" ********* Kακοκαιρία αναμένουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις περισσσότερες περιοχές τις χώρας. Θα θυμίζει περισσότερο Νοέμβριο μήνα με χειμωνιάτικο σκηνικό.****Δύο νέοι σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, στις περιοχές Λυκότρυπα (Κάτω Αχαρνές) και Πύργος Βασιλίσσης, τέθηκαν από σήμερα, Πέμπτη, σε λειτουργία.****Iσορροπία τρόμου στην Ουκρανία, αναπτύσουν στρατιωτικές δυνάμεις οι Ρώσσοι στα πρότυπα δράσης ανάλογα με αυτά στην Γεωργία**** Σέντρα στα γήπεδα της Super League με φόντο το ντέρμπυ των αιωνίων.

Τρίτη, 6 Οκτωβρίου 2009

Μελετούν κατάργηση του δολαρίου ως προς τις τιμές του πετρελαίου


Σε μυστικές διαπραγματεύσεις με Ρωσία , Κίνα, Ιαπωνία και Γαλλία προκειμένου το δολάριο να μην αποτελεί τον βασικό νόμισμα αποτίμησης των τιμών πετρελαίου βρίσκονται οι Χώρες του Κόλπου, σύμφωνα με την «Independent».
Όπως αναφέρει το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας, το οποίο αναπαράγουν Reuters, Bloomberg, αλλά και τα περισσότερα κορυφαία ειδησεογραφικά δίκτυα, οι Χώρες του Κόλπου εξετάζουν το ενδεχόμενο να αντικαταστήσουν το δολάριο με ένα «καλάθι νομισμάτων» και βάσει αυτού να αποτιμούν τον «μαύρο χρυσό».
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της «Independent» στη Μέση Ανατολή Robert Fisk, η πρόταση την οποία εξετάζουν οι Χώρες του Κόλπου είναι η δημιουργία ενός «καλαθιού νομισμάτων» στο οποίο θα περιλαμβάνονται ευρώ, γουάν, γεν καθώς και ένα «νέο νόμισμα» που θα δημιουργήσει το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, στο οποίο συμμετέχουν η Σαουδική Αραβία , τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα , το Κουβέιτ και το Κατάρ .
Στο δημοσίευμα δεν αναφέρεται ακριβής χρονικός ορίζοντας υλοποίησης αυτής της αλλαγής, ενώ οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι θα χρειαστούν αρκετοί μήνες, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η σύνθεση του εν λόγω «καλαθιού νομισμάτων» και να υπάρξει τελική εφαρμογή του μέτρου.
Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας, κ. Μαχάμαντ αλ-Γιάσερ διέψευσε σε δηλώσεις του από την Κωνσταντινούπολη ότι η χώρα του διεξάγει «μυστικές διαπραγματεύσεις» για το όλο ζήτημα.
Πηγή: ΑΝΤ1

Μείωση στις εκπομπές CO2 λόγω κρίσης αναμένει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας


Μπανγκόκ

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, του κυριότερου από τα αέρια του θερμοκηπίου, θα μπορούσαν να μειωθούν φέτος κατά 3% λόγω της οικονομικής κρίσης, εκτιμά η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IAE). Θεωρεί μάλιστα ότι η πτώση είναι καλή αφορμή για τη λήψη δραστικών μέτρων κατά της θέρμανσης.Η μείωση αυτή θα ήταν η μεγαλύτερη που θα έχει καταγραφεί εδώ και 40 χρόνια, ανέφερε ο Φάτιχ Μπιρόλ, επικεφαλής οικονομολόγος της Υπηρεσίας, μιλώντας σε συνέδριο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή που πραγματοποιείται στην Μπανγκόκ.
Μέχρι σήμερα οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αυξάνονταν κατά 3% ετησίως, επισήμανε.Η αντιστροφή της αυξητικής τάσης αντιπροσωπεύει μια μοναδική ευκαιρία για τη διαμόρφωση πολιτικών που θα περιορίσουν την αύξηση της θερμοκρασίας κατά δύο βαθμούς έως το 2050, εκτίμησε.
«Μας δίνει την ευκαιρία να σημειώσουμε πραγματική πρόοδο προς ένα μέλλον με καθαρή ενέργεια, εφόσον όμως καθοριστούν άμεσα οι κατάλληλες πολιτικές» δήλωσε από την πλευρά του ο εκτελεστικός διευθυντής της IAE Νομπούο Τανάκα.Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις μεγάλες αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να φθάσουν στο ανώτατο σημείο τους μέχρι το 2020, για να ελεγχθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη, αναφέρεται στην έρευνα της IAE.Η εκτίμηση αυτή είναι πολύ πιο φιλόδοξη από τους στόχους που προτάθηκαν από αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Κίνα, στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών στη Μπανγκόκ, προπαρασκευαστική της διάσκεψης της Κοπεγχάγης, με στόχο την υπογραφή νέου συμφώνου για το κλίμα τον Δεκέμβριο.
Η έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα στην Ταϊλάνδη είναι απόσπασμα της ετήσιας έκθεσης της υπηρεσίας, υπό τον τίτλο World Energy Outlook.

Πηγή: http://www.in.gr/

Τέλος εποχής για το Gourmet και άλλα τρία αμερικανικά περιοδικά


Νέα Υόρκη

Η αμερικανική εκδοτική εταιρία Conde Nast Publications Inc ανακοίνωσε πως κλείνει τέσσερα περιοδικά της, ανάμεσά τους το πασίγνωστο Gourmet, που πρωτοεκδόθηκε το 1941. Τα άλλα τρία περιοδικά των οποίων η έκδοση θα σταματήσει είναι το Cookie και τα περιοδικά γάμου Elegant Bride και Modern Bride. Περίπου 180 άνθρωποι θα μείνουν χωρίς δουλειά. Σε ανακοίνωσή του προς το προσωπικό της Conde Nast ο διευθύνων σύμβουλος Τσαρλς Τάουνσεντ τονίζει πως η απόφαση αυτή ήταν αναγκαία για να «επιβιώσει η εταιρία στην περίοδο αυτή της οικονομικής κρίσης». Η Conde Nast που είναι μια από τις τρεις μεγαλύτερες εκδοτικές εταιρίες των ΗΠΑ μαζί με την Time Warner και την Hearst, εκδίδει επίσης τα περιοδικά The New Yorker, Vogue, Vanity Fair και Wired.Η απόφαση της εταιρίας ελήφθη μετά από τη μείωση των διαφημίσεων, τα τελευταία δύο χρόνια, και την πτώση της κυκλοφορίας και των συνδρομών, αφού όλο και περισσότεροι αναγνώστες επιλέγουν το Διαδίκτυο για να «ξεφυλλίζουν» τα περιοδικά.

Πηγή: http://www.in.gr/

Άνοδος του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος


Νέα άνοδο εμφανίζει ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα, τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ.
Όπως σχολιάζει το ίδρυμα, η ανοδική τάση που έχει ξεκινήσει από τον Μάρτιο του 2009 φαίνεται να παγιώνεται. Έτσι μετά την ήπια διόρθωση του Ιουλίου, ο δείκτης διαμορφώνεται πλέον στις 63,8 μονάδες, από 59,2 μονάδες τον Αύγουστο, στην υψηλότερη επίδοσή του από τον Νοέμβριο του 2008.
Η εξέλιξη του δείκτη στην Ελλάδα συμπορεύεται έτσι με τη γενικότερη ευρωπαϊκή τάση βελτίωσης των προσδοκιών, η οποία μάλιστα ξεκίνησε το ίδιο ακριβώς διάστημα (Απρίλιος 2008). Η βελτίωση του κλίματος στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο οφείλεται πάντως περισσότερο στην άνοδο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης (πλευρά της ζήτησης) και λιγότερο στους επιχειρηματικούς τομείς (πλευρά της προσφοράς). Έτσι στους επιμέρους τομείς της οικονομίας, καταγράφεται ήπια άνοδος στη Βιομηχανία και τις Κατασκευές, σταθερότητα στο Λιανικό Εμπόριο και πτώση στις Υπηρεσίες.
Αντίθετα οι καταναλωτές για άλλη μία φορά διατυπώνουν λιγότερο απαισιόδοξες προβλέψεις σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, δίνοντας συνέχεια σε μία ανοδική τάση που συνδέεται με τον εκλογικό κύκλο. Όπως έχει παρατηρηθεί σε όλες τις αντίστοιχες έρευνες από το 1985 και μετά, οι εκλογικές χρονιές χαρακτηρίζονται από συστηματική άνοδο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, καθώς στην προεκλογική κυρίως περίοδο βελτιώνονται οι προσδοκίες των καταναλωτών.
Πηγή: ANT1

Η προσφορά της Ελλάδας στον παγκόσμιο πολιτισμό


Η εφημερίδα «The Canberra Times» δημοσιεύει άρθρο για την Ελλάδα, στο πλαίσιο αφιερώματος για την ΕΕ και τις χώρες - μέλη. Το άρθρο παρουσιάζει την Ελλάδα υπό το πρίσμα της πολιτισμικής της κληρονομιάς και της σημασίας που αυτή η κληρονομιά έχει στη διαμόρφωση του δυτικού πολιτισμού.
Εκτός από τη συμβολή του κλασικού ελληνικού πνεύματος, παρουσιάζεται η συμβολή του Μακεδόνα Μέγα Αλεξάνδρου στον εκπολιτισμό της Ανατολής, ενώ γίνονται αναφορές στους σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες, λογοτέχνες και πνευματικούς ανθρώπους που συνεχίζουν να προάγουν την ελληνική πολιτισμική παράδοση.

Έργα του Αντι Γουόρχολ στη Βασιλίσσης Σοφίας

Διάσημες προσωπογραφίες του Αντι Γουόρχολ υποδέχεται σήμερα, Τρίτη, στους χώρους του το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, σε μία προσπάθεια να αντιπαραβάλλει τα έργα του με τη συλλογή βυζαντινής αγιογραφίας.
Η έκθεση, με τίτλο «Warhol/Ιcon: Η δημιουργία της εικόνας», συγκεντρώνει σημαντικές προσωπογραφίες από όλο το φάσμα της καλλιτεχνικής πορείας του Αντι Γουόρχολ και θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2010.
Σύμφωνα με το Βήμα, στόχος της έκθεσης είναι η αντιπαραβολή των έργων του καλλιτέχνη με τη συλλογή βυζαντινής αγιογραφίας του μουσείου.
Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει ο διακεκριμένος μελετητής του Αντι Γουόρχολ, Πολ Μούρχαουζ.
Ο ίδιος τονίζει ότι σκοπός της έκθεσης είναι να ανιχνευτεί «η διαχρονική σημασία και αξία της αγιογραφίας, συνδέοντας θρησκευτικού χαρακτήρα ιστορικά προηγούμενα με τις σύγχρονες 'αγιογραφίες' του Γουόρχολ: απεικονίσεις διασήμων που φιλοτεχνήθηκαν σε μια εκκοσμικευμένη εποχή εμμονής με τη διασημότητα».
«Η ιδέα της λατρείας» συνεχίζει ο Μούρχαουζ «κοινή στην ιστορική και τη σύγχρονη αντίληψη της αγιογραφίας, αποτελεί εδώ βασικό συνδετικό ιστό. Το έργο του Γουόρχολ προσυπογράφει, ανατέμνει -και χρησιμοποιεί- τις διαδικασίες εκείνες μέσω των οποίων η ταυτότητα ενός πραγματικού ατόμου επισκιάζεται σταδιακά από την ωραιοποιημένη εικονική αναπαράστασή του στα μέσα μαζικής ενημέρωσης».
Στην έκθεση περιλαμβάνονται έργα σταθμοί, όπως τα πορτρέτα της Τζάκι Κένεντι και της Μέριλιν Μονρόε, του Μάο, καθώς και του ίδιου του Γουόρχολ.

Πηγή: www.in.gr