" ********* Kακοκαιρία αναμένουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις περισσσότερες περιοχές τις χώρας. Θα θυμίζει περισσότερο Νοέμβριο μήνα με χειμωνιάτικο σκηνικό.****Δύο νέοι σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, στις περιοχές Λυκότρυπα (Κάτω Αχαρνές) και Πύργος Βασιλίσσης, τέθηκαν από σήμερα, Πέμπτη, σε λειτουργία.****Iσορροπία τρόμου στην Ουκρανία, αναπτύσουν στρατιωτικές δυνάμεις οι Ρώσσοι στα πρότυπα δράσης ανάλογα με αυτά στην Γεωργία**** Σέντρα στα γήπεδα της Super League με φόντο το ντέρμπυ των αιωνίων.

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Το "οικολογικό μας αποτύπωμα" και οι επιπτώσεις του


Πόση ποσότητα πηγών ενέργειας και πόρων μπορεί η γη να ανανεώσει δεδομένης της καταστροφικής δραστηριότητας του ανθρώπου; Σύμφωνα με μελέτη του Global Footprint Network, μιας ανεξάρτητης ερευνητικής ομάδας, ο πλανήτης χρειάζεται 18 μήνες περίπου για να αναπαράγει τους πόρους που οι άνθρωποι καταναλώνουν σε ένα χρόνο.
Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η ερευνητική ομάδα, οι άνθρωποι καταναλώνουν τους πόρους και παράγουν διοξείδιο του άνθρακα σε βαθμό 44% ταχύτερο από αυτό που η γη μπορεί να ανανεώσει. Επίσης, η μελέτη δείχνει ότι υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση ως προς την «οικολογική συμπεριφορά» των ανθρώπων ανάλογα με τη χώρα στην οποία ζουν. Για παράδειγμα, εάν όλοι οι άνθρωποι ζούσαν όπως ζει ο μέσος Αμερικανός, θα χρειαζόταν πέντε πλανήτες για να ανανεωθούν οι πηγές ενέργειας, καθώς και να απορροφηθεί το διοξείδιο του άνθρακα.
Εάν ζούσαμε όπως ο μέσος Ευρωπαίος, θα χρειαζόταν δυόμιση πλανήτες. Η μελέτη επισημαίνει ότι "οι απειλές τις οποίες αντιμετωπίζουμε σήμερα, οι κλιματικές αλλαγές, αλλά και η αποψίλωση των δασών, ο περιορισμός της αλιείας και η υπερκατανάλωση πόσιμου νερού, είναι ενδείξεις μιας ιδιαίτερα ανησυχητικής τάσης".
Το Global Footprint Network υπολογίζει από το 2003 το «οικολογικό αποτύπωμα» σε περισσότερες από 100 χώρες. Ο δείκτης αυτός αναφέρεται στην έκταση θάλασσας, πόσιμου νερού και παραγωγικής γης που είναι απαραίτητα για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών σε ενέργεια και νερό, συνυπολογίζοντας τις εκπομπές ρύπων και την έκταση που χρειάζεται για την εναπόθεση των απορριμμάτων. Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από πολλές πηγές ανάμεσα τους και τον ΟΗΕ και στατιστικές μελέτες των κυβερνήσεων και δείχνουν ότι μεταξύ του 2005 και 2006 οι επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στο περιβάλλον έχουν αυξηθεί κατά 2% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.
Στη μελέτη αναφέρεται επίσης ότι εδώ και δέκα χρόνια οι επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στο περιβάλλον έχουν αυξηθεί κατά 22%, ενώ παράλληλα η γη ανανεώνει όλο και λιγότερη ποσότητα πηγών ενέργειας. Παρόλο που τα στοιχεία αυτά είναι αρκετά ανησυχητικά, ο πρόεδρος του Global Footprint Network, Μάτις Βακερνάγκελ τονίζει ότι υπάρχουν τρόποι για να διορθωθεί αυτή η κατάσταση και να υπάρξει ένα καλύτερο μέλλον για τον πλανήτη μας.
Ενόψει της συνόδου της Κοπεγχάγης τον επόμενο μήνα, η οργάνωση επισημαίνει ότι "οι τάσεις αυτές δείχνουν πως είναι προς το συμφέρον κάθε χώρας να κινητοποιηθεί χωρίς καθυστέρηση και χωρίς να περιμένει τι θα συμβεί στην παγκόσμια σκηνή". Ωστόσο δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι η σύνοδος θα αποφανθεί έτσι ώστε οι χώρες να μειώσουν σημαντικά τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, καθώς υπάρχει μεγάλη άρνηση ως προς το θέμα αυτό από την πλευρά κάποιων κρατών.

pathfinder.gr

«Η Τέχνη για τη Ζωή - Art for Life»


Μια σημαντική έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Η Τέχνη για τη Ζωή-Art for Life» φιλοξενεί στην Ολυμπιακή Δημοτική Πινακοθήκη «Σπύρος Λούης» ο Δήμος Αμαρουσίου και το Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού.
Την έκθεση θα εγκαινιάσει την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009 στις 20:00, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γ. Πατούλης, παρουσία του Πρέσβη της Ρωσίας κ. Vladimir Chkhikvishvili και του Πρέσβη της Ουκρανίας κ. Valeriy Tsybukh.
Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 23 Δεκεμβρίου και φιλοξενεί έργα σημαντικών Ουκρανών και Ρώσων καλλιτεχνών, ενώ μέρος των εσόδων θα διατεθεί για τα «Γεύματα Αγάπης» του Δήμου Αμαρουσίου και στο Σύλλογο «ΕΛΠΙΔΑ».

pathfinder.gr