" ********* Kακοκαιρία αναμένουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις περισσσότερες περιοχές τις χώρας. Θα θυμίζει περισσότερο Νοέμβριο μήνα με χειμωνιάτικο σκηνικό.****Δύο νέοι σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, στις περιοχές Λυκότρυπα (Κάτω Αχαρνές) και Πύργος Βασιλίσσης, τέθηκαν από σήμερα, Πέμπτη, σε λειτουργία.****Iσορροπία τρόμου στην Ουκρανία, αναπτύσουν στρατιωτικές δυνάμεις οι Ρώσσοι στα πρότυπα δράσης ανάλογα με αυτά στην Γεωργία**** Σέντρα στα γήπεδα της Super League με φόντο το ντέρμπυ των αιωνίων.

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Το ποδόσφαιρο ωφελεί την υγεία των γυναικών

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, οι γυναίκες που παίζουν ποδόσφαιρο είναι περισσότερο δυνατές και έχουν καλύτερη καρδιακή λειτουργία συγκριτικά με όσες συνηθίζουν να τρέχουν.

Πηγή: Ημερησια

Ανακαλύφθηκε γύρω από τον Κρόνο ο μεγαλύτερος δακτύλιος του ηλιακού συστήματος


Το διαστημικό τηλεσκόπιο "Σπίτσερ" της NASA ανακάλυψε τον μεγαλύτερο και μέχρι σήμερα αόρατο δακτύλιο γύρω από τον Κρόνο, που είναι και ο μεγαλύτερος στο ηλιακό σύστημα. Μέχρι τώρα το ρεκόρ κατείχε ο δακτύλιος Ε του Κρόνου, ο οποίος εκτείνεται από 3 έως 20 φορές την ακτίνα του Κρόνου, ενώ ο νέος δακτύλιος, πάχους 2,4 εκατ. χλμ., εκτείνεται από 128 έως 207 φορές την ακτίνα του πλανήτη.
Ο τεράστιος λεπτός δακτύλιος από σωματίδια πάγου και σκόνης βρίσκεται στις εσχατιές του συστήματος του Κρόνου και, καθώς λόγω μεγάλης απόστασης δεν επηρεάζεται πολύ από τη βαρύτητα του πλανήτη, η τροχιά του έχει κλίση 27 μοιρών σε σχέση με το επίπεδο του ισημερινού του Κρόνου, σύμφωνα με το Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, που έκανε τη σχετική ανακοίνωση σε συνάντηση της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρίας στο Πουέρτο Ρίκο.
Λύθηκε το μυστήριο του Ιαπετού
Ο δακτύλιος είναι πολύ πλατύς, αλλά ιδιαίτερα αχνός και διάχυτος και δεν αντανακλά πολύ ορατό φως, όμως το "Σπίτσερ" μπόρεσε να τον ανιχνεύσει στο υπέρυθρο φάσμα. Αν και ο δακτύλιος είναι πολύ κρύος (με θερμοκρασία περίπου στους μείον 158 βαθμούς Κελσίου), εκπέμπει θερμική ακτινοβολία.
Ο κύριος όγκος ύλης του δακτυλίου ξεκινά περίπου 6 εκατ. χλμ. από τον Κρόνο και εκτείνεται προς τα έξω άλλα 11,8 εκατ. χλμ. Είναι τόσο μεγάλος σε έκταση, που θα χρειάζονταν ένα δισεκατομμύριο πλανήτες σαν τη Γη για να τον γεμίσουν, σύμφωνα με τη NASA.
Πριν από την ανακάλυψη αυτή, που έγινε από ομάδα αστρονόμων από τα πανεπιστήμια Βιρτζίνια και Μέριλαντ των ΗΠΑ και παρουσιάζεται σε άρθρο στο περιοδικό "Nature", ο Κρόνος θεωρείτο ότι έχει επτά κύριους δακτυλίους και αρκετούς ακόμα μικρότερους.
Ο δορυφόρος Φοίβη βρίσκεται σε τροχιά μεταξύ του δακτυλίου και του Κρόνου και εκτιμάται ότι από αυτόν προέρχεται η ύλη για το σχηματισμό του υπερμεγέθους δακτυλίου.
Η ανακάλυψη ίσως ρίξει φως στο αίνιγμα κι ενός άλλου δορυφόρου, του Ιαπετού, που θεωρείται το πιο περίεργο από τα φεγγάρια του Κρόνου, καθώς έχει μόνιμα μια πολύ φωτεινή και μια πολύ σκοτεινή πλευρά. Ο νέος δακτύλιος κινείται στην ίδια κατεύθυνση με την Φοίβη, ενώ οι άλλοι δακτύλιοι, ο Ιαπετός (που ανακαλύφθηκε από τον Τζιοβάνι Κασίνι το 1671) και οι περισσότεροι υπόλοιποι δορυφόροι κινούνται αντίθετα.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ποσότητες ύλης από το νέο εξωτερικό δακτύλιο κινούνται προς το εσωτερικό (δηλαδή προς τον Κρόνο) και πέφτουν πάνω στον Ιαπετό, "μαυρίζοντας" την κάποτε φωτεινή πλευρά του. Οι αστρονόμοι πάντα πίστευαν ότι υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στον εξωτερικό δορυφόρο Φοίβη και στη σκοτεινή πλευρά του Ιαπετού και τώρα, χάρη στην ανακάλυψη του νέου δακτυλίου, θεωρούν ότι βρήκαν πειστικά στοιχεία για αυτή τη σχέση.
Η αποστολή του "Σπίτσερ" ξεκίνησε το 2003, υπό τον έλεγχο του Εργαστηρίου Αεριοπροώθησης της NASA. Το τηλεσκόπιο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 106 εκατ. χλμ. από τη Γη, σε τροχιά γύρω από τον ήλιο.

Οδυνηρές ξηρασίες για την Ευρώπη


Η νότια Αγγλία θα επηρεαστεί σοβαρά -ενώ η Ισπανία, η Πορτογαλία, η νότια Ιταλία, η Ελλάδα θα μετατραπούν σε ημι-ερήμους.
Η Ευρώπη θα έρθει αντιμέτωπη με αλλεπάλληλες ξηρασίες που θα κάνουν τη ζωή 'κόλαση' για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους εάν δεν παρθούν άμεσα μέτρα για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, αποκαλύπτει μια νέα έρευνα.
Τεράστιες εκτάσεις γης, από την Πορτογαλία μέχρι την Ουκρανία, θα γνωρίσουν σοβαρές ξηρασίες τουλάχιστον κάθε δεύτερο χρόνο μέχρι το τέλος του αιώνα, εάν η μέση θερμοκρασία ανέβει έως και 4 βαθμούς Κελσίου.
Η Rachel Warren, επιστήμονας του κλίματος από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, η οποία παρουσίασε τη νέα έρευνα σε συνέδριο για την υπερθέρμανση του πλανήτη στην Κοπεγχάγη, είπε: «Θα αυξηθούν κατά πολύ οι ξηρασίες κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα, ειδικότερα στο νότο.»
Η Ισπανία, η Πορτογαλία, η νότια Ιταλία, η Ελλάδα και πολλές άλλες χώρες θα μετατραπούν σε ερήμους καθώς η κλιματική αλλαγή "κλείνει τους ουρανούς", σύμφωνα με την έρευνα. Ερωτηθείσα πώς θα είναι η ζωή σε αυτές τις περιοχές, η Warren απάντησε: «Κόλαση, πιστεύω. Η προσαρμογή σε τέτοιο βαθμό ξηρασίας είναι κάτι το αδιανόητο.»
Και άλλες έρευνες έχουν προβλέψει αυξημένες ξηρασίες για τη νότια Ευρώπη, ωστόσο όχι στο βαθμό που προβλέπει η τελευταία μελέτη. «Οπωσδήποτε, δεν έχω ξαναδεί μια τόσο δραματική κατάσταση.»
Και πρόσθεσε: «Το μήνυμα που πρέπει να περάσει στον κόσμο ωστόσο είναι ότι αυτό μπορεί να αποφευχθεί. Η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να ενώσει τις δυνάμεις της και να επιτύχει την αναγκαία μείωση στις ποσότητες των εκπομπών ρύπων.»
Με αυστηρούς ελέγχους στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, θα μπορούσε να αποφευχθεί σχεδόν το σύνολο της καταστροφής, καταλήγει η έρευνα.

«Καμπανάκι» για την ξηρασία


Σχεδόν το 70% της Γης μπορεί να έχει πληγεί από ξηρασία το 2025 αν δεν υλοποιηθεί κάποια πολιτική για τον περιορισμό του φαινομένου, δήλωσε ο Λουκ Γκνακάτζα, γενικός γραμματέας της Σύμβασης του ΟΗΕ για τον Αγώνα κατά της Ερημοποίησης.
«Αν δεν μπορέσουμε να βρούμε μια λύση σε αυτό το πρόβλημα της Γης, το 2025, σχεδόν το 70% (του πλανήτη) θα έχει πληγεί» από την ξηρασία, σημείωσε ο αξιωματούχος αυτός του ΟΗΕ κατά το πέρας της 9ης διάσκεψης της Σύμβασης του ΟΗΕ για τον Αγώνα κατά της Ερημοποίησης (UNCDD).
Σήμερα τουλάχιστον το 41% του πλανήτη πλήττεται από την ξηρασία, σύμφωνα με έκθεση για την παγκόσμια κατάσταση του κλίματος που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη διάσκεψη.
«Δεν υπάρχει παγκόσμια ασφάλεια χωρίς διατροφική ασφάλεια» στις ζώνες που πλήττονται από την ξηρασία, προσέθεσε ο Γκνακάτζα, σημειώνοντας ότι μια «πράσινη συμφωνία είναι απαραίτητη» για να δεσμευτούν οι ανεπτυγμένες χώρες να κάνουν έργο σε αυτές τις ζώνες.