" ********* Kακοκαιρία αναμένουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις περισσσότερες περιοχές τις χώρας. Θα θυμίζει περισσότερο Νοέμβριο μήνα με χειμωνιάτικο σκηνικό.****Δύο νέοι σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, στις περιοχές Λυκότρυπα (Κάτω Αχαρνές) και Πύργος Βασιλίσσης, τέθηκαν από σήμερα, Πέμπτη, σε λειτουργία.****Iσορροπία τρόμου στην Ουκρανία, αναπτύσουν στρατιωτικές δυνάμεις οι Ρώσσοι στα πρότυπα δράσης ανάλογα με αυτά στην Γεωργία**** Σέντρα στα γήπεδα της Super League με φόντο το ντέρμπυ των αιωνίων.

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

Κρας τεστ για 8,5 Ρίχτερ

Την «αναπαράσταση» του σεισμού των 8,5 Ρίχτερ, που προκάλεσε τσουνάμι και κατέστρεψε τη μισή Κρήτη το 365 μ.Χ., επιχειρούν οι επιστήμονες.




Δεν πρόκειται για ταινία θρίλερ, όπως λένε οι αρμόδιοι, αλλά για ένα επιστημονικό σενάριο εκδήλωσης του μεγαλύτερου μέχρι σήμερα σεισμού στην Κρήτη με τη μέθοδο της προσομοίωσης, ώστε να γίνει ένα ζωντανό «κρας τεστ» των αντοχών του νησιού, αλλά και της ετοιμότητας, εκπαίδευσης και συντονισμού της Πολιτικής Προστασίας, των σωστικών συνεργείων, των αρμόδιων υπηρεσιών και των πολιτών προ του ενδεχομένου ενός πραγματικού σεισμού.

Το «σενάριο» παραγγέλθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης για υλοποίηση στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Ερευνας του νησιού (ΙΤΕ) και αναπαράγει ισχυρότατη σεισμική δόνηση στην Κρήτη, αντίστοιχη με τον καταστροφικό σεισμό του 365 μ.Χ.

Ο σεισμός έχει επίκεντρο τα Χανιά, τα οποία πλημμυρίζουν με κύματα έως και 6 μέτρα, ενώ 33 λεπτά μετά τα κύματα φτάνουν ανατολικά στον νομό Ηρακλείου με ύψος 2,5 - 3 μέτρα. Το σενάριο εντάσσεται στο πρόγραμμα «Ποσειδών - Τσουνάμι μετά από ισχυρό σεισμό» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Περιφέρεια.

«Στόχος του προγράμματος είναι η προετοιμασία της Πολιτικής Προστασίας στην αντιμετώπιση καταστροφικού σεισμού με τσουνάμι μέσα από τη συνεργασία των φορέων Πολιτικής Προστασίας σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο», είπαν η υπεύθυνη της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης, Μ. Κουτεντάκη, και ο ερευνητής του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών του ΙΤΕ, Νίκος Καμπάνης, σε συνάντηση φορέων για την ανακοίνωση του προγράμματος που πραγματοποιήθηκε χθες στην Περιφέρεια.

Με λογισμικό
Ο ερευνητής του ΙΤΕ εξήγησε ότι το σενάριο δεν προβλέπει κάποια δυνατή έκρηξη ή άλλη τεχνική δόνηση του νησιού, αλλά η προσομοίωση θα γίνει μέσω ειδικού λογισμικού με βάση όλα τα στοιχεία, σεισμικά, γεωλογικά, ιστορικά και τις επιστημονικές εκτιμήσεις για τον καταστροφικό σεισμό του 365 μ.Χ.

«Το λογισμικό στην αναπαράσταση του σεισμού μέσω υπολογιστή μάς δείχνει πώς δημιουργείται το τσουνάμι, πώς εξελίσσεται και διαδίδεται. Παράλληλα, μπορούμε να δώσουμε πληροφορίες για μέγιστες επιταχύνσεις εδάφους», είπε ο κ. Καμπάνης.

Συνεργάτης στο «σενάριο» είναι και ο κ. Κώστας Συνολάκης, καθηγητής Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης. Η πρώτη άσκηση επί χάρτου για το «σενάριο» θα γίνει τον ερχόμενο Δεκέμβριο, ενώ η άσκηση προσομοίωσης αναμένεται να γίνει στις 4 και 5 Απριλίου 2011.

Μανόλης Κοκολάκης
ethnos.gr

ΙΧ: Διπλασιάζονται τα ασφάλιστρα


Μέχρι και διπλασιασμό των ασφαλίστρων μέσα στα επόμενα τρία χρόνια θα πρέπει να αναμένουν οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και δικύκλων με την προσαρμογή της αγοράς του κλάδου στα ευρωπαϊκά επίπεδα.

Ετσι ένα 1.400-1.600 κυβικών, για 6μηνο ασφάλιστρο, μετά το 2012 θα πληρώνει περίπου 400- 500 ευρώ, από περίπου 200-250 ευρώ που είναι σήμερα σύμφωνα με τον πρόεδρο της Interlife Ασφαλιστική. Γ. Βοτσαρίδη. Οπως είπε χτες το αντασφαλιστικό κόστος αυξήθηκε κατά 170%, μετά την ενεργοποίηση της ρύθμισης που αυξάνει στα 500 χιλ. ευρώ, ανά άτομο και για απεριόριστο αριθμό, το ασφάλιστρο κάλυψης. Μετα από αυτό οι ντόπιες ασφαλιστικές εταιρείες προχωρούν σε αυξήσεις που κυμαίνονται από 5% έως 15%, για τα ασφάλιστρα τα οποία θα ενεργοποιηθούν από το Φεβρουάριο και μετά.

Για την περίπτωση της Ασπίς, είπε ότι έκανε ζημιά στον κλάδο, ενώ απέδειξε ότι και η εποπτική αρχή δεν ήταν έτοιμη να το διαχειριστεί. Στη Θεσσαλονίκη τέλος τον Ιανουάριο καταγράφηκε ακύρωση σε όλες τις εταιρείες περίπου 7.000 συμβολαίων, η πλειονότητα των οποίων αφορά οχήματα για τα οποία κατατέθηκαν οι πινακίδες.


imerisia.gr

Να αυξηθεί το αφορολόγητο στα 15.000 ευρώ




Κοινή φορολογική κλίμακα για όλα τα φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί, επαγγελματίες) με αύξηση του αφορολογήτου ορίου στα 15.000 ευρώ και αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή στο 50% για το κλιμάκιο εισοδήματος άνω των 100.000 ευρώ, άνοδο των μειώσεων φόρου για κάθε παιδί, επέκταση των τεκμηρίων ώστε να σταματήσουν οι νομότυπες διαδικασίες ξεπλύματος χρήματος και μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις νέες επιχειρήσεις προτείνει, μεταξύ άλλων, το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.

Σύμφωνα με το Οικονομικό Επιμελητήριο το φορολογικό σύστημα πρέπει να είναι αποτελεσματικό, απλό, σταθερό και κοινωνικά δίκαιο και προτείνει στο υπουργείο Οικονομικών τις εξής ρυθμίσεις:

1. Οι φοροαπαλλαγές να είναι αντιστρόφως ανάλογες με τα υψηλά εισοδήματα.

2. Ο συντελεστής φορολόγησης των νομικών προσώπων να διαμορφωθεί στο πλαίσιο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

3. Να μειωθούν οι συντελεστές φορολογίας εισοδήματος σε νέες επιχειρήσεις.

4. Να καταργηθεί η προκαταβολή φόρου των νομικών και φυσικών προσώπων.

5. Να προσδιορίζονται τα φορολογητέα κέρδη με λογιστικό προσδιορισμό των επιχειρήσεων.

6. Να προσδιορίζονται επακριβώς οι εκπιπτόμενες δαπάνες καθώς και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, ανά κλάδο και δραστηριότητα.

7. Να μην αυξηθούν οι συντελεστές Φ.Π.Α.

8. Επέκταση του ΦΠΑ συνολικά σε όλες τις δραστηριότητες της οικονομίας και σε όλα τα επαγγέλματα (συμβολαιογράφοι, δικηγόροι κ.τ.λ.) με μόνη εξαίρεση αυτήν του τομέα της υγείας και της παιδείας.

9. Φορολόγηση ακίνητης περιουσίας με ατομικό αφορολόγητο όριο 250.000 και οικογενειακό αφορολόγητο όριο 500.000 ευρώ.

10. Φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

11. Ταύτιση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις εμπορικές τιμές.

12. Απαλλαγή της πρώτης κατοικίας με βάση την οικονομική κατάσταση και τα εισοδήματα του ιδιοκτήτη.

13. Υποχρέωση διενέργειας των συναλλαγών των offshore εταιρειών αποκλειστικά μέσω τραπεζικών λογαριασμών και υποχρεωτική σύνδεση κάθε περιουσιακού στοιχείου με τραπεζικό λογαριασμό.

14. Συχνότερη υποβολή συγκεντρωτικών πινάκων πελατών - προμηθευτών για να είναι δυνατή η έγκαιρη διενέργεια διασταυρώσεων.

15. Κατάργηση του ΚΒΣ και ενοποίηση των διατάξεων που θα διατηρηθούν στην φορολογία εισοδήματος.

16. Να περιορισθούν οι συναλλαγές σε μετρητά.


Εφοριακοί
Τις θέσεις των εφοριακών υπαλλήλων για τη φορολογική μεταρρύθμιση παρουσίασε χθες ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γιάννης Γρίβας. Οι εφοριακοί προτείνουν:

Αύξηση του ατομικού αφορολογήτου ορίου στα 15.000 ευρώ για όλους τους φορολογούμενους.

Θέσπιση οικογενειακού αφορολόγητου εισοδήματος 22.000 ευρώ στην περίπτωση κατά την οποία ένας εκ των δύο συζύγων δεν αποκτά εισοδήματα.

Εφαρμογή τεκμηρίων στην αγορά μετοχών, επιχειρήσεων και εταιρικών μεριδίων.

Μείωση των συντελεστών φορολογίας σε νέες επιχειρήσεις και κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων.

Θέσπιση διαδικασιών αξιοκρατικής στελέχωσης των ελεγκτικών υπηρεσιών.

Εφαρμογή του πόθεν έσχες για όλους τους εφοριακούς υπαλλήλους.

Θέσπιση ενιαίου και αντικειμενικού τρόπου προσδιορισμού του πόθεν έσχες για όλους τους φορολογούμενους.

Εκλογίκευση προστίμων και προσαυξήσεων φόρων

imerisia.gr

Στα 407 χλμ/ώρα το παγκόσμιο ρεκόρ ριπής ανέμου


Όταν ο Κυκλώνας Ολίβια χτύπησε το Μπάροου Αϊλαντ της Αυστραλίας το 1996, ο άνεμος φυσούσε έως και με 407 χιλιόμετρα ανά ώρα, ταχύτητα που υπερβαίνει κατά πολύ το παγκόσμιο ρεκόρ ριπής ανέμου που ίσχυε από το 1934.

Το νέο ρεκόρ άργησε να γίνει αντιληπτό, μέχρι που μια επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας στη Γενεύη επανεξέτασε δεδομένα για ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο.

Το ρεκόρ δημοσιεύεται τώρα στο δικτυακό τόπο του Οργανισμού και αφορά «την ταχύτερη ριπή ανέμου που έχει καταγραφεί ποτέ στην επιφάνεια της Γης μέσω ανεμόμετρου».

Η εκτίμηση για τον Κυκλώνα Ολίβια επανεξετάζεται τώρα από ερευνητές στο Παρατηρητήριο του Όρους Ουάσινγκτον στο Νιου Χάμπσαϊρ των ΗΠΑ, οι οποίοι θέλουν να βεβαιωθούν ότι όντως έχασαν το ρεκόρ έπειτα από 70 και πλέον χρόνια.

Στις 12 Απριλίου 1934, οι ριπές ανέμου στην κορυφή του βουνού είχαν φτάσει τα 372 χιλιόμετρα ανά ώρα.

Οι αξιωματούχοι του Παρατηρητηρίου μπορούν τουλάχιστον να παρηγορηθούν από το γεγονός ότι διατηρούν το ρεκόρ για το Βόρειο και το Δυτικό Ημισφαίριο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Αλλαγές στα δρομολόγια του ΗΣΑΠ την Κυριακή 31 Ιανουαρίου


Αλλαγές στα δρομολόγια του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου ανακοίνωσε η διοίκηση του ΗΣΑΠ, εξαιτίας των εργασιών ανακαίνισης της γραμμής, που συνεχίζονται εδώ και αρκετούς μήνες.

Συγκεκριμένα, την Κυριακή 31 Ιανουαρίου θα παραμείνει κλειστό το τμήμα από τον σταθμό Ειρήνη έως την Κηφισιά. Το επιβατικό κοινό θα εξυπηρετείται με την λεωφορειακή γραμμή Χ5.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι την 1η Απριλίου θα παραμείνει εκτός λειτουργίας το τμήμα Καλλιθέα-Φάληρο, για το οποίο η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού θα γίνεται με την λεωφορειακή γραμμή Χ13.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ