" ********* Kακοκαιρία αναμένουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις περισσσότερες περιοχές τις χώρας. Θα θυμίζει περισσότερο Νοέμβριο μήνα με χειμωνιάτικο σκηνικό.****Δύο νέοι σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, στις περιοχές Λυκότρυπα (Κάτω Αχαρνές) και Πύργος Βασιλίσσης, τέθηκαν από σήμερα, Πέμπτη, σε λειτουργία.****Iσορροπία τρόμου στην Ουκρανία, αναπτύσουν στρατιωτικές δυνάμεις οι Ρώσσοι στα πρότυπα δράσης ανάλογα με αυτά στην Γεωργία**** Σέντρα στα γήπεδα της Super League με φόντο το ντέρμπυ των αιωνίων.

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Έκθεση "Face to Faces" με φωτογραφίες Ελλήνων και ...


Το δεύτερο μέρος της έκθεσης "Face to Faces" φιλοξενεί από την Τετάρτη 15 Ιουλίου μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος της 2ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Η έκθεση περιλαμβάνει 100 φωτογραφικά έργα 12 Ελλήνων και 14 ξένων δημιουργών, έχοντας ως βασικό θέμα το (αυτό)πορτρέτο.
Όπως ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Μαρία Τσαντσάνογλου, διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, που διοργανώνει τη Μπιενάλε, το πρώτο μέρος της έκθεσης με τα video installation, που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, έχει αφετηρία το Παρίσι και περιλαμβάνει φωτογραφικά έργα 14 καλλιτεχνών, διαφόρων εθνικοτήτων, που ζουν ή εργάζονται στη Γαλλία ή που τα έργα τους βρίσκονται σε γαλλικές γκαλερί.
Η έκθεση, που περιοδεύει σ'Α όλο τον κόσμο και σε κάθε στάδιο της πορείας της εμπλουτίζεται με καλλιτέχνες της χώρας που τη φιλοξενεί, εμπεριέχει το διάλογο της Μεσογείου και της Ευρώπης με τους δημιουργούς και τους εκπροσώπους της Μπιενάλε και δίνει την ευκαιρία να διαδοθεί η γαλλική και η ευρωπαϊκή κουλτούρα.
Ακόμα, επιχειρεί να απαντήσει καλλιτεχνικά σε ερωτήματα που προκύπτουν σχετικά με τη νέα ταυτότητα του σύγχρονου ανθρώπου, όπως διαμορφώνεται στο νέο σύστημα κοινωνικών, οικονομικών και πολιτισμικών αξιών. Πραγματεύεται την αναπαράσταση της ανθρώπινης ταυτότητας σε όλες τις εκφάνσεις της: αισθητικές εννοιολογικές, ποιητικές, πολιτικές, φιλοσοφικές, κοινωνικές, ερωτικές.
Με την ανθρώπινη παρουσία στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, η έκθεση διερευνά τη θεματική του (αυτο)πορτρέτου, μέσα από τρεις διακριτούς άξονες: πώς βλέπει ο καλλιτέχνης τον εαυτό του μπροστά από το φακό ή πώς θα ήθελε να τον βλέπει (πρώτος άξονας), πώς βλέπει τον άλλον μέσα από το φακό (δεύτερος άξονας) και πώς χρησιμοποιεί το μέσο (φωτογραφία ή video) προκειμένου να εκφράσει τον εικαστικό του λόγο (τρίτος άξονας).
Η έκθεση εντάσσεται στην ευρύτερη δράση, με τίτλο "Dialogues d'Α images" (Διάλογοι Εικόνων) και είναι μια πρωτοβουλία της "CulturesFrance", φορέα του υπουργείου Πολιτισμού και υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου