Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010
Νέα στοιχεία τεκμηριώνουν τη σχέση παθητικού καπνίσματος-καρδιακών νοσημάτων
Οι παθητικοί καπνιστές έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αποβιώσουν από καρδιακό νόσημα σε σχέση με εκείνους που είναι εκτεθειμένοι σε χαμηλά επίπεδα του καπνού τρίτων, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American College of Cardiology.
Η μελέτη έρχεται να ενισχύσει τις υπάρχουσες ενδείξεις που συνδέουν το παθητικό κάπνισμα με τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Ο Δρ Μαρκ Χάμερ και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνουν χρησιμοποίησαν τεστ σιέλου που μετρά την ποσότητα του δευτεροπαθούς καπνού στον οποίο έχει εκτεθεί κάποιος. Το τεστ έγινε σε περισσότερα από 13.000 άτομα στην Αγγλία και τη Σκοτία και μετά οι συμμετέχοντες ετέθησαν υπό οκταετή ιατρική παρακολούθηση, ώστε να καταγραφεί η εκδήλωση καρδιακής νόσου και οι θάνατοι.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 32 εκ των περίπου 1.500 ατόμων που δεν είχαν καπνίσει ποτέ αλλά ήταν εκτεθειμένοι σε υψηλά επίπεδα καπνού δευτερογενώς απεβίωσαν από καρδιακή νόσο, συγκριτικά με 15 εκ των 1.000 ατόμων που είχαν εκτεθεί σε χαμηλότερα επίπεδα.
Οι αναλύσεις που επικεντρώθηκαν αυστηρά σε άτομα που δεν είχαν καπνίσει ποτέ, έδειξαν ότι εκείνοι που είχαν υψηλά ποσοστά έκθεσης στον καπνό είχαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο.
«Το «υψηλό» επίπεδο έκθεσης ισούται με διαβίωση με καπνιστή και έκθεση δευτεροπαθώς στον καπνό σε καθημερινή βάση. Περίπου ένας στους πέντε συμμετέχοντες στην μελέτη είχαν υψηλά επίπεδα έκθεσης, σύμφωνα με το τεστ σιέλου.
Τα άτομα αυτά, όπως και οι ίδιοι οι καπνιστές, ήταν νεότεροι σε ηλικία και πιθανότερο να είναι άνδρες, λιγότερο σωματικά δραστήριοι από τα άτομα με χαμηλότερη έκθεση στο τσιγάρο και σε χειρότερη οικονομική κατάσταση. Αλλά ακόμη και μετά τον συνυπολογισμό των πιθανών συνεισφερόντων αυτών παραγόντων η σχέση μεταξύ παθητικού καπνίσματος και καρδιακής νόσου συνέχισε να ισχύει.
Ο Δρ Χάμερ βρήκε επίσης στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το παθητικό κάπνισμα προάγει την φλεγμονή στο σώμα, που είναι γνωστός παράγοντας καρδιακής νόσου.
health.in.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου