόταν ποσοστό δασικής κάλυψης 25% και έκταση τριών στρεμμάτων για να χαρακτηριστεί μια περιοχή δασική και θεσπίζει χαμηλότερα όρια και ποσοστά για τον χαρακτηρισμό.

Το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπει την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών και απαγόρευση εκτέλεσης εργασιών σε όλες τις εκτάσεις των περιοχών της Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου.

Επίσης θα ορίζει την ίδρυση Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων, η οποία σε συνεργασία με τον Οργανισμό Κτηματολογίου Χαρτογραφήσεων και τη χρήση συστήματος τηλεσκοπικής χαρτογράφησης θα εντοπίζει αυθαίρετα κτίσματα, τα οποία θα κατεδαφίζονται.

Newsroom ΔΟΛ

Netbooks στα θρανία


Η επιλογή της Πολιτείας να χορηγήσει δωρεάν φορητούς προσωπικούς υπολογιστές στα παιδιά της πρώτης τάξης του γυμνασίου ήταν εξαιρετικά σημαντική. Μία ενέργεια που θα μπορούσε βέβαια να είχε γίνει μερικά χρόνια πιο νωρίς. Ποιες είναι όμως οι προδιαγραφές των υπολογιστών αυτών και τι πραγματικά μπορεί να κάνει ένας μαθητής με ένα netbook; Πώς βελτιώνεται η εκπαιδευτική διαδικασία με τη χρήση αυτών των υπολογιστών;
Οι μαθητές της πρώτης τάξης του γυμνασίου έλαβαν στην αρχή της σχολικής χρονιάς ένα κουπόνι με το οποίο είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν ένα netbook κόστους 450 ευρώ. Πολλά έχουν γραφτεί για την όλη ιστορία αλλά η ουσία είναι πως έγινε ένα σημαντικό βήμα στον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος.

Αρκεί όμως αυτό; Προφανώς όχι. Χρειάζεται το κατάλληλο πρόγραμμα, και επαναστατικές αλλαγές στον τρόπο διδασκαλίας αλλά και πολλά πολλά ακόμη. Στην παρούσα φάση θα εξετάσουμε το μέσον, δηλαδή, τα ίδια τα netbooks.

Καλύπτουν τις βασικές ανάγκες; Αρκούν από μόνα τους να φέρουν την άνοιξη στο εκπαιδευτικό μας σύστημα; Ποια είναι τα tips που πρέπει να ακολουθήσουν οι μαθητές ώστε να διευκολύνουν την καθημερινότητά τους με αυτά;

Τι είναι το netbook
Αρχικά ας δούμε τι είναι ένα netbook. Σε τι διαφέρει από ένα κανονικό φορητό υπολογιστή; Η βασική διαφορά εστιάζεται στο μέγεθος και το βάρος. Ένα netbook είναι μικρότερο από ένα κλασικό notebook μιας και η οθόνη του δεν ξεπερνάει τις 11,5 ίντσες. Επίσης, το βάρος του είναι μόλις μετά βίας μεγαλύτερο του ενός κιλού σε αντίθεση με τους κλασικούς φορητούς που ξεπερνούν τα δύο και αρκετές φορές και τα τρία κιλά.

Τι θυσίες έχουν γίνει όμως ώστε να μειωθεί τόσο ο όγκος ενός netbook;

Όπως προείπαμε η οθόνη είναι συνήθως 10 ή 11 ίντσες. Αυτό σημαίνει πως η πολύωρη εργασία με αυτές τις οθόνες δεν είναι και ότι καλύτερο μιας και τα μάτια κουράζονται εύκολα. Στην περίπτωση αυτή συνιστούμε τη χρήση μίας εξωτερικής οθόνης τουλάχιστον 17 ιντσών γιατί όχι και 19 με τιμές που ξεκινούν από τα 100 ευρώ - όταν ο υπολογιστής χρησιμοποιείται στο σπίτι. Η σύνδεση της εξωτερικής οθόνης γίνεται στην κατάλληλη υποδοχή VGA που διαθέτουν όλα τα netbooks. Κάλλιστα μπορεί να χρησιμοποιηθεί κι ένα εξωτερικό πληκτρολόγιο αν και τα μικρά πλήκτρα των netbooks βολεύουν κατά κόρο τα παιδιά.

Το πληκτρολόγιο συνδέεται σε μία από τις θύρες USB συνήθως ένα netbook διαθέτει τρεις τέτοιες. Η εξωτερική οθόνη και το πληκτρολόγιο θα σας βοηθήσουν στην εργονομική χρήση των netbooks που δεν φημίζονται σε αυτό τον τομέα& Ο επεξεργαστής που φοράει η πλειοψηφία των netbooks είναι της Intel και χρονίζεται κυρίως στα 1,6GHz ενώ διαθέτει και 512KB L2 cache.

Ο ...συνήθης ύποπτος Atom N270 εξυπηρετείται από 1 GB μνήμης RAM. Για τα γραφικά φροντίζει ένα κύκλωμα επίσης της Intel το οποίο κάνει χρήση της μνήμης του συστήματος. Αυτό σημαίνει πως τα γραφικά των netbooks δεν είναι ότι καλύτερο για απαιτητικές εφαρμογές και φυσικά ούτε λόγος να γίνεται για τα σύγχρονα παιχνίδια. O σκληρός δίσκος φτάνει τα 160GB υπάρχουν και ελάχιστα μοντέλα με δίσκο των 250GB - μέγεθος που κρίνεται αρκετό για τη χρήση στην οποία προορίζεται.

Οι οθόνες των περισσότερων μοντέλων είναι γυαλιστερές κι έτσι θα δυσκολευτείτε να τις χρησιμοποιήσετε σε πολύ φωτεινό περιβάλλον. Η καλύτερη επιλογή είναι μια οθόνη αντιθαμβωτική με κάπως ματ υφή. Η ανάλυση της οθόνης δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 1024x576 pixel και φυσικά οι διαστάσεις της ακολουθούν τη μόδα του 16:9 αυτό που λέμε ευρεία οθόνη. Η διαγώνιος της οθόνης ποικίλει από 10 μέχρι και 11,5 ίντσες. Φυσικά όσο μεγαλύτερη τόσο καλύτερα.

Οπτικός δίσκος, το κλασικό DVD/CD-ROM δηλαδή, δεν περιλαμβάνεται όπως επίσης και μονάδα δισκέτας λόγω φυσικά του μικρού μεγέθους.Εξάλλου με τα σημερινά στικάκια USB η δισκέτα μπήκε οριστικά στο χρονοντούλαπο και το ίδιο μάλλον τείνει να γίνει και για τα CD/DVD. Αν σώνει και καλά θέλετε DVD/CD-ROM μπορείτε να προμηθευτείτε μία εξωτερική USB συσκευή.

Οι βασικές δυνατότητες
Σε όλα τα netbooks θα βρείτε ενσωματωμένο Ethernet LAN 10/100 και την αντίστοιχη υποδοχή RJ45 καθώς και ασύρματη επικοινωνία WiFi 802.11b/g ενώ για τον ήχο φροντίζει ένα κύκλωμα 3d 16bit συμβατό με SoundBlaster Pro καθώς και δύο υποδοχές εξόδου ακουστικών και εισόδου μικροφώνου.

Πάνω στην οθόνη κάθε netbook υπάρχει μία web camera κι ένα μικρόφωνο. Δυστυχώς, όλα ανεξαιρέτως τα netbooks είναι εφοδιασμένα με δύσχρηστα touch pads οπότε προτείνεται η λύση ενός μικρού ποντικιού ή κάποιας άλλης πιο εύχρηστης συσκευής.

Τέλος, αλλά ίσως και πιο σημαντικό στοιχείο είναι η μπαταρία η οποία συνήθως είναι μία ιόντων λιθίου 6 κελιών και η αυτονομία της ξεπερνά τις 5,5 ώρες με ιδανικές συνθήκες λειτουργίας. Αν η χρήση του υπολογιστή είναι σκληρή υπολογίστε διάρκεια περίπου 3 ωρών. Από πλευράς λογισμικού έχουμε δύο λειτουργικά συστήματα - dual boot, ελληνικά Windows XP Home Edition και εξελληνισμένο Ubuntu Linux.

Παρέχεται επίσης μία σουίτα γραφείου (OpenOffice στην έκδοση 2.4 στα ελληνικά), πρόγραμμα antivirus με updates για 3 χρόνια και μία εφαρμογή γονικού ελέγχου (Parental Control) του Υπουργείου παιδείας. Όπως φαίνεται, στο θέμα της εγγύησης των υπολογιστών λήφθηκε υπόψη η τριετής διάρκεια του Γυμνασίου κι έτσι όλα τα μοντέλα έρχονται με τρία χρόνια εγγύηση.

Οι φιλοδοξίες
Αν η φιλοδοξία του εγχειρήματος έχει να κάνει αρχικά με την εξοικείωση των μαθητών με τις νέες τεχνολογίες και δη με τις δεξιότητές τους στη χρήση υπολογιστών τότε μάλλον έχει επιτευχθεί ένας στόχος. Είναι όμως μόνο η αρχή. Το μέσον πλέον υπάρχει. Μένει η υλοποίηση ενός προγράμματος που θα ανατρέψει την αναχρονιστική διδασκαλία και θα μας πάει ένα βήμα μπροστά.

Προς το παρόν, η ύλη των βιβλίων έχει δοθεί σε ηλεκτρονική μορφή αρχεία pdf και φυσικά το να διαβάζει ένας μαθητής στη μικρή οθόνη ενός netbook δε συνιστά πρωτοτυπία. Πιστεύουμε πως μέσα από μία συντονισμένη προσπάθεια υπουργείου και καθηγητών η διαδικασία της μάθησης θα αλλάξει επίπεδο και θα γίνει ανταγωνιστική των σύγχρονων χωρών.

Ας ελπίσουμε πως το επόμενο στάδιο θα είναι η ουσιαστική αξιοποίηση των δυνατοτήτων του μέσου που μοιράστηκε φέτος στα πρωτάκια του Γυμνασίου.

Δεύτερη άποψη

«Δεν θα μπορούσε κανείς παρά να χαιρετήσει την προσπάθεια που γίνεται για να αποκτήσουν οι μαθητές της Α' Γυμνασίου επαφή με την ηλεκτρονική πραγματικότητα. Σκοπός αυτής της κίνησης δεν είναι φυσικά να αντικατασταθεί ο δάσκαλος αλλά να διαφοροποιηθεί το εποπτικό μέσο που χρησιμοποιεί.

Μοιάζει και είναι αξιέπαινο λοιπόν αυτό που γίνεται. Μοναδική ένσταση που θα μπορούσε να υπάρξει είναι γιατί να γίνει τώρα και όχι εδώ και χρόνια. Αν σκεφτεί κανείς τον ηλεκτρονικό αναλφαβητισμό και την φοβία για την πλειονότητα των ηλεκτρονικών συσκευών που χαρακτηρίζει την προηγούμενη γενιά Ελλήνων, βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα πως αργήσαμε κιόλας.

Αν υπολογίσουμε μάλιστα πως στον υπόλοιπο κόσμο έννοιες όπως το internet και ο υπολογιστής είναι τόσο συνηθισμένες εδώ και χρόνια, τότε θα πρέπει να αισθανόμαστε χαρμολύπη που ακόμη μιλάμε για το αν πρέπει ή όχι να μπουν οι φορητοί υπολογιστές στην Α' Γυμνασίου.»

Τάσος Καρατάσιος - Καθηγητής Κοινωνιολογίας

Πηγή: www.pathfinder.gr - Κυριάκος Μακαρονίδης

Δηλητηριώδεις ουσίες από το λιώσιμο των πάγων



Επιχειρώντας μια περιήγηση στις Άλπεις, σε περιοχές που λιώνουν τα χιόνια πιο εύκολα και πιο γρήγορα τα τελευταία χρόνια, διαπιστώνει κάποιος πως ούτε μπορούσε να φανταστεί τι είδους δηλητήρια κρύβονται, μέσα στα διάφορα στρώματα του πάγου. Πρόσφατη έρευνα Ελβετών επιστημόνων, μάλιστα, απέδειξε πως με το λιώσιμο των πάγων απελευθερώνονται επικίνδυνες για το περιβάλλον ουσίες.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), δυο ερευνητές, ο Κρίστιαν Μπογκντάλ από το Πολυτεχνείο της Ζυρίχης και ο Πέτερ Σμιτ από το Ερευνητικό Κέντρο Μελέτης Υλικών, ανακάλυψαν εντελώς συμπτωματικά ότι κάτω από τους πάγους που λιώνουν υπάρχουν επιβλαβείς για το περιβάλλον ουσίες.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν τυχαία πως στα ψάρια των λιμνών υπήρχε μεγάλη συγκέντρωση δηλητηριωδών ουσιών, όπως είναι η διοξίνη αλλά και άλλες χημικές ουσίες. Στη συνέχεια, οι δυο Ελβετοί επιστήμονες πήραν δείγματα από το έδαφος των συγκεκριμένων περιοχών και διαπίστωσαν ότι το χώμα περιείχε επίσης τις ουσίες αυτές.
Μιλώντας στη «ΝΒ», ο Πέτερ Σμιτ ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Διαπιστώσαμε ότι τις δεκαετίες του 70 και του 80 οι ουσίες αυτές υπήρχαν ήδη. Από την ατμόσφαιρα έπεφταν στο νερό. Κάναμε έρευνες σε πολλά στρώματα του εδάφους και βρήκαμε μεγάλη ποσότητα δηλητηριωδών ουσιών. Ουσίες τις οποίες δεν μπορούσαμε ακριβώς να προσδιορίσουμε. Είχαν διατηρηθεί στο έδαφος για πάνω από 30 χρόνια».
Κινδυνεύουν και οι άνθρωποι;
Οι δυο επιστήμονες δε χρειάστηκαν πολύ χρόνο, ώστε να αντιληφθούν πως οι δηλητηριώδεις αυτές ουσίες απελευθερώθηκαν από τους πάγους που έλιωσαν.
Οι ερευνητές εξέτασαν λίμνες, που είχαν δημιουργηθεί από τέτοιου είδους πάγους και η εικόνα ήταν πάντα η ίδια: υψηλή συγκέντρωση δηλητηρίων. Την επιβεβαίωση, τους την έδωσε ο επίσης Ελβετός επιστήμονας Μάρτιν Λίτι, ο οποίος μελετά τους πάγους.
«Τα τελευταία δέκα χρόνια οι πάγοι λιώνουν γρηγορότερα και απελευθερώνονται μεγάλες ποσότητες, οι οποίες σε άλλες εποχές, για αρκετές δεκαετίες, θα παρέμεναν σε στερεή μορφή. Όλες αυτές οι ουσίες, που ήταν μέσα στους πάγους, απελευθερώνονται και κυλούν ελεύθερα μαζί με το νερό, το οποίο χύνεται σε λίμνες και ποτάμια», τόνισε ο Μάρτιν Λίτι, μιλώντας στη «ΝΒ».
Είναι λοιπόν οι πάγοι που λιώνουν ωρολογιακές βόμβες για το περιβάλλον;
«Ωρολογιακές βόμβες είναι λίγο υπερβολικά διατυπωμένο. Ό,τι όμως βρέθηκε μέσα σ' αυτούς τους παγετώνες και τα παγόβουνα, κάποτε θα βγει πάλι προς τα έξω. Και τώρα που η διαδικασία του λιώσιμου των πάγων επιταχύνεται, βγαίνουν και σε μεγαλύτερες ποσότητες οι δηλητηριώδεις ουσίες».
«Για τους ανθρώπους, όμως, δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος», υπογράμμισαν οι ερευνητές. Για παράδειγμα, εάν στο δρόμο κάποιων περιπατητών βρεθεί ένα ρυάκι και θελήσουν πιουν λίγο νερό από αυτό, δεν κινδυνεύουν. Τι θα συμβεί, όμως, με τις επικίνδυνες αυτές ουσίες, εάν λιώσουν μεγάλες ποσότητες πάγων στους πόλους, αυτό δεν μπορούν να το προβλέψουν.

Πηγή: www.pathfinder.gr

Νανοσωματίδια σε καλλυντικά και συμπληρώματα ίσως προκαλούν γενετικές βλάβες



Μικροσκοπικά σωματίδια διοξειδίου του τιτανίου, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως σε αντηλιακά, αλλά και σε εκατοντάδες άλλα είδη φαρμακείου, προκαλούν γενετικές βλάβες που σταδιακά μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο, τουλάχιστον στα ποντίκια.

Τα νανοσωματίδια αυτά δεν μπορούν να περάσουν μέσα από το δέρμα, απορροφώνται όμως από τους πνεύμονες και από το πεπτικό σύστημα και, λόγω του μικρού τους μεγέθους, εξαπλώνονται σε όλο τον οργανισμό, διαπερνώντας ακόμα και τα ίδια τα κύτταρα. Το σώμα δεν έχει τρόπο να τα απομακρύνει, οπότε τα σωματίδια συσσωρεύονται σε διάφορα όργανα.

Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα νανοσωματίδια TiO2 δεν είναι τοξικά, αφού δεν εμπλέκονται σε χημικές αντιδράσεις. Ωστόσο η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cancer Research, υποδεικνύει ότι η επιφάνεια των νανοσωματιδίων αλληλεπιδρά με το χημικό τους περιβάλλον και προκαλεί στα κύτταρα οξειδωτικές βλάβες.

Ο Δρ Ρόμπερτ Σιστλ, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Αντζελες, εξέθεσε ποντίκια στων οποίων τις ποτίστρες υπήρχαν νανοσωματίδια διοξειδίου του τιτανίου. Το ανθρώπινο αντίστοιχο της έκθεσης θα ήταν 1,6 χρόνια εργασίας σε περιβάλλον βιομηχανικής παραγωγής των επίμαχων σωματιδίων.

Πέντε μέρες μετά την έναρξη της μελέτης, τα πειραματόζωα είχαν αρχίσει να εμφανίσουν θραύσεις μονής και διπλής έλικας του DNA, χρωμοσωμικές ανωμαλίες και φλεγμονή, βλάβες που είναι γνωστό ότι μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο.

Σήμερα, η παραγωγή νανοσωματίδίων TiO2 φτάνει τα δύο εκατομμύρια τόνους το χρόνο. Τα σωματίδια χρησιμοποιούνται σε πολλά αντηλιακά προϊόντα, σε χρώματα, σε χρωστικές τροφίμων, βιταμινούχα σκευάσματα, οδοντόκρεμες και άλλα είδη.

Σύμφωνα με τον Δρ Σιστλ τα νανοσωματίδια των αντηλιακών λοσιόν δεν μπορούν να διαπεράσουν το δέρμα, ωστόσο τα νανοσωματίδια των τροφίμων και των διατροφικών συμπληρωμάτων απορροφώνται από το πεπτικό σύστημα.

«Είναι πιθανό ένα ορισμένο ποσοστό των αυθόρμητων καρκίνων να οφείλεται σε αυτή την έκθεση» εκτιμά ο ερευνητής και ζητά περαιτέρω μελέτες σε ανθρώπους.

Newsroom ΔΟΛ