" ********* Kακοκαιρία αναμένουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις περισσσότερες περιοχές τις χώρας. Θα θυμίζει περισσότερο Νοέμβριο μήνα με χειμωνιάτικο σκηνικό.****Δύο νέοι σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, στις περιοχές Λυκότρυπα (Κάτω Αχαρνές) και Πύργος Βασιλίσσης, τέθηκαν από σήμερα, Πέμπτη, σε λειτουργία.****Iσορροπία τρόμου στην Ουκρανία, αναπτύσουν στρατιωτικές δυνάμεις οι Ρώσσοι στα πρότυπα δράσης ανάλογα με αυτά στην Γεωργία**** Σέντρα στα γήπεδα της Super League με φόντο το ντέρμπυ των αιωνίων.

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

«Πιθανώς τοξικά» ορισμένα ενισχυτικά γεύσης στα καπνιστά


Ορισμένες από τις ουσίες που δίνουν τη χαρακτηριστική «καπνιστή» γεύση σε τυριά, αλλαντικά και ψάρια ενδέχεται να χρησιμοποιούνται σε υπερβολικά υψηλές συγκεντρώσεις, εκτιμά η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA).

Η επιτροπη της EFSA που ασχολείται με τα αρτύματα «εξέφρασε ανησυχίες για την ασφάλεια αρκετών ενισχυτικών για καπνιστά στα οποία τα επίπεδα πρόσληψης βρίσκονται σχετικά κοντά στα επίπεδα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αρνητικές επιδράσεις στην υγεία» δήλωσε στο BBC ο πρόεδρος της επιτροπής Κλάους-Ντίτερ Γιάνι.

Ειδικότερα, η EFSA «δεν μπορεί να αποκλείσει τις ανησυχίες» για ένα άρτυμα με την ονομασία Primary Product AM 01, το οποίο προέρχεται από ξύλο οξυάς.

Το ξύλο καίγεται σε ελεγχόμενες συνθήκες και ο καπνός διαλύεται σε έναν διαλύτη, προκειμένου να μεταφερθεί στα τρόφιμα ως καρύκευμα. Η πρακτική αυτή χρησιμοποιείται ευρέως ως εναλλακτική λύση στο παραδοσιακό «κάπνισμα» των τροφίμων.

Πάντως η επιτροπή διευκρινίζει ότι τα διαθέσιμα δεδομένα για την επικινδυνότητα των ουσιών αυτών είναι ακόμα περιορισμένα.

Θεωρεί ότι στην πράξη οι καταναλωτές πιθανότατα δεν διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο, δεδομένου ότι η μελέτη εσκεμμένα υπερεκτίμησε τα επίπεδα πρόσληψης του μέσου καταναλωτή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει τώρα να συντάξει λίστα με τα ενισχυτικά γεύσης για καπνιστά που μπορούν να χρησιμοποιούνται με ασφάλεια.

pathfinder.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου