" ********* Kακοκαιρία αναμένουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις περισσσότερες περιοχές τις χώρας. Θα θυμίζει περισσότερο Νοέμβριο μήνα με χειμωνιάτικο σκηνικό.****Δύο νέοι σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, στις περιοχές Λυκότρυπα (Κάτω Αχαρνές) και Πύργος Βασιλίσσης, τέθηκαν από σήμερα, Πέμπτη, σε λειτουργία.****Iσορροπία τρόμου στην Ουκρανία, αναπτύσουν στρατιωτικές δυνάμεις οι Ρώσσοι στα πρότυπα δράσης ανάλογα με αυτά στην Γεωργία**** Σέντρα στα γήπεδα της Super League με φόντο το ντέρμπυ των αιωνίων.

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Επιδείνωση του καιρού

Χάρτης βροχόπτωσης–χιονιού για το διάστημα 10-12/12/2010 στην Αττική
Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά μοντέλα απο την Παρασκευή το βράδυ θα έχουμε σοβαρή μεταβολή του καιρού στην Αττική με βροχές αρχικά και ενίσχυση των ανέμων που θα ρίξουν απότομα την θερμοκρασία σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα ενώ θα χιονίσει αργά το βράδυ και στα ορεινά του νομού. Η μεταβολή αυτή θα γίνει περισσότερο αισθητή το Σάββατο που τα χιόνια θα κατέβουν σε χαμηλότερα υψόμετρα 250+ και με αξιόλογες χιονοστρώσεις άνω των 380+. Νιφάδες θα δεί και το κέντρο της Αθήνας από τις απογευματινές και βραδυνές ώρες του Σαββάτου. Βελτίωση του καιρού από πλευράς φαινομένων θα έχουμε από την Κυριακή το μεσημέρι αργα αλλά το κρύο θα είναι τσουχτερό και υπάρχει πιθανότητα για παγετό κυρίως στα βόρεια του νομού και σε υψόμετρα άνω των 400 μέτρων.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10/12/2010



Ο καιρός θα έιναι νεφελώδης από νωρίς το πρωί και γρήγορα θα έχουμε βροχές κατα τόπους έντονες στα βόρεια και δυτικά του νομού, οι άνεμοι θα είναι ΒΔ μέτριοι που θα ενισχυθούν. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και δεν θα ξεπεράσει τους 13 βαθμούς στα βόρεια και τους 17 στα νότια παραθαλάσσια.



Μετά το μεσημέρι της Παρασκευής και τις πρώτες βραδυνές ώρες η κακοκαιρία θα ενταθεί και τα πρώτα χιόνια θα κάνουν την εμφάνισή τους στον ορεινό όγκο της Πάρνηθας καθώς τα επίπεδα παγοποίσης θα κατέβουν περίπου στα 800-1000 μέτρα. Το κρύο θα γίνει εντονότερο σε όλο το λεκανοπέδιο και στα βόρεια θα κυμανθεί από 3-6 βαθμούς και στα νότια από 8–11βαθμούς. Σημειώνουμε ότι λόγω των πολύ ισχυρών βόρειων ανέμων που θα ξεπερνούν τα 6-7 μποφώρ στα ανατολικά κυρίως του νομού η άισθηση του κρύου θα είναι 5-6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11/12/2010

Μια μικρή ύφεση των φαινομένων φαίνεται για το πρωί του Σαββάτου αλλά το μεσημέρι νωρίς σταδιακά τα φαινόμενα θα ενταθούν εκ νέου με κακοκαιρία σε ολόκληρο τον νομό Αττικής με βροχές και χιόνια σε όλα τα ορεινά άνω των 500 μέτρων, δυνατούς ΒΑ ανέμους και νέα πτώση της θερμοκρασίας που στα βόρεια του νομού θα κυμανθεί μέχρι τους 4 βαθμούς και στα νότια στους 8, ενώ όσο περνάει η μέρα τα χιόνια θα κάνουν την εμφάνιση τους και χαμηλότερα, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώνει πτώση.

ις μεταμεσηβρινές ώρες η κακοκαιρία θα πιάσει την μέγιστη ένταση της στο λεκανοπέδιο και για 12 ώρες θα έχουμε χιόνα σε όλα τα ορεινά, στα υπερβόρεια προάστεια, ενώ χιονόνερο θα σημειώνεται πρώτα στα βόρεια προάστεια από τα 200+ και μέσα στην νύχτα θα χιονίσει σχεδόν σε ολόκληρο τον νομό με νιφάδες ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας παροδικά αλλά χωρίς χιονόστρωση η οποία θα έιναι αξιόλογη σε όλα τα ορεινά, ημιορεινά και τα βόρεια προάστεια από τα 300+ και άνω.

Οι άνεμοι από ΒΑ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί στα ανατολικά και η θερμοκρασία σε κατακόρυφη πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια του νομού από 0-3, στα νότια από 3-6 και στο κέντρο της Αθήνας από 2-5. Στα υπερβόρεια προάστεια Αγ. Στέφανο, Άνοιξη, Σταμάτα, Δροσιά, Εκάλη, Διόνυσο, Βαρνάβα, Καπανδρίτη, Αφίδνες κλπ, θα έχουμε από -2 έως +2 βαθμούς.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12/12/2010

Η Κυριακή θα αρχίσει με συννεφιά που θα είναι συμπαγής στα ανατολικα του νομού και νωρίς το πρωί θα σημειώνονται χιόνια στα ορεινά και χιονόνερο ή χιόνι στις υπόλοιπες περιοχές, σταδιακά μέχρι το μεσημέρι τα φαινόμενα θα σταματήσουν ενώ ο καιρός στα δυτικά του νομού θα παρουσιάσει ανοίγματα με ήλιο. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΑ μέτριοι ενώ η θερμοκρασία νωρίς το πρωί θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα και μόνο το μεσημέρι θα ανέβει λίγο στα νότια του νομού αλλά δεν θα ξεπεράσει τους 8-9 βαθμούς, στα βόρεια θα κυμανθεί από -2 έως 4 και στο κέντρο της Αθήνας από +1 έως +9. Σημειώνουμε για ακόμα μια φορά οτι η άισθηση του κρύου θα έιναι χαμηλότερη κατά 3 με 4 βαθμούς.



Ουσιαστικότερη βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός προς το τέλος της ημέρας αλλά η ξαστεριά θα δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες παγετού σε όλα τα ηπειρωτικά του νομού και ειδικά στις χιονισμένες περιοχές, ενώ η Δευτέρα με τα πρώτα στοιχεία θα έιναι βελτιωμένη και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.


Πρόγνωση - επιμέλεια χαρτών : Δημήτρης Κεραμιδάς.