" ********* Kακοκαιρία αναμένουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις περισσσότερες περιοχές τις χώρας. Θα θυμίζει περισσότερο Νοέμβριο μήνα με χειμωνιάτικο σκηνικό.****Δύο νέοι σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, στις περιοχές Λυκότρυπα (Κάτω Αχαρνές) και Πύργος Βασιλίσσης, τέθηκαν από σήμερα, Πέμπτη, σε λειτουργία.****Iσορροπία τρόμου στην Ουκρανία, αναπτύσουν στρατιωτικές δυνάμεις οι Ρώσσοι στα πρότυπα δράσης ανάλογα με αυτά στην Γεωργία**** Σέντρα στα γήπεδα της Super League με φόντο το ντέρμπυ των αιωνίων.

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Την επιστροφή των Γλυπτών ζητά το υπουργικό συμβούλιο της Σκωτίας


Την υποστήριξή της στο ελληνικό αίτημα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα εξέφρασε ανοιχτά η κυβέρνηση της Σκοτίας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Scotland on Sunday, εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε:
«Το υπουργικό συμβούλιο πιστεύει πως η Ελλάδα είναι απολύτως ικανή να εκθέσει και να συντηρήσει κατάλληλα τα γλυπτά. Γι' αυτό στηρίζει τη θέση ότι ο ελληνικός λαός δικαιούται να πάρει πίσω έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θησαυρούς του».
Την επιστροφή των Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο ζήτησε και ο υπουργός Πολιτισμού της Σκωτίας Μάικ Ράσελ.
Η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις και του διευθυντή του Μουσείου της Ακρόπολης Δημήτρη Παντερμαλή. Όπως χαρακτηριστικά λέει ο κ. Παντερμαλής, τα εγκαίνια του μουσείου έδωσαν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να διορθωθεί «μία πράξη βαρβαρότητας». Δηλώνει, επίσης, ότι σύντομα θα ξεκινήσει «ειλικρινείς διαπραγματεύσεις» για το θέμα με τη διοίκηση του Βρετανικού Μουσείου.
Οι πιέσεις προς το Λονδίνο για την επιστροφή των Μαρμάρων έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα, με αφορμή τη λειτουργία του Μουσείου της Ακρόπολης.
Αλλωστε, με τη λειτουργία του μουσείου οι Βρετανοί έχασαν το κυριότερο επιχείρημα που προέβαλαν για την παρακράτηση των γλυπτών, ότι δηλαδή δεν υπήρχε αξιοπρεπής χώρος φύλαξής τους στην Ελλάδα.
Την επιστροφή των Γλυπτών υποστηρίζει και δημοσκόπηση που διεξάγει η βρετανική εφημερίδα Guardian. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, υπέρ του ελληνικού αιτήματος τάσσεται σχεδόν το 95% των ερωτηθέντων και μόλις το 5,6% λέει «όχι» στην επιστροφή τους.

Πηγή: www.in.gr