" ********* Kακοκαιρία αναμένουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις περισσσότερες περιοχές τις χώρας. Θα θυμίζει περισσότερο Νοέμβριο μήνα με χειμωνιάτικο σκηνικό.****Δύο νέοι σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, στις περιοχές Λυκότρυπα (Κάτω Αχαρνές) και Πύργος Βασιλίσσης, τέθηκαν από σήμερα, Πέμπτη, σε λειτουργία.****Iσορροπία τρόμου στην Ουκρανία, αναπτύσουν στρατιωτικές δυνάμεις οι Ρώσσοι στα πρότυπα δράσης ανάλογα με αυτά στην Γεωργία**** Σέντρα στα γήπεδα της Super League με φόντο το ντέρμπυ των αιωνίων.

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας στις ανατολικές πολιτείες της Αμερικής.



Σφοδρό κύμα καοκαιρίας σαρώνει την ανατολική Αμερική. Η κακοκαιρία πλήττει αυτήν την στιγμή την Ουάσινγτον και μάλιστα με εκδήλωση χιονοθύελλας. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους το κύμα θα φτάσει μέχρι τα σύνορα με το Καναδά και θα κρατήσει τουλάχιστον για τις επόμενες 4 μέρες.

CNN

Μοναδική έκρηξη υποθαλάσσιου ηφαιστείου βιντεοσκοπήθηκε από ρομπότ


Η βαθύτερη έκρηξη υποθαλάσσιου ηφαιστείου που έχει δει ποτέ ανθρώπινο μάτι απαθανατίστηκε σε υψηλή ανάλυση από ρομποτικό βαθυσκάφος και τώρα υπόσχεται να αποκαλύψει νέα στοιχεία για το σχηματισμό του γήινου φλοιού κάτω από τους ωκεανούς.

Εκρήξεις υποθαλάσσιων ηφαιστείων είχαν καταγραφεί πολλές φορές στο παρελθόν, είναι όμως η πρώτη φορά που το φαινόμενο καταγράφεται σε μεγάλο βάθος -1.200 μέτρων- και είναι αρκετά ισχυρό ώστε να δημιουργεί πραγματική ροή λάβας.

Το τηλεχειριζόμενο βαθυσκάφος Jason συνέλεξε δείγματα και μετρήσεις και μετέδωσε 50 ώρες οπτικοακουστικού υλικού από την έκρηξη του ηφαιστείου Γουέστ Μάτα του Δυτικού Ειρηνικού, περίπου 225 χλμ νοτιοδυτικά της Σαμόα.

«Καθώς η πίεση του νερού σε αυτά τα βάθη καταστέλλει τη βιαιότητα των ηφαιστειακών εκρήξεων, μπορέσαμε να πλησιάζουμε με το υποβρύχιο νερό μόλις μερικά πόδια από τν ενεργή έκρηξη» σχολίασε ο Μπομπ Έμπλεϊ της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).

Το Jason κυριολεκτικά βούτηξε το μηχανικό του βραχίονα στη λάβα για να συλλέξει δείγματα.

Οι ερευνητές μπόρεσαν για πρώτη φορά να παρατηρήσουν το σχηματισμό ενός υλικού που ονομάζεται μπονινίτης και μέχρι σήμερα είχε βρεθεί μόνο σε ηφαιστειακά δείγματα άνω του ενός εκατομμυρίου ετών.

Έγιναν επίσης μάρτυρες της απότομης γέννησης βασαλτικών πετρωμάτων που στερεοποιούνται σχεδόν ακαριαία κατά την επαφή τους με το ψυχρό νερό και σχηματίζουν γιγάντιους σβώλους.

Η ανακάλυψη συναρπάζει επίσης τους βιολόγους, που ενδιαφέρονται να μελετήσουν τους παράξενους οργανισμούς που τρέφονται με χημικές ουσίες ηφαιστειακής προέλευσης.

Το ταξίδι στο ηφαίστειο ξεκίνησε όταν ο Τζόζεφ Ρέσινγκ, ερευνητής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον και επικεφαλής της αποστολής, ανίχνευσε ηφαιστειακό υλικό στα νερά έξω από τη Σαμόα το 2008.

Η έκρηξη βιντεοσκοπήθηκε το Μάιο και το υλικό προβλήθηκε την Πέμπτη στο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης που πραγματοποιείται στο Σαν Φρανσίσκο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Χάος στις μετακινήσεις σε Βρετανία και Γαλλία, εξαιτίας της κακοκαιρίας


Καθυστερήσεις σε δρομολόγια αεροπλάνων και τρένων έχουν προκαλέσει οι χιονοπτώσεις σε όλη τη μεγάλη Βρετανία. Ματαίωση πτήσεων στη Γαλλία, σημαντικές καθυστερήσεις και στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών.

Οι επιβάτες αντιμετωπίζουν στη Βρετανία σοβαρές καθυστερήσεις, εξαιτίας της πυκνής χιονόπτωσης και η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει επιδείνωση του καιρού.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι στη νότια και ανατολική Αγγλία αναμένεται το ύψος του χιονιού να φτάσει μέχρι και τους 20 πόντους, ενώ ορισμένες περιοχές στο βορρά επηρεάστηκαν, καθώς οι πολικές θερμοκρασίες προκάλεσαν προβλήματα στο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, αλλά και στις εναέριες κυκλοφορίες.

Η αστυνομία του Έσσεξ ανακοίνωσε ότι κλήθηκε να αντιμετωπίσει 180 ατυχήματα που συνδέονται με την κακοκαιρία. Επιπλέον, χιονοθύελλες είχαν ως αποτέλεσμα να ακινητοποιηθούν 70 φορτηγά στον αυτοκινητόδρομο Α120 κοντά στο Χάρουιτς στην ανατολική ακτή.

«Με νέες χιονοπτώσεις να αναμένονται τις επόμενες ημέρες, θα συμβούλευα τον κόσμο να περιοριστεί μόνο στις αναγκαίες μετακινήσεις», δήλωσε ο αστυνομικός επιθεωρητής και επικεφαλής του ειδικού κέντρου επιχειρήσεων επειγουσών καταστάσεων της αστυνομίας του Έσσεξ, Τζον Ντόντμαν.

Οι πρώτες πρωινές πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια του Γκάτγουικ και του Λούτον ματαιώθηκαν, εξαιτίας του χιονιού που είχε καλύψει το διάδρομο προσγείωσης.

Μέσα στις επόμενες ημέρες, αναμένεται να σημειωθούν χιονοπτώσεις στα βορειοδυτικά της χώρας, κατά μήκος της βόρειας Ιρλανδίας, στη δυτική και βόρεια Σκοτία, στην Ουαλία και τη βορειοδυτική Αγγλία.

Παρότι τα γραφεία στοιχημάτων προβλέπουν λευκά Χριστούγεννα, η Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να προβλέψει αν η χιονόπτωση θα συνεχιστεί ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Στο μεταξύ, στη Γαλλία η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (DGAC) ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρίες να ματαιώσουν περίπου το ένα τρίτο των σημερινών τους πτήσεων μετά από τις πρώτες χιονοπτώσεις για το φετινό χειμώνα που προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο και στις εναέριες κυκλοφορίες.

Εκατοντάδες επιβάτες αναγκάστηκαν να περάσουν τη νύχτα της Πέμπτης στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ έξω από το Παρίσι εξαιτίας των ματαιώσεων των πτήσεων που οφείλονταν στη χιονόπτωση.

Επιπλέον, πολλοί αυτοκινητόδρομοι στη βόρεια Γαλλία έκλεισαν για τα φορτηγά εξαιτίας του χιονιού που κάλυπτε το οδόστρωμα καθιστώντας επικίνδυνη την οδήγηση.

Ένας αυτοκινητόδρομος στη Νορμανδία έκλεισε και περισσότερα από 100 οχήματα ακινητοποιήθηκαν επειδή ένα φορτηγό κόλλησε στο χιόνι παρεμποδίζοντας την κυκλοφορία.

Η κακοκαιρία προκάλεσε προβλήματα και στα δρομολόγια της υπερταχείας TGV, που αναγκάστηκαν να κινούνται με μειωμένη ταχύτητα, εξαιτίας του χιονιού.

Παράλληλα, σοβαρές καθυστερήσεις στις πτήσεις σημειώθηκαν την Παρασκευή και στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών εξαιτίας του χιονιού που είχε καλύψει το διάδρομο προσγείωσης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

Η «Κοκκινοσκουφίτσα» συναντά τα «Τρία γουρουνάκια» και τον «Χιονάνθρωπο» στο ΜΜΑ


«Η Κοκκινοσκουφίτσα», «Τα τρία γουρουνάκια» και «Ο χιονάνθρωπος» δίνουν, αυτά τα Χριστούγεννα, ραντεβού στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής στις 23, 25, 26 και 27 Δεκεμβρίου, στις 5:00 το απόγευμα.

Τρία μουσικά παραμύθια, τέσσερις παραστάσεις και δύο υπέροχοι συνθέτες, οι Πολ Πάττερσον και Χάουαρντ Μπλέικ, προσκαλούν τους μικρούς φίλους στον μαγικό κόσμο του ονείρου και τους μεγάλους στα γλυκά χρόνια της παιδικής ηλικίας.


Με συντροφιά τη μουσική, το λόγο και τα κινούμενα σχέδια, τα παιδιά θα κάνουν τη βόλτα τους στο δάσος με την αγαπημένη τους Κοκκινοσκουφίτσα, που πάει στο σπίτι της «εκκεντρικής» γιαγιάς της. Τη γιαγιά, στη συνέχεια, θα προσπαθήσουν να σώσουν από τον κακό λύκο τα τρία γουρουνάκια, τα οποία θα ζητήσουν «ενισχύσεις» από την... «ατρόμητη» Κοκκινοσκουφίτσα. Στο τέλος, οι μικροί μας φίλοι θα φτιάξουν και θα στολίσουν τον «Χιονάνθρωπό» τους που θα γίνει ο καλύτερός τους φίλος....


Τα «Τρία μουσικά παραμύθια» παρουσιάζονται από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων υπό τη μουσική διεύθυνση του μαέστρου Νίκου Χαλιάσα, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Την παρουσίαση πλαισιώνει οπτικά η προβολή σχεδίων, τα οποία θα λειτουργούν συμπληρωματικά ως προς την αφήγηση και τη δράση. Τα μουσικά παραμύθια επένδυσαν οπτικά και εικονογράφησαν οι γραφίστες και animators της δημιουργικής ομάδας των Chickenworks.

Τη μουσική για την «Κοκκινοσκουφίτσα» (κείμενο Ρόαλντ Νταλ) και τα «Τρία γουρουνάκια» (κείμενο: Ρόαλντ Νταλ και Ντόναλντ Στάρροκ) υπογράφει ο Πολ Πάττερσον και για τον «Χιονάνθρωπο» ο Χάουαρντ Μπλέικ. Το τελευταίο παραμύθι βασίζεται στο ομώνυμο εικονογραφημένο βιβλίο του Ρέιμοντ Μπριγκς. Η μετάφραση είναι της Τζένης Μαστοράκη.

Αφηγητές είναι η μουσική παραγωγός Αννα Σακαλή και ο δημοφιλής ηθοποιός Ακης Σακελλαρίου. Τραγουδά ο μικρός Ιάκωβος Χαλιάσας (boy soprano).

Newsroom ΔΟΛ