" ********* Kακοκαιρία αναμένουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις περισσσότερες περιοχές τις χώρας. Θα θυμίζει περισσότερο Νοέμβριο μήνα με χειμωνιάτικο σκηνικό.****Δύο νέοι σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, στις περιοχές Λυκότρυπα (Κάτω Αχαρνές) και Πύργος Βασιλίσσης, τέθηκαν από σήμερα, Πέμπτη, σε λειτουργία.****Iσορροπία τρόμου στην Ουκρανία, αναπτύσουν στρατιωτικές δυνάμεις οι Ρώσσοι στα πρότυπα δράσης ανάλογα με αυτά στην Γεωργία**** Σέντρα στα γήπεδα της Super League με φόντο το ντέρμπυ των αιωνίων.

Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2009

Δυτική Μακεδονία: Οι "Άλπεις" της Ελλάδας


Ανάβαση στα δύο χιλιάδες μέτρα στις Δρακόλιμνες της Φλέγγας, κολύμβηση στα νερά του φαραγγιού της Πορτίτσας, εξερεύνηση στη σπηλιά του Δράκου, στην Καστοριά, ράφτινγκ και καγιάκ στους ποταμούς Βενέτικο και Αλιάκμονα, ιππασία στο Νυμφαίο.

Αυτή είναι μόνο μία μικρή "γεύση" από όσα μπορεί να ζήσει κάποιος στη Δυτική Μακεδονία, έναν εναλλακτικό τουριστικό προορισμό για όσους δεν θέλουν να συνωστίζονται στην παραλία για μία ομπρέλα, βρίσκουν ακριβά τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, δεν αντέχουν το μποτιλιάρισμα καθ'Α οδόν για μία θέση στην πλαζ, αποζητούν την ησυχία τους μακριά από την πολυκοσμία, λατρεύουν τη φύση και θέλουν να τη γνωρίσουν καλύτερα.

Αν και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι η μοναδική στην Ελλάδα που δεν διαθέτει παραλίες, δεν της λείπει καθόλου το υδάτινο στοιχείο, αφού διαθέτει οκτώ λίμνες και πολλά ποτάμια. Το νερό εναλλάσσεται αρμονικά με βραχώδεις όγκους, φαράγγια, θολωτά γεφύρια, δασωμένους λόφους, ρέματα και χαράδρες.

Νομός Γρεβενών

Ξεκινώντας από τα Γρεβενά, ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει τα απέραντα δάση της οροσειράς της Πίνδου, τα ορεινά ρέματα της περιοχής και τα αλπικά λιβάδια. Οι επίδοξοι περιηγητές έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε μία ποικιλία διαδρομών στο εσωτερικό της Βάλιας Κάλντα, το όρος Όρλιακας, τη Βασιλίτσα και την περιοχή του Σπηλαίου. Σκαρφαλωμένες στο Μαυροβούνιο όρος, βρίσκονται οι Δρακόλιμνες της Φλέγγας, όπου φτάνει κάποιος, ακολουθώντας τα μονοπάτια από το Αρκουδόρεμα, το ρέμα Σαλατούρα, το διάσελο Σαλατούρα Μηλιάς, το ορειβατικό καταφύγιο του Δήμου Μετσόβου ή το χωριό Βωβούσα.

Εξάλλου, η περιοχή ενδείκνυται για εναλλακτικές δραστηριότητες, όπως το ράφτινγκ και το καγιάκ στα ποτάμια των Γρεβενών, η κολύμβηση στα νερά του φαραγγιού της Πορτίτσας, αλλά και την ιππασία, στα κατάφυτα και καταπράσινα μονοπάτια του εθνικού δρυμού.

Για τους λιγότερο τολμηρούς, ο νομός προσφέρει έναν κατάλογο από αξιοθέατα που συμπεριλαμβάνει μεγάλα μοναστήρια, λαογραφικές συλλογές στα παραδοσιακά χωριά, εντυπωσιακά πετρόχτιστα γεφύρια, λιθόστρωτα μονοπάτια, αλλά και τα ευρήματα της παλαιοντολογικής έρευνας στη Μηλιά Γρεβενών, όπου ανακαλύφθηκαν χαυλιόδοντες, ηλικίας τριών εκατομμυρίων ετών.

Τα Γρεβενά επιφυλάσσουν και μία πληθώρα γαστρονομικών εκπλήξεων, με κύριο στοιχείο τα μανιτάρια, που αποτελούν το τιμώμενο προϊόν, στη γιορτή που διοργανώνεται κάθε Αύγουστο, στις όχθες του Βενέτικου ποταμού.


Νομός Καστοριάς

Λίγο βορειότερα, στο νομό Καστοριάς, ο περιηγητής μπορεί να ξεκινήσει μία ενδιαφέρουσα διαδρομή από το Νεστόριο, την πύλη εισόδου της οροσειράς του Γράμμου, μέχρι τις πηγές του Αλιάκμονα.

Στο κέντρο του νομού, η πόλη της Καστοριάς καθρεφτίζει την ομορφιά της στην ομώνυμη λίμνη, ενώ στις περιοχές, όπου οι όχθες της συναντούν τα βραχόβουνα, σχηματίζεται η σπηλιά του Δράκου, που ανακαλύφθηκε μόλις το 1954 και απέχει 15 μέτρα από τον παραλίμνιο δρόμο.

Για όσους ενδιαφέρονται για τα μνημεία του Πολιτισμού και της Ορθοδοξίας, ο νομός διαθέτει 13 βυζαντινά και μεταβυζαντινά μοναστήρια με τοιχογραφίες και εικόνες Αγίων του 12ου και 13ου αιώνος.

Πόλος έλξης τουριστών είναι και ο λιμναίος οικισμός του Δισπηλιού, όπου με βάση τα ευρήματα της νεολιθικής περιόδου έχει δημιουργηθεί πιστή αναπαράσταση του προϊστορικού οικισμού.

Για τους λάτρεις της φύσης και της μουσικής, υπάρχει το River πάρτι, ένας πολυετής θεσμός, που συγκεντρώνει κάθε χρόνο, στις αρχές Αυγούστου, χιλιάδες επισκέπτες. Γνωστοί μουσικοί συναντώνται με το κοινό στις όχθες του Αλιάκμονα, κάτω από την πυκνή βλάστηση, στο Νεστόριο της Καστοριάς.


Νομός Φλώρινας

Στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας, οι λίμνες Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα συνιστούν έναν μοναδικό υγροβιότοπο, αποτελούν φυσικό σύνορο ανάμεσα σε τρία κράτη και γύρω τους αναπτύσσουν έντονη δραστηριότητα καλλιεργητές φασολιού, ψαράδες, κτηνοτρόφοι, ιδιοκτήτες τουριστικών επιχειρήσεων και κάτοικοι της περιοχής.

Το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου "επιπλέει" στα νερά της Μικρής Πρέσπας, ενώ ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει από κοντά την βασιλική του Αγίου Αχιλλείου, που χτίστηκε το 11ο αιώνα από τον τσάρο Σαμουήλ.

Πόλος έλξης επισκεπτών είναι και ο παραλίμνιος οικισμός των Ψαράδων, μία περιοχή με σπάνια βιοποικιλότητα, έντονο παραδοσιακό στοιχείο, λιθόστρωτα σοκάκια αλλά και περίφημους μεζέδες.

Εξάλλου, ο επισκέπτης της Φλώρινας μπορεί να κάνει μία γραφική βόλτα στις περιοχές των λιμνών Χειμαδίτιδας και Ζάζαρης, του Δήμου Αετού και της λίμνης Πετρών, του Δήμου Αμυνταίου. Στην περιοχή δημιουργούνται μικρά λιμανάκια, πλωτές πεζογέφυρες, πλωτοί κυματοθραύστες και πλωτές εξέδρες.

Απαραίτητος σταθμός του ταξιδιού είναι και το ορεινό Νυμφαίο, ένας γνήσιος παραδοσιακός οικισμός που προσφέρει στον περιηγητή τη δυνατότητα να παρατηρήσει τις αρκούδες από τις εγκαταστάσεις του "Αρκτούρου", να κάνει ιππασία στα κατάφυτα μονοπάτια και να δοκιμάσει τα παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού, που φτιάχνουν οι γυναίκες του συνεταιρισμού.


Νομός Κοζάνης

Ένα οικοσύστημα που δημιουργήθηκε με ανθρώπινη παρέμβαση, το 1973, η λίμνη Πολυφύτου, δεσπόζει στο νομό Κοζάνης και έχει συγκεντρώσει γύρω της παραγωγικές, οικοτουριστικές, αλιευτικές και ναυταθλητικές δραστηριότητες. Πριν από 36 χρόνια, η κοιλάδα του Αλιάκμονα σκεπάστηκε από τα νερά του ποταμού με τη δημιουργία φράγματος και τη λειτουργία ενός από τους σημαντικότερους υδροηλεκτρικούς σταθμούς της χώρας.

Στην κοιλάδα "πνίγηκαν" τα χωριά Νεράιδα και Πολύφυτο, οι κάτοικοι των οποίων αναγκάστηκαν να μετεγκατασταθούν σε άλλους οικισμούς. Στα υπόγεια σπίτια "ζουν" σήμερα γιγάντιοι γουλιανοί που φτάνουν τα 2,5 μέτρα μήκος και τα 200 κιλά βάρος και κάνουν περήφανους τους ψαράδες που καταφέρνουν να τους πιάσουν.

Σήμερα, η διαδρομή γύρω από τη λίμνη είναι μαγευτική. Ο επισκέπτης αξίζει να βρεθεί στο γραφικό Βελβεντό, να κάνει θαλάσσιο σκι στα νερά της λίμνης, να γευτεί ψάρι σε ένα από τα γραφικά ταβερνάκια, αλλά και να δοκιμάσει τα υπέροχα ροδάκινα της περιοχής.

Η περιήγηση στο νομό Κοζάνης ολοκληρώνεται με μία επίσκεψη στους καταρράκτες του Σκεπαστού, τους ορεινούς και ημιορεινούς όγκους της Βλάστης, του Βοΐου και του Μπούρινου, τη βασιλική νεκρόπολη της Αιανής, το βυζαντινό κάστρο των Σερβίων και τους μακεδονικούς τάφους της Εορδαίας, αλλά και το παλαιοντολογικό, ιστορικό και λαογραφικό μουσείο της Πτολεμαϊδας, όπου εκτίθενται οστά μαμούθ, χαυλιόδοντες από ελεφαντοειδή, απολιθώματα εντόμων, φυτών και κοχυλιών, που αποδεικνύουν ότι η περιοχή ήταν κάποτε καλυμμένη από θάλασσα.


Πηγή: www.pathfinder.gr

Δυτ. Μακεδονία: επιτυχημένη η ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών


Ξεπέρασαν τους 200 τόνους οι παλιές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές που παραδόθηκαν για ανακύκλωση στη Δυτική Μακεδονία. Ο αριθμός ανακοινώθηκε με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την εφαρμογή του προγράμματος ανακύκλωσης από τη Διαχείριση Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας (ΔΙΑΔΥΜΑ).

Σε όλους τους σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων της περιφέρειας (Κοζάνη, Πτολεμαϊδα, Φλώρινα, Καστοριά, Σέρβια, Σιάτιστα, Αμύνταιο, Δεσκάτη και Τσοτύλι) έχουν τοποθετηθεί ειδικά κοντέινερς από τη ΔΙΑΔΥΜΑ, όπου οι δήμοι, οι επιχειρήσεις αλλά και ο κάθε πολίτης ξεχωριστά μπορεί να παραδώσει για ανακύκλωση παλιές συσκευές, όπως ψυγεία, πλυντήρια, τηλεοράσεις, αλλά και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, όπως υπολογιστές, οθόνες, εκτυπωτές.Πηγή:www.pathfinder.gr

Έξαρση των πυρκαγιών λόγω κλιματικής αλλαγής


Οι κλιματικές αλλαγές θα αυξήσουν τον κίνδυνο των πυρκαγιών τόσο στην Αυστραλία όσο και σε άλλες χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, όπως αναφέρθηκε στην έρευνα που διεξάγεται για τα αίτια των καταστροφικών πυρκαγιών που σημειώθηκαν τον Φεβρουάριο του 2009 στην Αυστραλία.
Στις σχετικές ακροάσεις που γίνονται επισημάνθηκε ότι ζητήματα που θα πρέπει να τεθούν προς συζήτηση είναι η πυροπροστασία των δασών, η ενδεχόμενη απαγόρευση κατοικίας σε περιοχές υψηλού κινδύνου και η αντιμετώπιση της κλιματική αλλαγής.
Στη διερεύνηση των αιτιών των καταστροφικών πυρκαγιών που σημειώθηκαν στη Βικτόρια το Φεβρουάριο 2009 αναφέρονται και δημοσιεύματα του αυστραλιανού Τύπου, καθώς ολοκληρώνονται οι πρώτες οκτώ εβδομάδες υποβολής απόψεων και προτάσεων στην Αρμόδια Επιτροπή Διερεύνησης των Πυρκαγιών στη Βικτόρια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο ενδιάμεσο πόρισμα της Επιτροπής αναμένεται να δημοσιευθεί στις 17 Αυγούστου 2009 και το τελικό τον Ιούλιο του 2010.
Η διαδικασία υποβολής απόψεων και προτάσεων στην Επιτροπή έχει μέχρι στιγμής αποκαλύψει αρκετά προβλήματα που συνέβαλαν στην καταστροφή: την εξαιρετική ταχύτητα και σφοδρότητα των συγκεκριμένων πυρκαγιών του «Μαύρου Σαββάτου» (της 7ης Φεβρουαρίου), γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που σχετίζονται με την επικοινωνία και την προειδοποίηση των κατοίκων και την αποτυχία της πολιτικής «εγκαταλείψτε τα σπίτια σας νωρίς ή μείνετε για να συμβάλετε στην κατάσβεση», πολιτική που κρίνεται αποτυχημένη στο μέτρο που δε λαμβάνει υπόψη την πολεοδομική επέκταση των πόλεων, την κλιματική αλλαγή και την έλλειψη ενημέρωσης του κοινού.
Κατά συνέπεια αναμένεται να προταθούν σημαντικές αλλαγές στο ενδιάμεσο πόρισμα της Επιτροπής τον Αύγουστο.
Το γεγονός ότι τα δύο τρίτα των νεκρών από τις πυρκαγιές εγκλωβίστηκαν στα σπίτια τους θέτει υπό αμφισβήτηση την ισχύουσα πολιτική. Μεταξύ των προτεινόμενων μέτρων περιλαμβάνονται η δημιουργία καταφυγίων από τις φωτιές στις διάφορες κοινότητες για όσους εγκαταλείπουν καθυστερημένα τα σπίτια τους, η καλύτερη ενημέρωση των κατοίκων και η έγκαιρη προειδοποίηση περί κινδύνου πυρκαγιάς με ευθύνη μιας μόνο αρχής και με τη χρήση σειρήνων συναγερμού.

Πηγή: www.pathfinder.gr

Βραβείο Pride of Australia σε ομογενή γιατρό


To βραβείο Pride of Australia έλαβε ο ομογενής γιατρός ογκολόγος Δρ. Γεώργιος Κανουράκης, σε ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς του στην κοινότητα του Μπαλαράτ. Πρόκειται για μια σπουδαία διάκριση από τη μεγαλύτερη ημερήσια εφημερίδα της Αυστραλίας.
«Ο Δρ. Κανουράκης αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για κάθε γιατρό», είπε ο διευθύνων σύμβουλος των εφημερίδων «Χέραλντ Σαν» και «Γουίκλι Τάιμς», Πίτερ Μπλάντεν, που έχουν δημιουργήσει το συγκεκριμένο θεσμό για τους νικητές, του οποίου ψηφίζουν οι αναγνώστες.
«Κάθε δεκαπενθήμερο επισκέπτεται εθελοντικά τους ασθενείς του στα σπίτια τους για να τους εξετάσει. Η προσφορά του στην επαρχιακή Βικτώρια και στους ασθενείς του είναι τεράστια», λέει ο κ. Μπλαντέλ.
Ο Δρ Κανουράκης, από την πλευρά του, μετά την αναγνώριση των υπηρεσιών του και την βράβευσή του, δήλωσε στην αγγλική έκδοση του «Νέου Κόσμου» ότι το βραβείο ήταν στην κυριολεξία κάτι που ποτέ δεν περίμενε. «Τη δουλειά μου έκανα πάντα και τίποτε παραπάνω. Δεν ήθελα να αναγκάζω τους ασθενείς μου να ταξιδέψουν στη Μελβούρνη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δρ. Κανουράκης.
Να αναφέρουμε ότι ο Δρ Κανουράκης σπούδασε, αρχικά, στη Μελβούρνη και εργάστηκε για αρκετά χρόνια ως παιδίατρος-ογκολόγος στο Βασιλικό Νοσοκομείο Παίδων της Μελβούρνης. Στη συνέχεια, έφυγε για δύο χρόνια στην Βοστόνη όπου και ασχολήθηκε με την έρευνα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Μετέπειτα, αποφάσισε να εργαστεί στην επαρχία και να ασχοληθεί με ενήλικες ασθενείς, ενώ από το 1996 εργάζεται στο Μπαλαράτ.


Πηγή: www.pathfinder.gr