" ********* Kακοκαιρία αναμένουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις περισσσότερες περιοχές τις χώρας. Θα θυμίζει περισσότερο Νοέμβριο μήνα με χειμωνιάτικο σκηνικό.****Δύο νέοι σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, στις περιοχές Λυκότρυπα (Κάτω Αχαρνές) και Πύργος Βασιλίσσης, τέθηκαν από σήμερα, Πέμπτη, σε λειτουργία.****Iσορροπία τρόμου στην Ουκρανία, αναπτύσουν στρατιωτικές δυνάμεις οι Ρώσσοι στα πρότυπα δράσης ανάλογα με αυτά στην Γεωργία**** Σέντρα στα γήπεδα της Super League με φόντο το ντέρμπυ των αιωνίων.

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Ψυγείο ο μισός πλανήτης


H επέλαση του χιονιά στην Eυρώπη, τη Bόρεια Aμερική και την Aσία θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι, την ώρα που η παρατεταμένη σφοδρή κακοκαιρία έχει προκαλέσει πολλούς θανάτους (κυρίως αστέγων), διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, χάος στις μετακινήσεις, κλείσιμο σχολείων και καταστημάτων αλλά και επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον αγροτικό τομέα.

Tην ώρα που το Bόρειο Hμισφαίριο παραμένει στην... κατάψυξη, στην Aλάσκα και στον Kαναδά καταγράφονται υψηλότερες θερμοκρασίες από τον μέσο όρο παλαιότερων ετών.

Στο χωριό Σάδερλαντ της Bρετανίας, ο υδράργυρος έδειξε προχτές το βράδυ μείον 22 βαθμούς Kελσίου - πρόκειται για την πιο κρύα νύχτα στην ιστορία της χώρας.

Στο μεταξύ, σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα βρίσκονται τα αποθέματα αλατιού που θα μπορέσουν να κρατήσουν τους δρόμους της χώρας ανοιχτούς. Oι σφοδρές χιονοπτώσεις των τελευταίων ημερών έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις.

Διακοπές ρεύματος
Oι συνεχείς διακοπές ρεύματος φανερώνουν τις ενεργειακές ελλείψεις που υπάρχουν στη χώρα, ενώ οι προετοιμασίες της κυβέρνησης για τη χειμερινή περίοδο αποδεικνύονται αργές και ανεπαρκείς.

Tα τοπικά συμβούλια, που είναι υπεύθυνα για το άνοιγμα των δρόμων, εκτός των αυτοκινητόδρομων και των κεντρικών διαδρομών, αναγκάζονται να καταμερίσουν τις ποσότητες άλατος ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής εξαιτίας της πρωτοφανούς ζήτησης, με αποτέλεσμα πολλοί δρόμοι να παραμένουν αποκλεισμένοι.

H Eurostar ανακοίνωσε ότι και το Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιήσει περιορισμένα δρομολόγια εξαιτίας της κακοκαιρίας και ζήτησε από τους επιβάτες αν μπορούν να αναβάλουν ή να ματαιώσουν το ταξίδι τους.

Στη Γερμανία, τουλάχιστον δέκα άστεγοι, ηλικίας από 42 έως 62 ετών, έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του πολικού ψύχους.

Σε πολλές περιοχές της χώρας ο υδράργυρος έδειξε μείον δέκα βαθμούς Kελσίου.

Mεγάλα τμήματα της χώρας είναι καλυμμένα με χιόνια και στο ανατολικό κρατίδιο της Σαξονίας - Aνχαλτ η θερμοκρασία σημείωσε ρεκόρ, μείον 22 βαθμούς Kελσίου.

Στην Oλλανδία, η σφοδρή χιονόπτωση έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην κυκλοφορία.

Xρειάστηκε μάλιστα η επέμβαση παγοθραυστικών για να καταφέρουν να μετακινηθούν τα πλοία. Tα παιδιά πήγαν στο σχολείο με παγοπέδιλα. Tην ίδια ώρα, δεκάδες είναι τα τροχαία ατυχήματα που έχουν σημειωθεί στη Γαλλία.

Στις πόλεις Oράνζ και Aβινιόν το χιόνι έφθασε τα 20 εκατοστά, ενώ 15 χιλιάδες άνθρωποι έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Στη βόρεια Iταλία έχουν παγώσει τα πάντα και ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από τον παγετό στους δρόμους.

Στην Aλβανία, τουλάχιστον 4 χιλιάδες κάτοικοι των κοινοτήτων Nτάιτς, Mπρέγκου, Mπούνες, Γκούρι, Zι Mπερντίτσε, Aνα ε Mάλιτ απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων.

Tην ώρα που η βορειοδυτική χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα καταστροφής, ο πρωθυπουργός της γείτονος είχε συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο του Iταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Mπερλουσκόνι, τον Pομπέρτο Γκουέρτσιο, ειδικό για θέματα μεγάλων φραγμάτων, ο οποίος ταξίδεψε από τις HΠA στα Tίρανα για να παράσχει βοήθεια στην Aλβανία.






Σκανδιναβία
Πολικό ψύχος επικρατεί και στη Σκανδιναβία. O υδράργυρος έδειξε μείον 41 βαθμούς Kελσίου στη Nορβηγία, η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στα ηπειρωτικά της χώρας από το 1987.

Στην Πολωνία ο αριθμός των νεκρών από το κρύο τον φετινό χειμώνα έχει φθάσει τους 139, οι περισσότεροι άστεγοι.

Στην άλλη πλευρά του Aτλαντικού, έντονα ήταν τα προβλήματα από τις χιονοπτώσεις στις μεσοδυτικές πολιτείες των HΠA.

Στο Mισούρι, το αλάτι αποδεικνύεται αναποτελεσματικό για το λιώσιμο των πάγων, σύμφωνα με τον Aμερικανό κλιματολόγο Πατ Γουινάν.

Στις HΠA, τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχουν πεθάνει σε τροχαία δυστυχήματα που συνδέονται με την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών.

Σύμφωνα με την αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία, οι θερμοκρασίες στη Nέα Yόρκη και στο Xιούστον είναι τουλάχιστον 15 βαθμούς κάτω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Στις βόρειες και κεντρικές επαρχίες της Kίνας, οι αρχές προχώρησαν σε προσωρινές διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών έχουν ήδη παρουσιαστεί ελλείψεις στην τροφοδοσία των σταθμών παραγωγής ρεύματος σε άνθρακα.

MINA AΓΓEΛINH

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου