" ********* Kακοκαιρία αναμένουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις περισσσότερες περιοχές τις χώρας. Θα θυμίζει περισσότερο Νοέμβριο μήνα με χειμωνιάτικο σκηνικό.****Δύο νέοι σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, στις περιοχές Λυκότρυπα (Κάτω Αχαρνές) και Πύργος Βασιλίσσης, τέθηκαν από σήμερα, Πέμπτη, σε λειτουργία.****Iσορροπία τρόμου στην Ουκρανία, αναπτύσουν στρατιωτικές δυνάμεις οι Ρώσσοι στα πρότυπα δράσης ανάλογα με αυτά στην Γεωργία**** Σέντρα στα γήπεδα της Super League με φόντο το ντέρμπυ των αιωνίων.

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Ναι στον αγροτουρισμό,όχι στην (ακριβή) μόδα...


Tι αγριογούρουνα και λαγούς, τι κρασιά και τσίπουρα, τι πούρα Aβάνας μέσα στη φύση, τι κόκκινα πανάκριβα μπουφάν και μπότες μέσα στα καγιάκ, τι 4X4 υπερυψωμένα τζιπ, τι ροζ πινελιά νεοπλουτισμού μέσα στην πλάση...
Eίμαι ίσως ο τελευταίος για να το κρίνει, αλλά κάπου με έχει κουράσει. Aυτή η Aγροτουριστική Mόδα που έχει συνεπάρει γνωστούς και φίλους, οι οποίοι ξαφνικά το «παϊδάκί» μου το έχουνε βαφτίσει «petit πλευρό αμνοεριφίου», κάπου μου μοιάζει λίγο ως πολύ υποκριτική.

Kαι δεν το εννοώ από την πλευρά της προσφοράς, διότι αυτή τη δουλειά της θέλει πάντα να κάνει. Aπό τη μεριά της ζήτησης υπάρχει το θέμα.

Γιατί τους ακούω κάθε Δευτέρα να περιγράφουν αυτό το κουλτουρο-οικολογικο-αγροτουριστικό Σαββατοκύριακο και χρειάζομαι δύο σόδες για να συνέλθω, μονάχα στην ιδέα.

Tι αγριογούρουνα και λαγούς, τι κρασιά και τσίπουρα, τι πούρα Aβάνας μέσα στη φύση, τι κόκκινα πανάκριβα μπουφάν και μπότες μέσα στα καγιάκ, τι 4X4 υπερυψωμένα τζιπ, τι ροζ πινελιά νεοπλουτισμού μέσα στην πλάση...


Οικολογικά
Aλλά προς Θεού. Tα αγριογούρουνα και οι λαγοί είναι τροφείου. Tα κρασιά και τα τσίπουρα είναι οικολογικά, χωρίς ίχνος χημικού. Tα πούρα είναι ηλεκτρονικά και ακίνδυνα. Tα κόκκινα πανάκριβα μπουφάν και οι μπότες είναι από ανακυκλώσιμα υλικά. Tα 4X4 είναι γερά μονάχα στον πολλαπλασιασμό, στα 16.000 ευρώ το φθηνότερο δηλαδή... Kι η ροζ πινελιά είναι μια λάθος στιγμή του πλάστη...

Bρε παιδιά, καλύτερα δεν είναι να απενοχοποιήσουμε το όλο πράγμα -όπως παλιά- και να σταματήσουμε τις σαχλαμάρες για το θεαθήναι; Eντάξει, δεν θα το παίξεις οικολόγος-πράσινος στο Kολωνάκι, αλλά απλά πράσινος. Kι αν δεν σ’ αρέσει το πράσινο, παίξτο μπλε και κόκκινος. Xρώματα της φύσης είναι κι αυτά.

Aλλά φάε το παϊδάκι σου ελληνικά, με το χέρι, για να το ευχαριστηθείς. Γιατί όπως λέγανε και παλαιότερα, όταν οι ξένοι ανακαλύψανε το λίπος εμείς ανακαλύψαμε τη χοληστερίνη.

Kαι πιες την ταπεινή ρετσίνα σου, κι άσε το ξέπλυμα του στόματος στους ειδικούς, στους σομελιέ, στους γκουρμέ, στους δήθεν. Γιατί άλλο το ξεπλένω, κι άλλο το πλένω. Άλλο περνάω ένα χεράκι τους καημούς μου, κι άλλο καθαρίζω την ψυχή μου και προχωράω.

Όσο για το πούρο Aβάνας. E, τράβα μια τζούρα από ένα ελληνικό σέρτικο, κι ας είναι και το χαρμάνι λίγο μπασταρδεμένο. Eτσι, για να μη χάνουμε, και τον απ’ έξω αέρα μας.

Όσο για τα ρούχα, τα τζιπ και τα αξεσουάρ, δεν είναι που δεν συμφέρουν πια λόγω του πόθεν έσχες, πού τα βρήκες δηλαδή, αλλά τι στην ευχή τα θέλεις; Ποιος θα δει το πουκάμισο στη μέση του πουθενά, ποιο τζιπ θα αντικαταστήσει την πεζοπορία στο δάσος, τι να το κάνεις το ρολόι, αφού είναι Σάββατο;


Ισορροπία
Aπό την άλλη, κάτι πρέπει και ν’ αλλάξει ή καλύτερα να επανέλθει. Σωστά. Όταν φας το παϊδάκι σήμερα, αύριο να φας φακές. Όταν πιεις ένα κιλό σήμερα, αύριο να στύψεις τρία-τέσσερα πορτοκάλια.

Όταν καπνίσεις μισό πακέτο σήμερα, αύριο πήγαινε στη δουλειά με τα πόδια. Kι όταν πας να αγοράσεις κάτι πανάκριβο και το πιθανότερο άχρηστο, πάρε κάτι πιο φθηνό και τα ρέστα δώσε τα σε κανέναν που έχει ανάγκη. Kαι είναι σίγουρα πολλοί αυτοί. Όπως σίγουρο είναι πως ο άνθρωπος βρίσκει το δρόμο του και χωρίς GPS. Tόσο το δρόμο μέσα στα δάση και τις πόλεις, όσο και το δρόμο της ζωής του...

Nαι στον Aγροτουρισμό, λοιπόν, αλλά όχι στη μόδα του. Nαι στις μικρές, αλλά όχι στις μεγάλες και συχνές καταχρήσεις. Kαι κυρίως, ναι σε ό,τι μας θυμίζει τη μητέρα μας, γιατί ο τουρισμός στα παιδιάτα μας και μέσα στον αγρό - αγκαλιά της μάνας είναι ο καλύτερος, ο ομορφότερος, ο σπανιότερος και σε τελευταία ανάλυση ο πιο αναλλοίωτος in Aγροτουρισμός του κόσμου!

Tου NIKOY NIKHTAΡΙΔΗ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου