" ********* Kακοκαιρία αναμένουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις περισσσότερες περιοχές τις χώρας. Θα θυμίζει περισσότερο Νοέμβριο μήνα με χειμωνιάτικο σκηνικό.****Δύο νέοι σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, στις περιοχές Λυκότρυπα (Κάτω Αχαρνές) και Πύργος Βασιλίσσης, τέθηκαν από σήμερα, Πέμπτη, σε λειτουργία.****Iσορροπία τρόμου στην Ουκρανία, αναπτύσουν στρατιωτικές δυνάμεις οι Ρώσσοι στα πρότυπα δράσης ανάλογα με αυτά στην Γεωργία**** Σέντρα στα γήπεδα της Super League με φόντο το ντέρμπυ των αιωνίων.

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Οι ημικρανίες προκαλούν αλλοιώσεις όμοιες με αυτές του εγκεφαλικού επεισοδίου

Νέα Υόρκη: Μελέτη που έγινε στη Ισλανδία έδειξε ότι οι ημικρανίες στην μέση ηλικία μπορεί να δώσουν το έναυσμα για μόνιμες εγκεφαλικές βλάβες μετέπειτα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association.
Η σχέση είναι προφανής μόνο στις γυναίκες και μόνο όταν υποφέρουν από ημικρανίες με αύρα, συχνή μορφή πονοκεφάλου όπου επιπρόσθετα με την κεφαλαλγία εκδηλώνεται και η αίσθηση των εκλάμψεων.
Ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης της Βοστόνης με επικεφαλής την Δρ Λένορ Λόουρεν μελέτησαν στοιχεία από την προοπτική Μελέτη Ρέικιαβικ, που ξεκίνησε το 1967 και περιλαμβάνει τυχαία δείγματα του γενικού πληθυσμού που έχουν γεννηθεί από το 1907 μέχρι και το 1935. Το 2002 η μελέτη μετεξελίχθηκε σε Μελέτη Ρέικιαβικ-AGES για να μελετήσει τους παράγοντες που σχετίζονται με τη νοσηρότητα και την ανικανότητα στα γεράματα.
Στο δείγμα συμπεριλήφθηκαν 2.693 γυναίκες και 1.996 άνδρες που κατά μέσο όρο ήταν 51 ετών κατά την συνέντευξη που έδωσαν ως μεσήλικες και 76 ετών κατά την τελευταία εκτίμηση. Κατά την πρώτη εξέταση του δείγματος, 10,3% των γυναικών και 4,2% των ανδρών ανέφερε ιστορικό ημικρανίας με αύρα.
Οι εγκεφαλικές αλλοιώσεις που έμοιαζαν με νεκρό ιστό ήταν συχνότερες στις γυναίκες με ημικρανία με αύρα, συγκριτικά με γυναίκες χωρίς ημικρανίες.
Ο βαθμός κατά τον οποίο η ημικρανία είναι δείκτης του παράγοντα κινδύνου εγκεφαλικών αλλαγών που μπορεί να έχουν λειτουργικές συνέπειες στην τρίτη ηλικία είναι ένα ερώτημα μεγάλης σημασίας για την δημόσια υγεία, που θα απαντηθεί σε μελλοντικές έρευνες.

Πηγή: www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου