Κυριακή 9 Μαΐου 2010
Νέα ταλαιπωρία για το επιβατικό κοινό
Κλειστό θα παραμείνει σήμερα το τμήμα του ΗΣΑΠ Φάληρο-Ταύρος, λόγω των εργασιών ανακαίνισης της σιδηροδρομικής γραμμής.
Στο ίδιο τμήμα τη Δευτέρα 10 Μαΐου θα εκτελεστεί δοκιμαστική λειτουργία με συρμούς και μετά την ολοκλήρωσή της το τμήμα θα αποδοθεί εντός της ημέρας στην κυκλοφορία.
Για το ανωτέρω τμήμα κατά τη διάρκεια των εργασιών και των δοκιμών την Κυριακή 9 και τη Δευτέρα 10 Μαΐου το επιβατικό κοινό θα εξυπηρετείται με τη λεωφορειακή γραμμή Χ6.
Ωστόσο, υπενθυμίζεται ότι στους σταθμό Ν. Ιωνία, Άγιος Νικόλαος και Κάτω Πατήσια οι διερχόμενοι συρμοί προς Πειραιά (κάθοδος) δεν πραγματοποιούν στάση.
www.pathfinder.gr
Ορατό από το Διάστημα το μεγαλύτερο φράγμα καστόρων του κόσμου
Ολόκληρες γενιές ακούραστων τρωκτικών πιστεύεται ότι εργάστηκαν για το μεγαλύτερο φράγμα καστόρων του κόσμου, μια κατασκευή μήκους 850 μέτρων στην Αλμπέρτα του Καναδά, ορατή ακόμα και από το διάστημα.
Το φράγμα και η τεχνητή λίμνη που εκτείνεται πίσω του εντοπίστηκαν σε δορυφορικές εικόνες της NASA και του Google Earth στο απάτητο νότιο όριο του Εθνικού Πάρκου Γουντ Μπάφαλο της βόρειας Αλμπέρτας.
«Αρκετές γενιές καστόρων δούλεψαν στο φράγμα, το οποίο ακόμα μεγαλώνει» δήλωσε στο AFP o ερευνητής οικολογίας Τζιν Τι, ο οποίος ανακάλυψε το φράγμα σχεδόν κατά τύχη στη διάρκεια μελέτης για την κλιματική αλλαγή στον Καναδά.
Οι κάστορες, που φαίνεται να ανακάμπτουν στην περιοχή τα τελευταία χρόνια, εκτιμάται ότι ξεκίνησαν τις εργασίες στα μέσα της δεκαετίας του 1970. Η κατασκευή έγινε αντιληπτή το 2007 από τους υπεύθυνους του πάρκου, οι οποίοι το φωτογράφισαν πέρυσι από τον αέρα χωρίς όμως να συνειδητοποιήσουν ότι ήταν το μεγαλύτερο που έχει βρεθεί ποτέ.
Τα φράγματα των καστόρων του Καναδά συνήθως έχουν μήκος από 10 έως 10 μέτρα και σε σπάνιες μόνο περιπτώσεις φτάνουν τα 500 μέτρα.
Μέχρι σήμερα, το ρεκόρ του μεγαλύτερου φράγματος καστόρων στον κόσμο κατείχε μια κατασκευή μήκους 652 μέτρων που βρίσκεται στην πολιτεία της Μοντάνα στις ΗΠΑ.
Το φράγμα του Γουντ Μπάφαλο, τόσο παλιό ώστε οι κομμένοι κορμοί να έχουν γεμίσει βρύα και φυτά, πιθανότατα θα συνεχίσει να μεγαλώνει. Σύμφωνα με τον ερευνητή που το ανακάλυψε, οι κάστορες χτίζουν δύο νέα φράγματα στις άκρες του παλιού. Σε περίπου μια δεκαετία, οι τρεις επιμέρους κατασκευές θα έχουν ενωθεί σε ένα ενιαίο φράγμα μήκους περίπου ενός χιλιομέτρου.
Newsroom ΔΟΛ
Ακυρώσεις πτήσεων σε Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία λόγω της ηφαιστειακής τέφρας
Συνεχίζονται τα προβλήματα με τις πτήσεις που ακυρώνονται σε πολλά ευρωπαϊκά αεροδρόμια εξαιτίας της ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία.
Οι ιταλικές αρχές ανακοίνωσαν το κλείσιμο ενός τμήματος του εναέριου χώρου στη βόρεια Ιταλία από τις 09:00 μέχρι τις 15:00
ώρα Ελλάδος, ωστόσο το υπουργείο Μεταφορών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξει νωρίτερα.
Σε ανακοίνωσή της, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας Enac αναφέρει ότι το κλείσιμο τμήματος του εναερίου χώρου της Ιταλίας αφορά τα αεροδρόμια Μαλπένσα και Λινάτε του Μιλάνου. Αντίθετα, δεν αφορά τα αεροδρόμια της Βενετίας, της Τεργέστης και του Ρίμινι.
Στην Πορτογαλία όλες οι πτήσεις ανεστάλησαν μέχρι τις 15:00 ώρα Ελλάδος από και προς το αεροδρόμιο του Πόρτο, καθώς έκλεισε ο εναέριος χώρος πάνω από την περιοχή.
Όπως αναφέρεται στο BBC, ειδικοί επισημαίνουν ότι τα προβλήματα με τις πτήσεις μπορεί να διαρκέσουν και την επόμενη εβδομάδα.
Πολλά ισπανικά αεροδρόμια, μεταξύ των οποίων και της Βαρκελώνης, άνοιξαν σήμερα, Κυριακή και πραγματοποιούν κανονικά τις πτήσεις τους.
Σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές μόνο τρία αεροδρόμιο, του Σαντιάγο, της Λα Κορούνια και του Βίγκο, παραμένουν κλειστά και αναμένεται να ανοίξουν στις 12:00 ώρα Ελλάδος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σάββατο ακυρώθηκαν 673 πτήσεις από και προς Ισπανία και είχαν κλείσει 19 αεροδρόμια στα βόρεια της χώρας.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό
Σεισμός 7,4 Ρίχτερ «ταρακούνησε» τη Σουμάτρα της Ινδονησίας
Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα, Κυριακή, στην επαρχία Ατσέχ στη Σουμάτρα της Ινδονησίας και εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι, όπως ανακοινώθηκε από την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία και το αμερικανικό ινστιτούτο γεωφυσικής.
«Απειλή για μεγάλο καταστροφικό τσουνάμι δεν υφίσταται με βάση τα ιστορικά δεδομένα, όμως υπάρχει πιθανότητα για τσουνάμι τοπικού χαρακτήρα που μπορεί να πλήξει τις ακτές σε απόσταση μέχρι τα 100 χιλιόμετρα από το επίκεντρο του σεισμού»,αναφέρεται στην ανακοίνωση του αμερικανικού ινστιτούτου.
Ο σεισμός σημειώθηκε στις 08:59 (ώρα Ελλάδας) σε βάθος 30 χιλιομέτρων και σε απόσταση 44 χιλιομέτρων ΝΔ της περιοχής Μεουλαμπόχ.
Η επαρχία Ατσεχ είχε πληγεί στις 26 Δεκεμβρίου 2004 από το φονικό σεισμό των 9,3 βαθμών Ρίχτερ και ακολούθησε τσουνάμι που σάρωσε την περιοχή και άλλες περιοχές στον Ινδικό.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)