" ********* Kακοκαιρία αναμένουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις περισσσότερες περιοχές τις χώρας. Θα θυμίζει περισσότερο Νοέμβριο μήνα με χειμωνιάτικο σκηνικό.****Δύο νέοι σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, στις περιοχές Λυκότρυπα (Κάτω Αχαρνές) και Πύργος Βασιλίσσης, τέθηκαν από σήμερα, Πέμπτη, σε λειτουργία.****Iσορροπία τρόμου στην Ουκρανία, αναπτύσουν στρατιωτικές δυνάμεις οι Ρώσσοι στα πρότυπα δράσης ανάλογα με αυτά στην Γεωργία**** Σέντρα στα γήπεδα της Super League με φόντο το ντέρμπυ των αιωνίων.

Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Μία σύγχρονη ανάγνωση του μύθου του Ερυσίχθων


«Ερυσίχθων, σύγχρονη ανάγνωση του μύθου» είναι ο τίτλος της έκθεσης που φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ελευσίνας «Λεων. Κανελλόπουλος» στο πλαίσιο του προγράμματος ΔΑΣΟΣ-ΖΩΗ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ της Ακαδημίας Αθηνών και του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.



Το Σκεπτικό της Έκθεσης :
---------------------------------

Συνήθως λέμε ότι «η φύση τιμωρεί». Όμως η φύση δεν έχει συναισθήματα για να θυμώνει και να τιμωρεί. Αυτό που φαίνεται σε μας σαν τιμωρία είναι η αντίδραση που προκαλούν οι ενέργειές μας, όταν διαταράσσουν την ισορροπία των στοιχείων της. Οι παρεμβάσεις του ανθρώπου, όταν αυτές κατευθύνονται από την πλεονεξία, την αδηφαγία και την απερισκεψία είναι επικίνδυνες, είτε πρόκειται για την καταστροφή ενός δάσους ή ενός αλσυλίου, είτε για την μόλυνση της ατμόσφαιρας, των ποταμών και των θαλασσών.

Ο πρωτόγονος άνθρωπος, αντιμέτωπος με τα στοιχεία της φύσης τα θεοποίησε και απέδιδε σ’ αυτά τιμές για να τα εξευμενίσει. Όσο οι γνώσεις του για το φυσικό του περιβάλλον αυξάνονταν ανακάλυπτε πως έπρεπε να το προστατεύσει για να είναι φιλικό μαζί του. Έτσι ζωτικά στοιχεία για την επιβίωσή του αφιέρωνε σε θεότητες, που λάτρευε με εκδηλώσεις και προστάτευε με την απόδοση ιερότητας. Έτσι δάση και άλση αφιερώνονταν σε θεότητες, τα δένδρα είχαν ψυχή, που τα προστάτευε (Δρυάδες, Αμαδρυάδες, Δενδρίτες θεούς), οι πηγές, τα ποτάμια, οι λίμνες είχαν τις νεράιδες, τις νύμφες, τις λάμιες που απέτρεπαν τον επίδοξο πλεονέκτη να επωφεληθεί, υπονομεύοντας το μέλλον των επόμενων γενεών.

Ο μύθος του Θεσσαλού Ερυσίχθονα, που διασώζει στον ύμνο στη Δήμητρα ο ποιητής Καλλίμαχος, δείχνει πως οι αρχαίοι μας πρόγονοι είχαν αντιληφθεί ότι ο άνθρωπος απέναντι στην φύση πρέπει να είναι προσεκτικός και ευσεβής, γιατί θα υποστεί αργά ή γρήγορα τις συνέπειες των δικών του ενεργειών, αφού είναι αλληλένδετη με τον κύκλο της ζωής του. Ο Ερυσίχθων ήταν ένας πλεονέκτης, βέβηλος και ασεβής άνθρωπος. Μία μέρα βάλθηκε να κόψει ένα ιερό δένδρο της Δήμητρας. Παρά τις παρακλήσεις και τις προειδοποιήσεις της νύμφης που το κατοικούσε, αυτός αποτελείωσε το δέντρο. Για τιμωρία του η Δήμητρα του έστειλε ακόρεστη πείνα που δεν ικανοποιούνταν με τίποτα. Έφαγε ό,τι είχε και δεν είχε, ξόδεψε όλα του τα πλούτη για να αγοράσει όλα τα αγαθά της και να τα φάει. Πούλησε την ίδια του την κόρη, την μάγισσα Μήστρα, για να αγοράσει τροφή. Τέλος έφαγε και τα ίδια του τα μέλη και πέθανε, χωρίς ποτέ να ικανοποιήσει την πείνα του.

Ο μύθος συμβολίζει την αδηφαγία, την αλόγιστη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, που χωρίς μέτρο καταναλώνει ακόρεστα και πάνω από τις φυσιολογικές του ανάγκες, στερώντας το μέλλον των παιδιών του και όλων των ζωντανών της φύσεως - τις μορφές των οποίων παίρνει διαδοχικά η κόρη του - και τελικά τρώει τις ίδιες τις σάρκες του και οδηγείται στον αφανισμό.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
Ηώ Αγγελή, Αλεξάνδρα Αθανασιάδη, Έλενα Ακύλα, Λήδα Αλεξίου, Θωμάς Αποστόλου, Χρύσα Βέργη, Παυλίνα Βερούκη, Πάκυ Βλασσοπούλου, Katharina Bolesch, Βελισάριος Βουτσάς, Πέτρος Βρέλλης, Μαρία Γιαννακάκη, Ειρήνη Γκόνου, Στέφανος Ζαννής, Απόστολος Ζολωτάκης, Ιωάννα Θέμελη, Ventseslav Iotoff, Κωνσταντίνος Καπαγιαννίδης, Αλεξία Καραβέλα, Κωνσταντίνα Κατρακάζου, Μάνος Κάτσαρης, Λήδα Κοντογιαννοπούλου, Χάρης Κοντοσφύρης, Βασιλική Κοσκινιώτου, Μιχάλης Κουντούρης, Σπύρος Κρητικός, Αφροδίτη Λίτη, Ανδρέας Λόλης, Θανάσης Μακρής, Μιχάλης Μανουσάκης, Τάσος Μαντζαβίνος, Τάκης Μάρθας, Γρηγόρης Μαρκάτος, Καλλιρρόη Μαρούδα, Πάνος Μητσόπουλος, Νίκος Μόσχος, Κωστής Μουδάτσος, Θανάσης Μπερούτσος, Βένια Μπεχράκη, Ειρήνη Ολυμπίου, Μίλτος Παντελιάς, Κώστας Παπανικολάου, Σαββίνα Πατρικίου, Παύλος Σάμιος, Μαρίνα Σιούτη, Καλλιρρόη Σπυρίδωνος, Μάγδα Ταμμάμ, Γιώργος Ταξιαρχόπουλος, Παναγιώτης Τέτσης, Δημήτρης Τζάνης, Ελένη Τζάτζαλος, Γιώργος Τσακίρης, Γιώργος Τσεριώνης, Χρήστος Τσίντζος, Κώστας Τσιρώνης, Κώστας Τσώλης, Απόστολος Χαντζαράς, Χαρίσης, Χρήστος Χαρίσης, Τζέλη Χατζηδημητρίου, Reid Yalom

Οργάνωση: Κέντρoν Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών σε συνεργασία με το Δήμο Ελευσίνας και με χορηγία του Τιτάν.
Συντονισμός: Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, Διευθύντρια, Κέντρoν Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών
Επιμέλεια έκθεσης: Λουίζα Καραπιδάκη, μόνιμη συνεργ. του Κέντρου Λαογραφίας
Βοηθοί επιμελήτριες: Ελευθερία Καμπιτάκη, Φανιώ Μιχαλοπούλου

Διάρκεια: 5 Ιουλίου - 3 Οκτωβρίου 2010

Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ελευσίνας «Λεων. Κανελλόπουλος»: Δραγούμη 37, Παραλία Ελευσίνας
Τηλ : 2105544325

Ώρες λειτουργίας:
Καθημερινά: 10:00 - 14:00 και 18:00 - 22:00
Εκτός Δευτέρας και Δεκαπενταύγουστου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου