" ********* Kακοκαιρία αναμένουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις περισσσότερες περιοχές τις χώρας. Θα θυμίζει περισσότερο Νοέμβριο μήνα με χειμωνιάτικο σκηνικό.****Δύο νέοι σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, στις περιοχές Λυκότρυπα (Κάτω Αχαρνές) και Πύργος Βασιλίσσης, τέθηκαν από σήμερα, Πέμπτη, σε λειτουργία.****Iσορροπία τρόμου στην Ουκρανία, αναπτύσουν στρατιωτικές δυνάμεις οι Ρώσσοι στα πρότυπα δράσης ανάλογα με αυτά στην Γεωργία**** Σέντρα στα γήπεδα της Super League με φόντο το ντέρμπυ των αιωνίων.

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

Φτιάρι για τους δύσκολους χιονιάδες




Με αυτό το υπερφτιάρι που προαρμόζεται σε κάθε εαφρύ φορτηγάκι ή τζιπάκι 4χ4, καθαρίζετε το χιόνι με επαγγελματικό τρόπο. Τέρμα η αναμονή να περάσει το εκχιονιστικό, τέρμα οι αποκλεισμοί, θέλετε να πάτε απο Διόνυσο σε Δροσιά - Ρέα για το ρεβεγιόν και εχει 1 μέτρο χιόνι? Τέλος η αναμονή, το κουμπώνετε στην Καγιέν και έτοιμο το παγοθραυστικό.
Με αυτό το προϊόν δίνουμε ένα τέλος στην ταλαιπωρία των κατοίκων των βορείων προαστείων που ταλαιπωρούνται τις κρύες μέρες του χειμώνα.

Σαββατοκύριακο με ισχυρές βροχές σε όλη τη χώρα προβλέπει η ΕΜΥ


Κακοκαιρία σε όλη τη χώρα με κύριο χαρακτηριστικό τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπει για το Σαββατοκύριακο η ΕΜΥ.

Αναλυτικά, το Σάββατο προβλέπονται νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα, ενώ χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά.

Οι άνεμοι από νότιες διευθύνσεις 4-6 μποφόρ και στα νότια δυτικοί 6-7 μποφόρ. Από το απόγευμα στα κεντρικά, δυτικά και βόρεια θα στραφούν σε βόρειων διευθύνσεων. Η θερμοκρασία σε πτώση ως προς τη μέγιστη τιμή.

Βροχές σε Αττική και Θεσσαλονίκη με τη θερμοκρασία στην πρωτεύουσα έως 19 βαθμούς και στη συμπρωτεύουσα έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Την Κυριακή στην Κεντρική και Ανατολική Μακδεονία, τη Θράκη, την Ανατολική Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Ανατολική Πελοπόνησσο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές, ενώ χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί 4-6 μποφόρ, στα ανατολικά βόρειοι-βορειοανατολικοί 5-6 μποφόρ και στο Αιγαίο τοπικά έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Βροχόπτωση σε Αττική με τη θερμοκρασία έως 16 βαθμούς και τους ανέμους βόρειους ισχυρούς.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται βροχές και αρκετά σύννεφα στη διάρκεια της ημέρας. Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 15 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι ενισχυμένοι.

Βελτίωση του καιρού με εξασθένηση των ανέμων προβλέπεται τη Δευτέρα με τη θερμοκρασία στα ίδια επίπεδα.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι για το δώρο των Χριστουγέννων


Οι καιροί ου μενετοί για την απώλεια χρημάτων και πόρων. Έτσι, το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ) της ΓΣΕΕ δίνει πολύ χρησίμες πληροφορίες για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι για το δώρο των Χριστουγέννων. Ποιοι το δικαιούνται, πότε καταβάλλεται, πώς υπολογίζεται.

Ποιοι εργαζόμενοι το δικαιούνται

Όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, σύμβαση αορίστου ή ορισμένου χρόνου σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούνται Δώρα Εορτών, από την ισχύουσα νομοθεσία.

Για τον υπολογισμό του ποσού των Δώρων λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Έτσι, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο που αναφέραμε δηλαδή από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο που είναι ίσο με ένα (1) μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Όσων μισθωτών η σχέση τους με τον εργοδότη δεν διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστημα που αναφέρθηκε, είτε γιατί αποχώρησαν οικειοθελώς από την εργασία τους, είτε γιατί απολύθηκαν δικαιούνται να λάβουν τμήμα δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης.

Σε αυτή τη περίπτωση το δώρο Χριστουγέννων θα το υπολογίσουν ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2ημερομίσθια - ανάλογα με το πώς αμείβονται - για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης.

Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν για χρονικό διάστημα μικρότερο των 19ημέρων δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.

Πότε καταβάλλεται το Δώρο Χριστουγέννων

Tο Δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί το αργότερο μέχρι την 21η Δεκεμβρίου κάθε έτους, υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ, Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών.

Ενοείται βέβαια ότι ο εργοδότης μπορεί να καταβάλλει το δώρο και νωρίτερα. Τα δώρα εορτών σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Χρόνοι που συνυπολογίζονται στο Δώρο των Χριστουγέννων

Δεν αφαιρείται, αλλά λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του Δώρου Χριστουγέννων ο χρόνος υποχρεωτικής αποχής από την εργασία των γυναικών πριν και μετά τον τοκετό (8 εβδομάδες πρίν το τοκετό και 9 μετά τον τοκετό).
Tο χρονικό διάστημα κατά το οποίο εργαζόμενος σπουδαστής έλαβε άδεια προκειμένου να συμμετάσχει σε εξετάσεις τη σπουδαστική άδεια.
Ο χρόνος άδειας λουτροθεραπείας, εφόσον υπάρχει γνωμάτευση από ασφαλιστικό οργανισμό.
Σε περίπτωση ασθένειας αφαιρούνται μόνο οι ημέρες που έλαβε επίδομα ασθενείας απ' τον Ασφαλιστικό Φορέα, δεν αφαρούνται τα τριήμερα. Παράδειγμα: Αν ένας μισθωτός απουσίασε από την εργασία του λόγω ασθένειας 60 μέρες και πήρε επίδομα ασθένειας από το Ασφαλιστικό του Ταμείο μόνο για 40 ημέρες, θα αφαιρεθούν από το χρονικό διάστημα της εργασιακής σχέσης μόνο οι 40 ημέρες για τις οποίες επιδοτήθηκε και όχι οι 60.
Χρόνοι που δεν συνυπολογίζονται στο Δώρο Χριστουγέννων


Δεν υπολογίζονται οι μέρες κατά τις οποίες ο μισθωτός απείχε από την εργασία του αδικαιολόγητα ή λόγω άδειας χωρίς αποδοχές.
Δεν λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό δώρων εορτών το διάστημα της απουσίας των εργαζομένων για συνδικαλιστική δραστηριότητα , δηλαδή ο χρόνος της συνδικαλιστικής άδειας.
Σχετικά με την απεργία η δικαστηριακή νομολογία δέχεται ότι οι ημέρες της απεργίας δεν υπολογίζονται στο χρόνο διάρκειας της εργασιακής σχέσης, γιατί η αποχή του μισθωτού οφείλεται σε δική του θέληση και δεν μπορεί επομένως να χαρακτηριστεί σαν δικαιολογημένη απουσία, το ίδιο ισχύει και με τις στάσεις εργασίας.
Πώς υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων

Βάση για τον υπολογισμό του δώρου αποτελούν οι καταβαλλόμενες αποδοχές που πραγματικά καταβάλλονται στους μισθωτούς κατά την 10η Δεκεμβρίου.

Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από την παραπάνω ημερομηνία τα δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση.

Ως καταβαλλόμενος μισθός ή ημερομίσθιο λαμβάνεται το σύνολο των τακτικών αποδοχών. Στη έννοια των τακτικών αποδοχών περιλαμβάνονται ο μισθός ή το ημερομίσθιο, καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα, είτε σε είδος, όπως τροφή, κατοικία κλπ.) εφόσον καταβάλλεται από τον εργοδότη ως αντάλλαγμα της παρεχόμενης από τον μισθωτό εργασίας, τακτικά κάθε μήνα, ή κατ' επανάληψη, περιοδικά, κατά ορισμένα διαστήματα του χρόνου.

Δηλαδή στις τακτικές αποδοχές περιπλαμβάνονται τα:

επίδομα αδείας: για τον υπολογισμό στο δώρο της αναλογίας του επιδόματος αδείας πολλαπλασιάζουμε το συνολικό ποσό του δώρου που δικαιούται ο μισθωτός επί τον συντελεστή 0,041666.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να προσέξουν οι εργαζόμενοι ότι στις τακτικές αποδοχές των μισθωτών, βάσει των οποίων υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων, συμπεριλαμβάνεται και το επίδομα αδείας.

Συνεπώς το δώρο θα πρέπει να υπολογισθεί προσαυξημένο με την αναλογία του συντελεστή επιδόματος αδείας. Παράδειγμα: εργαζόμενος με δώρο Χριστουγέννων 900 ευρώ (μεικτό μισθό) με την προσαύξηση του συντελεστή αδείας θα πρέπει να πάρει 938 ευρώ.

αμοιβή για εργασία την Κυριακή και σε εξαιρέσιμες γιορτές ή σε νυκτερινές ώρες, εφόσον η απασχόληση είναι τακτική και μόνιμη
αξία του χορηγούμενου γάλακτος ημερησίως
πρόσθετη αμοιβή που δίνεται από τον εργοδότη οικιοθελώς για μεγαλύτερη παραγωγική απόδοση (πριμ), όταν επαναλαμβάνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε τακτά χρονικά διαστήματα.
φιλοδωρήματα που δίνονται στους μισθωτούς από τρίτους.
οδοιπορικά έξοδα, όταν δεν εξαρτώνται από την πραγματοποίηση υπηρεσιακών μετακινήσεων, δεν υπόκεινται σε απόδοση λογαριασμού και δεν διακόπτονται κατά την διάρκεια ασθένειας ή άδειας.
αμοιβή της νόμιμης υπερωρίας ,εφόσον παρέχεται τακτικά.
αμοιβή της υπερεργασίας, εφόσον η εργασία αυτή πραγματοποιείται τακτικά.
αμοιβή από προμήθειες.
επίδομα μη απουσίας (τακτικότητας).
επίδομα κατοικίας.
επίδομα ισολογισμού, εφόσον καταβάλλεται τακτικά κάθε χρόνο.
Δεν συμπεριλαμβάνεται στις τακτικές αποδοχές το πριμ παραγωγικότητας το οποίο χορηγείται με την προϋπόθεση της επίτευξης ορισμένου σκοπού και με την επιφύλαξη της περικοπής του οποτεδήποτε.

Newsroom ΔΟΛ

Υπό κατάληψη ο κινηματογράφος Ολύμπιον στη Θεσσαλονίκη



Τον κινηματογράφο «Ολύμπιον» στην πλατεία Αριστοτέλους κατέλαβαν άτομα από τον αντεξουσιαστικό χώρο με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Στόχος τους, όπως υποστηρίζουν, είναι να μετατραπεί ο κινηματογράφος σε έναν κοινωνικό χώρο αντίστασης με προβολές από τις 3 το μεσημέρι και ανοιχτή συζήτηση στις 7 το απόγευμα για τον περσινό Δεκέμβρη, αλλά και για τις επερχόμενες εξεγέρσεις.

Newsroom ΔΟΛ,

Προοπτική καιρού χριστουγέννων



Αυτή είναι η τελευταία ενημέρωση από το παγκίσμιο μακροπρόθεσμο μοντέλο πρόγνωσης καιρού. Τα σενάρια όλα είναι ανοιχτά και θα ανανεωθεί σε 3 μέρες με νεότερα στοιχεία.