" ********* Kακοκαιρία αναμένουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις περισσσότερες περιοχές τις χώρας. Θα θυμίζει περισσότερο Νοέμβριο μήνα με χειμωνιάτικο σκηνικό.****Δύο νέοι σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, στις περιοχές Λυκότρυπα (Κάτω Αχαρνές) και Πύργος Βασιλίσσης, τέθηκαν από σήμερα, Πέμπτη, σε λειτουργία.****Iσορροπία τρόμου στην Ουκρανία, αναπτύσουν στρατιωτικές δυνάμεις οι Ρώσσοι στα πρότυπα δράσης ανάλογα με αυτά στην Γεωργία**** Σέντρα στα γήπεδα της Super League με φόντο το ντέρμπυ των αιωνίων.

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Αναγεννήθηκαν τα δάση της Χαλκιδικής

Σε ποσοστό 85% έχουν αναγεννηθεί με φυσικό τρόπο τα καμένα δάση της Χαλκιδικής λίγα χρόνια μετά τις πυρκαγιές.


Σύμφωνα με τον νομάρχη Χαλκιδικής Αστέριο Ζωγράφο, μετά τις φωτιές ακολουθήθηκε η τακτική της φυσικής αναγέννησης, όπως προτείνεται άλλωστε και από την διεθνή βιβλιογραφία, με αποτέλεσμα το καμένο δάσος να έχει αναγεννηθεί από τις στάχτες του.


«Ιδιαίτερα για την περιοχή της Παλλήνης βοήθησε και πολύ το γεγονός ότι δεν υπάρχουν κοπάδια με ζώα και κτηνοτροφική δραστηριότητα» διευκρίνισε ο κ.Ζωγράφος προσθέτοντας ότι έχουν ολοκληρωθεί παράλληλα τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα.


«Τα καινούργια πευκάκια έχουν φτάσει πλέον το ένα μέτρο ύψος ενώ οι ακακίες τα 2 μέτρα» προσθέτει από την πλευρά του ο δήμαρχος Παλλήνης κ.Καπούλας σημειώνοντας ότι σε κάποια στιγμή θα χρειαστεί μάλιστα αραίωση λόγω της πυκνής βλάστησης.

Σε μια προσπάθεια να βοηθηθεί η αναγέννηση του δάσους ακόμα περισσότερο, οι Φίλοι του Πρασίνου θα δενδροφυτεύσουν την προσεχή Κυριακή 6 Δεκεμβρίου, 3.000 δενδρύλλια, στην περιοχή Πευκοχωρίου- Ν. Σκιώνης Κασσάνδρας με τοπωνύμιο Μετοχικό του δήμου Παλλήνης που κάηκε το 2006.


«Υποστηρίζουμε αυτές τις πρωτοβουλίες και συζητήσαμε ήδη με τα μέλη του συλλόγου για το πώς θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη των δενδρυλλίων» ανέφερε ο κ.Καπούλας.


Για το σκοπό αυτό, τα νέα δενδρύλλια αλλά και όσα έχουν φυτευτεί παλαιότερα από τον δήμο Παλλήνης, θα παρακολουθούνται και μετά το χειμώνα θα ποτίζονται τακτικά.

imerisia

Χριστούγεννα στην Αθήνα




Ο Δήμος της Αθήνας καλωσορίζει το 2009 στην Πλατεία Συντάγματος.

Ο Δήμαρχος Νικήτας Κακλαμάνης καλεί στις 11 το βράδυ, τις Αθηναίες και τους Αθηναίους να υποδεχθούν όλοι μαζί το νέο έτος ανταλλάσσοντας ευχές και διατρανώνοντας τη θέλησή τους για μια ελπιδοφόρα, αισιόδοξη και γαλήνια χρονιά, που θα επουλώσει τις πληγές της πόλης από τα γεγονότα που πρόσφατα την συντάραξαν.

Ταυτόχρονα, ο Δήμος Αθηναίων εκφράζοντας την αγωνία, την ανησυχία και τον αποτροπιασμό του για την συνεχιζόμενη αιματοχυσία στη Γάζα, αναστέλλει τις προγραμματισμένες εορταστικές εκδηλώσεις για το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, στο χώρο της Τεχνόπολις στο Γκάζι.

Με την άφιξη της νέας χρονιάς, ο ουρανός της Αθήνας γεμίζει χρώμα και φως. Για πάνω από 10 λεπτά ολόκληρη η Αθήνα θα φωτιστεί από τα πιο φαντασμαγορικά και πολύχρωμα πυροτεχνήματα.

Τα πυροτεχνήματα θα εκτοξευθούν από 4 διαφορετικά μέρη της πόλης λούζοντας με φως όλη την πόλη και καλωσορίζοντας τη νέα χρονιά και συγκεκριμένα:

•Από τον Λυκαβηττό
•Από την Τεχνόπολη
•Από 2 σημεία στην Πλατεία Συντάγματος
Συμμετέχει η Συμφωνική Ορχήστρα και Μικτή Χορωδία Δήμου Αθηναίων σε ένα πρόγραμμα με εορταστικές μουσικές και χριστουγεννιάτικη διάθεση.

Συμμετέχουν επίσης οι τενόροι:

•Σταμάτης Μπερής
•Νίκος Στεφάνου
•Δημήτρης Κασιούμης
•Γιάννης Χριστόπουλος
καθώς και οι DJs:

•Θεόδωρος Σαραντής
•Νίκος Λυμπερόπουλος

Τρίτη 16/12: Εγκαίνια εκδηλώσεων στην Πλατεία Συντάγματος

Με το άναμμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στην Πλατεία Συντάγματος ξεκινούν αύριο, Τρίτη 16 Δεκεμβρίου και ώρα 7:30μ.μ., οι εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων για τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, οι οποίες είχαν ανασταλεί λόγω των πρόσφατων τραγικών γεγονότων.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης διαβεβαιώνει όλους τους δημότες της Αθήνας ότι οι εορταστικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν προκειμένου η πόλη να ξαναβρεί τους ρυθμούς της και το χαμόγελο να επιστρέψει στο πρόσωπο κυρίως των μικρών παιδιών που τόσο το έχουν ανάγκη.

Τα συνεργεία του Δήμου Αθηναίων δίνοντας "μάχη" με το χρόνο κατάφεραν να αποκαταστήσουν τις ζημιές και να στήσουν από την αρχή το εορταστικό σκηνικό στην Πλατεία Συντάγματος.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων καλεί όλους τους δημότες της πόλης να παρευρεθούν στα εγκαίνια των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων προκειμένου όλοι μαζί να στείλουν το μήνυμα ότι "η Αθήνα θα ζήσει και θα γιορτάσει τα Χριστούγεννα".

Πλατεία Συντάγματος: Το κέντρο της γιορτής

Η Πλατεία Συντάγματος θα "πλημμυρίσει" από τις μελωδίες της Φιλαρμονικής Ορχήστρας και τα τραγούδια της Παιδικής Χορωδίας του Σπύρου Λάμπρου, έως τη στιγμή που ο Δήμαρχος Αθηναίων δώσει το "σύνθημα" για το άναμμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου και τη φωταγώγηση της πόλης.

Τα πυροτεχνήματα που θα φωτίσουν τον ουρανό της Αθήνας θα δώσουν το έναυσμα για να ξεκινήσει η γιορτή. Μια γιορτή που θα απλωθεί ακόμα και στην πιο μικρή γειτονιά της πόλης.

Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει συναυλία με τη Big Band των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων.

Για τρεις ολόκληρες εβδομάδες, η Πλατεία Συντάγματος θα είναι μεταμορφωμένη σε ένα εορταστικό σκηνικό με ειδικές κατασκευές, παιχνίδια και το μαγευτικό καρουζέλ. Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια σειρά μουσικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων με κλασσικές και τζαζ μελωδίες, χριστουγεννιάτικα τραγούδια από όλο τον κόσμο, βυζαντινούς ύμνους, έθνικ μουσικές και παραδοσιακούς χορούς στην ειδικά διαμορφωμένη σκηνή.

Τους μικρούς φίλους του Δήμου περιμένουν πολλές εκπλήξεις και δραστηριότητες εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα.

Δανία: Ηλεκτρική ενέργεια από τα κύματα



Η Δανία δαμάζει τα κύματα και ηγείται της πορείας προς την αειφόρο πράσινη ανάπτυξη. Λίγες μέρες πριν από την έναρξη της κρίσιμης κλιματικής συνόδου, η χώρα παρουσιάζει τη δημιουργία πειραματικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από την κινητική ενέργεια του κυματισμού της θάλασσας.
Το πρώτο τμήμα του φιλόδοξου έργου, με ικανότητα παραγωγής 500 κιλοβάτ, βρίσκεται αγκυροβολημένο στα ανοικτά της πόλης Χάνστχολμ στις δυτικές ακτές της Δανίας, με μηδενικούς ρύπους.
Η μονάδα Wave Dragon, αποτελεί μια πρωτότυπη κατασκευή, η οποία εκμεταλλεύεται την ενέργεια που μεταφέρουν τα ορμητικά κύματα για να παράγει ηλεκτρισμό. Έτσι, η μονάδα θα «παλεύει» με τη φουρτουνιασμένη θάλασσα για να τροφοδοτήσει με ρεύμα το τοπικό ηλεκτρικό δίκτυο, σε απόσταση τέσσερα περίπου χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές, ώστε να μην ενοχλεί ο θόρυβος από τις τουρμπίνες της και ο τεράστιος όγκος της μόλις που θα διακρίνεται από την παραλία. Στόχος της συγκεκριμένης εγκατάστασης είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση όχι μόνο στο φυσικό τοπίο αλλά και στο περιβάλλον. Το όραμα της εταιρείας είναι να παρέχει καθαρή, οικονομικά προσιτή και αξιόπιστη ενέργεια σε οποιοδήποτε νησί και οποιαδήποτε χώρα με πρόσβαση στην ανοικτή θάλασσα.
Η αξιοποίηση της κίνησης των κυμάτων για την παραγωγή ρεύματος παρουσιάζει κάποια σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως για παράδειγμα ότι είναι προβλέψιμη, αφού στους ανοικτούς ωκεανούς οι δορυφόροι μπορούν να υπολογίσουν έως και δύο ημέρες νωρίτερα πότε τα κύματα θα φτάσουν κοντά στη στεριά. Επίσης, καθώς η πλειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού κατοικεί σε ακτίνα μικρότερη των 30 χιλιομέτρων από κάποια παράκτια περιοχή, τα «κυματικά πάρκα» θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ρεύμα χωρίς να χρειαστεί μεγάλη επέκταση των ηλεκτρικών δικτύων. Και βέβαια, τα κύματα είναι πιο ισχυρά το χειμώνα ? όταν είναι μεγαλύτερη και η ζήτηση για ηλεκτρισμό.
Εξάλλου, όλοι γνωρίζουμε ότι ακόμη κι όταν ο άνεμος κοπάσει και οι ανεμογεννήτριες πάψουν να λειτουργούν, ο κυματισμός της θάλασσας μπορεί να διαρκέσει για αρκετές ακόμη ώρες, με συνέπεια μονάδες σαν τη «Wave Dragon» να συνεχίσουν να παράγουν ρεύμα. Μάλιστα, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Ενέργειας, τα «κυματικά πάρκα» θα μπορούσαν να καλύψουν έως και το 50% της κατανάλωσης ηλεκτρισμού στη Γηραιά Ηπειρο.

imerisia

Πρέσπα


Στα πόδια του Βαρνούντα, εκεί που φτάνει η βαθιά χαραγματιά από τη Βίγλα και δίπλα στο ποτάμι που κατεβάζει παγωμένο νερό, κρύβεται επιμελώς η πρωτεύουσα της Πρέσπας. Ενα χωριό που αν το πεις «παραδοσιακό» είναι σαν να το βρίζεις. Εδώ το «δήθεν» μετράει για μερικά Σάββατα τον χρόνο και τις υπόλοιπες μέρες βασιλεύει η «αλήθεια». Χωρίς ωραιοποιημένη εμφάνιση, συνήθως χιονισμένος και παγωμένος, ο Αγιος Γερμανός τέτοιες μέρες αφήνει όλο τον καπνό από τις σόμπες και τα τζάκια να ξεχυθεί στον αέρα, να σπάσει τις μύτες εκείνων που έχουν ξεχάσει τη μυρωδιά του ξύλου, να τους πει πως το Γερμανός είναι χριστιανικό όνομα και πως εδώ στο τριεθνές δεν περνάς καλά με ακριβό τζιπ, αλλά όταν έχεις καλή παρέα.

Στο Αγιο Γερμανό θα πρέπει να απαντήσεις σε μερικές ερωτήσεις για να μπορέσεις να απολαύσεις τη φιλοξενία και να φύγεις γεμάτος ελπίδα ότι αύριο θα κάνεις καλύτερη τη ζωή σου. Θα σας αναφέρουμε μερικές από αυτές.




Ρωτάτε, τις απαντάτε και βρίσκετε την... άκρη: Γιατί η μικρή εκκλησία του Αγίου είναι τόσο σημαντική και η μεγάλη είναι βαμμένη εσωτερικά με μπλε ελεκτρίκ και φούξια; Γιατί στο προσήλιο μέρος του οικισμού δεν έχει σπίτια; Είναι τόσο σημαντικές οι αγιογραφίες στον Αγιο Αθανάσιο; Αληθεύει ότι τα μελίσσια παλαιότερα ήταν ένθετα στους τοίχους των σπιτιών; Λειτουργεί το δημοτικό σχολείο; Τι είναι το πολιτιστικό τρίγωνο; Υπάρχουν αλλοδαποί που να θέλουν οπωσδήποτε να έρθουν εδώ και γιατί; Πού είναι το πέτρινο μανιτάρι; Πού είναι το αποστακτήριο του Γερμανού Δαμολίδη; Είναι το τσίπουρο της Πρέσπας μαγικό φίλτρο; Γιατί η φασολάδα εδώ είναι η νοστιμότερη σε όλη την Ελλάδα; Υπάρχει καρόδρομος που να καβαλάει τα 2.000 μέτρα και να φτάνει στο χιονοδρομικό της Βίγλας; Χαμογελάστε... μόλις μπήκατε στο ομορφότερο χειμωνιάτικο παραμύθι.





Στο αποστακτήριο του Γερμανού

Ο παππούς Γ. Δαμολίδης μας άφησε χρόνους, λίγο μετά τη γιαγιά Θοδώρα, αλλά η πολύτιμη κληρονομιά τους είναι ένα απίθανο σπίτι και το αυθεντικότερο αποστακτήριο της Ελλάδας. Το καζάνι λειτουργεί κάθε χειμώνα από τον Βασίλη Αραμπατζή (τηλ. 6945744657) που συνεχίζει την απόσταξη και την παραγωγή του μαγικού φίλτρου της Πρέσπας... έτσι όπως το έφτιαχνε ο παππούς. Είναι δυνατό και μπαίνει καυτό στην ψυχή σαν δάκρυ.





ΔΙΑΜΟΝΗ

«Αγιος Γερμανός» (23850 51397, 51395). «Παράδοση-Βυρός» (23850 51356, 51266). «Βαρνούς» (23850 51880). «Πέτρινο» (23850-51344). «Μύλος», στον Λαιμό (23850 51888, www.prespa.gr). «Αριάδνη» στον Λαιμό, (23850 51850, www.ariadni-prespes.gr). «Η Συντροφιά» στους Ψαράδες (23850 46107).

ΠΟΥ ΘΑ ΦΑΤΕ

«Παράδοση», στον Αγιο Γερμανό (23850 51356, 51266). «Τζάκι», στον Αγιο Γερμανό (23850 51470). «Αναμνή­σεις», στον Λαιμό (23850 51278). «Η Συντροφιά», στους Ψαράδες (23850 46107). «Αγιος Αχίλλειος» (23850 46601).

«Οffline» το 60% των αγορών


Φθηνότερα προϊόντα σε ποσοστό έως και 10%, συμπεριλαμβανομένου και του κόστους αποστολής, μπορούν σε αρκετές περιπτώσεις να προμηθευτούν οι Ελληνες χρήστες του Διαδικτύου από ηλεκτρονικά καταστήματα, τα οποία βρίσκονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ωστόσο, όπως αποδεικνύει πρόσφατη μεγάλη έρευνα που έγινε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οικονομία, η ποικιλία αλλά και ο εντοπισμός προϊόντων που ενδεχομένως δεν κυκλοφορούν στις χώρες καταγωγής των Ευρωπαίων καταναλωτών είναι συχνά πολύ πιο... μακριά από ένα κλικ με το ποντίκι του καταναλωτή.

Ετσι, όπως προκύπτει από τη συγκεκριμένη έρευνα, η οποία διερεύνησε συνολικά 13.000 προσφορές (οι 11.000 για διασυνοριακές αγορές) από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε εκατό πολύ δημοφιλή προϊόντα από οκτώ βασικές κατηγορίες, από CD, κομπιούτερ, ψηφιακές κάμερες έως και πλυντήρια πιάτων, περισσότερες από 60% των παραγγελιών που έγιναν δεν κατάφεραν να ολοκληρωθούν.

Το αντίστοιχο ποσοστό για την Ελλάδα φτάνει το 63%, ενώ σε χώρες όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία εκτοξεύεται στο 76% και το 75% αντίστοιχα. Καλύτερη είναι η κατάσταση στην Αυστρία και την Ισπανία, όπου απέτυχε μόνο το 44% και το 46% των αγορών.

Σε ό,τι αφορά το είδος των προϊόντων, οι αγορές που εμφανίζεται να ολοκληρώνονται πιο εύκολα είναι τα βιβλία (67%), οι ταινίες και η μουσική (58%) και τα είδη οικιακής χρήσης (52%), ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζεται συνήθως στις ογκώδεις ηλεκτρικές συσκευές.

Χαρακτηριστικά
Οσο για τα ηλεκτρονικά καταστήματα με έδρα την Ελλάδα, αλλά και την Εσθονία, την Ουγγαρία, το Λουξεμβούργο και την Ισπανία, οι ερευνητές σημειώνουν ότι στο 20% των προσφορών που εξετάστηκαν δεν υπήρχαν επαρκείς πληροφορίες για τα βασικά χαρακτηριστικά του προϊόντος.

Βασικότερη αιτία για την αποτυχία των διασυνοριακών ηλεκτρονικών αγορών φαίνεται ότι είναι η άρνηση πολλών ηλεκτρονικών καταστημάτων να αποστείλουν την παραγγελία στη χώρα του καταναλωτή (44% των παραγγελιών), ενώ προβλήματα δημιουργούνται και από τον τρόπο πληρωμής. Κι αυτό γιατί ακόμα και τα καταστήματα που πραγματοποιούν πωλήσεις με την πιστωτική κάρτα του καταναλωτή, δεν την αποδέχτηκαν τελικώς για πληρωμή στο 60% των προσφορών που εξετάστηκαν.

Την ίδια στιγμή στο 14% των περιπτώσεων δεν ήταν ευκρινής η τελική τιμή μαζί με το σύνολο των φόρων, στο 6% δεν εμφανιζόταν η περίοδος διάρκειας της προσφοράς, ενώ μόνο στο 1/3 των προσφορών υπήρχε ξεκάθαρη προσφορά εγγύησης του προϊόντος. Παρά τα προβλήματα, πάντως, από τις προσφορές που διερευνήθηκαν αποδεικνύεται ότι οι Ελληνες καταναλωτές μπόρεσαν να εντοπίσουν φθηνότερες τιμές έως και κατά 10% σε περισσότερες από τις μισές αναζητήσεις προϊόντων.

Να σημειωθεί ότι ο τζίρος του ηλεκτρονικού εμπορίου στις χώρες της ΕΕ έφτανε τα 106 δισεκατομμύρια ευρώ το 2006, ενώ το Ιντερνετ εμφανίζεται ως το ταχύτερα ανερχόμενο δίκτυο πωλήσεων, δεδομένου ότι το 2008 το 51% των Ευρωπαίων λιανοπωλητών είχαν ηλεκτρονική... δράση.

Παρά την αύξηση των ηλεκτρονικών πωλήσεων, όμως, το χάσμα μεταξύ του εγχώριου και του διεθνούς ηλεκτρονικού εμπορίου παραμένει τεράστιο. Ετσι, ενώ το ποσοστό των Ευρωπαίων καταναλωτών που είχαν πραγματοποιήσει μία ηλεκτρονική αγορά αυξήθηκε από το 27% στο 33% μέσα σε δύο χρόνια (2006-2008), το ποσοστό όσων είχαν αποκτήσει κάτι από ηλεκτρονικό κατάστημα σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα εμφανίστηκε αυξημένο μόνο κατά μία ποσοστιαία μονάδα (από 6% στο 7%). Επιπλέον, μόνο το 21% των ηλεκτρονικών εμπόρων πουλά διασυνοριακά προϊόντα.

www.ethnos.gr