" ********* Kακοκαιρία αναμένουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις περισσσότερες περιοχές τις χώρας. Θα θυμίζει περισσότερο Νοέμβριο μήνα με χειμωνιάτικο σκηνικό.****Δύο νέοι σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, στις περιοχές Λυκότρυπα (Κάτω Αχαρνές) και Πύργος Βασιλίσσης, τέθηκαν από σήμερα, Πέμπτη, σε λειτουργία.****Iσορροπία τρόμου στην Ουκρανία, αναπτύσουν στρατιωτικές δυνάμεις οι Ρώσσοι στα πρότυπα δράσης ανάλογα με αυτά στην Γεωργία**** Σέντρα στα γήπεδα της Super League με φόντο το ντέρμπυ των αιωνίων.

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Μεγάλη αναδρομική έκθεση στον Γιάννη Τσαρούχη διοργανώνει το Μουσείο Μπενάκη


Στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από τη γέννηση του καλλιτέχνη Γιάννη Τσαρούχη, το Μουσείο Μπενάκη φιλοξενεί μεγάλο αφιέρωμα στην οδό Πειραιώς. Η πρώτη αναδρομική έκθεση έργων του Τσαρούχη που παρουσιάζεται στην Αθήνα εγκαινιάζεται στις 19 Δεκεμβρίου.

Το αφιέρωμα διοργανώνουν το Μουσείο Μπενάκη, το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη και το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τραπέζης Κύπρου και διαρκεί από τις 19 Δεκεμβρίου 2009 έως τις 13 Μαρτίου 2010.

Την έκθεση επιμελείται η Νίκη Γρυπάρη και έχει σχεδιάσει η Λίλη Πεζανού. Θα εκτείνεται σε δύο ορόφους του κτηρίου της οδού Πειραιώς και περιλαμβάνει περίπου 670 έργα, τα οποία ανήκουν σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Στο ισόγειο του κτηρίου παρουσιάζεται το ζωγραφικό έργο, ενώ στον πρώτο όροφο η θεατρική καλλιτεχνική δημιουργία του Γιάννη Τσαρούχη.

Η έκθεση έχει τίτλο: «Γιάννης Τσαρούχης 1910-1989» και σκοπός της είναι να αναδείξει το πολύπτυχο έργο του καλλιτέχνη, να παρουσιάσει μια πλήρη εικόνα του πλούσιου ζωγραφικού του έργου (πίνακες, εικονογραφήσεις βιβλίων κ.ά.), καθώς και της καθοριστικής συμβολής του στο νεοελληνικό θέατρο (μακέτες σκηνικών, κοστουμιών κ.ά.).

Λίγα λόγια για τον Τσαρούχη

Ο Γιάννης Τσαρούχης γεννήθηκε το 1920 στον Πειραιά.

Μαθήτευσε στον Φώτη Κόντογλου, όπου μυήθηκε στη βυζαντινή αγιογραφία (1930-1934) ενώ την ίδια περίοδο διαμόρφωσε μια ποικιλία ενδιαφερόντων&903; γνωρίστηκε με την Αγγελική Χατζημιχάλη και μελέτησε με πάθος τη λαϊκή φορεσιά, έμαθε από την Εύα Σικελιανού να υφαίνει στον αργαλειό και μελέτησε δείγματα κοπτικής υφαντικής, ίδρυσε μαζί με τον Κάρολο Κουν τη Λαϊκή Σκηνή, και ξεκίνησε τη συγγραφή σουρεαλιστικών ποιημάτων.

Για τον δάσκαλό του, Κωστή Παρθένη, ο Τσαρούχης αναφέρει: «πολλά οφείλω στον Κωστή Παρθένη, που η αυστηρή -σαν σουηδική γυμναστική- διδασκαλία του μου επέτρεψε να πλησιάσω με άνεση τη λεγόμενη κλασική τέχνη».

Καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του, όμως, παράλληλα με τη ζωγραφική, εργάζεται στο θέατρο ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος και συνεργάζεται με τους σημαντικότερους ηθοποιούς και σκηνοθέτες της εποχής (Κάρολος Κουν, Αλέξης Μινωτής, Μαρίκα Κοτοπούλη, Αιμίλιος Βεάκης, Κατερίνα Ανδρεάδη, Κατίνα Παξινού, Μελίνα Μερκούρη, Έλλη Λαμπέτη, Μαρία Κάλλας και άλλοι).

Newsroom ΔΟΛ

Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια το μεσημέρι σε Προπύλαια και άγαλμα Βενιζέλου


Στον ανακριτή οδηγούνται τη Δευτέρα για να απολογηθούν οι 22 νεαροί -μεταξύ των οποίων τα δύο παιδιά του αντιπροέδρου της Βουλής Γρ.Νιώτη- που συνελήφθησαν το Σάββατο στο χώρο «Ρεσάλτο» στο Κερατσίνι. Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια στα Προπύλαια και στο άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη το μεσημέρι της Δευτέρας. Υπό κατάληψη παραμένουν 50 σχολές σε όλη τη χώρα, καθώς και η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια

Συγκεντρώσεις σε διάφορες περιοχές της Αττικής και ανά τη χώρα πραγματοποιούν το πρωί της Δευτέρας μαθητές.

Κλειστή είναι αυτήν την ώρα, η λεωφόρος Βουλιαγμένης, στο ύψος της Κύπρου, στο ρεύμα προς Αθήνα, καθώς μαθητές έχουν στήσει μπλόκο με κάδους απορριμμάτων στο οδόστρωμα έξω από το πολυκλαδικό. Νωρίτερα, είχε αποκλειστεί και η λεωφόρος Βεΐκου, στο ύψος του Γαλατσίου, στο ρεύμα προς τη Ν.Ιωνία, εξαιτίας συγκέντρωσης μαθητών.

Το μεσημέρι θα πραγματοποιηθούν πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών (12:00) και στο άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη (12:30).

Τρίωρη στάση εργασίας (12:00 έως 15:00) έχει κηρύξει η ΟΛΜΕ και η ΑΔΕΔΥ, προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμετοχή στα συλλαλητήρια.

Νέα κινητοποίηση προγραμματίζεται για την Πέμπτη.

Συνεχίζονται οι καταλήψεις

Υπό κατάληψη παραμένουν η Νομική και η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ μικροεπεισόδια σημειώνονταν έως αργά το βράδυ της Κυριακής γύρω από το Πολυτεχνείο.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας κατέβηκε το κοκκινόμαυρο πανό από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ συνεργεία αποκατέστησαν την εικόνα του κτιρίου, βάφοντας τους τοίχους και αντικαθιστώντας τα τζάμια που είχαν σπάσει.

Συνολικά 50 σχολές σε όλη τη χώρα βρίσκονται υπό κατάληψη. Σε νέες γενικές συνελεύσεις στις σχολές θα ληφθεί η απόφαση για συνέχιση ή μη των καταλήψεων.

Απολογία των 22 από το Κερατσίνι

Στον ανακριτή οδηγούνται τη Δευτέρα για να απολογηθούν οι 22 νεαροί που συνελήφθησαν στο χώρο «Ρεσάλτο» στο Κερατσίνι το Σάββατο.

Εναντίον τους ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για σύσταση συμμορίας, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών, ενώ κατηγορούνται επίσης και για τέσσερα πλημμελήματα.

Μεταξύ των 22 νεαρών είναι η κόρη και ο γιος του αντιπροέδρου της Βουλής Γρ.Νιώτη. «Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική δικαιοσύνη, όπως έχω και εμπιστοσύνη στα παιδιά μου» δήλωσε ο κ. Νιώτης.

Μιλώντας στο BHMA FM διαμαρτυρήθηκε για τις συλλήψεις από τον χώρο Ρεσάλτο, επισημαίνοντας ότι είναι γνωστό πολιτικό καφενείο και όχι γιάφκα, όπως παρουσιάζεται από τις αρχές.

Σημείωσε, ακόμη, ότι δεν μπορεί να παραπέμπονται για κακούργημα νέοι, επειδή στο χώρο βρέθηκαν 100 άδεια μπουκάλια που θα προωθούνταν για ανακύκλωση.

Εκτεταμένα επεισόδια την Κυριακή

Την Κυριακή, στο περιθώριο της πορείας στη μνήμη του Αλ.Γρηγορόπουλου, το Σύνταγμα και τα Προπύλαια μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης.

Επίθεση με ξύλα και λοστούς δέχθηκε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστος Κίττας, όταν νεαροί εισέβαλαν στο κτίριο της Πρυτανείας στα Προπύλαια.

Ο κ. Κίττας νοσηλεύεται, για προληπτικούς λόγους, στην εντατική του Ιπποκρατείου με εγκεφαλική διάσειση, ενώ υπέστη ελαφρύ καρδιακό επεισόδιο.

Για την επίθεση του δέχθηκε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ι.Σακελάκος διέταξε κατεπείγουσα έρευνα για απόπειρα ανθρωποκτονίας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να αρθεί το πανεπιστημιακό άσυλο, εφόσον η αστυνομία θεωρεί ότι μέσα στο κτίριο του Πρυτανείας υπάρχουν άτομα που εμπλέκονται στη δολοφονική επίθεση κατά του πρύτανη.

Τουλάχιστον 540 προσαγωγές, εκ των οποίων περίπου 120 μετατράπηκαν σε συλλήψεις, πραγματοποίησε η αστυνομία σε όλη τη χώρα. Στη διάρκεια των επεισοδίων 16 αστυνομικοί και τέσσερις πολίτες τραυματίστηκαν.

Πολιτική κόντρα μεταξύ του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μ.Χρυσοχοΐδη και του ΣΥΡΙΖΑ ξέσπασε για το «προληπτικό» δόγμα της ΕΛ.ΑΣ.

Newsroom ΔΟΛ