" ********* Kακοκαιρία αναμένουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις περισσσότερες περιοχές τις χώρας. Θα θυμίζει περισσότερο Νοέμβριο μήνα με χειμωνιάτικο σκηνικό.****Δύο νέοι σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, στις περιοχές Λυκότρυπα (Κάτω Αχαρνές) και Πύργος Βασιλίσσης, τέθηκαν από σήμερα, Πέμπτη, σε λειτουργία.****Iσορροπία τρόμου στην Ουκρανία, αναπτύσουν στρατιωτικές δυνάμεις οι Ρώσσοι στα πρότυπα δράσης ανάλογα με αυτά στην Γεωργία**** Σέντρα στα γήπεδα της Super League με φόντο το ντέρμπυ των αιωνίων.

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Ξεκίνησε η γιορτή της Αθήνας για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά


Με τη φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στην πλατεία Συντάγματος και ένα εντυπωσιακό σόου με πυροτεχνήματα, ξεκίνησαν επισήμως το βράδυ της Παρασκευής οι εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων για τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Αυτή τη χρονιά το δέντρο που στολίζει την πλατεία Συντάγματος έχει την ιδιαιτερότητα ότι είναι φτιαγμένο από 250 ζωντανά δεντράκια, με τις ρίζες τους, τα οποία μετά τις γιορτές, θα φυτευτούν στις πυρόπληκτες περιοχές της.


Την εκδήλωση στην πλατεία Συντάγματος πλαισίωσε μουσικά η Φιλαρμονική Ορχήστρα και το συγκρότημα De Stijl των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων με την καλλιτεχνική επιμέλεια του Γιώργου Κατσαρού.


Την έναρξη των εκδηλώσεων κήρυξε ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος κάλεσε όλους τους πολίτες να μοιράσουν λίγο περισσότερη αισιοδοξία, συμπαράσταση, ευαισθησία και πολύ αγάπη για να μπορέσουν να ζήσουν όλοι το πραγματικό πνεύμα των Χριστουγέννων.


Ο δήμαρχος Αθηναίων δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους εργαζόμενους του Δήμου που εργάστηκαν ώστε η πόλη να φορέσει τα γιορτινά της και ιδιαίτερα τους εργαζόμενους στο ηλεκτρολογικό και στην καθαριότητα.


Ο κ. Κακλαμάνης ολοκληρώνοντας το χαιρετισμό του έστειλε εκ νέου μήνυμα για την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος δήμαρχος του χρόνου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Να είστε σίγουροι ότι και του χρόνου, όλοι μαζί, εσείς και εγώ, εγώ και εσείς θα είμαστε εδώ για να ανάψουμε και πάλι το Χριστουγεννιάτικο δέντρο».

Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις

Το Ζάππειο μεταμορφώνεται, κατακλύζεται από μουσικές, θέατρο και καρουσέλ και μας μεταφέρει το χριστουγεννιάτικο μήνυμα με παραστάσεις και συγχορδίες.

Μια σκηνή μουσικών και θεατρικών παραμυθιών και το αγαπημένο καρουσέλ γνέφουν πίσω από την ολόφωτη αλέα, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους σε έναν μαγικό κόσμο με σοβαρά έγχορδα, παιχνιδιάρικα πνευστά και φασαριόζικα κρουστά, δημιουργώντας αντιστίξεις, πολυφωνίες, χριστουγεννιάτικες αρμονίες και σκηνικά.

Από τις 18 Δεκεμβρίου έως τις 6 Ιανουαρίου 2010, οι εκδηλώσεις θα διεξάγονται καθημερινά 10:00 έως 21:00.

Ο Εθνικός Κήπος ανοίγει για άλλη μια φορά την αγκαλιά του για να υποδεχτεί τους μικρούς πολίτες της Αθήνας και να τους οδηγήσει σε ένα χριστουγεννιάτικο ταξίδι ανακάλυψης.

Σκανδαλιάρικα ξωτικά οδηγούν τα παιδιά στα σπιτάκια του Χριστουγεννιάτικου Δάσους της Γης για να τους δείξουν τις γιορτές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μέσα σε έναν μοναδικά φωτισμένο Κήπο, τα παιδιά ταξιδεύουν από τη γνώση στη διασκέδαση, στολίζουν τα δέντρα με στολίδια που φτιάχνουν, παίζουν μουσική, μεταμορφώνονται σε καλλικατζαράκια, στέλνουν τις ευχές τους σε ολόκληρο τον κόσμο, μαθαίνουν για το περιβάλλον και διασκεδάζουν με παραστάσεις, παραμύθια και ιστορίες από τον Αγιο Βασίλη.

Από τις 18 Δεκεμβρίου 2009 ως τις 6 Ιανουαρίου 2010, καθημερινά από τις 10:00 ως τις 17:00.

Η νέα χρονιά μας ξεκινά από την πλατεία Κοτζιά. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ένα φαντασμαγορικό πάρτι με λαμπερά πυροτεχνήματα, ψηφιακές προβολές πάνω στο δημαρχιακό μέγαρο και βέβαια αγαπημένα τραγούδια από κεφάτα συγκροτήματα, υποδέχονται τη νέα χρονιά, σκορπώντας κέφι ως το πρωί.

Αλλά και οι δρόμοι της πόλης γεμίζουν μουσικές και τραγούδια από Έλληνες καλλιτέχνες, τη Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων, τη μπάντα του Οργανισμού Νεολαίας και Αθλησης και την Big Band των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων.

Το in.gr είναι χορηγός επικοινωνίας των εορταστικών εκδηλώσεων.

Προοπτική καιρού χριστουγέννων ...σύμφωνα με τους Αγγλους



Αυτή είναι η άποψη του μακροπρόθεσμου μοντέλου πρόγνωσης GFS (global forecast system).

Εκτίμηση Καιρού με βάση την νεα Σελήνη στις 16/12


Βασιζόμενος στην εμπειρία αλλά και στα μοντέλα - αν και το τοπίο ακόμα είναι πολύ θολό ακόμα ως προς την εξέλιξη του καιρού - θα διατυπώσω εδώ μια καθαρά προσωπική εκτίμηση με βάση το τί θα μας φέρει σε γενικές γραμμές το νέο φεγγάρι.

Δεν είναι κανένας υποχρεωμένος να την ασπαστεί απλά την διατυπώνω.

Το νέο φεγγάρι θα μπεί στις 16/12, ο καιρός θα είναι στις πρώτες μέρες του σε ψυχρό μοτίβο και έτσι θα βαδίσει περίπου μέχρι τις 23/12 με βροχές και χιόνια αλλά όχι στα πεδινά της κεντρικής ή νότιας Ελλάδας. Θα ακολουθήσει ένα διάλειμα αλλά πιστεύω οτι δεν θα έχουμε εντυπωσιακή άνοδο της θερμοκρασίας, απλά θα γλυκάνει κάπως ο καιρός θερμοκρασιακά αλλά από φαινόμενα θα εξακολουθήσουν να μας απασχολεί με αρκετές βροχές.

Μετά τις 28/12 το κρύο θα επανακάμψει και θα δώσει το ίδιο μοτίβο καιρού όπως και στην έναρξη του φεγγαριού και θα κρατήσει τουλάχιστον μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου. Από 7/1 και μετά θα μας δώσει άνοδο θερμοκρασίας με καλό καιρό με ύφεση φαινομένων και θα μας απασχολήσει με κακοκαιρία λίγο πριν τελειώσει με βροχές και κρύα αλλά δεν θα είναι έντονα καθώς στο τέλος της σελήνης σπάνια τα φαινόμενα είναι ισχυρά και ελπίζω να προετοιμάσει την επομένη είσοδό του στις 16/1 με ένα εξίσου εντυπωσιακό ξεκίνημα όπως αυτό που θα δούμε με την είσοδό του την επόμενη εβδομάδα.

ΣΜΙΞΗ ΓΡΕΒΕΝΩΝ



ΜΕ ΠΕΔΙΛΑ ΤΟΥ ΣΚΙ Ή ΧΩΡΙΣ
Η Σμιξη, που προήλθε από το «σμίξιμο» των οικισμών Πινακάδες και Μπίγκα, είναι το κοντινότερο χωριό στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας γι’ αυτό και πολύ δημοφιλές. Το χιονοδρομικό αναπτύσσεται από υψόμετρο 1.700 μ. μέχρι 2.100 μ., έχει 7 αναβατήρες και 16 πίστες όλων των δυσκολιών, συνολικού μήκους 22 χλμ. (τηλ. 24620 84 100). Επισκεφτείτε την Σαμαρίνα, το ψηλότερο χωριό της Ελλάδας (υψόμετρο 1.450 μ.) και επιλέξτε μια από τις διαδρομές 4Χ4 που ξεκινούν από εδώ. Εντυπωσιακά, τόσο τα ίδια όσο και οι θρύλοι που τα συνοδεύουν, είναι τα υπόλοιπα γεφύρια των Γρεβενών που θα ανακαλύψετε στον δρόμο σας.



ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΤΕ
Στην «Τσούργιακα» στην Αετιά (τηλ. 24620 81220), με εγγυημένα δικά τους κρέατα. Το «Αυλαίς» (Πλ. 25ης Μαρτίου 6, Γρεβενά, τηλ. 24620 25402, www.aulais.gr) στα Γρεβενά, ειδικεύεται στα άγρια μανιτάρια και το «Μεζεδοπωλείο 1933» (τηλ. 6974643093) στη Δεσκάτη στη μεγάλη ποικιλία μεζέδων. Ο «Γερο Σμόλικας» (τηλ. 24620 95278) στην πλατεία της Σαμαρίνας και η «Αετοφωλιά» (28ο χλμ. Γρεβενών ? Εθνικού Δρυμού Πίνδου, τηλ. 6974554554) ?είναι διάσημες ταβέρνες για τα κρεατικά τους.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΜΕ
Η Σμίξη απέχει 38 χλμ. από τα Γρεβενά.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΡΟΥΧΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΑ ΑΖΗΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ...


ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΡΟΥΧΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΑ ΑΖΗΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ...


Τα 8 μωράκια ηλικίας 1-12 μηνών που δυστυχώς οι γονείς τους έχουν εγκαταλείψει στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρας χρειάζονται ρουχαλάκια, πετσετούλες, σαλιάρες και κουβερτούλες για να ζεσταθούν. Προφανώς δεν έχει μεριμνήσει κανείς γι' αυτά τα 8 αγγελούδια εκτός από τις νοσηλεύτριες που κάνουν ό, τι μπορούν...

Ενόψει λοιπόν των Χριστουγέννων ας κάνουμε όλοι μία καλή πράξη γι' αυτά τα μωρά και ας τους προσφέρουμε το ελάχιστο που μπορούμε με όλη μας την αγάπη. Τα ρουχαλάκια μπορούμε να τα πάμε στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρας, στο κεντρικό κτίριο, 1ος όροφος στη νοσηλευτική υπηρεσία για τα εγκαταλελειμμένα μωρά. Εκείνα ήδη μας το ανταποδίδουν με το πιο γλυκό χαμόγελό τους!

Πληροφοριες:
Νοσοκομειο ''Αλεξανδρα'' Βασ. Σοφίας 80 Τ.Κ 115 28κή

Τηλεφωνικό Κέντρο: 213-2162000,210-3381100
αριθμος μωρων: 8 (3 κοριτσακια και 5 αγορακια)
ηλικιες:1 και 4 μηνων και 1 ετους
αγαθα προς αναγκη: πετσετουλες,σαλιαρες,κουβερτες και ρουχαλακια (για τις ηλικιες αυτες μονο) και οποιος θελει παιχνιδακια.
τα πραγματα παραδιδονται στον 4ο οροφο στο ''Γαλακτομειο''
επισης και μεταχειρισμενα ρουχαλακια απο τα μωρακια σας μπορειτε να πατε.

Οσοι μπορουν και θελουν ας χρησιμοποιησουν το συγκεκριμενο αποσπασμα για να ενημερωσουν ολους οσους μπορουν και θελουν να προσφερουν εστω και μια κουβερτουλα ή ενα φορμακι.

http://www.lydialithos.blogspot.com/

Στηρίζοντας τους "Δρόμους Ζωής"


Το 7ο Χριστουγεννιάτικο μπαζάρ τους διοργανώνουν οι «Δρόμοι Ζωής» στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων στο Πάρκο Ελευθερίας, το Σαββατοκύριακο 12 & 13 Δεκεμβρίου, για την στήριξη του Κέντρου Επικοινωνίας για τα παιδιά.
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να διαλέξουν χριστουγεννιάτικα στολίδια, σπιτικά, χειροποίητα καλούδια και νοστιμιές, χρήσιμα αντικείμενα για το σπίτι, δώρα για όλη την οικογένεια, βιβλία, cd, κοσμήματα φτιαγμένα στο χέρι με μεράκι, κ.ά.
Φέτος στα πλαίσια του μπαζάρ, οι Δρόμοι Ζωής διοργανώνουν για δεύτερη φορά μια έκθεση ζωγραφικής με έργα γνωστών εικαστικών καλλιτεχνών που τα προσφέρουν για την ενίσχυση των σκοπών της οργάνωσης. Η έκθεση «Η χώρα του κανενός», με επιμέλεια της ιστορικού Τέχνης Λένας Κοκκίνη, στόχο της έχει να δείξει την στενή σχέση της Τέχνης με την κοινωνική πραγματικότητα και να αναδείξει την συνεργασία διαφορετικών κοινωνικών ομάδων που τις συνδέει η ίδια κοινωνική ευαισθησία. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελεστούν το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου στις 6:00 το απόγευμα ενώ στις 8:00 ακολουθεί το καθιερωμένο πλέον πάρτυ παιδιών και εθελοντών.
(Διαβάστε περισσότερα)






Οι «Δρόμοι Ζωής», που φέτος συμπληρώνουν 10 χρόνια επίσημης λειτουργίας, είναι εθελοντική μη κυβερνητική οργάνωση. Ξεκίνησε άτυπα από μια ομάδα φίλων το 1996 για να συνεχίσει το 2000 με το άνοιγμα ενός Κέντρου, που λειτουργεί καθημερινά για τα παιδιά και τις οικογένειες τους. Η οργάνωση αποβλέπει στην κατανόηση και την αποδοχή της διαφορετικότητας των ανθρώπων από το σύνολο της κοινωνίας.
Βασικοί σκοποί της είναι :
Η άρση του κοινωνικού αποκλεισμού. Η εθελοντική και ανιδιοτελής συμπαράσταση σε ομάδες με πολιτισμικές ή κοινωνικές ιδιαιτερότητες. Η καταπολέμηση του αναλφαβητισμού, της άγνοιας, της αδιαφορίας, της ημιμάθειας και του κοινωνικού φόβου.
Το Κέντρο Επικοινωνίας (Γαργηττίων 12 στο Γκάζι, τηλ 210 3474218), αποτέλεσμα μιας συλλογικής ανθρωπιστικής κινητοποίησης, στεγάζει τις περισσότερες από τις δραστηριότητες της οργάνωσης. Ως επιστέγασμα των προσπαθειών των «Δρόμων Ζωής» η Κίνηση Πολιτών τίμησε την οργάνωση το 2001 με το βραβείο «Νησίδες Ποιότητας Συλλογικής Δράσης» με απονομή από τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλο.


Αν η καρδιά σας μιλάει ακούστε την κι ελάτε να γνωρίσετε και να βοηθήσετε τους «Δρόμους Ζωής», σε μια από τις δραστηριότητες που ενδεικτικά αναφέρονται παρακάτω:
Οργάνωση ομάδων γυναικών για μαθήματα κομμωτικής, μαγειρικής-ζαχαροπλαστικής, κοπτικής-ραπτικής κ.λ.π.
Ενισχυτική διδασκαλία σε παιδιά, ειδικά μαθήματα σε αναλφάβητα παιδιά (με την εμπειρία και καθοδήγηση παλαιοτέρων εθελοντών του Κέντρου).
Θεατρικό Παιχνίδι, Κουκλοθέατρο, Χειροτεχνίες, Εργαστήρι Πηλού, Μουσική, Μαγειρική, Αθλητισμός, Χορός.
Συμμετοχή στην ομάδα στήριξης οικογενειών.


΄Ωρες λειτουργίας του μπαζάρ:
Σάββατο 12/12 : 10.00-22.00
Κυριακή 13/12 : 10.00-20.00

kala-nea.blogspot.com

Κατακλυσμιαία πλημμύρα γέμισε τη Μεσόγειο σε μήνες


Η πλημμύρα που γέμισε τη Μεσόγειο πριν από 5,33 εκατομμύρια χρόνια ήταν τόσο σφοδρή ώστε η όλη διαδικασία ολοκληρώθηκε σε διάστημα από λίγους μήνες μέχρι δύο χρόνια, μαρτυρούν τα ίχνη ενός υποβρύχιου καναλιού στην περιοχή του Γιβραλτάρ.

Πριν από περίπου 5,6 εκατομμύρια χρόνια υπήρχε στο Γιβραλτάρ ένας ισθμός που ένωνε την Ισπανία με την Αφρική και απέκοπτε τη Μεσόγειο από τον Ατλαντικό. Η θάλασσα σταδιακά εξατμιζόταν, μέχρι που η στάθμη της έπεσε 1.500 με 2.700 μέτρα κάτω από το επίπεδο του γειτονικού ωκεανού.

Και καθώς η αλατότητα της Μεσογείου αυξανόταν, τα νερά της σταδιακά απονεκρώνονταν.

Προηγούμενες μελέτες υποδείκνυαν ότι η πλημμύρα που ξαναγέμισε τελικά τη Μεσόγειο διήρκεσε από 10 έως αρκετές χιλιάδες χρόνια, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η νέα έρευνα, που βασίστηκε σε δεδομένα από γεωτρήσεις και σεισμικές μετρήσεις, δείχνει ότι η πλημμύρα ήταν πολύ πιο απότομη από ό,τι νόμιζαν οι επιστήμονες, και εξελίχθηκε με διαφορετικό μηχανισμό.

«Δεν φανταζόμαστε έναν καταρράκτη, όπως συνήθως απεικονίζεται [στα σχέδια άλλων επιστημόνων]. Τα γεωφυσικά δεδομένα υποδηλώνουν την ύπαρξη μιας τεράστιας ράμπας, πλάτους αρκετών χιλιομέτρων, που κατηφόριζε από τον Ατλαντικό στην αποξηραμένη Μεσόγειο» γράφουν οι Ισπανοί ερευνητές στο περιοδικό Nature.

Η μελέτη αποκάλυψε μάλιστα ένα κανάλι 200 χλμ, το οποίο διανοίχτηκε στο βυθό από νερά που κυλούσαν με ταχύτητα 300 χιλιομέτρων την ώρα.

Η απότομη πλημμύρα ανέβαζε τη στάθμη της Μεσογείου έως και κατά 10 μέτρα την ημέρα, εκτιμά η ομάδα του Ντανιέλ Γκαρθία-Καστελάνος στο Ινστιτούτο Γεωεπιστημών της Βαρκελόνης.

Η ροή ήταν τριπλάσια από του Αμαζόνιου.

Μαζί με τα τρεχούμενα νερά φαίνεται ότι επέστρεψαν στη Μεσόγειο και διάφοροι θαλάσσιοι οργανισμοί που είχαν εξαφανιστεί λόγω της υψηλής αλατότητας, όταν η θάλασσα ακόμα εξατμιζόταν, έχουν δείξει παλαιότερες μελέτες σε ιζήματα.

Όσον αφορά την αιτία αυτού του κατακλυσμιαίου συμβάντος, το πιθανότερο είναι ότι πυροδοτήθηκε από υποχώρηση των τεκτονικών πλακών.

pathfinder.gr