" ********* Kακοκαιρία αναμένουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις περισσσότερες περιοχές τις χώρας. Θα θυμίζει περισσότερο Νοέμβριο μήνα με χειμωνιάτικο σκηνικό.****Δύο νέοι σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, στις περιοχές Λυκότρυπα (Κάτω Αχαρνές) και Πύργος Βασιλίσσης, τέθηκαν από σήμερα, Πέμπτη, σε λειτουργία.****Iσορροπία τρόμου στην Ουκρανία, αναπτύσουν στρατιωτικές δυνάμεις οι Ρώσσοι στα πρότυπα δράσης ανάλογα με αυτά στην Γεωργία**** Σέντρα στα γήπεδα της Super League με φόντο το ντέρμπυ των αιωνίων.

Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Χιονισμένο τοπίο για πρώτη φορά σε έναν αιώνα ο αμερικανικός νότος


Λευκά Χριστούγεννα για πρώτη φορά σε 128 χρόνια έκανε φέτος ο αμερικανικός νότος.

Πυκνή χιονόπτωση σημειώθηκε σε πολλές από τις κατά παράδοση ηλιόλουστες πολιτείες των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν περισσότερες από 300 πτήσεις και να κλείσουν προληπτικά δρόμοι.

Η Ατλάντα έχει να δει χιόνια τα Χριστούγεννα εδώ και 128 χρόνια.

Το χιόνι που ξεπέρασε φέτος τα 10 εκατοστά σε πολλές περιοχές της πολιτείας ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για τους περισσότερους κατοίκους.

Περισσότερες από 300 αεροπορικές πτήσεις ακυρώθηκαν, ενώ αρκετοί δρόμοι έκλεισαν για προληπτικούς λόγους.

Ο καιρός «τρελάθηκε» και στην Αλαμπάμα, το Τενεσί και την Τζόρζια, καθώς και στη Βόρεια και Νότια Καρολίνα όπου σάρωσαν οι ανεμοθυέλες.

Σφοδρή κακοκαιρία και χιονόπτωση αναμένονται προσεχώς στη Νέα Υόρκη και τη Βοστώνη.

Ξεκίνησε η προσπάθεια για αναδημιουργία της λίμνης Κάρλας στη Θεσσαλία


Άρχισε την Πέμπτη η άντληση νερού από τον Πηνειό στην πολύπαθη λίμνη Κάρλα, η οποία είχε αποξηρανθεί το 1962 αλλά επανέρχεται τώρα στο θεσσαλικό τοπίο.

Ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης ήταν παρών στην τελετή παράδοσης του έργου: Όταν τεθούν σε πλήρη λειτουργία τα πέντε αντλιοστάσια του Πηνειού θα τροφοδοτούν τη λίμνη με 14 κυβικά μέτρα νερού το δευτερόλεπτο.

Η λειτουργία των αντλιοστασίων θα συνεχιστεί για περίπου έξι μήνες, οδηγώντας στην Κάρλα τις χειμερινές και εαρινές απορροές του Πηνειού. Εφόσον οι βροχές είναι καλές, ο ταμιευτήρας της λίμνης θα έχει την άνοιξη 120.000 κυβικά μέτρα καθαρού νερού, όγκος που αντιστοιχεί στο 75% της χωρητικότητας.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Υποδομών, η λίμνης θα μπορεί να τροφοδοτηθεί από το φράγμα της Γυρτώνης, χωρίς να απαιτείται η λειτουργία αντλιοστασίων -η βαρύτητα θα αρκεί για τη μετακίνηση των υδάτων.

Η αναδημιουργία της Λίμνης είναι εξαιρετικά σημαντική για την περιβαλλοντική και παραγωγική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας και της Μαγνησίας, επισήμανε ο υφυπουργός Υποδομών.

Θα συμβάλλει μεταξύ άλλων στην αντιπλημμυρική προστασία, την αποκατάσταση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, την άρδευση 100.000 στρεμμάτων, την ενίσχυση της ύδρευσης του Βόλου με 15 εκατ. κυβικά μέτρα νερού ετησίως -το 50% των αναγκών της πόλης.

Πριν από την αποξήρανσή της το 1962, προκειμένου να αποτραπούν οι πλημμύρες και να μειωθούν τα κουνούπια, η λίμνη Κάρλα, που βρίσκεται κοντά στο Πήλιο νοτιοανατολικά της Λάρισας, είχε κάποτε έκταση 180.000 στρεμμάτων και βάθος έως και έξι μέτρα.

Στη νέα της μορφή δεν θα ξεπερνά τα 38.000 στρέμματα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Χριστουγεννιάτικος εφιάλτης η σφοδρή κακοκαιρία για χιλιάδες ταξιδιώτες στην Ευρώπη


Σε χριστουγεννιάτικο εφιάλτη έχουν μετατραπεί οι πολυπόθητες διακοπές πολλών επιβατών αεροπορικών εταιριών, καθώς η σφοδρή χιονόπτωση και οι πολικές θερμοκρασίες που μετέτρεψαν τις πίστες των αεροδρομίων σε παγοδρόμια, ανάγκασαν χιλιάδες επιβάτες να ακυρώσουν τα ταξίδια τους.

Ακόμη χειρότερα, 200 άνθρωποι υποδέχθηκαν τα Χριστούγεννα στο διεθνές αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκωλ, στο Παρίσι. Στη Γερμανία και το Βέλγιο ακυρώθηκαν πτήσεις, αλλά και δρομολόγια τρένων


Στο Σαρλ ντε Γκωλ περίπου 200 ταξιδιώτες αναγκάστηκαν να διανυχτερεύσουν στο αεροδρόμιο, καθώς ακυρώθηκαν 400 πτήσεις λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών.

Στους άτυχους ταξιδιώτες δόθηκαν κρεβάτια εκστρατείας και κουβέρτες για να περάσουν τη νύχτα τους πιο άνετα. Το γεγονός είναι ότι υποδέχθηκαν την ημέρα των Χριστουγέννων μέσα στο αεροδρόμιο.

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, τους εξαντλημένους ταξιδιώτες επισκέφθηκε ο υφυπουργός Μεταφορών της Γαλλίας Τιερί Μαριανί, προκειμένου να τους συμπαρασταθεί και να τους εξηγήσει την κατάσταση.

Από τους υπεύθυνους του αεροδρομίου η κατάσταση περιγράφθηκε ως πρωτοφανής. «Από την ημέρα που λειτούργησε το αεροδρόμιο, ποτέ δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο», δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας λειτουργίας του Charles de Gaulle Πιέρ Γκραφ.

Την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τις ακραίες καιρικές συνθήκες κάνει ακόμη πιο δύσκολη η απεργία των εργαζομένων στο μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής υλικών αποπάγωσης, με αποτέλεσμα οι προμήθειες να έχουν εξαντληθεί. Ήδη, στο Παρίσι έφθασε ένα αεροπλάνο με προμήθειες από τις ΗΠΑ και αναμένεται επιπλέον αντιψυκτικό υγρό από τη Γερμανία με δεξαμενόπλοιο.

Προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν και στους σιδηροδρόμους και συγκεκριμένα στην κίνηση των τρένων υψηλής ταχύτητας TGV. Τα τρένα αυτά υποχρεώνονται να κινούνται με μειωμένη ταχύτητα, η οποία συνεπάγεται καθυστερήσεις από μισή ως μια ώρα στη βόρεια, ανατολική και νοτιοανατολική Γαλλία.

Παράλληλα, οι σφοδρές χιονοπτώσεις εξακολουθούν να δημιουργούν προβλήματα σε ολόκληρο το δίκτυο μεταφορών στο Βέλγιο, τη Γερμανία και την Ιταλία.


Στη διάρκεια μίας ημέρας στο Βέλγιο έπεσε χιόνι ύψους μεταξύ 10 και 20 εκατοστών, με αποτέλεσμα να διακοπούν οι μετακινήσεις με τουριστικά λεωφορεία και να κλείσει ένας διάδρομος στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας.

Εκατοντάδες τροχαία ατυχήματα έχουν αναφερθεί σε όλη τη Γερμανία και στη βόρεια Ιταλία, ενώ από τις σφοδρές βροχοπτώσεις προκλήθηκαν πλημμύρες σε ορισμένες περιοχές της Βενετίας.

Η κατάσταση πάντως αναμένεται να εξομαλυνθεί σταδιακά, καθώς οι καιρικές συνθήκες εκτιμάται ότι θα βελτιωθούν μέσα στις επόμενες ώρες.
Newsroom ΔΟΛ