" ********* Kακοκαιρία αναμένουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις περισσσότερες περιοχές τις χώρας. Θα θυμίζει περισσότερο Νοέμβριο μήνα με χειμωνιάτικο σκηνικό.****Δύο νέοι σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, στις περιοχές Λυκότρυπα (Κάτω Αχαρνές) και Πύργος Βασιλίσσης, τέθηκαν από σήμερα, Πέμπτη, σε λειτουργία.****Iσορροπία τρόμου στην Ουκρανία, αναπτύσουν στρατιωτικές δυνάμεις οι Ρώσσοι στα πρότυπα δράσης ανάλογα με αυτά στην Γεωργία**** Σέντρα στα γήπεδα της Super League με φόντο το ντέρμπυ των αιωνίων.

Τρίτη, 2 Ιουνίου 2009

Ταξίδι στην Πύλο

Μια εξαιρετική επιλογή για σύντομη απόδραση απο την Αθήνα με ιστορική και ψυχαγωγική πλευρά είναι η Πύλος. Στο ΝΔ άκρο της Πελοπονήσου με ιστορικό ρόλο στην εθνική μας ιστορία.
Καταρράκτες, οργιώδης βλάστηση, ιστορικές τοποθεσίες και μια λιμνοθάλασσα χαρακτηρίζουν, μεταξύ άλλων, την πανέμορφη Πύλο που μας περιμένει να την εξερευνήσουμε.
Πενήντα χιλιόμετρα φιδωτού δρόμου χωρίζουν την Πύλο από την Καλαμάτα, την πρωτεύουσα της Μεσσηνίας.Πλάι στη θάλασσα, στη μεγάλη κεντρική πλατεία, όπου τα παιδιά παίζουν ανέμελα και τα καφενεία γεμίζουν από ντόπιους και ξένους, χτυπά η καρδιά της πόλης. Γύρω από την πλατεία υπάρχουν οι καμάρες με τα καταστήματα, μανάβικα, φούρνοι, μαγαζιά με ρούχα και υφάσματα, παντοπωλεία κ.α.
Αν και η Πύλος θα μπορούσε να έχει εξελιχθεί σε δημοφιλή τουριστικό προορισμό ολοχρονίς, η κίνηση είναι σαφώς αυξημένη μόνο από τα μέσα Ιουλίου μέχρι τα μέσα Αυγούστου. Ωστόσο, τα δύο τελευταία χρόνια που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται ο Οικοτουρισμός, η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, στο βόρειο τμήμα του Όρμου του Ναυαρίνου, αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες.Στα βόρεια του Κόλπου της Πύλου βρίσκονται η αμμώδης παραθαλάσσια πεδιάδα Γιάλοβα και η λιμνοθάλασσα Διβάρι, που είναι υδροβιότοπος και φιλοξενεί σπάνια αποδημητικά πουλιά. Βορειοδυτικά θα συναντήσουμε έναν άλλο μικρό αλλά πανέμορφο κόλπο, τη Βοϊδοκοιλιά. Αν η Χρυσή Ακτή, μήκους δύο χιλιομέτρων, είναι υπέροχη, τότε η ακτή της Βοϊδοκοιλιάς είναι από τις πλέον ονειρεμένες παραλίες της Ελλάδας.
...Όμως, η καλύτερη επιλογή για κολύμπι είναι η παραλία του Ρωμανού. Η πρόσβαση σ’ αυτήν την πλατιά και μεγάλη παραλία γίνεται από τις δύο της άκρες, γι’ αυτό και αποτελεί την πιο ήσυχη απ’ όλες τις ακτές της περιοχής. Αυτό το σχετικά απομονωμένο μέρος προτιμούν και οι θαλάσσιες χελώνες Caretta caretta για να αποθέσουν τα αυγά τους κάθε καλοκαίρι. Άλλο σημαντικό αξιοθέατο είναι το σπήλαιο του Νέστορα. Σύμφωνα με το μύθο, σ’ αυτή τη σπηλιά έκρυψε ο Ερμής τις αγελάδες που είχε κλέψει από τον αδελφό του, τον Απόλλωνα. Ένα από τα κάστρα της Πύλου είναι το Παλαιόκαστρο, το οποίο χτίστηκε από τους Φράγκους τον 13ο αιώνα στο αρχαίο Κορυφάσιο. Από εδώ μπορούμε να απολαύσουμε την εκπληκτική θέα προς τη λιμνοθάλασσα και τον Όρμο του Ναυαρίνου. Στο νοτιοανατολικό τμήμα του λόφου, που βλέπει στον Όρμο του Ναυαρίνου, βρίσκεται η Χρυσή Ακτή. Εκεί έγινε η ναυμαχία που σηματοδότησε την ανεξαρτησία της Ελλάδας. Σήμερα, από την πολυσύχναστη παραλία μπορούμε να ακολουθήσουμε το μονοπάτι που έχει χαράξει και συντηρεί η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία. Το μονοπάτι, μήκους 950 μέτρων, διαγράφει κυκλική πορεία και μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε την περιοχή. Υπάρχουν επίσης και παρατηρητήρια για παρακολούθηση και φωτογράφηση των πουλιών. Στη συνέχεια, μπορούμε να πάμε στον καταρράκτη του Καλάμαρη, στον ποταμό Γιανούζαγα. Θα ακολουθήσουμε το δρόμο που οδηγεί από τη Γιάλοβα στη Σχινόλακκα και έπειτα από 500 μέτρα, πριν αρχίσει η ανηφόρα, θα στρίψουμε δεξιά σε ένα χωματόδρομο, τον οποίο θα ακολουθήσουμε κατά μήκος της κοιλάδας για τρία χιλιόμετρα, μέχρι το σημείο που τελειώνει. Από εκεί διακρίνουμε τον καταρράκτη στο βάθος, πέρα από το λεμονοδάσος που θα συναντήσουμε στα αριστερά του δρόμου. Διασχίζοντάς το φτάνουμε στο μονοπάτι που οδηγεί στον καταρράκτη. Το μονοπάτι κατηφορίζει μέσα από την πυκνή βλάστηση, και την άνοιξη μπορούμε να δούμε και να φωτογραφήσουμε τουλάχιστον έξι είδη ορχιδέας. Έπειτα από πορεία δέκα λεπτών θα φτάσουμε στο ποτάμι, όπου έχουμε την αίσθηση πως βρισκόμαστε σε τροπικό δάσος. Εάν περάσουμε το ποτάμι και συνεχίσουμε για λίγο προς τις πηγές του, βλέπουμε τον καταρράκτη. Τα νερά του είναι τόσο ορμητικά και η βλάστηση τόσο πυκνή που ξεχνάμε πως βρισκόμαστε στην Ελλάδα. Αν και το νερό φαίνεται καθαρό, αποφεύγουμε να κολυμπήσουμε.
ΠΡΟΣΒΑΣΗ :
Oδικώς: 4 ώρες περίπου οδήγηση από την Αθήνα.
Αεροπορικώς: Διεθνές Αεροδρόμιο Καλαμάτας, 45-50 λεπτά οδήγηση στο Ioli's Villas. Αεροδρόμιο Αράξου (160 χλμ περίπου).
AΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

Ανάκτορο του Νέστορα (12 χλμ): Κατοικήθηκε από τον 13ο μέχρι τον 11ο αιώνα π.Χ. Λειτουργεί και μουσείο.
Παλαιόκαστρο (4 χλμ) : Φράγκικο κάστρο που χτίστηκε περίπου το 1281 μ.Χ.
Κάστρο Πύλου ή Νιόκαστρο (5 χλμ) : Χτίστηκε το 1573 μ.Χ. από τους Τούρκους, στη συνέχεια πέρασε στους Βενετούς, ενώ το 1829 αναστηλώθηκε από το Γάλλο στρατάρχη Μαιζόν. Εδώ έχει έδρα το Κέντρο Υποβρύχιας Αρχαιολογίας.
Μουσείο Πύλου: Ευρήματα από τα νεολιθικά χρόνια έως την ελληνιστική εποχή.
Μουσείο Χώρας: Ευρήματα από το ανάκτορο του Νέστορος, αγγεία και αντικείμενα μικροτεχνίας μεσοελλαδικών και μυκηναϊκών χρόνων από τη γύρω περιοχή
Κάστρο Μεθώνης (15 χλμ) : Βενετσιάνικο κάστρο του 1209 μ.Χ. Το μεγαλύτερο κάστρο της Πελοποννήσου που καταλαμβάνει έκταση 120 στρεμμάτων.
Κάστρο Κορώνης (42 χλμ) : 6ος ή 7ος αιώνας μ.Χ. αποτελεί ένα από τα κομψότερα δείγματα βενετσιάνικης φρουριακής αρχιτεκτονικής, ενώ είναι από τα ελάχιστα κάστρα που στο εσωτερικό τους σώζονται οικίες και ναοί.
Αρχαία Μεσσήνη-Ιθώμη (53 χλμ) : 8ος αιώνας π.Χ. Τεράστιος αρχαιολογικός χώρος με ναούς, σπίτια, τείχη, δημόσια κτίρια να σώζονται σε τόσο μεγάλο ύψος και τόσο καλή κατάσταση. Λειτουργεί και μουσείο.
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ

Χρυσή Ακτή - Διβάρι (2 χλμ)- Πανέμορφη παραλία που εκτείνεται από τη Γιάλοβα μέχρι το Παλαιόκαστρο.
Λιμνοθάλασσα Γιάλοβας (2 χλμ)- Ο πιο σπουδαίος υδροβιότοπος της Νότιας Ελλάδας και ο νοτιότερος μεταναστευτικός σταθμός των Βαλκανίων για τα πουλιά. Εχουν καταγραφεί 255 είδη πουλιών (79 από αυτά είναι προστατευόμενα είδη), 34 είδη ερπετών, 28 είδη θηλαστικών και 16 είδη ψαριών, καθώς και ο σπάνιος αφρικανικός χαμαιλέων. Επισκέψεις για παρατήρηση πουλιών διοργανώνονται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Και οι δύο παραπάνω περιοχές όπως και η Σφακτηρία είναι ενταγμένες στο ΝΑΤURA 2000, το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο περιοχών, που αναγνωρίζονται ως σημαντικές για την προστασία των φυσικών οικοτόπων και της άγριας χλωρίδας και πανίδας τους.

Βοϊδοκοιλιά (9 χλμ) - Συμμετρικός στρογγυλός όρμος που δυτικά του έχει ένα στόμιο πλάτους 150 μέτρων. Μία από τις ωραιότερες παραλίες της Μεσογείου πλαισιωμένη με αμμόλοφους και πρασινογάλαζα νερά.
Πολυλίμνιο (20 χλμ)- Συστοιχία από 7 μικρές υπέροχες λίμνες που τις ενώνουν διαδοχικοί καταρράκτες και τις σκιάζει πλούσια βλάστηση.
Καταρράκτης του Καλάμαρη - Σχινόλακα (3 χλμ)- Υπέροχος καταρράκτης με πυκνή βλάστηση που την άνοιξη φιλοξενεί πολλά είδη ορχιδέας.
Ιερό προσκύνημα Ζωοδόχου Πηγής Σγράπας (4 χλμ) - Ο πρώτος ναός χτίστηκε το 1381 ενώ η Ιερή εικόνα της Παναγίας βρέθηκε εδώ το 1892. Πανοραμική θέα της περιοχής.
Καταρράκτες Νέδα(73 χλμ)- Το περπάτημα κατά μήκος του ποταμού (ή έστω και μικρού τμήματός του), που ξεκινάει από το αρκαδικό Λύκαιο και καταλήγει στη θάλασσα του Κυπαρισσιακού κόλπου, υπόσχεται εντυπωσιακούς καταρράκτες, ανήλιαγα φαράγγια και κολυμπήθρες με βαθιά γαλαζοπράσινα νερά. Στις παλιές διαβάσεις του ποταμού σώζονται πέτρινα γεφύρια, ξωκλήσια και μερικοί νερόμυλοι που αξιοποιούσαν τη δύναμη των νερών του.
1 σχόλιο: