" ********* Kακοκαιρία αναμένουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις περισσσότερες περιοχές τις χώρας. Θα θυμίζει περισσότερο Νοέμβριο μήνα με χειμωνιάτικο σκηνικό.****Δύο νέοι σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, στις περιοχές Λυκότρυπα (Κάτω Αχαρνές) και Πύργος Βασιλίσσης, τέθηκαν από σήμερα, Πέμπτη, σε λειτουργία.****Iσορροπία τρόμου στην Ουκρανία, αναπτύσουν στρατιωτικές δυνάμεις οι Ρώσσοι στα πρότυπα δράσης ανάλογα με αυτά στην Γεωργία**** Σέντρα στα γήπεδα της Super League με φόντο το ντέρμπυ των αιωνίων.

Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

Ταξίδι στην Πύλο













Μια εξαιρετική επιλογή για σύντομη απόδραση απο την Αθήνα με ιστορική και ψυχαγωγική πλευρά είναι η Πύλος. Στο ΝΔ άκρο της Πελοπονήσου με ιστορικό ρόλο στην εθνική μας ιστορία.
Καταρράκτες, οργιώδης βλάστηση, ιστορικές τοποθεσίες και μια λιμνοθάλασσα χαρακτηρίζουν, μεταξύ άλλων, την πανέμορφη Πύλο που μας περιμένει να την εξερευνήσουμε.
Πενήντα χιλιόμετρα φιδωτού δρόμου χωρίζουν την Πύλο από την Καλαμάτα, την πρωτεύουσα της Μεσσηνίας.Πλάι στη θάλασσα, στη μεγάλη κεντρική πλατεία, όπου τα παιδιά παίζουν ανέμελα και τα καφενεία γεμίζουν από ντόπιους και ξένους, χτυπά η καρδιά της πόλης. Γύρω από την πλατεία υπάρχουν οι καμάρες με τα καταστήματα, μανάβικα, φούρνοι, μαγαζιά με ρούχα και υφάσματα, παντοπωλεία κ.α.
Αν και η Πύλος θα μπορούσε να έχει εξελιχθεί σε δημοφιλή τουριστικό προορισμό ολοχρονίς, η κίνηση είναι σαφώς αυξημένη μόνο από τα μέσα Ιουλίου μέχρι τα μέσα Αυγούστου. Ωστόσο, τα δύο τελευταία χρόνια που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται ο Οικοτουρισμός, η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, στο βόρειο τμήμα του Όρμου του Ναυαρίνου, αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες.Στα βόρεια του Κόλπου της Πύλου βρίσκονται η αμμώδης παραθαλάσσια πεδιάδα Γιάλοβα και η λιμνοθάλασσα Διβάρι, που είναι υδροβιότοπος και φιλοξενεί σπάνια αποδημητικά πουλιά. Βορειοδυτικά θα συναντήσουμε έναν άλλο μικρό αλλά πανέμορφο κόλπο, τη Βοϊδοκοιλιά. Αν η Χρυσή Ακτή, μήκους δύο χιλιομέτρων, είναι υπέροχη, τότε η ακτή της Βοϊδοκοιλιάς είναι από τις πλέον ονειρεμένες παραλίες της Ελλάδας.
...Όμως, η καλύτερη επιλογή για κολύμπι είναι η παραλία του Ρωμανού. Η πρόσβαση σ’ αυτήν την πλατιά και μεγάλη παραλία γίνεται από τις δύο της άκρες, γι’ αυτό και αποτελεί την πιο ήσυχη απ’ όλες τις ακτές της περιοχής. Αυτό το σχετικά απομονωμένο μέρος προτιμούν και οι θαλάσσιες χελώνες Caretta caretta για να αποθέσουν τα αυγά τους κάθε καλοκαίρι. Άλλο σημαντικό αξιοθέατο είναι το σπήλαιο του Νέστορα. Σύμφωνα με το μύθο, σ’ αυτή τη σπηλιά έκρυψε ο Ερμής τις αγελάδες που είχε κλέψει από τον αδελφό του, τον Απόλλωνα. Ένα από τα κάστρα της Πύλου είναι το Παλαιόκαστρο, το οποίο χτίστηκε από τους Φράγκους τον 13ο αιώνα στο αρχαίο Κορυφάσιο. Από εδώ μπορούμε να απολαύσουμε την εκπληκτική θέα προς τη λιμνοθάλασσα και τον Όρμο του Ναυαρίνου. Στο νοτιοανατολικό τμήμα του λόφου, που βλέπει στον Όρμο του Ναυαρίνου, βρίσκεται η Χρυσή Ακτή. Εκεί έγινε η ναυμαχία που σηματοδότησε την ανεξαρτησία της Ελλάδας. Σήμερα, από την πολυσύχναστη παραλία μπορούμε να ακολουθήσουμε το μονοπάτι που έχει χαράξει και συντηρεί η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία. Το μονοπάτι, μήκους 950 μέτρων, διαγράφει κυκλική πορεία και μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε την περιοχή. Υπάρχουν επίσης και παρατηρητήρια για παρακολούθηση και φωτογράφηση των πουλιών. Στη συνέχεια, μπορούμε να πάμε στον καταρράκτη του Καλάμαρη, στον ποταμό Γιανούζαγα. Θα ακολουθήσουμε το δρόμο που οδηγεί από τη Γιάλοβα στη Σχινόλακκα και έπειτα από 500 μέτρα, πριν αρχίσει η ανηφόρα, θα στρίψουμε δεξιά σε ένα χωματόδρομο, τον οποίο θα ακολουθήσουμε κατά μήκος της κοιλάδας για τρία χιλιόμετρα, μέχρι το σημείο που τελειώνει. Από εκεί διακρίνουμε τον καταρράκτη στο βάθος, πέρα από το λεμονοδάσος που θα συναντήσουμε στα αριστερά του δρόμου. Διασχίζοντάς το φτάνουμε στο μονοπάτι που οδηγεί στον καταρράκτη. Το μονοπάτι κατηφορίζει μέσα από την πυκνή βλάστηση, και την άνοιξη μπορούμε να δούμε και να φωτογραφήσουμε τουλάχιστον έξι είδη ορχιδέας. Έπειτα από πορεία δέκα λεπτών θα φτάσουμε στο ποτάμι, όπου έχουμε την αίσθηση πως βρισκόμαστε σε τροπικό δάσος. Εάν περάσουμε το ποτάμι και συνεχίσουμε για λίγο προς τις πηγές του, βλέπουμε τον καταρράκτη. Τα νερά του είναι τόσο ορμητικά και η βλάστηση τόσο πυκνή που ξεχνάμε πως βρισκόμαστε στην Ελλάδα. Αν και το νερό φαίνεται καθαρό, αποφεύγουμε να κολυμπήσουμε.
ΠΡΟΣΒΑΣΗ :
Oδικώς: 4 ώρες περίπου οδήγηση από την Αθήνα.
Αεροπορικώς: Διεθνές Αεροδρόμιο Καλαμάτας, 45-50 λεπτά οδήγηση στο Ioli's Villas. Αεροδρόμιο Αράξου (160 χλμ περίπου).
AΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

Ανάκτορο του Νέστορα (12 χλμ): Κατοικήθηκε από τον 13ο μέχρι τον 11ο αιώνα π.Χ. Λειτουργεί και μουσείο.
Παλαιόκαστρο (4 χλμ) : Φράγκικο κάστρο που χτίστηκε περίπου το 1281 μ.Χ.
Κάστρο Πύλου ή Νιόκαστρο (5 χλμ) : Χτίστηκε το 1573 μ.Χ. από τους Τούρκους, στη συνέχεια πέρασε στους Βενετούς, ενώ το 1829 αναστηλώθηκε από το Γάλλο στρατάρχη Μαιζόν. Εδώ έχει έδρα το Κέντρο Υποβρύχιας Αρχαιολογίας.
Μουσείο Πύλου: Ευρήματα από τα νεολιθικά χρόνια έως την ελληνιστική εποχή.
Μουσείο Χώρας: Ευρήματα από το ανάκτορο του Νέστορος, αγγεία και αντικείμενα μικροτεχνίας μεσοελλαδικών και μυκηναϊκών χρόνων από τη γύρω περιοχή
Κάστρο Μεθώνης (15 χλμ) : Βενετσιάνικο κάστρο του 1209 μ.Χ. Το μεγαλύτερο κάστρο της Πελοποννήσου που καταλαμβάνει έκταση 120 στρεμμάτων.
Κάστρο Κορώνης (42 χλμ) : 6ος ή 7ος αιώνας μ.Χ. αποτελεί ένα από τα κομψότερα δείγματα βενετσιάνικης φρουριακής αρχιτεκτονικής, ενώ είναι από τα ελάχιστα κάστρα που στο εσωτερικό τους σώζονται οικίες και ναοί.
Αρχαία Μεσσήνη-Ιθώμη (53 χλμ) : 8ος αιώνας π.Χ. Τεράστιος αρχαιολογικός χώρος με ναούς, σπίτια, τείχη, δημόσια κτίρια να σώζονται σε τόσο μεγάλο ύψος και τόσο καλή κατάσταση. Λειτουργεί και μουσείο.
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ

Χρυσή Ακτή - Διβάρι (2 χλμ)- Πανέμορφη παραλία που εκτείνεται από τη Γιάλοβα μέχρι το Παλαιόκαστρο.
Λιμνοθάλασσα Γιάλοβας (2 χλμ)- Ο πιο σπουδαίος υδροβιότοπος της Νότιας Ελλάδας και ο νοτιότερος μεταναστευτικός σταθμός των Βαλκανίων για τα πουλιά. Εχουν καταγραφεί 255 είδη πουλιών (79 από αυτά είναι προστατευόμενα είδη), 34 είδη ερπετών, 28 είδη θηλαστικών και 16 είδη ψαριών, καθώς και ο σπάνιος αφρικανικός χαμαιλέων. Επισκέψεις για παρατήρηση πουλιών διοργανώνονται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Και οι δύο παραπάνω περιοχές όπως και η Σφακτηρία είναι ενταγμένες στο ΝΑΤURA 2000, το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο περιοχών, που αναγνωρίζονται ως σημαντικές για την προστασία των φυσικών οικοτόπων και της άγριας χλωρίδας και πανίδας τους.

Βοϊδοκοιλιά (9 χλμ) - Συμμετρικός στρογγυλός όρμος που δυτικά του έχει ένα στόμιο πλάτους 150 μέτρων. Μία από τις ωραιότερες παραλίες της Μεσογείου πλαισιωμένη με αμμόλοφους και πρασινογάλαζα νερά.
Πολυλίμνιο (20 χλμ)- Συστοιχία από 7 μικρές υπέροχες λίμνες που τις ενώνουν διαδοχικοί καταρράκτες και τις σκιάζει πλούσια βλάστηση.
Καταρράκτης του Καλάμαρη - Σχινόλακα (3 χλμ)- Υπέροχος καταρράκτης με πυκνή βλάστηση που την άνοιξη φιλοξενεί πολλά είδη ορχιδέας.
Ιερό προσκύνημα Ζωοδόχου Πηγής Σγράπας (4 χλμ) - Ο πρώτος ναός χτίστηκε το 1381 ενώ η Ιερή εικόνα της Παναγίας βρέθηκε εδώ το 1892. Πανοραμική θέα της περιοχής.
Καταρράκτες Νέδα(73 χλμ)- Το περπάτημα κατά μήκος του ποταμού (ή έστω και μικρού τμήματός του), που ξεκινάει από το αρκαδικό Λύκαιο και καταλήγει στη θάλασσα του Κυπαρισσιακού κόλπου, υπόσχεται εντυπωσιακούς καταρράκτες, ανήλιαγα φαράγγια και κολυμπήθρες με βαθιά γαλαζοπράσινα νερά. Στις παλιές διαβάσεις του ποταμού σώζονται πέτρινα γεφύρια, ξωκλήσια και μερικοί νερόμυλοι που αξιοποιούσαν τη δύναμη των νερών του.
















Αντηλιακό μενού


Οι μέρες γίνονται ολοένα και μεγαλύτερες και το καλοκαίρι πλησιάζει. Αυτό σημαίνει ότι κι εσύ θα περνάς πολλές ώρες κάτω από τον ήλιο.

Kάνει καλό στη διάθεση και μέσω της έκθεσής σου σε αυτόν παράγεις το 90% των αναγκών σου σε βιταμίνη D. Η έκθεση, όμως, μπορεί να προκαλέσει πρόωρη γήρανση, ρυτίδες και να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου. Μην ανησυχείς, δεν θα σου πούμε να πασαλειφτείς με κρέμες, αλλά να μάθεις πώς μπορείς να προστατεύσεις το δέρμα σου με τη σωστή διατροφή. Αλλαξε τα λιπαράΞεφορτώσου τα κακά λιπαρά (κορεσμένα και τρανς) και αντικατάστησέ τα με ακόρεστα και ω-3 λιπαρά οξέα. Στοιχεία δείχνουν ότι τα λιπαρά που προέρχονται από λιπαρά ψαριά, όπως σολομός και σαρδέλες, μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Αρκούν 2 μερίδες ψαριού των 100 γραμμαρίων την εβδομάδα. Επίσης, τα ω-6 λιπαρά οξέα περιορίζουν την ξηρότητα και το ξεφλούδισμα (τα βρίσκεις στο ελαιόλαδο).
Τα σωστά φρούτα Ολα τα φρούτα κάνουν καλό, αλλά ιδιαίτερα αυτά που είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Αυτό ισχύει, γιατί η συγκεκριμένη βιταμίνη παίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία κολλαγόνου, που ελέγχει την ένωση των ιστών με τα κύτταρα. Με λίγα λόγια, το κολλαγόνο διατηρεί το δέρμα σου σφριγηλό και χωρίς ρυτίδες. Γι' αυτό βάλε στη διατροφή σου τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C καθημερινά, όπως πορτοκάλια, πιπεριές και φράουλες.
Η φλούδα μετράειΦάε όλο το φρούτο, γιατί περιέχει μία ουσία, την πυρίτια, η οποία βοηθά να διατηρηθεί η ελαστικότητα του δέρματος. Αυτή η ουσία όμως βρίσκεται στη φλούδα των φρούτων και των λαχανικών.
ΤσάιΠιες μαύρο, πράσινο ή άσπρο παγωμένο τσάι. Περιέχει φλαβονοειδή, ουσίες με αντιοξειδωτική δράση, που προστατεύουν το δέρμα και συγχρόνως ενυδατώνουν τον οργανισμό. Προσοχή μόνο στην περιεκτικότητα της ζάχαρης.


Πηγή: Menshealth

Νέα σύννεφα







Τα σύννεφα αυτής της μορφής που παρατηρούνται όλο και συχνότερα τελευταία σε πολλές περιοχές του κόσμους δεν έχουν κάποια ειδική ονομασία. Ανάλογα με τη μορφή του το κάθε σύννεφο μπορεί κάπως να χαρακτηριστεί αλλά αυτά δεν ήξεραν μέχρι τώρα πώς να τα πουν. Πλέον όμως ...γίνονται προσπάθειες να περάσει επίσημα η ονομασία «Asperatus» (είναι το Λατινικό για το «τραχύς»). Αν όλα πάνε καλά θα είναι η πρώτη φορά μετά από 56 που αναγνωρίζεται μια μορφή σύννεφων. Είναι αυτά τα χαρακτηριστικά που είναι σα να βλέπεις μι κουβέρτα στον ουρανό ή σα να κοιτάς τον κυματισμό της θάλασσας από μέσαΠηγή :troktiko.blogspot.com

Επέστρεψε το Ελ Νίνιο


Το φαινόμενο Ελ Νίνιο είναι και πάλι στον ορίζοντα, σύμφωνα με τους Αυστραλούς Μετεωρολόγους.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις τους, η ανομβρία του φθινοπώρου θα συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Παρά τις πρόσφατες πλημμύρες στη Νέα Νότια Ουαλία και στο Κουίνσλαντ, σε όλες τις αυστραλιανές πολιτείες οι βροχοπτώσεις του φθινοπώρου ήταν κάτω του μέσου όρου.
Στη Βικτόρια και ειδικότερα στη Μελβούρνη και στο Πέρθ της δυτικής Αυστραλίας οι βροχοπτώσεις ήταν μηδαμινές. Πρόκειται για το τρίτο πιο στεγνό φθινόπωρο στην ιστορία των πολιτειών. Την ίδια στιγμή η θερμοκρασία ήταν αισθητά ανεβασμένη.
«Όλες οι ενδείξεις κάνουν λόγο για υψηλές θερμοκρασίες το χειμώνα και περιορισμένες βροχοπτώσεις», λέει ο Μετεωρολόγος Μπλερ Τρέγουϊν. Αν οι προβλέψεις επαληθευτούν, το οικονομικό κόστος θα είναι τεράστιο για την Αυστραλία, και μάλιστα εν μέσω της οικονομικής κρίσης, που στηρίζεται σε ένα μεγάλο βαθμό στη γεωργία και την κτηνοτροφία της.

Πηγή: ΑΝΤ1

'The Twilight Saga: New Moon'







Όσοι ή καλύτερα όσες ανήκετε στις φανατικές θαυμάστριες του γόη Edward (Robert Pattinson) παρακαλούμε διατηρήστε τη ψυχραιμία σας γιατί το πρώτο επίσημο trailer της συνέχειας του ''Twilight'' είναι πια γεγονός!
Σκεφτείτε ότι εσείς απλά αδημονούσατε να δείτε ξανά το λάγνο βλέμμα του επί της οθόνης. Τι να πει και η δύσμοιρη η Bella (Kristen Stewart) που αναγκάζεται να τον αποχωριστεί τη στιγμή μάλιστα, που απειλείται ποικιλοτρόπως; Γιατί όπως θα διαπιστώσετε και στο video που ακολουθεί, καλή καλή οι βαμπιρο-οικογένεια των Cullen, αλλά λίγο αιματάκι να τρέξει κι όλα αλλάζουν!
Στα διαδικαστικά της υπόθεσης τώρα, αξίζει να σημειώσουμε ότι η απρόσμενα μεγάλη επιτυχία που γνώρισε το ''Λυκόφως'' κινητοποίησε τα αντανακλαστικά των παραγωγών με αποτέλεσμα το sequel να είναι έτοιμο προς κατανάλωση ένα ακριβώς χρόνο μετά την κυκλοφορία της πρώτης ταινίας. (Πρεμιέρα στην Ελλάδα 31 Δεκεμβρίου)
Τα ηνία της σκηνοθεσίας πάντως, έχουν περάσει απο τα χέρια της Catherine Hardwicke (''Thirteen'') σε εκείνα του Chris Weitz (''Down to Earth'', ''About a Boy'', ''The Golden Compass'') γεγονός που δεν νομίζουμε ότι θα απασχολήσει τις απανταχού θαυμάστριες του francise, που αν κάτι θα εκτιμήσουν ιδιαιτέρως είναι τα όσο δυνατόν κοντινότερα πλάνα στον αγαπημένο τους Edward. Όλα τα υπόλοιπα είναι απλά λεπτομέρειες!

Δύο οι εμφανίσεις των JAMES στη Θεσσαλονίκη


Sold-out είναι η συναυλία των James στις 16 Ιουλίου στο Θέατρο Γης και γι αυτό το λόγω οι διοργανωτές πρόσθεσαν άλλη μια βραδιά για τους θαυμαστές του συγκροτήματος. Η δεύτερη συναυλία των James θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο στις 17 Ιουλίου, για την οποία θα πωλούνται εισιτήρια από το Σάββατο 30 Μαϊου στα καταστήματα Tickethouse Θεσσαλονίκης, Public Θεσσαλονίκης και Αθήνας. Επίσης, από την ίδια ημέρα θα πωλούνται (ως την εξάντλησή τους) ΜΟΝΟ 500 ηλεκτρονικά εισιτήρια στα http://www.i-ticket.gr/, http://www.ticketquest.gr/ και στα καταστήματα ACS και Ελευθερουδάκης.

1ο Φεστιβάλ Χαρακτικής στην Αθήνα




Εντεκα εκθέσεις, ανοικτά στο κοινό εργαστήρια καλλιτεχνών και διαλέξεις συνθέτουν το 1ο Φεστιβάλ Χαρακτικής στην Αθήνα, το οποίο διοργανώνουν, από 3 έως 28 Ιουνίου, η Ενωση Ελλήνων Χαρακτών και ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων, σε μια προσπάθεια να βγει η χαρακτική από τη θέση του φτωχού συγγενή των εικαστικών. Αλλωστε, με την επίπονη χαρακτική ασχολήθηκαν και τα μεγαλύτερα ονόματα της τέχνης.
Σε μία από τις εκθέσεις, μάλιστα, θα δούμε ένα χαρακτικό του Πικάσο κι ένα άλλο του Σαγκάλ, δωρισμένα από τους ίδιους στο ζεύγος Αγγελου και Λητώς Κατακουζηνού.


Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, με το οποίο συνεργάζονται πολλοί φορείς, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά η συλλογή με 27 χαρακτικά των Κατακουζηνών, στην Ελληνοαμερικανική Ενωση, της οποίας ιδρυτικό μέλος υπήρξε ο διακεκριμένος νευρολόγος και ψυχίατρος Αγγελος Κατακουζηνός.
Η παρουσίαση της συλλογής, που περιλαμβάνει ακόμη χαρακτικά των Γκίκα, Τσαρούχη, Βασιλείου κ.ά., φίλων του ζεύγους, αποτελεί ευκαιρία να γνωρίσουμε την ιστορία των Κατακουζηνών και το λογοτεχνικό και καλλιτεχνικό «σαλόνι» τους, στο διαμέρισμα της οδού Αμαλίας 4 (σήμερα ομώνυμο Ιδρυμα).

Athens Fringe Festival 2009: Η Αθήνα μάς ανήκει!



Πότε και Πού;


Από 15-21 Ιουνίου στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι, αλλά και σε άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους της πόλης. Tι είναι το Athens Fringe 2009;


Πρόκειται για ένα διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών, ανοιχτό σε όλους, που ακολουθεί το fringe-format, το πιο επιτυχημένο στον κόσμο festival concept.


Ποιός διοργανώνει το Athens Fringe 2009;


Η Εταιρεία Πολιτισμού Σύνθεση σε συνεργασία με το Edinburgh Festival Fringe, το μεγαλύτερο και γνωστότερο φεστιβάλ στον κόσμο που πέρυσι, μέσα σε 20 μέρες έκοψε 2,5 εκατομμύρια εισιτήρια σε 30,000 παραστάσεις σε 260 διαφορετικά venues.


Πώς;


Mε happenings, installations, performances, street theater. Με τη συνεργασία κινήσεων πολιτών, συλλόγων, Μ.Κ.Ο. και δράσεις που στόχο έχουν την αλληλεπίδραση με το χώρο και τους περαστικούς, την καλλιτεχνική και ακτιβιστική χαρτογράφηση της πόλης, τη συνάντηση της Τέχνης με τη Δράση. Με εθελοντές στο οργανωτικό κομμάτι. Από την πόλη για την πόλη. Σε ποιούς;


Σε όλους. Με ελάχιστο κόστος συμμετοχής για τους καλλιτέχνες και προσιτό εισιτήριο για το κοινό. Με καινοτόμο σύστημα booking και ticketing. Από ποιούς; Με όλους. Με φτασμένους και πρωτοεμφανιζόμενους. Με έλληνες και ξένους. Με επαγγελματίες και ερασιτέχνες. Ένα Πανηγύρι των τεχνών ανοιχτό στον καθένα, το πρώτο αληθινό off-Athens Festival.

Αναβάλλεται η συναυλία των Franz Ferdinand


Η προγραμματισμένη συναυλία των Franz Ferdinand για τις 3 Ιουνίου στο Terra Vibe Park αναβάλλεται.
Στην ανακοίνωση για την αναβολή της συναυλίας αναφέρεται χαρακτηριστικά: "Με μεγάλη λύπη, οι Franz Ferdinand ανακοινώνουν στους φανς τους στην Ελλάδα, ότι το προγραμματισμένο σόου τους στην Αθήνα, στις 3 Ιουνίου στο Terra Vibe Park, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Απρόβλεπτοι παράγοντες καθιστούν αδύνατη τη μεταφορά του εξοπλισμού του συγκροτήματος, από το Pinkpop, της Ολλανδίας στην Ελλάδα. Οι Franz Ferdinand δεν θα ήθελαν να υποπέσουν σε συμβιβασμό και να προσφέρουν στο κοινό τους στην Ελλάδα, οτιδήποτε λιγότερο από το 100% του πλήρους ηχητικού και σκηνικού σόου που παρουσιάζουν το καλοκαίρι του 2009.


"Έξυπνος" φακός επαφής επαναφέρει την όραση


Η επαναστατική τεχνική επέφερε σημαντικές βελτιώσεις στην όραση μέσα σε μερικές εβδομάδες.

Κατά τη διαδικασία, χρησιμοποιούνται κύτταρα του ίδιου του ασθενούς για την επούλωση της βλάβης στον κερατοειδή χιτώνα- το διαφανές εξωτερικό στρώμα του οφθαλμού.
Η επέμβαση πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία, και οι ασθενείς επιστρέφουν σπίτι τους δύο ώρες μετά τη διαδικασία, αποφεύγοντας τις πολυέξοδες παραμονές στο νοσοκομείο.

Η ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Νέας Ουαλίας στο Σύδνεϋ εκμεταλλεύτηκε τις δυνατότητες των βλαστικών κυττάρων- τα οποία έχουν την ικανότητα να μετατρέπονται σε οποιοδήποτε άλλο τύπο κυττάρων.
Αφαίρεσαν μικρά δείγματα βλαστικών κυττάρων από τα μάτια δύο ανδρών και μιας γυναίκας με παθήσεις του κερατοειδούς και τα καλλιέργησαν πάνω σε φακό επαφής.
Στη συνέχεια, ο φακός επαφής που περιείχε τα βλαστοκύτταρα στην επιφάνεια του τοποθετήθηκε στο μάτι του ασθενούς για τρεις εβδομάδες.
Κατά τη διάρκεια των τριών εβδομάδων, τα βλαστοκύτταρα μετατόπισαν τους φακούς και άρχισαν να επουλώνουν τον φθαρμένο κερατοειδή χιτώνα.