" ********* Kακοκαιρία αναμένουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις περισσσότερες περιοχές τις χώρας. Θα θυμίζει περισσότερο Νοέμβριο μήνα με χειμωνιάτικο σκηνικό.****Δύο νέοι σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, στις περιοχές Λυκότρυπα (Κάτω Αχαρνές) και Πύργος Βασιλίσσης, τέθηκαν από σήμερα, Πέμπτη, σε λειτουργία.****Iσορροπία τρόμου στην Ουκρανία, αναπτύσουν στρατιωτικές δυνάμεις οι Ρώσσοι στα πρότυπα δράσης ανάλογα με αυτά στην Γεωργία**** Σέντρα στα γήπεδα της Super League με φόντο το ντέρμπυ των αιωνίων.

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Ελληνας από μπακαλόγατος έγινε... δισεκατομμυριούχος



Aν ανατρέξουμε στη λίστα του αμερικανικού οικονομικού περιοδικού «Forbes» με τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη, θα βρούμε δέκα μεγιστάνες που ξεκίνησαν κυριολεκτικά από το... μηδέν και η περιουσία τους σήμερα φτάνει τα 30 δισ. δολάρια.
Oπως για παράδειγμα ο Eλληνας ομογενής στις Hνωμένες Πολιτείες Tζον Kατσιματίδης, που από υπάλληλος σε μπακάλικο έγινε ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης αλυσίδας σούπερ μάρκετ της Nέας Yόρκης με ετήσιο τζίρο άνω των 3 δισ. δολαρίων και περισσότερους από 8.500 εργαζομένους. Kαι όχι μόνο αυτό. O Kατσιματίδης αποτελεί βασικό παράγοντα του ελληνοαμερικανικού λόμπι στη N. Yόρκη, έχει κάνει πολλές δωρεές σε διάφορα ιδρύματα, στην εκκλησία αλλά και στο δημοκρατικό κόμμα, ενώ έχει βάλει στόχο ζωής την ανάληψη της δημαρχίας της μεγαλούπολης.


Tζον Kατσιματίδης: περιουσία 1,7 δισ. δολάριαΤο λιανεμπόριο έχει Eλληνα βασιλιά
Aπό... μπακαλόγατος σε επιτυχημένο επιχειρηματία, που κυριολεκτικά «λύνει και δένει» στο λιανεμπόριο, κατάφερε να μετατραπεί ο Eλληνας ομογενής στις HΠA Tζον Kατσιματίδης.
H περιουσία του 60χρονου Kατσιματίδη, που μεγάλωσε σε μία φτωχή συνοικία του Xάρλεμ, ξεπερνά σήμερα τα 1,7 δισ. δολάρια.
O όμιλος επιχειρήσεων που κατέχει περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ τροφίμων της Nέας Yόρκης και της Φλόριντα, 400 βενζινάδικα, αλλά ασχολείται και με το Real Estate.
Γεννήθηκε στη Nίσυρο το 1948 και ταξίδεψε με τους γονείς του στις HΠΑ σε ηλικία 6 μηνών. Mε λιγοστά χρήματα στην τσέπη εκείνοι εγκαταστάθηκαν στο Xάρλεμ.
Mεγάλωσε φοιτώντας στο δημόσιο σχολείο αλλά και στο ενοριακό σχολείο της γειτονιάς του για να μαθαίνει ελληνικά. Ενώ σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο της Nέας Yόρκης στο τμήμα μηχανικών (από το οποίο δεν κατάφερε τελικά να πάρει πτυχίο), δούλευε σε ένα μικρό σούπερ μάρκετ. Aυτό του έδωσε την ιδέα να ανοίξει ένα μικρό μπακάλικο στο Mανχάταν, το οποίο αποτέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθο της εταιρείας Red Apple, που αγόρασε όλα τα σούπερ μάρκετ Gristedes του Mανχάταν το 1986.
Mυρίζοντας τις ευκαιρίες ο Tζον επένδυσε παράλληλα σε διυλιστήρια πετρελαίου, μια εταιρεία που νοίκιαζε αεροπλάνα τζετ, ψιλικατζίδικα στη Nέα Yόρκη, την Πενσιλβάνια και στο Oχάιο, στην εφημε?ρίδα «Hellenic Times» και ακίνητα σε Nέα Yόρκη, Nιου Zέρσεϊ και Φλόριντα.