" ********* Kακοκαιρία αναμένουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις περισσσότερες περιοχές τις χώρας. Θα θυμίζει περισσότερο Νοέμβριο μήνα με χειμωνιάτικο σκηνικό.****Δύο νέοι σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, στις περιοχές Λυκότρυπα (Κάτω Αχαρνές) και Πύργος Βασιλίσσης, τέθηκαν από σήμερα, Πέμπτη, σε λειτουργία.****Iσορροπία τρόμου στην Ουκρανία, αναπτύσουν στρατιωτικές δυνάμεις οι Ρώσσοι στα πρότυπα δράσης ανάλογα με αυτά στην Γεωργία**** Σέντρα στα γήπεδα της Super League με φόντο το ντέρμπυ των αιωνίων.

Δευτέρα, 5 Ιουλίου 2010

Βραβείο για το νέο παγκάκι της Αθήνας
Ο διεθνής διαγωνισμός βιομηχανικού σχεδίου Athens Bench Mark που διοργάνωσε ο Δήμος Αθηναίων και το σωματείο «ο κόσμος της Αθήνας» και συζητήθηκε όσο κανείς άλλος, έφτασε στο τέλος του.
Εκατοντάδες δημιουργοί από όλο τον κόσμο κατέθεσαν τις ιδέες τους για το νέο παγκάκι της Αθήνας και χιλιάδες επισκέπτες της ιστοσελίδας του προγράμματος βαθμολόγησαν τις συμμετοχές στο διαγωνισμό πριν αναλάβει η επιτροπή αξιολόγησης.

Έτσι, την Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο φουαγιέ Μουσών, πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των βραβείων του Διαγωνισμού Βιομηχανικού Design, Athens Bench Mark.


1ο ΒραβείοΟ μεγάλος νικητής του διαγωνισμού και το σχέδιο που επιλέχτηκε για το νέο παγκάκι της Αθήνας είναι του 27χρονου σχεδιαστή Άρη Στάθη, που ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Το δεύτερο βραβείο πήραν η Βασιλική Κατσαρού και ο Ανδρέας Οικονομόπουλος και το τρίτο ο Κων/νος Δούζης.


Περισσότερα στο www.athensbenchmark.com.

Μία σύγχρονη ανάγνωση του μύθου του Ερυσίχθων


«Ερυσίχθων, σύγχρονη ανάγνωση του μύθου» είναι ο τίτλος της έκθεσης που φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ελευσίνας «Λεων. Κανελλόπουλος» στο πλαίσιο του προγράμματος ΔΑΣΟΣ-ΖΩΗ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ της Ακαδημίας Αθηνών και του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.Το Σκεπτικό της Έκθεσης :
---------------------------------

Συνήθως λέμε ότι «η φύση τιμωρεί». Όμως η φύση δεν έχει συναισθήματα για να θυμώνει και να τιμωρεί. Αυτό που φαίνεται σε μας σαν τιμωρία είναι η αντίδραση που προκαλούν οι ενέργειές μας, όταν διαταράσσουν την ισορροπία των στοιχείων της. Οι παρεμβάσεις του ανθρώπου, όταν αυτές κατευθύνονται από την πλεονεξία, την αδηφαγία και την απερισκεψία είναι επικίνδυνες, είτε πρόκειται για την καταστροφή ενός δάσους ή ενός αλσυλίου, είτε για την μόλυνση της ατμόσφαιρας, των ποταμών και των θαλασσών.

Ο πρωτόγονος άνθρωπος, αντιμέτωπος με τα στοιχεία της φύσης τα θεοποίησε και απέδιδε σ’ αυτά τιμές για να τα εξευμενίσει. Όσο οι γνώσεις του για το φυσικό του περιβάλλον αυξάνονταν ανακάλυπτε πως έπρεπε να το προστατεύσει για να είναι φιλικό μαζί του. Έτσι ζωτικά στοιχεία για την επιβίωσή του αφιέρωνε σε θεότητες, που λάτρευε με εκδηλώσεις και προστάτευε με την απόδοση ιερότητας. Έτσι δάση και άλση αφιερώνονταν σε θεότητες, τα δένδρα είχαν ψυχή, που τα προστάτευε (Δρυάδες, Αμαδρυάδες, Δενδρίτες θεούς), οι πηγές, τα ποτάμια, οι λίμνες είχαν τις νεράιδες, τις νύμφες, τις λάμιες που απέτρεπαν τον επίδοξο πλεονέκτη να επωφεληθεί, υπονομεύοντας το μέλλον των επόμενων γενεών.

Ο μύθος του Θεσσαλού Ερυσίχθονα, που διασώζει στον ύμνο στη Δήμητρα ο ποιητής Καλλίμαχος, δείχνει πως οι αρχαίοι μας πρόγονοι είχαν αντιληφθεί ότι ο άνθρωπος απέναντι στην φύση πρέπει να είναι προσεκτικός και ευσεβής, γιατί θα υποστεί αργά ή γρήγορα τις συνέπειες των δικών του ενεργειών, αφού είναι αλληλένδετη με τον κύκλο της ζωής του. Ο Ερυσίχθων ήταν ένας πλεονέκτης, βέβηλος και ασεβής άνθρωπος. Μία μέρα βάλθηκε να κόψει ένα ιερό δένδρο της Δήμητρας. Παρά τις παρακλήσεις και τις προειδοποιήσεις της νύμφης που το κατοικούσε, αυτός αποτελείωσε το δέντρο. Για τιμωρία του η Δήμητρα του έστειλε ακόρεστη πείνα που δεν ικανοποιούνταν με τίποτα. Έφαγε ό,τι είχε και δεν είχε, ξόδεψε όλα του τα πλούτη για να αγοράσει όλα τα αγαθά της και να τα φάει. Πούλησε την ίδια του την κόρη, την μάγισσα Μήστρα, για να αγοράσει τροφή. Τέλος έφαγε και τα ίδια του τα μέλη και πέθανε, χωρίς ποτέ να ικανοποιήσει την πείνα του.

Ο μύθος συμβολίζει την αδηφαγία, την αλόγιστη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, που χωρίς μέτρο καταναλώνει ακόρεστα και πάνω από τις φυσιολογικές του ανάγκες, στερώντας το μέλλον των παιδιών του και όλων των ζωντανών της φύσεως - τις μορφές των οποίων παίρνει διαδοχικά η κόρη του - και τελικά τρώει τις ίδιες τις σάρκες του και οδηγείται στον αφανισμό.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
Ηώ Αγγελή, Αλεξάνδρα Αθανασιάδη, Έλενα Ακύλα, Λήδα Αλεξίου, Θωμάς Αποστόλου, Χρύσα Βέργη, Παυλίνα Βερούκη, Πάκυ Βλασσοπούλου, Katharina Bolesch, Βελισάριος Βουτσάς, Πέτρος Βρέλλης, Μαρία Γιαννακάκη, Ειρήνη Γκόνου, Στέφανος Ζαννής, Απόστολος Ζολωτάκης, Ιωάννα Θέμελη, Ventseslav Iotoff, Κωνσταντίνος Καπαγιαννίδης, Αλεξία Καραβέλα, Κωνσταντίνα Κατρακάζου, Μάνος Κάτσαρης, Λήδα Κοντογιαννοπούλου, Χάρης Κοντοσφύρης, Βασιλική Κοσκινιώτου, Μιχάλης Κουντούρης, Σπύρος Κρητικός, Αφροδίτη Λίτη, Ανδρέας Λόλης, Θανάσης Μακρής, Μιχάλης Μανουσάκης, Τάσος Μαντζαβίνος, Τάκης Μάρθας, Γρηγόρης Μαρκάτος, Καλλιρρόη Μαρούδα, Πάνος Μητσόπουλος, Νίκος Μόσχος, Κωστής Μουδάτσος, Θανάσης Μπερούτσος, Βένια Μπεχράκη, Ειρήνη Ολυμπίου, Μίλτος Παντελιάς, Κώστας Παπανικολάου, Σαββίνα Πατρικίου, Παύλος Σάμιος, Μαρίνα Σιούτη, Καλλιρρόη Σπυρίδωνος, Μάγδα Ταμμάμ, Γιώργος Ταξιαρχόπουλος, Παναγιώτης Τέτσης, Δημήτρης Τζάνης, Ελένη Τζάτζαλος, Γιώργος Τσακίρης, Γιώργος Τσεριώνης, Χρήστος Τσίντζος, Κώστας Τσιρώνης, Κώστας Τσώλης, Απόστολος Χαντζαράς, Χαρίσης, Χρήστος Χαρίσης, Τζέλη Χατζηδημητρίου, Reid Yalom

Οργάνωση: Κέντρoν Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών σε συνεργασία με το Δήμο Ελευσίνας και με χορηγία του Τιτάν.
Συντονισμός: Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, Διευθύντρια, Κέντρoν Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών
Επιμέλεια έκθεσης: Λουίζα Καραπιδάκη, μόνιμη συνεργ. του Κέντρου Λαογραφίας
Βοηθοί επιμελήτριες: Ελευθερία Καμπιτάκη, Φανιώ Μιχαλοπούλου

Διάρκεια: 5 Ιουλίου - 3 Οκτωβρίου 2010

Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ελευσίνας «Λεων. Κανελλόπουλος»: Δραγούμη 37, Παραλία Ελευσίνας
Τηλ : 2105544325

Ώρες λειτουργίας:
Καθημερινά: 10:00 - 14:00 και 18:00 - 22:00
Εκτός Δευτέρας και Δεκαπενταύγουστου

Κύμα φυγής από τα ιδιωτικά σχολεία


Πάνω από 25% η μείωση των εγγραφών για τις εισαγωγικές τάξεις, καθώς οι γονείς δεν μπορούν να ανταποκριθούν πλέον στα υψηλά δίδακτρα, ενώ τα σχολεία προχωρούν και σε συγχωνεύσεις τμημάτων.

Εγκαταλείπουν τα ιδιωτικά σχολεία οι μαθητές και στρέφονται στα δημόσια, καθώς οι γονείς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα υψηλά δίδακτρα λόγω της οικονομικής κρίσης. Το φαινόμενο είναι γενικότερο. Στροφή παρατηρείται στις επιλογές των γονέων που τα παιδιά τους φιλοξενούνται σε παιδικούς σταθμούς. Στρέφονται στους δημοτικούς σταθμούς. Είναι τόσο πολλές οι νέες αιτήσεις που οι δήμοι εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να ανταποκριθούν.


Η κρίση πλήττει σοβαρά την ιδιωτική εκπαίδευση και την ιδιωτική προσχολική αγωγή. Τα πρώτα στοιχεία για τη νέα σχολική χρονιά δείχνουν δραματική πτώση των εγγραφών στα ιδιωτικά σχολεία για τις εισαγωγικές τάξεις (Α’ Δημοτικού και Α’ Γυμνασίου), η οποία αναμένεται να υπερβεί το 25%. Στα μεγάλα ιδιωτικά σχολεία υπάρχει ήδη μείωση τμημάτων (από 1 έως 3 τμήματα).

Στις ενδιάμεσες τάξεις η πτώση των προεγγραφών δείχνει να ξεπερνά το 15%, ενώ ακόμη και τα πιο δημοφιλή ιδιωτικά σχολεία, που στο παρελθόν συντάσσονταν λίστες αναμονής, τώρα μόλις και μετά βίας κλείνουν τα τμήματά τους. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο «Εθνος» δάσκαλος σε μεγάλο ιδιωτικό σχολείο, «κάποτε υπήρχαν ουρές γονιών, τώρα κάνουμε πάρτι όταν εμφανιστεί... κάποιος». Με τα πρώτα στοιχεία από τις προεγγραφές φαίνεται πως στην πλειονότητα των ιδιωτικών σχολείων η μείωση μαθητών θα είναι πολύ μεγάλη. Πρόκειται για ένα φαινόμενο με πολλές προεκτάσεις αν σκεφτεί κανείς ότι:

1. Στα περίπου 500 ιδιωτικά σχολεία φοιτούν περίπου 95.000 μαθητές, δηλαδή το 7% του μαθητικού δυναμικού της χώρας.

2. Η κατάσταση αυτή δεν αφορά μόνο τους οικονομικά προνομιούχους διότι το ιδιωτικό σχολείο δεν απευθύνεται αποκλειστικά στους πλουσίους. Αντιθέτως, και ιδιαίτερα στις μικρές μονάδες «γειτονιάς», φοιτούν παιδιά της μεσαίας τάξης, των οποίων οι γονείς πληρώνουν από το υστέρημά τους κυρίως για λόγους φύλαξης, ασφαλούς μεταφοράς, αλλά και ύπαρξης τάξεων με πολύ μικρό (αν όχι ανύπαρκτο) αριθμό παιδιών μεταναστών.

3. Από τα 500 ιδιωτικά σχολεία στη χώρα μας μόνο λίγες δεκάδες μπορούν να χαρακτηριστούν ως σχολεία της «ελίτ» με απλησίαστα δίδακτρα. Τα περισσότερα σχολεία είναι μικρές ή μεσαίες μονάδες που απευθύνονται στον μέσο πολίτη. Τα σχολεία αυτά πρόκειται να υποστούν τις συνέπειες της κρίσης, καθώς τα «ακριβά» ιδιωτικά πάντα θα έχουν τη σίγουρη δεξαμενή πελατείας από τα εύπορα στρώματα του πληθυσμού.

Πολλά τμήματα καταργούνται, με δραματικές συνέπειες για τις σχολικές μονάδες και τους εκπαιδευτικούς που απειλούνται με το φάσμα της ανεργίας, και κάποια σχολεία ίσως αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο του «λουκέτου». Η δύσκολη περίοδος την οποία διανύουμε και οι υπερβολικές αυξήσεις στα δίδακτρα είναι οι κυριότεροι λόγοι της κρίσης, η οποία πλήττει και τα ιδιωτικά σχολεία. Σήμερα που η κρίση χτυπά την πόρτα των περισσότερων οικογενειών και η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων επιστρέφει στο... μακρινό παρελθόν, τα δίδακτρα ενός μέσου ιδιωτικού σχολείου φαντάζουν σχεδόν εξωπραγματικά.


Δίδακτρα
Η μεσαία τάξη, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της πελατείας των ιδιωτικών σχολείων (μισθωτοί, μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες, αυτοαπασχολούμενοι), πλήττεται ιδιαίτερα από την κρίση και ένας από τους ευκολότερους τρόπους εξοικονόμησης χρήματος είναι η «απόσυρση» του παιδιού από το ιδιωτικό σχολείο και η επιλογή του δωρεάν δημόσιου. Το 2004 με απόφαση της ΝΔ τα δίδακτρα για τις εισαγωγικές τάξεις των ιδιωτικών σχολείων απελευθερώθηκαν.

Η απόφαση αυτή είχε ως αποτέλεσμα τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων να υποστούν εντυπωσιακές αυξήσεις που σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζουν το 50-100% στο σύνολο της τετραετίας, όπως δείχνουν τα στοιχεία από το παρατηρητήριο τιμών της Γ.Γ. Εμπορίου. Για την περιφέρεια Αττικής οι αυξήσεις αγγίζουν περίπου το 33-45%.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι συνολικές αυξήσεις στις εισαγωγικές τάξεις των ιδιωτικών σχολείων Αττικής το διάστημα αυτό, δηλαδή από το σχολικό έτος 2005-06 μέχρι το σχολικό έτος 2009-10, είναι: νηπιαγωγεία Αττικής 35,85%, δημοτικά Αττικής 40,14% και γυμνάσια Αττικής 33,34%.

Νικολ. Τρίγκα

www.e-go.gr

Νέα στοιχεία τεκμηριώνουν τη σχέση παθητικού καπνίσματος-καρδιακών νοσημάτων


Οι παθητικοί καπνιστές έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αποβιώσουν από καρδιακό νόσημα σε σχέση με εκείνους που είναι εκτεθειμένοι σε χαμηλά επίπεδα του καπνού τρίτων, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American College of Cardiology.
Η μελέτη έρχεται να ενισχύσει τις υπάρχουσες ενδείξεις που συνδέουν το παθητικό κάπνισμα με τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Ο Δρ Μαρκ Χάμερ και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνουν χρησιμοποίησαν τεστ σιέλου που μετρά την ποσότητα του δευτεροπαθούς καπνού στον οποίο έχει εκτεθεί κάποιος. Το τεστ έγινε σε περισσότερα από 13.000 άτομα στην Αγγλία και τη Σκοτία και μετά οι συμμετέχοντες ετέθησαν υπό οκταετή ιατρική παρακολούθηση, ώστε να καταγραφεί η εκδήλωση καρδιακής νόσου και οι θάνατοι.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 32 εκ των περίπου 1.500 ατόμων που δεν είχαν καπνίσει ποτέ αλλά ήταν εκτεθειμένοι σε υψηλά επίπεδα καπνού δευτερογενώς απεβίωσαν από καρδιακή νόσο, συγκριτικά με 15 εκ των 1.000 ατόμων που είχαν εκτεθεί σε χαμηλότερα επίπεδα.
Οι αναλύσεις που επικεντρώθηκαν αυστηρά σε άτομα που δεν είχαν καπνίσει ποτέ, έδειξαν ότι εκείνοι που είχαν υψηλά ποσοστά έκθεσης στον καπνό είχαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο.
«Το «υψηλό» επίπεδο έκθεσης ισούται με διαβίωση με καπνιστή και έκθεση δευτεροπαθώς στον καπνό σε καθημερινή βάση. Περίπου ένας στους πέντε συμμετέχοντες στην μελέτη είχαν υψηλά επίπεδα έκθεσης, σύμφωνα με το τεστ σιέλου.
Τα άτομα αυτά, όπως και οι ίδιοι οι καπνιστές, ήταν νεότεροι σε ηλικία και πιθανότερο να είναι άνδρες, λιγότερο σωματικά δραστήριοι από τα άτομα με χαμηλότερη έκθεση στο τσιγάρο και σε χειρότερη οικονομική κατάσταση. Αλλά ακόμη και μετά τον συνυπολογισμό των πιθανών συνεισφερόντων αυτών παραγόντων η σχέση μεταξύ παθητικού καπνίσματος και καρδιακής νόσου συνέχισε να ισχύει.
Ο Δρ Χάμερ βρήκε επίσης στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το παθητικό κάπνισμα προάγει την φλεγμονή στο σώμα, που είναι γνωστός παράγοντας καρδιακής νόσου.

health.in.gr