" ********* Kακοκαιρία αναμένουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις περισσσότερες περιοχές τις χώρας. Θα θυμίζει περισσότερο Νοέμβριο μήνα με χειμωνιάτικο σκηνικό.****Δύο νέοι σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, στις περιοχές Λυκότρυπα (Κάτω Αχαρνές) και Πύργος Βασιλίσσης, τέθηκαν από σήμερα, Πέμπτη, σε λειτουργία.****Iσορροπία τρόμου στην Ουκρανία, αναπτύσουν στρατιωτικές δυνάμεις οι Ρώσσοι στα πρότυπα δράσης ανάλογα με αυτά στην Γεωργία**** Σέντρα στα γήπεδα της Super League με φόντο το ντέρμπυ των αιωνίων.

Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Κύμα φυγής από τα ιδιωτικά σχολεία


Πάνω από 25% η μείωση των εγγραφών για τις εισαγωγικές τάξεις, καθώς οι γονείς δεν μπορούν να ανταποκριθούν πλέον στα υψηλά δίδακτρα, ενώ τα σχολεία προχωρούν και σε συγχωνεύσεις τμημάτων.

Εγκαταλείπουν τα ιδιωτικά σχολεία οι μαθητές και στρέφονται στα δημόσια, καθώς οι γονείς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα υψηλά δίδακτρα λόγω της οικονομικής κρίσης. Το φαινόμενο είναι γενικότερο. Στροφή παρατηρείται στις επιλογές των γονέων που τα παιδιά τους φιλοξενούνται σε παιδικούς σταθμούς. Στρέφονται στους δημοτικούς σταθμούς. Είναι τόσο πολλές οι νέες αιτήσεις που οι δήμοι εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να ανταποκριθούν.


Η κρίση πλήττει σοβαρά την ιδιωτική εκπαίδευση και την ιδιωτική προσχολική αγωγή. Τα πρώτα στοιχεία για τη νέα σχολική χρονιά δείχνουν δραματική πτώση των εγγραφών στα ιδιωτικά σχολεία για τις εισαγωγικές τάξεις (Α’ Δημοτικού και Α’ Γυμνασίου), η οποία αναμένεται να υπερβεί το 25%. Στα μεγάλα ιδιωτικά σχολεία υπάρχει ήδη μείωση τμημάτων (από 1 έως 3 τμήματα).

Στις ενδιάμεσες τάξεις η πτώση των προεγγραφών δείχνει να ξεπερνά το 15%, ενώ ακόμη και τα πιο δημοφιλή ιδιωτικά σχολεία, που στο παρελθόν συντάσσονταν λίστες αναμονής, τώρα μόλις και μετά βίας κλείνουν τα τμήματά τους. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο «Εθνος» δάσκαλος σε μεγάλο ιδιωτικό σχολείο, «κάποτε υπήρχαν ουρές γονιών, τώρα κάνουμε πάρτι όταν εμφανιστεί... κάποιος». Με τα πρώτα στοιχεία από τις προεγγραφές φαίνεται πως στην πλειονότητα των ιδιωτικών σχολείων η μείωση μαθητών θα είναι πολύ μεγάλη. Πρόκειται για ένα φαινόμενο με πολλές προεκτάσεις αν σκεφτεί κανείς ότι:

1. Στα περίπου 500 ιδιωτικά σχολεία φοιτούν περίπου 95.000 μαθητές, δηλαδή το 7% του μαθητικού δυναμικού της χώρας.

2. Η κατάσταση αυτή δεν αφορά μόνο τους οικονομικά προνομιούχους διότι το ιδιωτικό σχολείο δεν απευθύνεται αποκλειστικά στους πλουσίους. Αντιθέτως, και ιδιαίτερα στις μικρές μονάδες «γειτονιάς», φοιτούν παιδιά της μεσαίας τάξης, των οποίων οι γονείς πληρώνουν από το υστέρημά τους κυρίως για λόγους φύλαξης, ασφαλούς μεταφοράς, αλλά και ύπαρξης τάξεων με πολύ μικρό (αν όχι ανύπαρκτο) αριθμό παιδιών μεταναστών.

3. Από τα 500 ιδιωτικά σχολεία στη χώρα μας μόνο λίγες δεκάδες μπορούν να χαρακτηριστούν ως σχολεία της «ελίτ» με απλησίαστα δίδακτρα. Τα περισσότερα σχολεία είναι μικρές ή μεσαίες μονάδες που απευθύνονται στον μέσο πολίτη. Τα σχολεία αυτά πρόκειται να υποστούν τις συνέπειες της κρίσης, καθώς τα «ακριβά» ιδιωτικά πάντα θα έχουν τη σίγουρη δεξαμενή πελατείας από τα εύπορα στρώματα του πληθυσμού.

Πολλά τμήματα καταργούνται, με δραματικές συνέπειες για τις σχολικές μονάδες και τους εκπαιδευτικούς που απειλούνται με το φάσμα της ανεργίας, και κάποια σχολεία ίσως αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο του «λουκέτου». Η δύσκολη περίοδος την οποία διανύουμε και οι υπερβολικές αυξήσεις στα δίδακτρα είναι οι κυριότεροι λόγοι της κρίσης, η οποία πλήττει και τα ιδιωτικά σχολεία. Σήμερα που η κρίση χτυπά την πόρτα των περισσότερων οικογενειών και η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων επιστρέφει στο... μακρινό παρελθόν, τα δίδακτρα ενός μέσου ιδιωτικού σχολείου φαντάζουν σχεδόν εξωπραγματικά.


Δίδακτρα
Η μεσαία τάξη, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της πελατείας των ιδιωτικών σχολείων (μισθωτοί, μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες, αυτοαπασχολούμενοι), πλήττεται ιδιαίτερα από την κρίση και ένας από τους ευκολότερους τρόπους εξοικονόμησης χρήματος είναι η «απόσυρση» του παιδιού από το ιδιωτικό σχολείο και η επιλογή του δωρεάν δημόσιου. Το 2004 με απόφαση της ΝΔ τα δίδακτρα για τις εισαγωγικές τάξεις των ιδιωτικών σχολείων απελευθερώθηκαν.

Η απόφαση αυτή είχε ως αποτέλεσμα τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων να υποστούν εντυπωσιακές αυξήσεις που σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζουν το 50-100% στο σύνολο της τετραετίας, όπως δείχνουν τα στοιχεία από το παρατηρητήριο τιμών της Γ.Γ. Εμπορίου. Για την περιφέρεια Αττικής οι αυξήσεις αγγίζουν περίπου το 33-45%.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι συνολικές αυξήσεις στις εισαγωγικές τάξεις των ιδιωτικών σχολείων Αττικής το διάστημα αυτό, δηλαδή από το σχολικό έτος 2005-06 μέχρι το σχολικό έτος 2009-10, είναι: νηπιαγωγεία Αττικής 35,85%, δημοτικά Αττικής 40,14% και γυμνάσια Αττικής 33,34%.

Νικολ. Τρίγκα

www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου